iTwin – שיתוף מחשבים בקלות

חברת iTwin מציגה מוצר מסקרן המאפשר באופן קל ופשוט להעתיק ולגבות קבצים בין שני מחשבים עם הצפנת חומרה. חיברנו ובדקנו.


הקדמה

חברת iTwin היא חברת סטארט-אפ חדשה מסינגפור שנוסדה ב-2010 וקיבלה את החשיפה העיקרית למוצר אותו נסקור פה, ה-iTwin (כן, השם של המוצר הוא גם השם של החברה עצמה) במהלך כנס ה-TC50 של האתר TechCrunch. את ההצגה של הiTwin בכנס ניתן לראות כאן.

נכון להיום ה-iTwin  הוא המוצר היחיד של החברה למרות שלפחות מדבריהם בכנס יש תכנון ליצור גרסה מתקדמת יותר של הiTwin הנוכחי, שתאפשר חיבור של יותר מ-2 מחשבים בלבד.

המוטו של החברה לגבי המוצר הזה הוא "two ends of a cable, no cable" או בתרגום חופשי "שני  קצוות של כבל, ללא כבל" על ידי שימוש באינטרנט עצמו כ"כבל", עם דגש רב לקלות השימוש בו.

דגש נוסף של המוצר הוא שהמוצר מחבר בין 2 מחשבים בלבד, בדיוק כמו כבל רגיל, ובניגוד לשירותי אחסון מבוססי רשת כמו Dropbox או Disk On Key רגיל (DOK), הוא לא שומר קבצים בשום מקום מלבד המחשב עליו הם נמצאים וזאת על מנת לאבטח את המידע מפני אובדן.


 

אריזה

ה-iTwin מגיע באריזה קטנה, שחורה ומינימליסטית. בצידה העליון ניתן לראות תמונה של ה-iTwin עצמו במצבו המחובר בגודל די טבעי (הבדל של ס"מ בודד), ובצידה התחתון תאור של המוצר יחד עם הדרישות עבודה שלו.

ה-iTwin עצמו יושב בתוך מסגרת ספוגית על מנת לאבטח אותו במקום:

בתוך האריזה יש חוברת הוראות קטנה ופשוטה: 

מבט מקרוב

ה-iTwin מגיע באריזה כאשר שני החלקים שלו מחוברים יחדיו. באמצעות משיכה קלה הוא מתנתק ל-2 חלקים זהים לחלוטין.
נכון להיום ניתן להזמין את ה-iTwin בשני צבעים: הירוק שאתם רואים פה ואפור מתכתי.

מעטפת ה-iTwin עשויה מאלומיניום כאשר מצד אחד ניתן לראות את לוגו החברה ומצד שני את השם שלה. שני הצדדים ניתן להבחין בלדים שמופעלים בצבע כחול בזמן העבודה ומסמנים את הפעילות. מבט ראשון אפשר לטעות ולחשוב שמדובר ב-DOK רגיל לכל דבר עם חיבור ה-USB המוכר לכולנו. הדבר היחיד המבדיל אותם חיצונית מ-DOK רגיל הוא החיבור היעודי של ה-iTwin  שיש בין 2 החלקים.

 

מדובר בחיבור יחודי שנוצר על ידי החברה ונועד לשימוש במוצריה בלבד. החיבור עצמו סימטרי וזהה בשני החלקים, מה שמאפשר לפי הצורך להחליף אחד מהם במידה ואבד או נהרס.

לצערי ה-iTwin  סובל מאותו פגם כמו רוב ה-DOK-ים שיש היום בשוק. למרות שהוא לא באמת DOK אלא רק דומה לו, המעצבים של המוצר שכחו שהשם המלא הוא Disk On Key שדי מחייב את האפשרות לחבר את המוצר למחזיק המפתחות או כל דבר אחר, דבר שאני מחשיב כקריטי מאחר והגודל של ה-iTwin קטן מאוד והוא יכול בקלות ללכת לאיבוד כמו DOK. נוסף, הייתי מצפה לראות כיסוי מסוג כלשהו לפחות לחיבור היעודי אם לא לחיבור ה-USB עצמו מאחר והצורך היחידי לחבר בין שני החלקים הוא בזמן ההגדרה הראשונית שלהם, ולאחר מכן הוא נותר חשוף לפגיעות.


