מסך LED תלת מימד חכם: LG 55LW6510

חברת LG מציגה את מסך הדגל החדש שלה: קבלו את 55LW6510.מסך LED, חכם ותלת מימדי.


עיצוב

הקדמה

כפי שבוודאי ראיתם בכל עיתון, מסך טלויזיה ואתר אינטרנט, LG לוחצים חזק מאוד על נקודה כואבת בתחום התלת מימד: המשקפיים.

עד היום הדרך להתבדל בתחום המסכים היה להיות גדול יותר, דק יותר ומחובר יותר. אבל ככל שהזמן עובר אנחנו רואים שהחברות מוצאות דרכים פחות שגרתיות בשביל לבדל את עצמן ובמקרה הזה ההימור של LG הוא על תלת מימד לא כפיצ'ר מרכזי אלא כמשהו שמדי פעם משתמשים בו ולכן הוא צריך להיות פשוט וזול מספיק בשביל שאפשר יהיה גם לארח קבוצת אורחים מבלי לפשוט רגל או יד.

ה-55LW6510 (המסך גם מוכר כ-LW651 בארץ) הוא מסך מעניין מכמה וכמה סיבות. תחילה העיצוב שלו מושך לכיוון של מסגרת דקה, אם כי אפשר לראות בתמונות שהמסגת בפועל לא ממש דקה במיוחד, אלא יש לה סוג של קישוט שקוף סביב המסגרת האמיתית וזה החלק הדק. בפועל צמצמו כאן את ה-bezel (המסגרת סביב המסך בפועל) אבל לא באופן דרמטי שונה מכפי שאנחנו רואים במסכים אחרים ובוודאי לא ברמה קיצונית כמו זו של המתחרה החזקה השניה מקוריאה: סמסונג. מעבר לזה, העיצוב של המסך הוא פשוט למדי ולא פלאשי מדי, המסגרת יפה ופלסטית בוודאי כשמשווים לחלק מיצירות האמנות הקודמות מבית LG.

המסך הקדמי מט, שזה לא משהו מאוד אופייני כיום למסכי LED, אשר מרביתם עברו בשנים האחרונות למסכים מבריקים. קשה לומר שזה משנה הרבה. במקום לראות את החלון האחורי באופן חד, הוא פשוט גורם לאיזור שלם במסך להיות בהיר, כך שמי שחושב שכך הוא יתגבר על בעיות תאורה בסלון, כדאי שיחשוב שנית.

איכות הסאונד של המסך סבירה, זה לא מתחרה כמובן ברמקולים יעודיים אבל בהחלט מספיק למי שזקוק לרמקולים סבירים בשביל לראות חדשות או לצפות בטלויזיה.

הממשק של הטלויזיה פשוט למדי אך שיפור מהמודלים הקודמים של LG שהיו פשטניים וטכניים מדי. מצד אחד הגרפיקה אינה תלת מימדית ומבריקה כמו של סמסונג, אך היא פשוטה ומינימליסטית ויש לה בהחלט קסם משלה. תלונה אחת יש על כל נושא הגישה להגדרות המסך שהן חבויות כחלק מתפריט ה-HOME ומעט קשה להגיע אליהן. להערכתנו, זה נעשה בכוונה בכדי שאחרי שמגדירים את המסך לא בטעות יעשו שינויים ובכדי שזה לא יטריד את הצופה יותר מדי.

חוסר שמעט הפתיע במסך הזה הוא העובדה שלא היה לו עברית בתפריטים. יש להניח שזו יכולת שתתווסף בהמשך למסך, כפי ש-LG נוהגים עם המסכים האחרים שלהם בישראל.

תאורה אחורית

כדאי לדבר טיפה על התאורה האחורית שבעצם היא משהו די ייחודי. עד היום הכרנו בעצם שתי שיטות תאורה אחורית LED. הראשונה היא תאורה צידית (לרוב מימין ומשמאל של המסך) והשניה היא תאורה מקומית (אחורית). היתרון של התאורה האחורית היה בכך שניתן היה למקד את האור לאיזורים שזקוקים לו ולכבות את האור במקומות שזקוקים לחושך. החסרונות של השיטה הן העלות שלה, והתוספת בעובי של המסך. היו בעבר ניסיונות לגשר בין שתי השיטות אבל הפתרונות היו חלקיים (ע"ע תאורה מקומית של C9000 של סמסונג) או עדיין צידיים מדי (טושיבה עם תאורה של 16 איזורים).

כאן LG ניגשה לבעיה באופן חדש ומעניין. התאורה בוקעת מכל 4 פינות המסך כאשר יש דיפיוזר חדש שמפזר את האור. כך שאם יש איזור בהיר בפינה, התאורה הצידית תדלק רק שם. זה מזכיר טיפה את הטכניקה של פיליפס עם ה-Ambilight אלא שבמקום שהאפקט יהיה מחוץ למסך הוא נעשה בתוך המסך.

הרי לכם דוגמא של איך זה עובד. כאשר הלוגו של OPPO מגיע לפינה הימנית, ניתן לראות אור שבוקע רק מהאיזור הזה, גם מימין המסך וגם בתחתית המסך. להערכתי יש כ-32 איזורי תאורה כאלה (8 לכל צד של המסך). 

