IPv6 – בקרוב, עונת הנדידה מתחילה

רשת האינטרנט והיישומים הנלווים (סלולריים, DLNA בסלון ואפילו מקררים חכמים) הולכים וממלאים את העולם, שלא לגמרי היה מוכן לכך.IPv6 הוא ...


מאין באנו והיכן אנו נמצאים

רבות נכתב על ההיסטוריה של רשת האינטרנט, אשר הפכה לדומיננטית כל כך בחיינו בשנים האחרונות, אולם רובנו לא ממש מודעים להיסטוריה שלה, מאיפה היא באה ולאן היא הולכת. מרבית האתרים המתארים בפירוט רב היכן וכיצד הונחו היסודות למה שנקראת כיום רשת האינטרנט, מזכירים את שנת 1969כשנה בה הכל התחיל. זוהי השנה בה חוברו 4 אוניברסיטאות בארה"ב על בסיס רשת ARPA, אשר יצרה את התשתית למושג המופלא אינטרנט. הדעה הרווחת בקרב אלו המתעניינים במקורות האינטרנט הייתה כי הרעיון המרכזי, אשר עמד בפני חבורה של מומחים בתחילת שנות ה-60, היה ליצור רשת מחשבים עמידה בפני הפצצה גרעינית, והיוזמה לפיתוח הרשת הגיעה מגורמים בפנטגון בארה"ב. אולם, מקריאה באתר NetHistory אנו למדים כי תיאוריית השרידות ממתקפה גרעינית אינה מדוייקת ושהפנטגון לא הוא שיזם ומימן את הבסיס לרשת האינטרנט. את ההיסטוריה של האינטרנט נשאיר למומחים וננסה במאמר זה לעסוק בשינוי שעומד לעבור הבסיס עליו יושבת הרשת – המעבר של פרוטוקול האינטרנט TCP/IP מגרסה IPv4 לגירסה IPv6.

נמצאים אנחנו בבית או במשרד מול המחשב או הסמארטפון, קוראים מייל ומעיינים בדף כזה או אחר בחדשות היום. עבור רובנו, לא עולה התהייה כיצד כל המידע הזה זורם לו בחוטים ומגיע למסך שלנו בשלמותו. העובדה שדפי מידע, דואר אלקטרוני, שיחות טלפון וקטעי וידאו מוצגים להם בזריזות ובקלות על גבי המסך נראית לנו טריוויאלית, וכל זאת בזכות שורה ארוכה של פרוטוקולים המכונים יחדיו TCP/IP (ראשי תיבות של Transmission Control Protocol/ Internet Protocol). כדי שנבין כמה הנושא מסובך, די להתבונן בתמונת מודל 7 השכבות של ה- (OSI (Open Systems Interconnection שמגדיר כיצד מחשבים מתקשרים עם מחשבים אחרים ברשתות תקשורת. במבט זריז, נראה כי  TCP/IP נמצאים בשכבות 3 ו-4 של המודל.  

רשת האינטרנט המודרנית מבוססת על פרוטוקול שבעבר היה בשימוש ונקרא (NCP (Network Control Program. פרוטוקול זה אפשר את הגשמת חלומם של החוקרים ב-ARPA באותה תקופה – לחבר ברשת יחידה מחשבים המפוזרים במקומות שונים וכך לקיים מצב של התחברות מרחוק בצורת LOGIN למחשב מרוחק. בצורה זו הם קיוו להעביר קבצי מחשב ומידע ממחשב למחשב, כל זאת דרך קווי טלפון. שליחת המידע בקווי הטלפון נעשתה בשיטה חדישה ומהפכנית שפותחה באותם שנים ונקראת Packet Switching. בשיטה זו קובץ המחשב מחולק בזמן השליחה לחלקים קטנים ומורכב בשנית במחשב היעד לאחר קבלתו. מכיוון שכל חלקיק קובץ מקבל תוספות בהן כתובת השולח וכתובת המקבל, נפילת חלק מן הרשת או תקלות תקשורת לא מונעת את הגעת הקובץ ליעדו. זו גם הסיבה שבעת פיתוח השיטה ייחסו לה שרידות גדולה מפני התקפה גרעינית.