 

מפרט טכני

המפרט מתייחס לחלק 1 מתוך שני החלקים הזהים של ה-iTwin:

גובה

4.5 ס"מ

רוחב

2.1 ס"מ

עומק

0.8 ס"מ

משקל

50 גר'

חיבור למחשב

USB 2

חיבור iTwin

יעודי

הצפנה

AES-256

מערכת הפעלה

Xp/vista/7

הפרטים המעניינים פה הם נושא ההצפנה המבוססת חומרה בניגוד לפתרונות אחרים כמו DOK ושרותי אחסון אחרים, והעובדה שה-iTwin יכול לעבוד רק על מערכות הפעלה של מיקרוסופט נכון לרגע זה, מה שמוציא מהמשוואה מחשבים בעלי מערכת הפעלה אחרת כמו מחשבי אפל או מבוססי לינוקס וכו'…

מבלי להרחיב יותר מדי על ההצפנה אפשר להגיד כי ה-AES 256 הוא תקן הצפנה שעבר אישור של ממשלת ארה"ב ורשויות החוק להצפנה של מסמכים בסודיות גבוהה, דבר המבטיח כי המידע שלנו בטוח כאשר הוא עובר דרך האינטרנט.
מידע נוסף על ה-AES אפשר לקרוא בוויקיפדיה.


 

התקנה

הדגש העיקרי של ה-iTwin  הוא קלות השימוש בו. בשביל להתחיל ולהשתמש בו יש לחבר אותו בפעם הראשונה כאשר שני החלקים מחוברים אחד לשני על מנת לבצע סינכרון בינהם, סנכרון הנועד בעצם לאפשר את ההצפנה המובנת שקיימת במוצר.

לאחר החיבור ה-iTwin מריץ את התוכנה היעודית שלו שנמצאת על הזיכרון המובנה שלו ומעדכנת את עצמה. במידה והתוכנה לא מופעלת אוטומטית לרוב יופיע חלון בו היא תבקש להריץ את קובץ ההתקנה.
במקרה שלנו לאחר העדכון אנחנו עובדים עם גרסה 1.0.0.17.

לאחר העדכון, התוכנה מבקשת מהמשתמש לתת כתובת אימייל שנועדה לאפשר את ביטול החיבור בין שני החלקים במידה ואחד מהם הולך לאיבוד. לאחר הזנת האימייל מקבלים מייל ובו סיסמא בעזרתה אפשר לנתק את הסנכרון בין החלקים דרך האתר של החברה. בנוסף, כאשר 2 החלקים מחוברים יחדיו, ישנה האפשרות ליצור סיסמא למען הגנה נוספת על המידע.

כל התהליך לוקח פחות מדקה מהרגע שמכניסים את ה-iTwin לראשונה למחשב ועד הרגע שאפשר להשתמש בו.

שימוש

לאחר החיבור הראשוני בו ביצענו את הסנכרון, ניתן לפרק את שני החלקים ומרגע זה אין צורך לחבר אותם מחדש אלא במידה ורוצים ליצור סיסמא חדשה, או לבצע סנכרון מחדש לחלק חדש במידה ואחד מהם אבד. אחרי ההתקנה והחיבור, נוצר לנו "כונן" חדש על המחשב בשם iTwin, ולאחר פתיחה שלו מגלים חלון רגיל של סייר הקבצים עם השינוי היחיד שבפינה הימנית התחתונה שלו מופיע ריבוע המציין אם הקבצים הם מקומיים (המחשב שאליו מחובר ה-iTwin) בצבע ירוק או מרוחקים (המחשב בו מחובר החלק השני בצבע כתום).
על מנת לשתף קבצים מהמחשב המקומי צריך פשוט לגרור אותם לחלון של ה-iTwin ומאותו רגע הם יהיו נגישים מרחוק.
בשביל לגשת לקבצים המרוחקים ולא למקומיים צריך פשוט ללחוץ על האייקון של ה-iTwin בסרגל הכלים ולשנות בין המצבים.