האם האפקט פועל? בגדול כן, אם כי זה בהחלט לא מדוייק וחד כמו שזה נעשה עם תאורה אחורית מקומית (ע"ע טושיבה או פיליפס). זה בהחלט עדיף על גבי תאורה צידית רגילה, אבל זה נראה כמו חצי פיתרון וזה בהחלט לא פותר בעיות כגון חללית שטסה על רקע חלל וכו'. מה שזה כן פותר, באופן יפה למדי, זה כאשר צופים בסרט עם פסים מעל ומתחת לתמונה, האזורים השחורים עמוקים למדי וזה בהחלט שיפור ביחס לתאורה צידית רגילה.

מתי זה לא עובד? כאשר יש איזור באמצע שהוא שחור או כהה, האפקט פשוט מתפקשש, התאורה פשוט לא יכולה להתמודד עם זה. בנוסף, כאשר יש רקע שחור ויש אובייקט כלשהו (כותרת, לוגו וכו') מאוד בולטת התנועה של התאורה האחורית. זה טיפה כמו שמישהו עם פנס מצביע לך על האיזור הבעייתי. כמובן שניתן לכבות את האפקט, אם כי מתרגלים לזה מהר מאוד וזה בהחלט עדיף על האלטרנטיבה של הדלקה או כיבוי אחידים לכל המסך.

היתרון הכי גדול של פילטר הדיפיוזר החדש של LG הוא בכך שהוא הרבה יותר חסין לעננות ולבעיות זליגות אור. במסך שקיבלתי התופעה פשוט לא היתה קיימת. למעט איזורים שהיו טיפה יותר כהים (פסים אנכיים בערך במצב שליש ושני שליש של המסך) בסה"כ המסך הצטיין באחידות מפתיעה והיה נטול עננות וזליגות אור.

האור שמציג אם המסך דלוק או לא הוא בצורת קוביה או יהלום תלת מימדי, שלדעתי טיפה בולט מדי ולצידו כפתורי שליטה על המסך אשר נדלקים רק כאשר נוגעים באיזור. כמובן שכמו כל המסכים שראינו בשנה-שנתיים האחרונות, כל הכפתורים הללו הם כפתורי מגע.

הבסיס של המסך הוא פלסטיק מבריק ופשוט. אני שמח ש-LG לא יצאו משליטה עם התאורה סביב הלוגו שלהם אשר אינו כולל מאחוריו מקור אור כלשהו…

למסך יש חיבורים רבים ושימושיים, כולל שני חיבורי USB, רביעיית חיבורי HDMI, חיבור קומפוננט וקומפוזיט, חיבור RF (אך לא DTT), חיבור למחשב וחיבור רשת. שני החיבורים שכנראה יצאו לחלוטין מהמודה הם חיבורי SVIDEO ו-SCART ולכן חיבור לממיר SD דורש Transcoder או שעדיף לוותר לחלוטין על הרעיון.

שלטים

שני שלטים מגיעים עם המסך. הראשון שלט רגיל למדי. הוא פלסטי, מבריק ומאיר בחושך – הוא נראה די תואם לעיצוב של המסך, כלומר לא בולט לטובה או לרעה. היה לי חסר כפתור יעודי להגדרות התמונה. לשלט יש גישה זריזה למעבר לתלת מימד וכן כפתורים ששולטים על הנגן במידה והוא תומך ב-HDMI CEC (ניסיתי עם כמה נגנים וזה עובד יפה גם כשהנגן אינו מתוצרת LG).

השלט השני דורש חיבור מקלט קטן בחיבור USB לחלקו האחורי של המסך. השלט נראה מעט כמו טלפון מודרני ויש עליו מספר מאוד קטן של כפתורים. הוא שלט magic motion אשר מחקה את פעולתו של שלט Wii. לכל מי שיש או היה שלט Wii, אין ממש צורך להסביר – כל השאר יצטרכו להתאמן לכוון את החץ למקום על ידי הטיה של השלט.

הרעיון של השלט המצביע הוא חביב, ויש מצבים שבו אין מנוס מלהשתמש בו (עוד על כך בפרק המדיה). אם זאת, מצאתי שקשה מאוד לכוון איתו והוא לעיתים קופץ למקומות שלא התכוונו – בקיצור, הרעיון חביב, לא בטוח שהפיתרון הוא שלט נוסף (יתכן שצריך היה להוסיף את היכולת הזו לשלט הרגיל).

שליטה סלולרית

בדומה למסכים אחרים עם יכולות רשת, גם ל-55LW6510 יש אפשרות לשליטה סלולרית. רק תורידו מאייטיונז (או מחנות האנדרויד האהובה עליכם) את האפליקציה המתאימה ואפשר לצאת לדרך. תחילה יש צורך להסתנכרן מול המסך.

אחרי שמכניסים קוד שהמסך נותן לנו (בשביל לוודא שזה לא מישהו שמשעשע אותו לשחק עם המסך) הכל מתחבר.

המסך באפליקציה טיפה מבוזבז וצריך יותר מדי לעבור בין המצבים. מצד שני השלט חכם ולכן עובר מסכים לפי הצורך כך שהוא לעיתים דומה יותר לשלט הרגיל ולפעמים דומה לשלט המצביע של Magic motion… כל זה עם פידבק של זמזום מהמסך הסלולרי כשצריך.

אבל החלק הכי נחמד זה שאפשר להקליד ישירות עליו, דבר שמאוד מקל על חיפושים ועל הכנסת כתובות לדפדפן של המסך.

מדידות

מדידות

כאמור, התחלנו עם זאת שהמסך כולל דיפיוזר מוצלח מאוד ותאורה אחורית מסוג חדש שלא הכרנו לפני כן (אפשר לקרוא לזה תאורה היברידית בין תאורה מסגרתית לתאורה מקומית אחורית).