פרוטוקול האינטרנט IPv4 מחייב כל אביזר המחובר לרשת לקבל כתובת ייחודית במבנה המבוסס על 32 ביט בתצורה הבאה: 192.116.202.222 (כאשר כל ערך בכתובת הינו בתחום 0-255). מכיוון שבשיטה הזאת יש לנו "רק" 32^2 ( 2 בחזקת  32) ערכים, אנחנו מקבלים כמות של 4 מיליארד כתובות ייחודיות אשר נדמתה פנטסטית לתקופה בה היא פותחה. כפי הנראה, אף אחד לא צפה שהעולם כולו ייחובר לאינטרנט, בכמות ומגוון כאלו של מחשבים ואביזרים שונים. ריבוי המחשבים, הגאדג'טים, הטלפונים הסלולריים ושאר צרכני האינטרנט השונים המחוברים לרשת בשנים האחרונות, גרם למאגר (Pool) הכתובות להיגמר. בעיית המחסור בכתובות זוהתה לפני מספר שנים, והוחלט לעבור לשיטת כתובות חדשנית יותר שתיתן פיתרון ישיר לבעיית הכמות ובמקביל תספק פתרונות טכניים נוספים לנושאים שהתעוררו עם התפתחות השירותים השונים הניתנים על גבי רשת האינטרנט. שיטה זו, הנקראת (IPv6 (Internet Protocol Version 6, מבוססת על 128 ביט ומאפשרת (על פי תפיסתנו הנוכחית) מספר בלתי נתפס של כתובות, 128^2 (2 בחזקת 128).


לאן אנו הולכים – העתיד לבוא

כתובת אופיינית של מחשב בתקן IPv6 נראית כך:  2001:0:4137:9e76:3c24:3c02:3f57:efef

כיום, אנשי מיחשוב רבים זוכרים כתובות אינטרנט בעל פה, אולם בעתיד הקרוב ייקשה על רובנו לזכור פורמט מורכב זה. יש לשער (או אולי לקוות) שלא יהיה צורך לזכור כתובות חדשות אלה וחיבור המחשבים לרשת יהיה קל יותר ומהיר. חלק מן התכונות החדשות כוללות גם טיפול ועיבוד מהיר יותר של הכתובת במעברים בין הנתבים השונים והצפנה בתקן IPSec מובנית בתוך הפרוטוקול גם עבור טלפונים סלולריים וציוד נייד אחר. טיפול מיוחד גם ניתן במטרה לשפר את מהירות ההעברה של קבצי מולטימדיה המוזרמים ברשת (סטרימינג),אשר מהווים בשנים האחרונות חלק גדול מהתעבורה האינטרנט. הטבלה הבא מציגה בקצרה את ההבדלים בין שתי הגרסאות:

המעורבות של חברת מיקרוסופט כמובילה בנושא החלה עוד בתקופת השקת חלונות 95 ו-98, אולם קיום תאימות מספקת ל- גרסת IPv6 החל עם חלונות  XP SP2. כיום, חלונות 7 והשרתים בגרסאות 2008 מותאמים לפרוטוקול החדש. דוגמא לנוכחות של IPv6 במחשב מודרני ניתן לראות בצילום המסך הבא מן המחשב שלי שמריץ חלונות 7 מודרנית:  

לאחרונה פורסם כי חברת מיקרוסופט קנתה למעלה מ-600 אלף כתובות אינטרנט בגרסה 4 (IPv4) מחברת נורטל שפשטה את הרגל במחיר של 7.5 מיליון דולר. רכישה זו מוכיחה כי כתובות אלה הופכות לסחורה "חמה". חיזוק נוסף לעובדה זו ניתן לראות בפרסום הרשמי שיצא בתחילת פברואר 2011 מארגון ה- (ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Number, כי מלאי כתובות האינטרנט הישנות אזל לחלוטין כשהארגון נאלץ לחלק את פול הכתובות האחרון לכל אחד מ-5 האזורים (regional Internet registry (RIR)): צפון אמריקה, דרום אמריקה, אירופה המיזרח התיכון ומרכז אסיה, אפריקה, ואיזור אסיה והפסיפיק.

