מצלמת האקסטרים של סוני יוצאת לגלוש – HDR-AZ1VR

מצלמת האקסטרים החדשה של סוני, ה-HDR-AZ1VR, יצאה לטיול קפוא על קסדה באתרי הסקי של הרי הדולומיטים באיטליה, יחד עם שעון ...


הקדמה

כבר בחופשות הסקי הראשונות שלי, לפני עשור ויותר, חשבתי שיהיה נחמד לשים מצלמת וידאו על הראש ולשמור את חוויית הגלישה בצורה דיגיטלית, אך מעולם לא יישמתי את זה. מצלמות האקסטרים החלו להופיע לראשונה כמוצר להמונים לפני כמה שנים. הטרנד הזה החל עם מצלמות ה-GoPro ו-Contour, כאשר ל-GoPro כבר יש דור רביעי של מצלמות אקסטרים עם יכולת צילום ב-4K. מה שמיוחד במצלמות אקסטרים, מעבר לעדשת עין הדג האיכותית הנותנת זווית רחבה של הנוף המצולם, הוא מערכת מיוחדת המייצבת את התמונה, וזה חשוב מאוד כי צילום אקסטרים כולל רעידות וטלטולים של המצלמה בעת הצילום, וללא המערכת הזו נקבל סרטון בעל תמונה רועדת שלא נעים לצפייה.

סוני, שועל ותיק בתחום צילום הוידאו, לא נשארה חייבת והוציאה מצלמות אקסטרים משלה כדי לנגוס נתח בשוק הזה. המצלמה שנסקור כאן היא ה-HDR-AZ1VR, דגם חדש לשנת 2015 שלקחתי לחופשת הסקי השנתית שלי כדי לנסות אותו בעולם האמיתי והחווייתי של גלישת סקי.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

נתונים טכניים

  • תקשורת אלחוטית WIFI + NFC, הנותנת אפשרות לשליטה אלחוטית על ידי שעון/מוניטור יד חיצוני (מגיע עם המצלמה). NFC מאפשר למצלמה להתחבר לסמארטפון עבור שליטה בסיסית.
  • GPS מובנה (בשעון/מוניטור היד, לא במצלמה עצמה).
  • Live Streaming הזרמת וידאו בזמן אמת לרשת האינטרנט באמצעות סמארטפון.
  • עדשה של Carl Zeiss בעלת זווית צילום 170 מעלות ללא ייצוב ו-120 מעלות עם ייצוב
  • חיישן Exmor R CMOS עם 11.9 מיליון פיקסלים  
  • מייצב תמונה פנימי מסוג SteadyShot
  • צילום וידאו ברזולוציה XAVC-S HD 1920*1080/60p 
  • צילום וידאו בהילוך איטי במהירות 240 ו-120 פריימים לשנייה 
  • צילום תמונות סטילס
  • המצלמה עצמה מוגדרת Splash proof בתקן IPX45
  • מארז צלילה קשיח עמיד במים עד לעומק 5 מטרים
  • מיקרופון סטראופוני מובנה PCM 2.0 CH XAVC-S 
  • כניסת מיקרופון חיצוני 3.5 מ"מ
  • רמקול מובנה
  • חיבורים: USB ומיקרו HDMI 
  • תמיכה בכרטיסי זיכרון : Micro SD, Micro SDXC Class 10 XAVC  
  • משקל המצלמה כולל סוללה: 63 גרם
  • מידות : 24.2*36*74 מ"מ (עומק*גובה *רוחב)

מה בקופסא

המצלמה מגיעה במארז, שאמנם הוא קומפקטי ומושך את העין, אם כי לעיתים טיפה קשה ומסובך לפתוח אותו. הרבה סרטי הדבקה במקומות לא צפויים:

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

המצלמה ומארז הצלילה שלה ממוקמים בקופסת פלסטיק קשיחה, צעד חכם המסייע להגנתם מפני מכות עבור אריזתם לנסיעות וטיסות. המצלמה ומארז הצלילה מקובעים בעזרת ברגים גדולים אל בסיס הקופסא:

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

המצלמה, בדומה למצלמות האקסטרים של Contour, הינה בעלת מבנה גלילי שטוח, וזה נוח מאוד להצמדה לקסדה, לפרק כף היד או לכל פלטפורמת צילום שטוחה. למצלמה 4 כפתורי שליטה. בחלקה העליון נמצאים כפתור ההקלטה ומתג נעילת שליטה. בצידה של המצלמה נמצאים כפתור ההדלקה/כיבוי וכפתור Wi-Fi. כפתור הפעלת ההקלטה גדול במיוחד ונוח לגישה. לטעמי, הכפתור המפעיל את המצלמה (on/off) קטן מדי, ונאלצתי להוריד את כפפת הסקי כל פעם שרציתי להפעיל אותה.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

באחורי המצלמה ישנן 2 דלתות. אחת עבור גישה לשקע המיקרו USB (טעינת הסוללה ומשיכת חומרים מזכרון המצלמה) ואחת עבור החריץ לכרטיס הזכרון מסוג Micro SD. מתחת לדלתות ישנו כפתור נעילה עבור פתיחת תא הסוללה. בתחתית המצלמה ישנה הברגה המשמשת לחיבור אביזרים לקיבוע.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

תא הסוללה נמצא בדלת גדולה הנמצאת בצד גוף המצלמה (בתמונה הבאה הדלת סגורה): 

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

כפי שניתן לראות, מארז הצלילה איכותי למדי ומאפשר גישה לכל כפתורי המצלמה, כאשר בתחתיתו ישנה גם הברגה עבור חיבורו לאביזרי הקיבוע. גם במארז, כפתור ההפעלה/כיבוי החיצוני של המצלמה עדיין קטן יחסית.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

שעון המוניטור החיצוני המגיע עם הערכה כולל מסך LCD המאפשר צפייה במה שעדשת במצלמה קולטת כרגע דרך רשת Wi Fi שהמצלמה מספקת (המצלמה היא צד הראוטר), מגיע עם רצועת יד ספורטיבית, וכמובן מאפשר שליטה מלאה על כל פונקציות המצלמה וההגדרות שלה (כמו, למשל, בחירה בין 25 פריימים לשנייה לבין 100 פריימים לשנייה, המיועדים לסרטונים בהילוך איטי). במבט ראשון, השעון ייראה לכם מגושם, אולם כשמתעסקים בספורט אתגרי, הדבר האחרון שאתם רוצים זה חפיץ מעוצב ועדין. הכפתורים הגדולים מאפשרים לחיצה עליהם עם כפפה, וזה היה מאוד נוח כשרציתי להפעיל את השעון ולהתחיל ולסיים הקלטות סרטונים במצלמה. 

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

לשעון המוניטור 6 כפתורים – הפעלה וכיבוי בתחתיתו, כפתור תפריט בחלקו העליון, כפתור התחלה וסיום הקלטה בחזית מימין, וכפתורי חיצים למעלה ולמטה בחזית משמאל. האחרונים קטנים יותר, והם שימושיים יותר כשרוצים ולעשות פעולות טיפה מורכבות יותר כמו שינוי הגדרות או בחירת מוד אחר של צילום. בצד המצלמה ישנה דלת קטנה ומאחוריה שקע מיקרו USB לטעינת הסוללה אשר בתוך השעון. ניתן להעיר כאן שהסוללה של השעון מחזיקה הרבה מאוד זמן – הרבה יותר מזו של המצלמה.

בתמונה הבאה ניתן לראות את שאר האביזרים המגיעים עם המצלמה, מארז הצלילה והשעון:

  • סוללת Li-Ion, אותה יש להכניס אל המצלמה.
  • כבל קצרצר (כ-50 ס"מ) של USB למיקרו USB.
  • מדבקות.
  • הוראות הפעלה בעברית ובשפות נוספות.
  • אביזרי קיבוע של המצלמה.