במדידה אכן קיבלנו תוצאות מעניינות. בפינות למשל, קיבלנו אחידות של 79% בלבד, הודות לכך שבארבע פינות המסך הקיצוניות אין מקורות אור. בשאר איזורי המסך, האחידות היתה 85%, שזה טוב (אך בהחלט אפשר היה לשפר זאת).

המדידות הבאות נמדדו במצב Cinema:

גרף ה-CIE נראה כאילו נוצר על ידי מי שתכנן את הגרף, אך הצבעים המשניים (בעיקר ארגמן וסגול) היו מעט מחוץ למיקום הרצוי עבורם.

טמפרטורת הצבע (מצב Cinema) היה מעט גבוה, כ-6900 מעלות קלווין) אך ישר כמו סרגל.

ניתן לראות שהאדום מעט נמוך מהרצוי וכמובן שניתן לכייל זאת בקלות. אפשר להגיד שהתוצאות מספיק טובות בכדי לגרום לתוצאות נהדרות גם ללא כיול כלל.

הגאמה של המסך הוא 2.21 ללא מגע יד אדם – נפלא.

טביעת האצבע הספקטרלית של המסך:

עוד כמה מדידות לקינוח. המסך בהיר בעוצמה בינונית, ומגיע בשיאו לכ-370 ניטים. זה בהחלט סביר לסלון ממוצע, אך פחות יתאים לסביבה שופעת הרבה מאוד אור.

קונטרסט ה-ANSI של המסך קשה מאוד למדידה. הסיבה היא הטכניקה של התאורה האחורית כך שבעצם בכל מקום במסך הקונטרסט שונה בהתאם גם לתוכן וגם לקרבה למקורות האור. המדידה שלנו העלתה כ-4600:1 יחס ניגודיות ANSI למסך. כמובן שיחס ניגודיות אבסלוטי כבר לא ניתן למדוד על מסכים מהסוג הזה מכיוון שכאשר המסך חשוך לחלוטין, כל התאורה האחורית כבוייה לחלוטין.

כיול עצמי

הכיול הזה נהדר בעיקר בגלל שלא היה צריך לעשות כמעט כלום. זה כיול מעולה למסך ללא מגע, אך LG שכללו את המצב ולא רק שהם נותנים לצופה את הדגים הם גם מלמדים אותם לדוג. מנגנון הכיול העצמי של המסך מלמד את הצופה מה היא תמונה טובה. תחילה שואלים אותך איזו תמונה אתה מעדיף ולפי זה המסך מחליט עד כמה עמוק הוא נכנס לאפשרויות כיול. בכל מסך הוא מציג את התמונה הנכונה עם הסבר קצר במה מדובר. זה מזכיר את מה שפיליפס בעצם בנו בזמנו במסכים שלהם, אך כאן שכללו את השאלות וחידדו את האופציות, אני חייב להוריד כאן את הכובע, המהנדסים של LG שיחקו אותה!

כדאי לציין שאת תוצאות הכיול המערכת מכניסה ל-ISF expert 1, אשר משאיר עדיין את מצב Expert2 פנוי לכיול מסודר עם ציוד מדידה.

יפה מאוד שהם לא סתם מציגים תמונה ושואלים מה הצופה מעדיף אלא גם מחנכים את הצופה להבחין בבעיות ולבחור בתמונה הנכונה. לדוגמא, מניעת חדות מוגזמת או נמוכה מדי:

עיבוד תמונה + תנועה

לא נצפו בעיות מיוחדות בעיבוד התמונה, המסך זיהה כהלכה את כל מקורות הוידאו כראוי.

ניתן לראות שבין 3-5 מעלות הקוים כבר משוננים, שזה בסדר, אך הם תקינים מחוץ למסגרת.

ה-55LW6510 תומך ב-200 הרץ ולכן יש גם לבדוק את היכולת שלו לטפל בבעיות עיבוד תנועה. ניתן לראות תופעות סביב העיגול בבדיקת ה-Jaggies בדיקה זו מאפשרת לנו לראות אם עיבוד התנועה מסוגל להתמודד עם הבהובים כאשר המקור כולל תדר גבוה. התשובה כאן היא שלילית, למעבד של ה-55LW6510 יש קשיים לא פשוטים עם תוכן בעל תדרים גבוהים.

ניתן לראות את זה גם בבדיקת ה-Wedge ב-24FPS.

rnבפועל מה שנראה בתמונה רגילה היא הפרעות ולכלוכים סביב אובייקטים בעלי תדר גבוה (למשל מישהו עם ז'קאט "רעשני") או במהלך תנועה מהירה (תופעת אוויר חם).

מנגנון התנועה של LG נקרא TruMotion וניתן לכוונו במצב CUSTOM. כדאי מאוד לבדוק את rnהאפשרויות שלכם ולראות מה מתאים לכם (במקרה שלנו, הורדת החלקת התנועה אך rnהגברת מניעת המריחה שיפרו את המצב משמעותית).

איכות תמונה

SDTV

כאמור, לא ניתן לחבר את המסך לממיר SD, בשל חוסר חיבור SCART ו-SVIDEO ולכן הבדיקות נערכות כתמיד עם ממיר HD של יס. למסך אין יכולות DTT ולכן לא היה ניתן לבחון DTT בקליטה פנימית. יש לקוות שהיבואן יבחר בגרסא של המסך שתאפשר קליטת DTT על ידי מסך זה.

