KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

מדריך מעמיק לתפעול KODI (לשעבר XBMC) למי שרק מתחיל עם KODI ומי שרוצה לרענן את הידע שלו...


הקדמה

KODI למתחילים

הפרוייקט של KODI, אשר עד לאחרונה נקרא XBMC, הוא פרוייקט ותיק מאוד שגרסא ראשונה שלו יצאה לדרך עוד ב-2002. בתחילה היו לא מעט מתחרים לפרוייקט, אך עם השנים הוא התחזק ובשנתיים האחרונות פרץ מחדש והפך לפופולרי במיוחד. מדובר בפרוייקט קוד פתוח שרץ על מגוון מאוד רחב של פלטפורמות, כאשר במקור הוא בכלל יועד לרוץ על גבי ה-XBOX המקורי (השם היה XBOX Media Center). 

גם כיום הוא רץ על מגוון מאוד רחב של פלטפורמות ומכשירים, כולל Windows, אנדרויד, ולאחרונה על מחשבים מזעריים כמו NUC של אינטל, Raspberry Pi ו-Cubox. מדובר במחשבים סופר קטנים, לרוב כאלה שאין להם דיסק קשיח או אחסון כלל, ואשר משתמשים בכרטיסי USB או זיכרון פלאש microSD בכדי לאחסן את מערכת ההפעלה ביחד עם תוכנת KODI.

הפרוייקט אהוד במיוחד אך לאורך השנים גופים שונים עשו לו Fork בגלל טענות שלאנשים לא טכניים קשה מדי להתמודד עם הממשק (Plex ו-Boxee הם שני פרוייקטים ידועים שנוצרו על בסיס KODI). כיום הממשק השתפר, אם כי עדיין נדרש מיומנית טכנית בכדי להגדיר אותו כראוי. 

בחירת מערכת הפעלה

מרבית המתחילים יתקשו לבחור בין שתי אופציות פופולריות שנראות לא רע:

  • OpenElec – גרסא של לינוקס שהותאמה במיוחד ל-KODI. יש בה כל מה שנדרש, כולל KODI עצמו, והיא מעודכנת באופן עקבי על גבי מספר פלטפורמות, כולל PI ו-Cubox.
  • Android – גרסא מותאמת של KODI שרצה על גבי אנדרואיד רגיל, כך שדונגלים או ממירים זולים יכולים להריץ גם הם את KODI.

לפני שהחלטתי לרכוש ולהשתמש ב-KODI, בדקתי את שניהם. נכון לכתיבת מילים אלה, הגרסא של אנדרואיד היתה הרבה פחות יציבה והרבה פחות מוצלחת מהגרסא של Openelec. זה מתבטא באיכות הוידאו, איכות פיענוח הוידאו, תאימות קבצים ויציבות כללית. חלק מהגרסאות של אנדרואיד הוגבלו רק ל-720P, בעוד שב-openelec היו הרבה פחות בעיות.

עם זאת, כדאי לציין ש-KODI על גבי אנדרואיד הופכת יציבה יותר ויותר ככל שעובר יותר זמן וככל שיש בכך עניין מצד המשתמשים.

היתרון העיקרי של הרצת KODI על אנדרואיד הוא העובדה שיש אפליקציות רבות אחרות שיכולות לרוץ גם הן על גבי אותו סטרימר/קופסאת אנדרואיד כגון משחקים, דפדפן וכו'. במקרה של Openelec, המכשיר יריץ אך ורק KODI ותוספים שלו. החיסרון הגדול של KODI על גבי אנדרואיד הוא פס המידע (כפתורי אחורה, התפריט וכפתור הבית) שצריך להוריד אותם ידנית. כמו כן, במקרה של אנדרואיד – קשה מאוד לתפעל אותו ללא מקלדת ועכבר מסוג כלשהו, בעוד שאת Openelec אפשר בקלות לתפעל עם שלט וירטאולי (אפליקציה באייפון או באנדרואיד) או עם שלט פשוט, כולל כזה שתואם ל-Mediacenter של מיקרוסופט.

