איך בוחרים טלויזיה? מדריך לרוכש 2017

עם מבצעי סוף שנה מעבר לפינה, הגיע הזמן לבחון איזה נתונים כדאי להסתכל עליהם כאשר בוחרים מסך חדש.


אז החלטתם לרכוש מסך חדש. איך תבחרו אותו? האם עדיף לכם מסך OLED או מסך LED? איזה גודל לרכוש? האם שווה להשקיע ב-UHD, או במודל הכי זול? באיזו חנות לרכוש?

במאמר זה ניתן לכם כלים להחליט באיזה מסך לבחור.

גודל

צילום: עפר לאור

בעבר הצגנו גרפים יפים שקבעו שממרחק צפיה מסויים, קיים גודל אופטימלי. בשנתיים האחרונות לאור הכנסת 4K והגדלת המסכים, הגענו למסקנה שפשוט אין דבר כזה "יותר מדי גדול". גם אם יש לכם סלון בגודל של 2.5 מ' – מסך 65" יתאים לכם כמו כפפה.

מה הסיבה לשינוי? יש כמה סיבות – אבל בעיקר המעבר ל- 4K. קיים יתרון משמעותי למסך גדול והירידה במחירים מאפשרים לכמעט כל אחד לרכוש כיום מסך 4K ענק. המסכים דקיקים וחסרי מסגרת, מה שהופך אותם להרבה יותר קומפקטים ופחות מרתיעים מבעבר. הדבר גם משפיע על נושא העיצוב – כיום העיצובים מינימליסטיים כך שההבדלים בעיצובים בין היצרנים כמעט זניחים.

אני שומע הרבה מאוד אנשים שמתקשים להשלים עם המעבר למסכים גדולים ומחפשים מסכים קטנים. חלקם אומרים "אשתי לא מרשה לי" או "זה לא מתאים לי לסלון". התשובה לכל אלה היא "תתמודדו עם זה"…

המלצות: פשוט תרכשו את המסך הגדול ביותר שאפשר לרכוש בתקציב שלכם שהוא איכותי.

איכותי

CES 2016: חברת LG מבטיחה כי זוהי השנה של OLED
צילום: עפר לאור

אם לפני כמה שנים הטופ של המסכים נמצא בעיקר ביפן (סוני, NEC, פוג'יטסו, פנסוניק), בשנים האחרונות ראינו מעבר לדרום קוריאה. סמסונג ו-LG מחזיקות כיום למעלה ממחצית שוק המסכים ונתח גדול יותר מהרווח, הודות למיקוד של החברות הללו במסכי פרמיום ומסכים גדולים.

בשנים הקרובות אנחנו נראה צמיחה ושיפור של היצרניות הסיניות. נכון לכרגע, כדי לציין שהן עדיין לא מצליחות לעמוד בסטנדרטים של אחיותן מקוריאה ומיפן.

המלצות: נכון להיום, המצב הוא שהיצרנים הסיניים עדיין מתמקדים בתחרות על רקע מחיר ופחות על רקע האיכות. אם אתם לחוצים בתקציב, זה יכול להיות אופציה, אבל מי שמחפש מוצרים איכותיים יותר ב-2017 עדיין יחפש אותם בקוריאה או ביפן.

קעור או שטוח

השקת מסכי LG 2014צילום: עפר לאור

אם לפני שנתיים ראינו שכל היצרנים מוציאים סדרות משני הסוגים, מרבית החברות פשוט בחרו צד. סמסונג מקדמים מסכים מעוגלים בטירוף, בעוד שמרבית היצרנים האחרים חזרו למסכים שטוחים. 

בעוד שברחבי העולם, מתמקדים בהנחת המסכים על שידה, בישראל אוהבים יותר לתלות מסכים. מסכים מעוגלים פשוט לא נראים טוב כאשר הם תלויים על הקיר.

לעומת זאת, מסכים מעוגלים אפקטיביים יותר במניעת החזר אור. לא תמיד זה עובד, בסלון שלי למשל, יש נקודה אחת ספציפית שלא ניתן לצפות בה באור יום בשל החזרי האור. עם זאת, כאשר היה לנו מסך שטוח – השטח עם החזרי האור היה רחב יותר ומציק יותר. מסך מעוגל מתנהג טיפה כמו עדשה ולכן השטח שמושפע מהחזרי האור קטן ממסך שטוח.

המלצות: אם המסך שלכם תלוי על הקיר, קחו מסך שטוח. אם המסך שלכם עומד על שידה, אפשר לשקול מסך מעוגל אם זה מתאים לכם לעיצוב ולסגנון החיים.

בהירות

רק לפני כמה שנים מה שקבע את איכות המסך הוא השחורים, כיום במסכי LED הצליחו להתגבר על נושא השחורים וזליגות האור. הודות ל-HDR ולקדמה הטכנולוגית ב-OLED וב-QD, אנחנו כיום מקבלים מסכים בהירים פי 10 מעוצמות האור שהיו נפוצות רק לפני כמה שנים עם מסכי פלזמה ו-LCD.

עוצמות האור בכל הטכנולוגיות, במיוחד במסכים תומכי HDR, מאפשרים צפיה ללא כל קושי באור יום וללא פשרות בנושא השחורים בלילה.