קשה להגיד שנפלתי מאיכות העיבוד של המסך. מן הסתם הממיר של יס אחראי בעיקר לאיכות התמונה, אבל עיבוד התמונה של המסך מיועד בדיוק למקרים מהסוג הזה. 

התמונה לא היתה רעה אבל גם לא יצאה דופן ביחס למסכים אחרים.

משחק עם ההגדרות השונות הצליחו לשפר את המצב, אבל למסך יש נטיה ל-white clipping כך שצריך להזהר שלא להגביר את הגדרות הקונטרסט הדינמי, הקונטרסט והתאורה האחורית יתר על המידה.


מה המתרגמת לשפת הסימנים עושה שם בדיוק?!

HDTV

חשוב שוב לציין את חשיבות הכיול במסך הזה. אם תדליקו את המסך במצב VIVID כפי שהוא מגיע מהחנות ותתחילו לבחון אותו, תראו גרוע במיוחד, כך שחשוב שעל ההתחלה תבצעו את הכיול (כאמור לא צריך ציוד, תשתמשו ב-Picture wizard) . אין מצב שמציג עד כמה ההבדל קיצוני יותר מאשר תוכן HDTV. כאן ניתן לראות שיפור דרמטי ביותר בין תמונה מכויילת ללא מכויילת. 

 איכות התמונה ב-American idol וכך גם בערוצי הסדרות של yesHD השתנו לפי איכות המקור

יורוספורט למשל איכותי להפליא וכך גם חלק מהסרטים 

בסרט Star wars III – ניתן לראות שהרקע של החלל נותר כהה בעוד שהתאורה על פניו של אנאקין סקאיווקר נותרת תקינה.

בלוריי

כאן אנחנו כבר עולים מדרגה ורואים שמדובר במסך מוצלח במיוחד. איכות התמונה והחדות שלה יוצאת מהכלל.

סצינת הפתיחה של Dark knight נראית מדהים.

ניתן להבחין בכל שריטה ושערה במסיכה המעוותת של עובדי הג'וקר

כך גם בממזרים חסרי כבוד. החדות מושלמת והצבעים מדוייקים מייצרים תמונה יוצאת מהכלל :

עיר החטאים היתה צריכה להיות קשה מאוד למסך שאינו קונטרסטי להפליא. ה-55LW6510 צלח את הסרט הזה ללא כל קושי.

כ

תלת מימד

תלת מימד פסיבי מול אקטיבי

LG יצאו כאמור עם סדרת פרסומות שמסבירה את ההבדל בין המשקפיים שלה אל מול המתחרות. המטרה של שתי השיטות זהה – לגרום לכל עין לראות תמונה מעט שונה – כל עין עם הפרספקטיבה התלת מימדית שלה על התמונה הסופית. בעוד שבקולנוע יש לעיתים קרובות שני מקרנים שונים אשר מקוטבים באופן שונה בכדי שכל עין תקבל "סרט פרטי משל עצמה", זה לא מעשי בבית על גבי מסך דק. 

לכן משקפיים אקטיביות מהבהבות – עין אחת "ממצמצת" וכבויה בעוד שהשניה צופה בתמונה שמותאמת לה ואז מתחלפים. החיסרון של השיטה הזו היא בכך שהמשקפיים דורשים אלקטרוניקה די סבוכה בכדי לקלוט את השידור של הטלויזיה (בכדי שהמצמוץ יהיה מסונכרן עם מה שהטלויזיה משדרת) וכל מה שנדרש בכדי לסגור את המשקף. זה גורם למשקפיים להיות יקרות יותר, כבדות יותר ולעיתים גם מעמיס על העיניים, במיוחד אם ההבהוב לא נעשה באופן מושלם – איטי מדי או לא לחלוטין מסתיר את התמונה של עין אחת מהשניה.

LG הלכו על כיוון אחר לחלוטין. הרעיון הוא להוזיל את המשקפיים ולהפוך אותן לזהות לחלוטין למשקפיים בקולנוע. כיצד עושים זאת? פשוט מאוד, אם מוותרים על חצי מהרזולוציה לכל עין… המסך בעצם מכוסה בשכבה קדמית כך ששורות אופקיות זוגיות מיועדות לעין אחת ואי-הזוגיות לעין השניה. במקום 1080P לכל עין, יתקבל 540P.

rnכך בעצם עובדת תמונה תלת מימדית מקרוב – היא כאילו סובלת מבעיית המסרק הידועה, אלא שכאן זה מכוון.

המימוש של הטכנולוגיה הזו של LG והאימוץ שלה את הטכנולוגיה הזו מגיע מכמה זויות הגיוניות. תחילה, אנחנו כבר שנים אומרים שתלת מימד זה לא משהו שרואים כל הזמן אלא רק מדי פעם (למשל אירועים מיוחדים, סרטים לילדים, משחקי קונסולה או סרט פה ושם). זו חוויה קבוצתית ולכן עדיף לקבל את זה כפיצ'ר נחמד ולא הפיצ'ר העיקרי של המסך. קל מאוד לרכוש כמות נכבדת יותר של משקפיים למשפחה או לאירוע.

במקרה שלנו למשל היה ניתן בקלות להזמין כמות נכבדת של מבקרים בכדי לצפות בסרט תלת מימד. זה לא משהו שניתן לעשות עם מסכים אחרים פשוט בגלל העלות הכבדה של המשקפיים. משקפיים אקטיביות עולות בין 50 דולר ועד 200 דולר ליחידה. לרכוש 5-10 זוגות רק בשביל מקרה קצה שבו רוצים לארח קבוצה לצפיה בסרט, זה עדיין לא מעשי עם משקפיים אקטיביות.