פה חשוב להדגיש מס' דברים:

  • על מנת שהחיבור יפעל צריך ששני המחשבים יהיו פעילים ובעלי גישה לאינטרנט ושה-הiTwin יהיה מחובר למחשב. במידה ולא, יופיע חלון המציין כי אין ל-iTwin גישה למחשב המרוחק.
  • אין אפשרות להוסיף קבצים ל-iTwin מהמחשב המרוחק, כלומר רק קבצים שהגדרתי מראש שהם נגישים יהיו כאלו, ועל מנת לשנות זאת יהיה עלי לעשות את זה על המחשב המקומי.

בנוסף, יש לציין כי התוכנה אותה מתקין ה-iTwin רצה ברקע באופן קבוע אולם היא אינה צורכת משאבים רבים ולכן לא מדובר על שיקול קריטי במיוחד.


השוואה לפתרונות אחרים המוכרים לנו

בשביל לסכם את המסקנות העיקריות שלי אני אשתמש בהשוואה ל-2 מוצרים מוכרים: ה-DOK המוכר והוותיק ושירות ה-Dropbox:

  

iTwin

DOK

DropBox

נפח:

משתנה ללא הגבלה

קבוע, 1gb ~ 256gb

משתנה לפי תשלום

מחיר:

99$ ~ 360 ש"ח

 

500+ ש"ח ל-64GB

 

2GB חינם, יותר בתשלום

עלות:

חד פעמית

חודשית קבועה

הצפנה:

  

חומרתית AES256

ללא

*ניתן לבצע באמצעות תוכנה

תוכנתי AES256

קלות שימוש:

הגדרה ראשונית בפחות מדקה, ללא צורך בזכירת סיסמא

הכנס הפעל פשוט

יש צורך בהתקנה של תוכנה, זכירה של סיסמא וכו'…

בטיחות מידע:

המידע לא עוזב את המחשב.

המידע הולך לאיבוד במידה וה-DOK נאבד

המידע נמצא על שרת מרוחק אליו אפשר לפרוץ

גישה לאינטרנט:

יש צורך

אין צורך

יש צורך

נגישות מידע:

קשר בין 2 מחשבים בלבד

רק למחשב אליו מחברים את ה-DOK

בין מס' לא מוגבל של אנשים לפי הגדרה

מהירות:

תלוי בחיבור אינטרנט

מהיר אך תלוי ב-DOK

תלוי בחיבור אינטרנט

אפשר לראות שבין השלוש האפשרויות יש מס' לא קטן של הבדלים, שהעיקריים בהם הם הנגישות למידע, בעוד שה-DOK והמידע שעליו זמינים רק למחשב שאליו הוא מחובר, ה-iTwin  נותן נגישות רק בין 2 מחשבים (מתוכנן מוצר שיאפשר חיבור ליותר מ-2), ואילו ה-Dropbox מאפשר גישה למס' רב של אנשים.
לכל אחד משלושת הפתרונות האלו יש את האפשרויות שלו מבחינת נפח המידע והגישה אליו, ולא ניתן לומר כי אפשר להסתפק באחד מהם בלבד לכל הצרכים השונים שיש למשתמש.