בחירת חומרה

HT Deals - מבצע לחברי האתר Raspberry PI 2

יש אין ספור חומרות שניתן להריץ את KODI על גביהן כיום. זה יכול להיות PC שמריץ Windows (אופציה בכלל לא רעה), מק, apple TV (מומלץ רק עבור גרסאות מוקדמות של החומרה, ככל שהוא התקדם, כך אפל מוסיפה חסימות כנגד פריצת המכשיר), לינוקס, אין ספור סטרימרי אנדרואיד, וכמובן NUC, PI ו-Cubox.

MINIX NEO Z64 - החדש של מיניקס בסקירה מלאה.

לכל אחד מהמכשירים יש יתרון וחיסרון, אך מה שחשוב הוא לבחור בחומרה שתתאים ליישום שלכם. אם אתם רוצים להריץ במקביל ל-KODI עוד אפליקציות, בחרו חומרה שתתאים לכם. מה שחשוב הוא לבחור במוצר שמספיק יציב ושהאצת החומרה שלו תהיה טובה דיה. כאשר מדובר בחומרה זולה ופשוטה – המעבד שלה חלש למדי ובכדי שתוכלו לראות תכנים איכותיים יש צורך בהאצת חומרה (כלומר, יכולת של החומרה לעבד וידאו ישירות ללא צורך בקוד תוכנה שיבצע זאת). לא כל חומרה, או קומבינציה של מערכת הפעלה וחומרה יעשו עבודה זהה. 

KODI למתחילים

KODI למתחילים

כיום נקודות החולשה העיקריות נמצאות באנדרואיד ובמערכות הפעלה מעט פחות נפוצות. במרבית המקרים, גם אם ברגע מסויים האצת החומרה של KODI לא אידאלית, נעשית עבודה של היצרנים השונים בכדי לשפר אותה ולהביא אותה לאותה רמת איכות שקיימת בשאר הפלטפורמות.

נקודה נוספת שצריך לשקול הוא נושא השלט. במקרים רבים כדאי לבדוק האם השלט קיים בכלל בחבילה (במקרה של Cubox השלט לא כלול בחבילה) והאם מספיק שלט רגיל או שנדרש מקלדת/עכבר. יצרנים שונים מוכרים מוצרי שלטים שמותאמים היטב ל-KODI, כגון Dinovo של לוגיטק או Riitek.

KODI למתחילים

התקנה ראשונית

מכשירים רבים מגיעים כבר עם KODI מותקן, אך גם באלה, בשלבי ההתקנה הראשונית יש לשים לב ולא לבחור בעברית כבר בשלב ההתחלתי. כאשר שקיבלתי את המכשיר הראשון שלי עשיתי את הטעות המתבקשת של להעביר לעברית באופן מיידי והבנתי את הטעות שלי מהר מאוד כשכל האותיות נעלמו לי מהמסך). בקיצור, חשוב להגדיר את ההגדרות הראשוניות באנגלית.

צילומי המסך הבאים בוצעו עם ממשק משתמש באנגלית, אך כמובן שאחרי ההגדרות הראשוניות נעשות, ניתן לשנות את הכל לעברית. אלטרנטיבה אחרת היא להתקין מראש את החבילה של TheWiz שכוללת התקנה שכבר מראש נעשתה בעברית ואשר כוללת כוללת תוספים רבים נוספים ופופולריים.

KODI למתחילים

את ההגדרות נבצע על גבי Theme בשם Confluence. מדובר ב-theme יציב, יפה אבל כמובן שיש יפים (ובעיקר שונים) ממנו. בכל אופן, הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא להעביר את הגופנים (Fonts) למצב Arial based שכוללים תמיכה בעברית. אחרי שתגדירו את הכל, שווה להכנס לרשימת ה-Themes ולבחור כמה אחרים ולהחליט מי מבינהם הכי יתאים לכם. ה-Theme יקבע לכם את ממשק המשתמש, תבניות הצבע ובכלל איך הממשק יתנהג.

KODI למתחילים

לאחר שבחרתם גופנים בעברית, השלב הבא הוא לבחור שפת ממשק משתמש. כאמור, אני אישית לא אוהב ממשקי משתמש בעברית, וכמובן שהדבר אינו מונע מכם מלהשתמש בתרגומים וכלים בעברית. בחירה ב-Language עברי (Hebrew) יעבוד לא רע בכלל למי שאוהב זאת. ובכל מקרה, עליכם לוודא שה-Character set שלכם מוגדר על Hebrew! גם נושא ה-timezone כדאי שישתמש ב-Israel שיודע גם לעבור בין שעון קיץ וחורף ללא קושי. 