קבוצת נסיינים שנתנו להם לבחון את המסך בתלת מימד

לגבי איבוד הרזולוציה – בתכני בלוריי ניתן לראות 540P בכל עין, וניתן לראות פסים שחוריםשמציגים את התופעה.

ראוי לציון שבצפיה ממרחק תקני מהמסך, למעלה מ-2.5 מ' – תפסיקו להבחין בתופעה וניתן יהיה לראות תמונה תלת מימדית תקנית לחלוטין. גם בצפיה ממרחק נמוך מזה קל מאוד להתרגל והפסים נעלמים. חשוב לציין את זוית הצפיה. בניגוד למסכים אקטיביים לא ניתן להיות בזוית חדה מול המסך – הדבר גורם ללא מעט בעיות. לדוגמא, הפוזה הקבועה של ילד שיושב כמטר מהמסך על הרצפה ומביט כלפי מעלה פשוט לא יפעל – מזוית צפיה כזו פשוט לא רואים תלת מימד אלא תמונה עם פסים. בשביל האפקט צריך לשבת מספיק אחורה מהמסך ומולו.

עם זאת יש שתי תופעות חשובות שכדאי לציין בהקשר לתלת מימד פסיבי:

  • Jaggies – למי שרגיש לתופעה עלול להיות בעיה. בשידורי ספורט למשל, ניתן לראות הקצנה של התופעה בגבולות המגרש – במיוחד כשהמצלמה יורדת בציר האנכי וקוים כמעט אופקיים פתאום נעלמים ומופיעים בשל המעבר לפיקסלים שבעצם אנחנו לא יכולים לראות.
  • כאשר התוכן הוא Half SBS, בעצם יש לנו שתי תמונות של 960 על 1080 זו לצד זו. כל אחת מהן נמתחת על גבי המסך בכדי ליצור את התמונה התלת מימדית. בגלל הפסיביות אנחנו מאבדים מחצית מהרזולוציה האנכית ומקבלים בפועל 960X540 לכל עין. כלומר, רבע רזולוציה מוידאו 1080P FULL HD. האמת היא שחכם היה יותר לעשות את הפסים כטורים אנכיים (כלומר, כל טור זוגי ילך לעין אחת ואי זוגי לציר השני) בגלל ששם יש פי 2 רזולוציה כמעט מהציר השני. זה גם היה פותר את הבעיה של HALF SBS כאשר כדאי לזכור שכל שידורי הטלויזיה בעולם כיום הם Half SBS. יתכן שיש כאן איזו מגבלה טכנולוגית שמונעת או מפריעה לכך, אבל רק על ידי שינוי האוריאנטציה הזו, מסכי LG היו בפועל מכפילים את הרזולוציה של התמונה שמתקבלת במצב Half SBS.

כמובן שבעיות כמו חוסר סנכרון פתאומי, בעיות של בטריות ריקות או אפילו צפיה בחנות כאשר יש מספר מודלים שמפריעים זה לזה עם שידורי התלת מימד – פשוט לא קיימים כאן.

נושא ה-Cross talk תלוי מאוד במרחק הצפיה. ממרחק של כמטר ניתן לראות בבירור cross talk. ממרחק של 2-2.5 מ' התופעה נעלמת כמעט לחלוטין עד שממרחק של 3 מ' כבר התמונה היתה נטולת cross talk לחלוטין.

היתרון הבולט ביותר של תלת מימד פסיבי הוא חוסר מוחלט של הבהוב. הדבר בולט מאוד ובשילוב עם המשקל האפסי של המשקפיים (כ-9 גרם) קל הרבה יותר לצפות בסרט תלת מימדי מאשר עם מסך שכן מהבהב. אני לא יכול להגיד קטגורית שמסכים פסיביים מהדור הנוכחי טובים מאקטיביים, פשוט מכיוון שיש כאן יותר מדי מרכיבים: הבהוב, cross talk, משקל משקפיים, רזולוציה ועוד. מה שאני כן יכול להגיד בבטחון הוא שבדורות הבאים של המסכים מכל החברות אנחנו נראה הרבה יותר מסכים פסיביים מאשר אקטיביים.

תלת מימד (3D) בהמרה מטלויזיה

בדומה לכל המסכים שיצאו לאחרונה, גם ה-55LW6510 כולל מנגנון המרה לתלת מימד מטלויזיה רגילה. כמובן שמדובר במנגנון מתוחכם להפליא ויש חברות שעושות אותו טוב יותר או פחות.

המגנון של LG בהחלט עובד, ואפשר למפות אותו למרכז הסקאלה. הוא לא המוצלח ביותר בהמרה כזו, אך הוא לא רע.

המנגנון הזה "עדין למדי", כלומר, הוא לא מייצר תמונה מאוד תלת מימדית שעלולה "לטעות" ולהכניס משהו שאמור היה להיות מאחורה, בעצם מקדימה.

היתרון של משקפיים פסיביות גם כאן בולט בעובדה שאין שום בעיה לצפות בתמונה ב-50HZ (עיקר הטלויזיה שלנו) שמסכים רבים מתקשים לייצר 3D מדומה עבורה.

Half SBS

rnrn

יחד עם המסך מגיעים קבצי הדגמה ב-USB ב-HALF SBS על גבי דיסק און קי. למי שלא מכיר Half SBS מגדיר תלת מימד ב-HD על ידי כך שהוא כולל שתי תמונות זו לצד זו, שכל אחת מהתמונות מיועד לעין אחרת. כך ניתן לשדר שידורי טלויזיה בתלת מימד, כמו גם להעביר אותו באין ספור דרכים אחרות מבלי לשנות שום דבר באמצעי השידור.