בניגוד לשינויים טכנולוגיים אותם חווינו בעבר כמו הוספת ספרה לטלפון, סיום השידורים האנלוגיים בהוט והמעבר לממיר דיגיטלי DTT, המעבר לגרסה החדשה בכתובת האינטרנט לא אמור להיות מורגש אצל משתמש הקצה, והתהליך אמור להימשך מספר שנים. בפועל, כבר כיום יש אתרים רבים וארגונים שהטמיעו את הטכנולוגיה החדשה, אלא שאנחנו לא רואים את זה בגלל השקיפות שהוטמעה במערכות ובזכות התכנון המוקדם ע"י מהנדסים שדאגו שהמעבר יהיה חלק. לפני כ-3 שנים החלה גוגל לספק את שירותי החיפוש שלה גם למשתמשי IPv6 באתר IPv6.google.com. בניסיון לבדוק את המנגנון, לא הופתעתי לגלות כי גלישה לכתובת לא הובילה לשום מקום. שיחת טלפון לספק האינטרנט שלי (סמייל – אינטרנט זהב) לא הניבה שום תוצאה – כנראה שהם עדין לא מוכנים, הפנו אותי לשלוח שאלה למייל כלשהו שעוסק בטכנולוגייה. אקספון 018 כנראה כן מוכנה למעבר, זאת עפ"י מאמר שפורסם השנה בו נכתב שהחברה הטמיעה את הפרוטוקול החדש IPv6 והיא מוכנה לספק שירותים המבוססים עליו ללקוחותיה.

כדי לבדוק את מוכנות העולם ולעודד את המעבר לפרוטוקול החדש, הכריז איגוד האינטרנט הבינלאומי (ISOC) על יום ה- IPv6 העולמי, שהתקיים ב-8 ביוני 2011. ביום זה, למשך 24 שעות, עברו חברות כמו פייסבוק, גוגל,יאהו, סיסקו, אתר החיפוש בינג ועוד, להשתמש ב- IPv6. משתמשי אינטרנט ביתיים לא הצטרכו לעשות כלום לצורך הבדיקה, האחריות לתקינות הגלישה בזמן הבדיקה נופלת על ספקי האינטרנט השונים. בעלי אתרים הרוצים להשתתף בניסוי מוזמנים לבקר באתר http://isoc.org/wp/worldIPv6day כדי לברר איך מכינים אתר לניסוי. פייסבוק גם היא כבר מוצפת בדפים העוסקים ביום ה- IPv6 העולמי , כמו בדוגמא הבאה:

כדי לבדוק את מוכנות הרשת בבית וחיבור האינטרנט, ניתן לגלוש לכתובת: http://test-ipv6.com/ ומקבלים את התוצאה הבאה:

כפי שניתן לראות, המחשב שלי אומנם מותאם בצורה מושלמת לדור הביניים (בו אתרים יהיו נגישים גם דרך IPv4 וגם דרך IPv6), אולם הציון האדום משקף את מוכנותי למעבר השלם. המבחן מנתח את המוכנות שלי ושל ספק התקשורת (ה ISP), ומודיע היכן טמונות הבעיות. במקרה שלי, למרות השימוש ב"שרת ביניים" לניווט לכתובת IPv6 ישירות, הספק שלי לא מספק שירות (DNS (Domain Name Server לתרגום כתובות שמיות של אתרים לכתובת מספרית, ולכן לא אוכל לגלוש בצורה פשוטה – ומכאן הסיבה לכשלון.


סיכום

במאמר זה ניסיתי לתת סקירה קצרה על המעבר המתבקש לפרוטוקול האינטרנט IPv6, אשר יש המשתמשים בו כבר מספר שנים. רק ימים יגידו אם המעבר יעבור חלק כפי שאנו מקווים, האם הספקים יעשו את שלהם או האם נראה פה שידור חוזר (או הפוך) של "באג 2000" (Y2K), בו הייתה מהומה רבה על לא דבר (אבל היה פוטנציאל לבעיה הפוכה).

מבחינתי – אני כבר מוכן ליוני 2011…

להמשך דיון במאמר – IPv6 – בקרוב, עונת הנדידה מתחילה.


7:00
  /  
14.06.2011
  
מאת: דניאל מטלון

1