במקרה שלי בחרתי ב-Region UK אשר עושה כמה דברים: הוא מעביר את השעון לפורמט 24 שעות שאנחנו רגילים אליו, שומר על אנגלית רגילה ובמקביל משאיר את יחידות הטמפרטורה בצלסיוס (למי שמתעניין בצפיה במזג האוויר בממשק המשתמש שלו).

KODI למתחיליםבתחתית המסך יש Settings level שמאפשר לכם לראות תפריטים מצומצמים יותר עם פחות אופציות. במקרה שלי, בחרתי את התפריטים הכי מתוחכמים. לגבי מקלדות, חשוב מאוד להגדיר גם מקלדת לא רק באנגלית, אלא גם כזו תואמת לעברית במידה ונחוץ לכם יכולות כמו חיפוש בעברית וכו'.

הגדרות וידאו

נושא שלא רבים מבינים בו הוא איזור הגדרות הוידאו של KODI. ננסה להסביר חלק מהאיזורים הפחות ברורים במערכת:

תחילה מדובר בספריית הוידאו. אם אתם כמוני, יש לכם כנראה ספריה לא מאוד קטנה של תכנים שאתם רוצים לצפות בה. כמובן ש-KODI יכול לקטלג אותה ולשלוף לא מעט מידע על כל סרטון. מכיוון ש-KODI עובד על קיר סרטים וסדרות, הוא צריך לסרוק מדי פעם (או כשתבקשו) את הספריות שתגדירו לו ויהפוך אותן לספריה שלו – Library. כמובן שעדיין ניתן להגיע לקבצים עצמם ישירות דרך תפריטי Files.

בשביל שכל התהליך הזה יעבוד כראוי רצוי להפריד כל קטגוריה של תכנים לאיזור נפרד – סרטי קולנוע בכתובת (סט ספריות) אחת, סדרות במקום אחר, סרטונים שצילמתם במקום שלישי, מוזיקה בספריה יעודית ותמונות בספריה אחרת.

נתחיל בהגדרות הספריה של הוידאו: כאן יש מספר רב של הגדרות שיכולות לעזור במספר דברים. תחילה, ניתן לבחור אם להציג תקציר עבור תכנים שלא ראיתם, האם "לשטח" את התכנים (כך שלא יהיו תת ספריות) והאם לקבץ סרטים לסטים (למשל קבוצת הסרטים של Star wars או fast & furious).

אפשר לבחור אם כאשר התוכנה עולה (או אם מדובר בקופסא יעודית, כאשר הקופסא נדלקת), האם זה יעדכן את הספריה, והאם להציג את ההתקדמות של אותה סריקה (למי שרוצה להבין מה בדיוק קורה, ומדוע המכשיר מעט איטי רצוי שלא להחביא זאת). ניתן גם לאפס את הספריה, לשמור עותק שלה או לייבא עותק. 

KODI למתחילים

הגדרות הניגן Playback מאפשרות בחירה של איזו אודיו אנחנו מעדיפים (למי שיש תכנים עם מספר רב של ערוצי אודיו אפשר אוטומטית להעדיף אנגלית). במקרה שלי העדפתי להתאים את קצב תצוגת הוידאו למקור (frame rate matching). הדבר משפר עבורי את הגמגומים שמאפיינים חוסר התאמה כזו בתכנים שונים. הבעיה היא שאם אני צופה דרך מקרן, לוקח לו זמן מה להתאפס על קצב הפריימים החדש ולכן הוספתי 10 שניות שבהן הסרט מוקפא, בכדי שהסרט לא יתחיל לנגן טרם שאני בכלל יכול לראות תמונה.

הגדרות נוספות כוללות טיפול ב-4:3, שכבר די נעלם מהעולם, אבל במידה ויש לכם תכנים כאלה, אפשר לבחור כיצד הם יוצגו. ההמלצה של Benny123 היא להשתמש ביחס 16:9 גם עבור תכני 4:3, מה שספציפית עוזר עם ערוצים חיים.