כאמור במסך ה-55LW6510 יש חיסרון אחד משמעותי – תכנים מהסוג הזה סובלים מאיבוד לא רק בציר האופקי (כמו בכל מסך) אלא גם בציר האנכי. אך עם חיסרון זה, צפיתי במספר סרטים ותכנים ב-Half SBS כאשר איכות התמונה היתה מצויינת וממרחק הצפיה המומלץ לא היו בעיות מיוחדות. 

Clash of the titans ב- Half SBS (הסרנו את אפקט ה-3D):

rnrn

זה לא בדיוק SBS, אבל בפועל זה רזולוציה זהה. צילומי וידאו 3D ביתיים שלי:

תלת מימד מבלוריי

כמה תמונות מייצגות שהן כפולות (תלת מימדיות) ונעבור להמרה לדו מימד בשביל שתוכלו לקבל תמונת מצב על איכות התמונה במסך:

נצפו מספר סרטים בבלוריי, כאשר כרגיל Avatar הוא ה-reference שלנו לסרט תלת מימדי מושלם:

מפלצות נגד חייזרים היה חביב, אבל מהר מאוד חזרנו ל-Avatar…

מדיה

מדיה מחיבור USB

כמו כל מסך מודרני, ה-55LW6510 כולל מגוון רחב מאוד של אפשרויות מדיה, אז נתחיל מהפשוט ונתקדם למתוחכם. הפשוט ביותר זה כמובן לחבר דיסק און קי עם תוכן HD על גביו. במהלך הבדיקה נבחנו מספר רב של פורמטים ומסך ה-LED LCD של LG הלא הוא ה 55LW6510, עבר בהצלחה את כל הבדיקות. כל התכנים שנבחנו (עד למגבלת המהירות של ה-Disk on key) פעלו כשורה. 

התרגום של המסך, שהיה מאוד לא נעים לצפיה במודלים קודמים של החברה בשל גופן קטן ומרווחים קטנים בין האותיות, שונה לחלוטין לפונט עגלגל בסגנון Tahoma אשר נראה מצויין גם כאשר מנגנים תכני DIVX על המסך.

יש לציין שה-Trick play מתוחכם למדי. ניתן להשתמש בהרצה קדימה או אחורה או להזיז את המיקום שממנו מנגנים למקום שבו בוחרים בעזרת החיצים בשלט (או פשוט על ידי הצבעה של החץ עם השלט המצביע על המיקום שממנו רוצים לנגן). בכל שלב ניתן להפעיל את מצב 3D, כך שניתן להמיר גם תכנים מהסוג הזה לתלת מימד מדומה, או במידה והתוכן מגיע בפורמט SBS, אפשר גם להפעיל את הפיענוח ולצפות בו ללא בעיה מיוחדת.

חשוב לציין שתרגום מובנה ב-MKV בעברית לא פעל, כך שהמסך זקוק לקבצי SRT חיצוניים בלבד (גם קבצי SUB פעלו).

חשוב לציין שבכדי לצפות בתרגום בעברית צריך להשתמש בתפריט ההגדרות Quick rnview שבו צריך להגדיר שהעברית היא שפת התרגום המועדפת עלינו. כמו כן, אפשר rnלשלוט במיקום התרגום, גודל הפונט ולווסת את ההפרש בזמנים בין התרגום לבין rnהתוכן (אם כי זה מעט מוגבל).

כדאי לשים לב שסימני הפיסוק בעברית אינם מוצמדים לצד הנכון

 

DLNA

מסכים רבים מתקשים בתאימות ל-DLNA. הם לרוב מסתפקים במספר מצומצם של פורמטים שנתמכים, וכן מנגנים רק מול 2-3 שרתי תוכנה מסויימים. ה-55LW6510 אינו יכול להיות יותר רחוק מהתיאור הזה. בבדיקה הוא התמודד בכבוד אל מול כל שרתי ה-DLNA שנעשה בהם שימוש, לרבות שרתים מובנים בתוך NAS.


קצב הנתונים שלו הגיע לכ-40Mbps ברשת אל מול חלק מהשרתים הללו, קצב מכובד ביותר שויספק בעצם כל צורך פרט למי שנזקק לבלוריי דרך הרשת. אגב, גם זה פעל (פורמט M2TS) אם כי המסך היה זקוק כל כעשרים שניות לזמן לאגור את התוכן מחדש.

יש לציין שבמצב DLNA לא ניתן היה לצפות בתרגום, כולל מקבצים שכללו תרגום מובנה בפורמט MKV.

גם במצב DLNA לא היתה כל בעיה להעביר לתלת מימד, כולל צפיה בתכנים ב-Half SBS:

כידוע ל-DLNA יש אפשרות גם ליזום ניגון מהמחשב על המסך, אך פעולה זו לא עבדה עם Windows 7 media sharing.

Media link

פיצ'ר נחמד מאוד שלראשונה אנחנו רואים במסך LCD, הוא היכולת לנהל Jukebox מלא של תוכן מהרשת ולצפות בו על גבי המסך, כולל תרגום!

התוכנה שנעשה בה שימוש נקראית PLEX והיא מאפשרת לקליינטים שלה (שכרגע בעיקר ציוד של LG כגון מסכים ונגני בלוריי, ואפליקציות של Plex עבור האייפון והאייפד שמאפשרות צפיה בכל התוכן שלכם בבית ומחוצה לו). 