הופתעתי לרעה מכך שלא מגיע עם המוצר מטען כלשהו. כמו כן, כבל ה-USB המגיע איתו קצר מאוד ולא כל כך נוח לעבודה. עבור עלות המוצר, ובמיוחד כשיש צורך להטעין בנפרד שני מכשירים (המצלמה ושעון היד) ניתן היה לצפות שיוסיפו אביזר כה נחוץ, שעלותו דולרים בודדים. בכל מקרה, אם משקיעים כמה דולרים ומזמינים מטען לסמארטפון מאיביי זה סוגר לכם את הפינה.

בדומה למצלמת הגו פרו, האיבזור המגיע עם המצלמה עבור קיבועה לקסדה, לכידון אופניים או כל מקום אחר בסיסי למדי, ובמקרים מסויימים תצטרכו לרכוש אביזרים נוספים (או לעשות קצת DIY) כדי לשפר את הקיבוע שלה לציוד שלכם.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

 האיבזור כולל (בצילום, שורה תחתונה, מימין לשמאל):

  • פס קיבוע בעזרת בורג, המכיל בתחתיתו הברגה סטנדרטית (למשל, לחצובה, חור/בורג מתאים בכידון אופניים, קסדה וכו). אם משתמשים במארז הצלילה, אין בו צורך.
  • לשונית נעילה לתושבת מתאימה.
  • תושבת בצורה כדורית (sphere), אידאלית לקיבוע לקסדה. בצידה השני יש מדבקה דו"צ (דו צדדית).
  • תושבת ישרה. גם כאן יש מדבקה דו"צ בצידה השני.

מתארגנים ליציאה אל השטח…

לצורך קיבוע המצלמה לקסדה, השתמשתי בתושבת הכדורית. המדבקה הדו צדדית חזקה מאוד ונצמדה טוב לקסדת הסקי. חסרון אחד של שיטת הקיבוע הזו הוא שאין ידית או בורג לכוונון זווית ה-Tilt (למעלה ולמטה) של המצלמה, כלומר: ברגע שקבעתם את מיקום התושבת על הקסדה, לא תוכלו יותר לכוון את זוויתה האנכית של עדשת המצלמה. אך העדשה רחבה (עין הדג – Fish Eye), ולכן רוב הסיכויים שתמיד תתפסו את הנוף אותו רציתם לצלם בעת ההפעלה.

טיפ עבור גולשי הסקי והסנובורד שביניכם: יעילות המדבקה הדו צדדית נשחקת כל פעם שתסירו אותה מהקסדה ותדביקו מחדש, וזו עלולה להיות בעייה אם אתם נוהגים לשכור את הקסדה יחד עם נעלי הסקי והמגלשים במקום להביא אחת משלכם. לכן, אם אתם מתכוונים להשתמש באופן קבוע במצלמת אקסטרים בחופשות הסקי שלכם, כדאי להשקיע עוד קצת ולשקול רכישת קסדה משלכם לחופשות הסקי (קסדה חדשה עולה באזור ה-100 יורו), שאליה התושבת למצלמה תהיה מודבקת באופן קבוע ולא תצטרכו כל פעם להסירה.