בתחום האודיו, כדאי להגדיר את השפות המועדפות, כולל אנגלית ועברית – מה שעוזר מאוד עבור תכנים שיש להם ערוצי שמע מרובים.

KODI למתחילים

 כאמור Hardware acceleration הוא נושא חשוב במיוחד במכשירים חלשים שאינם יכולים לפענח HD דרך המעבד שלהם. במקרה שלי מדובר בחומרה שלא יכולה לטפל בעיבוד תמונה ולכן נדרש Hardware acceleration. במידה ואין לכם אפשרות כזו, נדרשת חומרה חזקה דיה בכדי להתמודד עם פיענוח של מקורות הוידאו שלכם.

KODI למתחילים

נושא התרגום חשוב מאוד. ההגדרות הבאות יעזרו לכם מאוד בזה: כמובן שכדאי להגדיר עברית כשפת הורדת התרגום, מיקום התרגום יכול להיות במספר מקומות כולל: מתחת לוידאו או בתחתית שלו. במקרה שמדובר במקרן, ההגדרה של Bottom of video מבטיחה שגם אם מדובר במסך 21:9, התרגום לא יוקרן מתחת לאיזור שבו יש מסך (קרי: באוויר)…

כפי שכבר ניתן לראות, יש תמיכה סטריאוסקופית, אך מדובר בתמיכה  half SBS בלבד (קרי: אין תמיכה בבלוריי 3D מלא). למי שתלת מימד חשוב לו, כנראה שצריך לחשוב על סטרימר יעודי לכך. 

חשוב מאוד להגדיר גם כאן שימוש בגופנים מסוג Arial.ttf אשר תומכים כראוי בעברית וכמובן ב-Character set עברי. לאחר הגדרות אלה, KODI יתמוך במלואו בעברית. כמובן שניתן להגדיר הגדרות נוספות כגון עובי, גודל וצבע של הפונטים של התרגום.

KODI למתחילים

KODI למתחילים

יש פתרונות הורדה אוטומטיים רבים. KODI מאפשר הורדה אוטומטית של התרגום במידת הצורך, כאשר גם מיקום קובץ התרגום ניתן לשליטה: אפשר לרכז את הקבצים במקום אחד (כולל על גבי האחסון של המכשיר עצמו) או לצד קבצי הוידאו עצמם. היתרון של האופציה השניה היא סדר ונקיון אך גם שמחיקה של ספריית סרט גם תמחק את התרגום שלו. 

יש מספר רב של שירותי הורדת תרגומים וניתן לבחור בינהם כאן, כמו גם בשירות ברירת המחדל. במקרה זה  נבחר  Opensubtitles.org הוא היציב ביותר, אך לעיתים קרובות יש שם תרגומים שהם לא יותר מתרגום google translate של תרגום אנגלית שגם הוא לא תמיד מהמוצלחים. 

KODI למתחילים

בנוגע לדיסקים – הגדרות אלה הן הפשוטות ביותר וכאלה שיעבדו במרבית המקרים: 

KODI למתחיליםהגדרות LiveTV

ל-KODI יש אפשרות לשאוב טלויזיה חיה ממספר מקורות: מהרשת, ואפילו מדונגל DVBT. לא ניכנס לדרכים שבהם אפשר למשוך את התכנים הללו, אך בישראל החבילה המובילה למקורות חיים היא חבילת Israelive

התנאי המוקדם להגדרת Live הוא התקנת תוסף בשם  IP PVR Simple client. לאחר התקנתו ואחרי התקנת חבילת Israelive, ניתן בעיקרון להשתמש בתוסף בכדי לצפות בטלויזיה חיה ממקורות רבים ברחבי העולם. האם זה יכול להיות תחליף ראלי ליס ולהוט? זה כבר מאוד תלוי בצופה – שכן איכות הוידאו בערוצים ואמינותם משתנה לאורך זמן, כמו גם העובדה שאין לתכנים שם תרגום. עם זאת, מדובר על פיתרון אלגנטי ונוח בהרבה מאשר התקנת צלחת לויין והתוצאות טובות בהרבה.

המערכת מסוגלת לנהל הקלטות ולוח שידורים מלא, כך שמדובר בפיתרון מלא לצפיה בתכנים רבים מהאינטרנט. 