 

סיכום

לאחר בדיקה של ה-iTwin ניתן לראות כי מדובר במוצר מאוד קל ונוח לשימוש, כאשר את האפשרות לגישה מרחוק לקבצים ניתן לבצע באמצעות תוכנות ייעודיות. ב-Dropbox, למשל, מדובר בהליך שהוא ממש לא פשוט וקל בשביל משתמש ללא ידע מקדים בנושא, בעוד שהשימוש ב-iTwin הוא פשוט וקל וגובל בנוחות של DOK רגיל – רק לחבר ולהשתמש.

הבעיה העיקרית שקיימת במוצר נובעת לא ממנו עצמו אלא על מההתבססות שלו על האינטרנט. הבעיה הזאת בולטת במיוחד בארץ עם מהירות ההעלאה (Upload) האיטית שקיימת אצלנו. בעוד שבשימוש פשוט עם קבצים בעלי נפח נמוך כמו מסמכים ה-iTwin  פועל במהירות ונראה כאילו המידע אכן זמין מיידית, כשמדובר בקבצים גדולים יותר לוקח מספר שניות ועד דקות עד שהמידע נהיה נגיש בהתאם לגודל של הקובץ. אולם אין לראות את זה כחיסרון של המוצר עצמו מאחר וזאת בעייה של התשתית הקיימת במדינה. במקרה של שימוש ברשת סגורה או פנימית המהירות כמובן לא הופכת לבעיה. נוסף, שני המחשבים צריכים להיות פעילים ומחוברים לאינטרנט על מנת שהמידע יהיה זמין, וזה בעייתי במצב שבו אין גישה לרשת.

ה-iTwin  נועד לעשות דבר אחד – לחבר בצורה פשוטה וקלה בין 2 מחשבים, ואת הדבר הזה הוא עושה בצורה פשוטה וקלה מאוד. הדבר היחיד שצריך לזכור הוא להחליט מראש איזה קבצים רוצים לשתף ולהיות בעלי אינטרנט מהיר או לפחות להיות מוכנים להמתין כמה שניות בשביל לגשת למידע הרצוי.

לדעתי המוצר היה יכול להיות שימושי יותר במידה והיו מוסיפים לו נפח פנימי על מנת שיוכל לשמש גם כ-DOK, רגיל מה שיוכל לפחות לפטור את המשתמש מהצורך לקחת איתו שני אביזרים שונים.

פלוסים ומינוסים:

  • + שימוש פשוט ונוח
  • + הצפנת AES 256
  • + אפשרות נוחה לביטול החיבור של החלקים
  • + אפשר להחליף חלק במידה ונאבד
  • + המידע נמצא על המחשב ולא על שרת מרוחק או כונן כלשהו
  •   מחיר של $99 לא זול אך גם לא יקר במיוחד בהתחשב שמדובר על עלות חד פעמית
  • מוגבל למחשבים עם חלונות בלבד
  • לא מאפשר שינוי גישה לקבצים מרחוק
  • מוגבל ל 2 מחשבים בלבד
  • המחשבים צריכים להיות מופעלים בשביל גישה למידע
  • המהירות תלויה בתשתית האינטרנט
  • ללא כיסוי לקצוות או אפשרות לחבר למחזיק מפתחות

המוצר קל ופשוט לשימוש ועושה בדיוק את מה שהוא מבטיח לעשות, אך הוא אינו תחליף ל-DOK או שרתי אחסון כמו Dropbox אלא מוצר מסוג חדש שנועד לתת גישה נוחה ומאובטחת לקבצים שהוגדרו מראש על ידי המשתמש ללא הסכנה כי הם ילכו לאיבוד.

ציון: 9/10

מחיר: $99

ה- iTwin חסר נציגות מקומית וניתן לרכישה דרך החנות המקוונת שמפעיל היצרן.

להמשך דיון בנושא iTwin.

עדכון מתאריך 26.6.11: חברת פלונטר משווקת את ה- iTwin במחיר של 549 ש"ח. 

 תודה ל iTwin על השאלת המוצר לטובת הביקורת

חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
27.03.2011
  
מאת: יאן (יעקב) לנגרמן

1