ליתר בטחון, קשרתי את לשונית הנעילה לנקודת עיגון נוספת (לא מסופקת עם המוצר, אבל בקסדות סקי אפשר גם לקשור חוט ללולאה המחזיקה את רצועת ה-Goggles – משקפי הסקי). זה מיועד לשעת חירום – אם המצלמה איכשהו מתנתקת מהקסדה, המצלמה רק תישמט לצד הקסדה במקום לעוף למרחק ולהיאבד בעומק השלג. 
כך נראית המצלמה, שהורכבה יחד עם מארז הצלילה (גם כדי להגן נגד רטיבות וגם להגנה ממכות) על הקסדה בה השתמשתי:

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

וכך נראה השעון על היד שלי. הרכבתי אותו מעל השרוול של מעיל הסקי לנוחות גישה מקסימלית. בתמונה ניתן לראות שהמצלמה פעילה ומוכנה להסרטה (אייקון הפילם למעלה משמאל). כאשר ההסרטה פעילה, מופיע עיגול אדום בתחתית המסך משמאל (לא מופיע בתמונה). כמו כן, השעון מראה את מצב הסוללה שלו (למעלה מימין) ואת מצב הסוללה של המצלמה (למטה מימין, ניתן לראות שאוטוטו היא נגמרת ותמו הצילומים להיום…).

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

הפעלת הציוד

את ההפעלה הראשונית של המצלמה והתאמתה לשעון היד מומלץ לעשות בניחותא בחדר המלון או אפילו בבית. כדי להתאים את המצלמה, יש להפעילה עם כפתור ה-on/off, ללחוץ על כפתור ה-Wi Fi, ואז להדליק את השעון ולבחור את הרשת האלחוטית שהמצלמה מייצרת. לאחר הבחירה, השעון יתחבר לרשת האלחוטית של המצלמה ויראה במסך את התמונה שעדשת מצלמה קולטת.

לאחר שהתאמתם את המצלמה לשעון היד, ההפעלה פשוטה למדי. מפעילים את המצלמה ע"י לחיצה ארוכה של 1-2 שניות על כפתור ה-on/off הזעיר (כאמור, צריך להוריד את הכפפה כדי ללחוץ עליו) ומיד לאחר מכן את כפתור ההפעלה בתחתית שעון היד. במצלמה יידלק המסך הקטן שרק מראה סטטוס אבל זה לא ממש שימושי כשהמצלמה על ראשכם. שעון היד, לעומת זאת, יאשר שהכל בסדר בכך שהוא מראה לכם את תמונת המצלמה. מהרגע הזה, הכפתור השימושי הוא הכפתור הגדול עם העיגול האדום בחזית שעון היד, עליו נוח ללחוץ עם הכפפה על היד ואיתו תוכלו להתחיל ולהפסיק הקלטה של סרטון וידאו. כדי לכבות את המצלמה, מספיק לכבות את שעון היד בכפתור אשר נמצא בתחתיתו (מספיק גדול להפעלה עם כפפה). המצלמה תיכבה אוטומטית לאחר זמן קצר שבו היא מזהה חוסר פעילות.

קבצי ה-MP4 הנוצרים היו בגודל של כ-120MB לדקה עבור רזולוצייה 1080P ב-25 פריימים לשנייה, וכ-180MB לדקה עבור רזולוצייה 720P ב-100 פריימים לשנייה. יש לזכור שמדובר בביטרייט משתנה (VBR), וייתכן שבתנאים אחרים תקבלו גדלי קבצים שונים. בנוסף לקבצי ה-MP4, שעון היד משדר אל המצלמה את נתוני ה-GPS בעת הצילום, ומאחסן בתיקייה נפרדת קבצי טקסט הכוללים את קואורדינטות ה-GPS בכל זמן נתון.

הסוללה של המצלמה תיפקדה באופן סביר למדי, והראתה עמידות מרשימה לתנאי הקור השוררים באתר הסקי (מינוס 10 מעלות). בכל יום סקי, התחלתי לצלם על הבוקר, כאשר אני מפעיל אותה ומתחיל להקליט עם תחילת הגלישה, ומפסיק את ההקלטה עם סיום מסלול הגלישה והעלייה לרכבלים והמעליות באתר (המצלמה, כאמור, נכבית לאחר זמן קצר אם מכבים את שעון היד). יום הגלישה שלנו כלל בד"כ כ-6 שעות גלישה, 3 שעות בבוקר ועוד 3 שעות אחה"צ. הסוללה נגמרה באופן קבוע כשעה אחרי הפסקת הצהריים. לכן, אני ממליץ מאוד לרכוש סוללה נוספת למצלמה – זה אמור להספיק לצילום מלא של ימי הגלישה שלכם.