Benny123 ממליץ לעשות שימוש בערוצים מועדפים. ברגע שמשתמשים בשיטה זו לניהול הערוצים שלכם, המערכת לא תעדכן בכל פעם את לוח השידורים עבור מאות ערוצים חיים מרחבי העולם אלא רק עבור אותם ערוצים שתסמנו שאתם מעדיפים ולכן מדובר בשיפור בזיכרון, בנוחות וביצועים של המערכת באופן קל ופשוט.

KODI למתחיליםתוספים

הבסיס לעושר הזה נמצא בתוספים. תוספים יכולים להיות מסוגים שונים ומשונים ויש אכן אין ספור קטגוריות של תוספים: כאלה שמוסיפים לכם יכולות ל-KODI, תוספים כמו simple PVR שיודע להציג וידאו חי ולהקליט אותו, תוספים שנותנים תרגום, או סורקים את הוידאו שלכם בנסיון למצוא עליו מידע נוסף ועוד ועוד. התוספים יכולים להוסיף לכם ערוצי רדיו (shoutcast), לתת לכם גישה מלאה ליוטיוב, או לאלף ואחד מקורות תוכן או התאמות שונות ומשונות. 

איך מנהלים את התוספים? יש מספר מקומות שאפשר לנהל אותם, אך בהגדרות של KODI יש תפריט Add-ons שבו ניתן לנהל בצורה מרוכזת את כל התוספים. 

KODI למתחילים

בתפריט זה ניתן לבדוק עדכונים לתוספים שיש לכם מותקנים, לראות את התוספים שכרגע פעילים או אינם פעילים, להוריד תוספים, להתקין תוספים או מקורות ממקומות לא סטנדרטים ולחפש תוספים ספציפיים. דרך תפריט install from zip file ניתן להוסיף תוספים ישירות, במידה ויש לכם את הקבצים בפורמט ZIP (למשל בדיסק און קי). גם מקורות של תוספים יכולים להיות מותקנים 

KODI למתחיליםלאחר התקנת המקורות ניתן לראות תוספים שנמצאים בכל אחד מהאיזורים שהגדרתם. ניתן למצוא את ה-REPO (מקור תוספים) המתאים לכם בשרשור הבא.

KODI למתחילים

 התוצר הסופי יכול להראות משהו כזה: 

KODI למתחיליםבכל איזור שכזה ניתן יהיה למצוא אוסף של תוספים בקטגוריות שונות, כולל תוספים שמתחזקים מקורות וידאו, אודיו, ועוד אלף ואחד אפשרויות. השמיים הם הגבול ותצטרכו פשוט למצוא את התוספים שמעניינים אתכם ספציפית.

KODI למתחילים

KODI למתחיליםשירותים נוספים

ל-KODI יש שירותים נוספים, כולל UPnP (או DLNA) שרלוונטים בעיקר בשילוב עם מסך חכם שיודע למשוך את התכנים שלו מה-KODI. היתרון הוא שבמקרה כזה KODI יכול לשמש כמקור עבור מסך חכם שכזה. במקרה שיש לכם NAS לא בטוח שתזדקקו לכך מכיוון שהמסך לרוב יוכל לדבר ישירות עם ה-NAS ועוד מכשיר בדרך רק יפריע. 

KODI למתחילים

למה שנרצה להשתמש ב-KODI כשרת Web? אולי לא נרצה, אבל אפליקציות שליטה רבות (אפליקציות ששולטות ב-KODI) זקוקות לאופציה זו. 

KODI למתחילים

אופציית Remote control וגם Zeroconf עוזרות לאפליקציות שליטה ספציפיות לשלוט על KODI. האם להדליק אותם? זה כבר תלוי בדרך שאתם שולטים במכשיר ה-KODI שלכם.

תוכנות מסויימות (תוספים כמו Pulsar) אוהבים מאוד את Allow programs on other systems to control Kodi. מי שמשתמשים בתוספים כאלה, כדאי להדליק אופציה זו.