תוכנה זו בעצם מנהלת את התוכן בבית שלכם כ-Jukebox. היא הולכת ברשת ומאתרת את שמות הקבצים, מוסיפה תקצירים, מזהה פרקים ושמה תצוגת רקע. נשמע טוב? בפועל זה עובד מעולה. מעט מאוד פספוסים היה לתוכנה והיא פעלה ברקע בדיוק כמצופה. הלוואי ולמזרימדיות היו תוכנות ברמת הגימור הזו! 

קל מאוד היה לתקן את הפספוסים ומה שנותר הוא לקרוא לחברות המזרימדיות להכיר בזריזות את Plex ולהתממשק אל התוכנה שלהם…

אפשר לצפות בתכנים שלא ראיתם עדיין, מה שהועלה לאחרונה, או לפי אין ספור קריטריונים.

כמובן שניתן לשנות את התרגום גם כאן לעברית:

ניתן לראות שגם כאן סימני הפיסוק הפוכים

ניהול סדרות נעשה לפי סדרה, עונה ופרק:

אפליקציות

מסך ה-55LW6510 של LG הוא "מסך חכם", אשר בדומה לטלפון חכם כולל אפליקציות. האפליקציות הפופולריות ביותר הן כמובן Youtube ו-Facebook אז נתחיל בהן

יש מספר אפליקציות רשמיות של Youtube כאשר LG משתמשת בגרסאת ה-Leanback של יוטיוב אשר בעצם מציג וידאו רנדומלי שהוא חושב שיעניין אותך ומאפשר לך להתחיל ולחפש ולפתוח כאילו ערוצים חדשים על בסיס החיפוש שלך. הממשק הוא כמובן של Youtube עצמם וזה ממשק לא מהנוחים בעולם (אם כי אפשר לומר שכל האפליקציות של יוטיוב לא מדהימות). האפליקציה תומכת ב-Youtube ב-HD.

הקלדת הטקסט שמחפשים עם המקלדת הרגילה זה דבר בלתי אפשרי. זה פשוט לוקח שעות להקליד. עם השלט המצביע המצב משתפר דרמטית. אך הפיתרון האולטימטיבי הוא כמובן סלולרי.

כמו במקרים האחרים, גם כאן אפשר לעבור לתלת מימד (מדומה או SBS) ללא כל בעיה. יש גם ממשק trickplay בסיסי.

אפליקציית פייסבוק נוחה מאוד ובעצם מסודרת נוח מאוד. יש צורך להרשם באתר LG לאפליקציה שלהם. כלומר, לא מדובר באפליקציה רשמית של Facebook אלא התממשקות של LG עצמם ל-facebook. זה בהחלט הישג מרשים.

עברית עובדת כשורה, אך כמו במקרים האחרים סימני הפיסוק הפוכים (LTR). אני אישית לא מאמין שהמקום ל-facebook זה על המסך הגדול, אבל כאן LG נתנו "פרשנות מעניינת" לפייסבוק שבהחלט יכולה לשנות את דעתי. איזור מיוחד של Videos ו-Photos מאפשר צפיה בוידאו ובתמונות של החברים שלכם.

וידאו עובד כשורה מתוך פייסבוק גם כשמדובר בוידאו מקורי של פייסבוק (להלן וידאו של כיכר המחאה שצולמה על ידי ליאור צורף).

ניתן גם להקליד סטטוס, אך ללא מקלדת עברית (לא בדקתי באייפון, כי אם כבר אנחנו באייפון, אז למה לא להשתמש באפליקציה של פייסבוק לאייפון?!). גם כאן היה קושי רב להגיע לאותיות ולהקליד במהירות רבע סבירה…

משחקים

כמובן שיש גם משחקים. הם לא ברמה של angry birds אלא יותר דמקה, סדוקו ואות'לו (רוורסי). חביב אם כי אני חושב שגם כאן הבחירה המועדפת למשחקים כאלה צריכה להיות במכשיר נייד יותר.

מוזיקה

את vTuner אנחנו מכירים לרוב כאפליקציה שמתממשקת לרסיברים. כאן היא עובדת מצויין ומאפשרת גישה לכמעט כל תחנת רדיו ביקום שמשדרת דיגיטלית, כולל אין ספור תחנות רדיו פרטיות וכלליות בעברית…

מה שמפתיע הוא שברשימת הספקים הארוכה שנתמכים על ידי vTuner, חברת LG דווקא לא רשומה..

דפדפן

כמעט כל יצרני המסכים משתמשים כיום בדפדפן לינוקס מבוסס AppleWebKit (פרט לכמה דוגמאות נקודתיות של Opera ו-Skyfire). הביצועים של הדפדפן הזה דומים לאלה של מסכים רבים אחרים, כולל ניגון פלאש בסיסי. עברית עובדת ללא כל בעיה.

הקושי כמו במקרים האחרים היה עם הקלדת כתובות או טקסט שמאוד לא נוח לבצע דרך השלט רגיל. שלט ה-magic motion עובד טוב בהרבה ומאפשר גם הצבעה על מה שרוצים להגיע אליו בלי בעיה. בסופו של דבר, השלט הטוב ביותר גם כאן היה האייפון. מה שכן היה נחמד היה הדפדוף דרך כפתורי ה-P+ וה-P של העברת הערוצים.