תוכנת העריכה החינמית, אותה ניתן להוריד מהאתר של סוני, יודעת לסנכרן בין קבצי ה-MP4 לבין קבצי ה-GPS המאוחסנים בקבצים נפרדים. דבר נוסף שהעריכה יודעת לעשות זה להשתמש בקבצים של ה-100 פריימים לשנייה ולהכין מהם אפקטים של הילוך איטי איכותי. כך נראית התוכנה של סוני:

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

יוצאים לדרך…

במצלמה השתמשתי בעיקר כדי לצלם את מה שאני רואה בעת הגלישה, ופה ושם צילמתי חברים שגלשו מלפניי. בחדר המלון, העברנו את קבצי המצלמה אל מחשב נייד (קבצי MP4), אותו חיברנו בכבל HDMI לטלוויזיה במלון, וצפינו בסרטונים. ההתרשמות הכללית הייתה טובה מאוד. התמונה הייתה חדה, בהירה, ומערכת הייצוב של המצלמה עשתה את תפקידה נאמנה. לפניכם מספר דוגמאות של סרטונים אותם צילמתי. אתר הסקי בו גלשנו הוא ה-Sella Ronda אשר בהרי הדולומיטים במזרח איטליה, הידוע בצוקים היפהפיים שלו. יש לציין שגלישת הסקי שלנו חובבנית למדי, לכן אל תשתמשו בסרטונים כהמלצה לגלישה נכונה…

אז בואו נתחיל ליהנות קצת מהסקי. בסרטון הבא – קצת גלישה ונופים מרשימים.

צילום בהילוך איטי – שמעון מנסה לקפוץ וכמעט מצליח.

כאן עשיתי שימוש ביכולות תוכנת העריכה החינמית של סוני להוסיף את המיקום לפי ה-GPS, את מהירות הגלישה ונתונים נוספים, וכן לעטר את הסרטון במוסיקה במקום לשמוע רק את חיכוך מגלשי הסקי עם השלג. במהלך הסרטון תוכלו לראות בר משקאות ופינות ישיבה העשויים מקרח ושלג: 

בנוסף, המצלמה גם בעלת יכולת צילום תמונות סטילס. הנה תמונה אחת לדוגמא, יש לציין שהיא נעשתה בתנאי תאורה בעייתיים, עם שמש בוקר חזקה מצד שמאל. הקליקו על התמונה לרזולוציה גבוהה יותר: 

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

ואיך המצלמה לעומת המתחרים?

מכיוון שאחד מהחברים בחופשת הסקי היה בעלים גאה של GoPro Hero 4 חדשה, ובנוסף קיבלנו מצלמת אקסטרים נוספת לסקירה, חשבנו שיהיה נחמד לעשות Shoot Out של כל 3 המצלמות. איך עשינו זאת? קשרנו את 3 המצלמות אחת לשנייה באמצעות רצועה ואז הצמדתי אותן לחזה (על הקסדה לא ממש הצליח לנו, זה כל הזמן נפל), הפעלתי את שלושתן על צילום 1080P (ה-Hero 4 בעל יכולת צילום ב-4K, אך שמנו אותה על 1080P כדי להשוות תנאים), וגלשתי איתן כ-2 דקות ללא מקלות סקי וללא כפפות לאחיזה טובה ויציבה יותר של המצלמות הקשורות. לאחר 2 דקות וידיים קפואות, אתם יכולים לראות את התוצאות בעצמכם, וגם להתרשם מהאיכויות של המצלמה של סוני לעומת האחרות – אחת לצד השנייה. השוו לא רק את איכות התמונה, אלא גם את ביצועי מנגנוני הייצוב של התנועה במצלמות. כמו כן, שימו לב שבחלק מהמצלמות ניתן לשנות את סגנון הצילום – טבעי לעומת Vivid וכו. 3 המצלמות היו על הגדרות ברירת המחדל שלהן מהבחינה הזו.