KODI למתחילים

KODI למתחילים

אופציה שימושית נוספת היא Airplay. למרבית הצער, אפל ממשיכה לגרום לבעיות בשימוש באופציה זו, כך שלפחות אצלי היא עובדת באופן מאוד חלקי ולא מספק. דווקא עם מכשירים בגרסאות ישנות יותר, ניתן לשלוח ל-KODI את הוידאו שאתם צופים או את האודיו שאתם מאזינים לו. עם האייפון שלי כבר מזמן התייאשתי מלנסות ולשלוח וידאו (כולל כזה שאני צילמתי), לעיתים רק האודיו פועל ולעיתים אפילו זה לא.

KODI למתחילים

במידה ויש לכם בבית שרת WINS (לי אין), כדאי להגדיר אותו כאן. ניתן גם להגדיר את ה-Workgroup שלכם, כך שהמחשב וה-KODI ישבו באותה קבוצת מחשבים.

KODI למתחילים

הגדרות מערכת

הגדרות המערכת מגדירות בעצם את ההתנהגות של החומרה שיש לכם בהקשר לוידאו ואודיו. 

KODI למתחילים

יציאת הוידאו לרוב תהיה 1920X1080 (כלומר FullHD) אם כי יש כיום כבר מכשירים שאמורים להיות מסוגלים להוציא UHD (כלומר 3840X2160). בכל אופן, במרבית המקרים נשתמש בהגדרות כפי שניתן לראות למטה. קצב ה-Refresh לרוב 60HZ, אך ניתן גם לבחור 50HZ (אם מרבית התוכן שלכם הוא אירופאי) או 59.4 (הגרסא המסונכרנת של תכנים אמריקאים).

Vertical blank sync מונע תופעה בשם tearing ובעיקר נוגעת למחשבי Windows שבהם ללא יכולת זו, אתם תראו פסים אופקיים ומוזרים – תוצאה של עדכון פריים באופן שלא מסונכרן עם הטלויזיה (כך שבאמצע שהיא מציגה פריים 1321, פתאום חלק מפריים 1322 מעודכן בה). במכשירים יעודיים הנושא די נפתר, כך שמומלץ להשתמש ב Let driver choose.

KODI למתחיליםכיול הוידאו הוא נושא בעייתי במיוחד. אני אישית ממליץ שבעת הצפיה תוודאו שהמסך שלכם מוגדר על 1:1 native rate (לפעמים נקרא just או exact resolution או Best fit) במסכים מסויימים פשוט צריך להגדיר את המסך במצב Overscan=0%. במצב כזה הכיול צריך להניב מיקום 0,0 בכל הפינות. במידה וזה לא המצב (או שאתם לא רוצים לזוז ממצב ה-16:9 שאתם רגילים לו) עליכם להגדיר את גודל המסך (כלומר את גודל ה-overscan) על ידי הזזת הפסים כך שהם נוגעים בדיוק בפינות.

KODI למתחילים

חשוב לציין שכאשר פועלים כך ה-KODI נאלץ להשתמש ב-scaling בכדי להתאים את המסך למה שבחרתם, ולאחר מכן, המסך עצמו צריך לעשות פעולה הפוכה. כך שאנחנו פוגעים פעמיים באיכות הוידאו. וידאופילים שצופים בתכנים מקומיים (מדיסק נייד או מהרשת) חשוב מאוד שימנעו מכך ככל הניתן. 

KODI למתחילים

כאן ניתן גם לראות את המיקום של התרגום ולהזיז אותו במידת הצורך.

KODI למתחיליםהגדרות אודיו

תחילה יש לבחור ביציאת האודיו, במרבית המקרים חיבור ה-HDMI יהיה החיבור המתאים. 

KODI למתחילים

מספר הערוצים ושיטת היציאה עלולים לגרום לבעיות בהגדרות שונות. כדאי לבדוק מה מתאים למסך או לרסיבר שלכם. במרבית המקרים, מסך יעדיף הגדרת 2.0, ורסיבר 5.1 או 7.1 (תלוי איך חיברתם את הרסיבר שלכם)

KODI למתחילים

למי שיש רסיבר עדכני, ניתן להגדיר Passthrough עם הפירוט המלא של ההגדרות, כגון תמיכה ב-AC3 (או בשמו המוכר Dolby Digital 5.1), ב-DTS, בפורמטי אודיו מתקדמים כגון DTS HD MASTER ו-Dolby TrueHD.