פלאש מומש כאן, אם כי ככל הנראה מדובר על Flash-lite. פרסומות באתר שלנו למשל פעלו במרבית המקרים, אך בפרסומת מסויימת זה סומן כ-Flash 9 במקום להציג את הפרסומת עצמה. מן הסתם, הפלאש מיועד לאפשר צפיה באתרים רגילים ולא תאפשר צפיה למשל באתרי וידאו מבוססי פלאש או אתרי משחקים.

צריך לזכור שדפדפן במסך צריך להיות "דפדפן לעת צרה". כלומר, אם צריך בזריזות לראות אם קרה משהו בחדשות, או לראות את תוצאות משחק הכדורגל, וכו'.

סיכום

מדובר בקפיצת מדרגה עבור LG אשר לא רק שידרגו את הממשק (עדיין לא מספיק), במקום ללכת במקומות זהים לאלה של המתחרות שלה -היא עשתה כמה צעדים הצידה. זה בהחלט השתלם, יש כמה נקודות מקוריות במסך הזה שפשוט אין במסכים אחרים וזה בהחלט גורם שעלול למשוך לא מעט קונים פוטנציאליים למסך הזה.

  • תאורה מסגרתית איזורית: הקונטרסט של המסך מצויין, הוא טוב יותר מכל מסכי ה-Edge, אך עדיין לא טוב כמו מסך local dimming / Full led
  • אפס עננות וזליגות אור!
  • עוצמתrn אור סבירה לסלון ממוצע. רצוי להמנע מהצבתו בסלון מאוד בהיר
  • תלת מימד פסיבי, בהחלט יתרון למי שזה לא הפיצ'ר המרכזי שהוא מחפש, או שיש לו מספר צופים פונציאלי גדול.
  • כיול out of the box יוצא מהכלל וממשק כיול מעולה.
  • כאשר צופים בתלת מימד מקורי (מתוך בלוריי למשל) התמונה יוצאת מהכלל.
  • למסך אין מקלט מובנה ל-DTT (עידן+)
  • למסך יש תמיכה בתרגום מובנה בעברית (חוץ מבעיות של פיסוק ומספרים).
  • תמיכה מצויינת במדיה מהרשת ומ-USB
  • דפדפן מצויין, אפליקציות כגון facebook, טוויטר ו-Youtube או אפילו vTuner לקליטת רדיו. חסר עדיין סקייפ, ומגוון האפליקציות אינו נרחב דיו.
  • תמיכה בתוכנת ניהול המדיה Plex שבאמת הופכת אותו לראשונה למזרימדיה מתקדמת
  • שני שלטים – אחד רגיל, השני דומה בתפיסה לשלט Wii אשר מאפשר הצבעה על מה שמעניין.
  • משקפי תלת המימד קלות מאוד וזולות מאוד.
  • רצוי לצפות בתלת מימד ממרחק של 2.5 מ' מהמסך ובזוית אל מול המסך בלבד.
  • חיבוריות רשת מצויינת

ציונים

  • איכות בנייה: 8 (יותר מדי פלסטיקה)
  • עיצוב: 8.5
  • HDTV איכות תמונה: 9
  • SDTV איכות תמונה: 8 (חסר מקלט DTT, עיבוד SD היה טעון שיפור)
  • תלת מימד: 9 (חצי הרזלוציה בציר האנכי הוריד חצי נקודה)
  • שלט: 8 (שני שלטים, אבל הכי נוח היה דווקא עם האייפון)
  • יכולות כיול: 9.5
  • יחסי מסך: 9.5 (כולל יכולות מלאות לשליטה גם במצב 1080i)
  • חיבורים: 8.5 (היה נחמד אם היו מאפשרים חיבור SCART או S-VIDEO)
  • ממשק: 8.5 (חבל שבשביל כל דבר צריך ללחוץ על כפתור Home).
  • פונקציות נוספות: 9.5 (DLNA, חיבוריות USB, המרת תלת מימד של כל תוכן, ניהול מדיה Plex, תרגום עברית, דפדפן ואפליקציות פייסבוק, יוטיוב, פיקסה ו-טוויטר)
  • תאורה אחורית: 9 (נטולת זליגת אור או עננות, מסגרתית עם יכולות הארה מקומיות )
  • שירותי תוכן מהרשת: מצומצמות, בגדול רק Youtube. היה ראוי לספק עוד תכנים.
  • עברית: תרגום בלבד

תמיכה בפורמטים

  • חיבוריות HTPC: מצויין
  • תמיכה בהיי דפינישן של יס – yes HD: כן
  • תמיכה ב-HDMI 1.4: כן
  • תלת מימד 3D: כן, פסיבי: 540P לכל עין
  • המרה אוטומטית 2D ל-3D: כן
  • תמיכה ב-DTT: לא
  • תמיכה ביחסי מסך ב-1080i: כן
  •  תאורה אחורית: מסגרתית אך גם מקומית (ככל הנראה 32 איזורי תאוריה).

עדכונים מהיבואן:

  • הגרסא שתשווק בישראל (כנראה LW651) תכלול מקלט DTT מובנה.
  • LG גם מוסיפים תכנים מקומיים – כאשר WALLA זה האפליקציה הראשונה שהתווספה ככל הנראה לאחר מועד הבדיקה.

מחיר מומלץ לצרכן: 16,990 ₪ (כולל 4 זוגות משקפיים תלת מימדיות)

תודה לחברת ח.י., יבואנית LG בישראל, על השאלת המסך לצורך הבדיקה

לדיון בנושא: מסך LED תלת מימד חכם: LG 55LW6510


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
23.08.2011
  
מאת: עפר לאור

1