הסרטונים עצמם:

סוני Action Cam HDR-AZ1VR:

GoPro Hero 4:

Toshiba Camileo X-Sports PA5150E:

סרטוני ההשוואה – מצלמה אחת מול השנייה:

סוני מול ה-Go Pro:

סוני מול הטושיבה:

סיכום

מדובר בסה"כ במצלמת אקסטרים איכותית למדי המצדיקה את מחירה ונותנת תחרות קשה למצלמות האקסטרים של המתחרים. התרשמתי מאוד לטובה ממנגנון הייצוב של המצלמה, ה-SteadyShot של סוני, שנתן לדעתי את התוצאות הטובות ביותר מבין המצלמות. כמו כן, חדות התמונה והקונטרסט בין הצבעים היו מכויילים נכון בהגדרות ברירת המחדל, וגם אם פה ושם היו יותר או פחות טובים מהמתחרות, הם הראו תמונה מרהיבה וברורה גם בשמש וגם בצל.

מצלמת האקסטרים של סוני - HDR-AZ1VR

המצלמה מהנה מאוד לצילום, משקלה על הקסדה לא הורגש בכלל, והייתה נוחה למדי לשליטה (למעט כפתור ההפעלה הקטן). שעון היד המצורף עבד ללא דופי, תמיד הסתנכרן מייד עם רשת ה-Wi Fi של המצלמה, והיה בעל ממשק נוח להפעלה, גם עם כפפות על הידיים. בסיכומו של יום, מדובר במוצר שהוכיח את עצמו כמתאים מאוד לגלישת סקי וסנובורד ונתן תוצאות צילום נהדרות. 

כאמור, ערכת האביזרים המגיעה עם המוצר לא מספיק מקיפה, אך ניתן בעלות נמוכה למדי להשלים את החסר (ומומלץ כמובן לדאוג לכך לפני הנסיעה).

פלוס ומינוסים:

  • + מבנה גלילי שטוח המתאים יותר לצילומי אקסטרים ולהרכבה על קסדה
  • + שליטה מרחוק נוחה משעון יד המראה את מה שהמצלמה מצלמת
  • + שעון היד עם כפתורים גדולים ונוחים להפעלה עם כפפה 
  • + סוללה איכותית שהראתה יציבות ואמינות בתנאי קור קיצוניים
  • + איכות תמונה טובה מאוד ומנגנון ייצוב תמונה מרשים
  • + תוכנת עריכה נוחה ופשוטה מאוד להבנה
  • + יכולת ה-GPS מאפשרת לכם להציג סרטונים ערוכים עם נתונים על המסלול והמהירות
  • + חיבוריות מרשימה של Wi Fi (להתחברות אל שעון היד וכו) ו-NFC (לשליטה מהסמארטפון) בנוסף ל-USB המסורתי
  • – כפתור ה-on/off שעל המצלמה קטן מדי ולא נוח לגישה עם כפפה
  • – אמצעי הקיבוע והאביזרים המגיעים עם המוצר בסיסיים ולא מאפשרים לכוון זווית צילום של המצלמה
  • – מסך ה-LCD של שעון היד אינו בעל בהירות מספיק גבוהה לצפייה בתנאי תאורה חזקה (שמש וכו)
  • – לא מסופק מטען עם המוצר

מחיר: 1,999 ש"ח, כולל 3 שנות אחריות של ישפאר, היבואן הרשמי של סוני בישראל.

 

לדיון בנושא: מצלמת האקסטרים של סוני יוצאת לגלוש – HDR-AZ1VR

 


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

8:00
  /  
08.03.2015
  
מאת: דורון נמרוד

1