KODI למתחילים

KODI למתחיליםאופציות נוספות שקיימות כאן הן שימוש בפרוקסי לצורך גישה לאינטרנט (יכול להיות בעיקר שימושי לגישה לשירותים אמריקאים בלבד), מועד כיבוי המכשיר באופן אוטומטי ונעילה אוטומטית או של ההגדרות.

נקודה מעניינת נוספת היא תמיכה בפרופילים. זה מאפשר לכם להגדיר לכל אדם בבית פרופיל נפרד עם פילטר שונה של תוכן.

הממשק עצמו

גם כאן נאלץ לצמצם את ההסברים לבסיסיים ביותר שיאפשרו לכם להתחיל ולעבוד עם KODI. גם במקרה הזה נעשה שימוש ב-Theme ברירת המחדל Confluence שקל למדי להסביר אותו.

הממשק של Confluence מורכב מתפריט ראשי שיש לו תת תפריטים ומאיזורים מעל ומתחת שיכולים לקבל עוד תוספים.

KODI למתחילים

בתחתית המסך נמצא מקור ticker שאפשר לחבר אותו בעזרת RSS לכל מקור חדשות (כולל לחדשות האתר דרך http://www.hometheater.co.il/rss.xml). כמו כן ניתן לגשת לאפליקציות favorites או לכבות את המכשיר. בפינה הימנית ימצא השעון והתאריך ובפינה השמאלית הלוגו של KODI או מזג האוויר במידה והגדרתם שאתם מעוניינים בכך.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

התפריט הראשי משתנה לפי התוספים שבחרתם. כשתתחילו יהיו בו מספר מצומצם של תפריטים כגון Videos ו-Music, אך תוספים נוספים יוסיפו Weather, radio, movies, tv ועוד.

באיזור ה-Movies למשל תת התפריטים יודע לזהות תכנים שהתווספו לאחרונה, סטים של סרטים (מקבצים שדומים זה לזה), שמות סרטים, ועוד. בראש העמוד ניתן להגדיר תפריט סרטים במקרה הזה – כאלה שהתווספו לאחרונה, ובתחתית את ה-favorites שלרוב יהיו תוספים חיצוניים.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)בכל איזור ניתן להגדיר את שיטת התצוגה, ויש לא מעט אפשרויות ב-Confluence…

אבל לפני שנוכל לראות את זה, צריך להגדיר את מקורות הוידאו שלנו. כאן אנחנו נכנסים לאחד האיזורים הכי פחות נעימים ב-KODI…

כניסה לאיזור Videos files מאפשר להוסיף או לערוך את האיזורים שבהם KODI יעשה חיפושים. כניסה לכל אחד מהאיזורים האלה מאפשר גישה ישירה לקבצים (על כך בהמשך).

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

תפריט צד (גישה אליו שונה בהתאם לשלט שיש לכם) מאפשר עריכה של מקורות הוידאו. כאמור, רצוי להפריד כל סוג תוכן לספריה משל עצמה, או שזה יבלבל את הסורק ויזהה לכם תכנים שלא כראוי… 

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

הממשק כאן פשוט מזעזע, הרעיון כאן הוא ליצור רשימת מקורות מסוג מסויים (למשל סרטים). תבחרו שורה שבה אתם רוצים לשנות את הספריה ובחרו ב-Browse. שימו לב להוסיף עוד שורה אם יש לכם כמה מקורות מאותו סוג תוכן (למשל דיסק שמחובר שישירות ל-KODI פלוס מקור רשת, או כמה מחשבים שכל אחד מחזיק סט שונה של סרטים).

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI תומך במספר רב מאוד של פרוטוקלי תקשורת. הפופולרי מבין כולם הוא כמובן SMB, פרוטוקול השיתוף הטבעי של Windows, כך ניתן גם לגשת לשרתי לינוקס ו-NAS בעזרת NFS, ויש מספר רב של מוצרים שעובד בפורמט של UPnP. כמובן שדיסק און קי יוצג כחיבור USB ברשימה.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

 אחרי שמצאתם את מיקום הקבצים שמעניינים אתכם בחרו ב-OK.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

 עכשיו ניתן להוסיף עוד מקור לאותו סוג תוכן על ידי בחירה ב-ADD, מעבר לשורה החדשה וגלישה ל-Browse שוב. אחרי שנתתם שם ובחרתם OK, המקור יתווסף.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

אבל… עכשיו כדאי שנגדיר את סוג התוכן שנכלל במקור הזה. יש מספר אפשרויות, כולל סרטים, סדרות, סרטוני מוזיקה ועוד.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

אחרי שבחרנו את סוג התוכן, אפשר לבחור scraper. מדובר בתוסף (Add-on) שמשתמש במקור אינטרנטי בכדי לזהות את התוכן שלנו לפי השם שלו ולמשוך את כל הנתונים עליו: תקציר, תמונת רקע, וידאו לטריילר, רשימת השחקנים ועוד.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

הרשימה מימין מאפשר בחירת scraper מתוך הרשימה שזמינה לכם. במידה ותרצו עוד, או שיש לכם מקור לתוספים אפשר יהיה לבחור אותו וכך לקבל את הפוסטר והתקציר של הסרטים בעברית, למשל.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)עכשיו ניתן להכנס למקור ולראות את התכנים באותה ספריה. כפי שניתן לראות, ה-Scaper לא הצליח לזהות את כל הסרטים בספריה. 

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

בהגדרות בחרתי שבחירה של סרט לא תתחיל לנגן אלא שתציג לי את המידע עליו. הבעיה היא שהוא לא זיהה את הסרט ולכן הוא ינסה לחפש עליו עוד מידע. השם שלו לא יעזור לו במיוחד ולכן הוא יכשל.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

אבל, אם נתקן לו את השם…

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

עכשיו הוא יצליח להציג את מלוא המידע:

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)קיר סרטים

ל-Confluence יש מספר אפשרויות תצוגה שנפתחות מפאנל שנפתח מצד שמאל). פתיחתו מאפשרת הגדרת שיטת התצוגה, מיון (לפי שם, תאריך וכו'), פילטר, העלמת התכנים שכבר ראיתם, חיפוש ועדכון הספריה (יש תוספים שמאפשרים סריקה כל כמה שעות במקום שתעשו זאת ידנית).

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

מזג האוויר

 כאמור, בתפריט הראשי יש אפשרות למזג אוויר, וגם ל-Widget של מזג אוויר.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

כל זה נעשה על ידי תוסף של Yahoo! Weather שניתן להגדיר בתוכו את כל האיזורים שמעניינים אתכם.KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

טלויזיה חיה

למי שלא מכיר את המדריך של Isralive שמפותח על ידי avigdork ו-benny123 מהאתר, הרי טעימה לגבי מה שהוא יודע לתת. הממשק (לפחות עם Confluence) הוא רשימת ערוצים שבה לכל ערוץ יש לוגו, התוכנית הנוכחית מוצגת מתחתיו וכמה זמן עבר מהתוכנית גם כן מוצג כ-progress bar. מימין ניתן לראות את הוידאו עצמו. 

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

ניתן לפלטר לפי מקבצי ערוצים (groups) בכדי לצמצם את הרשימה. כאמור, ההמלצה של Benny123 הוא להשתמש במועדפים שכן מדובר בשיפור ביצועים בנוסף לקיבוץ ערוצים נוח יותר.

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

Youtube

שני תוספים שאני אישית מאוד אוהב זה Youtube ו-Youtube music. הראשון כולל מימוש מלא של יוטיוב עבור Kodi והשני מימוש מלא למוזיקה ביוטיוב. אפשר להכניס את התוסף הזה ל-favorites של הוידאו וכך לגשת אליו ישירות מהמסך הראשי. 

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)

תוספים נוספים

ל-KODI יש כאמור המון תוספים וקשה לברור אותם.

להלן רשימה שמסבירה מה זה כל תוסף רלוונטי יכולה לעזור למישהו שרק מתחיל. כמובן שאין לנו שום קשר לחבילות השונות, במידה והתוכן חורג מהחוק, נא ליצור קשר עם המפתח או הבעלים של התוספים השונים.

לדיון בנושא: KODI למתחילים (שרוצים להפוך למומחים)


22:00
  /  
23.05.2015
  
מאת: עפר לאור

1