המלצות: אם אתם צופים באור יום, חפשו מסך עם עוצמת תאורה של 500 ניטים ומעלה. זה כיום אפשרי גם עם OLED וגם עם LED.

קונטרסט

צילום: עפר לאור

מבחינת קונטרסט פאנל, טכנולוגיית OLED כיום טובה מ-LED. עם זאת, בשנים האחרונות, ובפרט עם המעבר ל-Quantum dot אנחנו רואים שיפור משמעותי באיכות התמונה והקונטרסט של LED.

 

במסכי ה-LCD/LED הזולים יש עדיין את התופעות הישנות של זליגות אור ועננות. במסכי הפרמיום ובפרט במסכים עם תאורה מקומית ומסכי QD, התופעה הצטמצמה מאוד וכבר אינה בעייתית ובולטת כפי שהיתה בעבר.

נקודה חשובה שצריך לזכור היא שיש בעצם כיום 4 רמות של קונטרסט מקומי:

  • ברמה הכי פחות טובה, כל המסך כולו משנה בהירות כפונקציה של התאורה הצידית (רלוונטי ל-LED רגיל בעיקר למודלים הזולים ביותר).
  • ברמה טובה יותר, מדובר בתאורה צידית שיודעת לכבות ולהדליק אזורים באזור מסויים בלבד – אבל כזה שצמוד לאחד הצדדים בלבד (רלוונטי ל-LED בעיקר במודלים ברמה הבינונית). 
  • ברמה טובה עוד יותר, מדובר בתאורה צידית או אחורית אשר יודעת להדליק ולכבות אזורים מקומיים (מה שנקרא local dimming ואשר רלוונטי למסכי LED ברמות הגבוהות ביותר כיום).
  • ברמה הכי טובה, כל פיקסל יכול לקבל תאורה עצמאית בפני עצמו ללא הילה (יכולת זו זמינה כיום ב-OLED בלבד כיום).

המלצות: רצוי לבחור במסך עם קונטרסט טבעי הטוב ביותר שתוכלו מבחינה תקציבית. מבחינה טכנית OLED הכי טוב בתחום זה, ואחריו מסכי LED בעלי local dimming (הם נקראים גם FALD – Full Array Local Dimming) עם כמה שיותר אזורים (ע"ע מסכי הפרמיום של פנסוניק), אחריהם מסכי תאורה צידית Quantum dot ולבסוף מסכי LED רגילים.

4K + HDR

השילוב של HDR עם UHD ובתוספת של נתונים כמו גמוט צבע מורחב הוא שילוב קטלני מבחינת איכות תמונה. רכישה של כל מסך ב-2017 ממש מחייבת אתכם לוודא שיש לכם את כל אלה. אין כיום כבר טעם לרכוש מסך פחות מ-UHD ואם כבר אתם עושים את המהלך תוודאו שלמסך שאתם רוכשים יש כבר תמיכה ב-HDR.

מה לגבי תוכן? גם יוטיוב וגם נטפליקס תומכים כבר היום בשתי הטכנולוגיות וכמות התכנים שלהם עולה ומשתפרת. יס הכריזה על השקת yes Ultra שאמור להתחיל ולשדר בתחילת השנה. 

המלצות: אין כיום טעם יותר לרכוש מסכי FHD או מסכים ללא HDR שכן התוספת במחיר שולית ביחס לשיפור באיכות התמונה שתקבלו. 

OLED מול LED

Quantum dots: טכנולוגיית המסכים החדשה שתשתלט לנו על החייםצילום: QD

מבחינת איכות תמונה התחרות היא בעצם בין OLED לבין Quantum Dot מכיוון ש-LED רגיל פשוט נראה הרבה פחות טוב. הנושא הכי חשוב מבחינת LED הוא קונטרסט ואיכות הפאנלים, כאשר ליצרניות כמו סוני, סמסונג, פיליפס ו-LG יש פאנלים איכותיים במיוחד. פאנלים של OLED כיום מיוצרים אך ורק על ידי LG ביצור סדרתי אך ניתן לראות שסוני, פנסוניק, פיליפס ולווה כולן מתכננות השקות של מסכי OLED, או שהשיקו מסכי OLED בשנה האחרונה ברחבי העולם. בעצם היחידה שעדיין על הגדר מהבחינה הזו היא סמסונג שלא הציגה כבר כמה שנתיים מסכי OLED בתערוכות לאחר שנים שהיא עובדת על פיתוח של מסכים כאלה.

אין תשובה חד משמעית מי יותר טוב, מסכי OLED קונטרסטים יותר, בעוד שמסכי LED בהירים יותר וזולים יותר.

המלצות: מומלץ ללכת לחנויות ולראות את ההבדל בין סוגי המסכים במו עיניכם. האם אתם רואים הבדל משמעותי, או ששההבדל זניח בעיניכם לעומת המחיר.

טלויזיה חכמה

ביקורת של טלויזיית הדגל של סמסונג: ה-55K9500 פרמיום UHD מעוגלתצילום: עפר לאור

כבר כמה שנים שטלויזיות חכמות מאיימות לשנות לנו את העולם. אם בתחילת הדרך חשבו שאפליקציות תוכן טקסט או משחקים יתפסו את המשתמשים, בסופו של דבר סטרימינג זה הדבר. כלומר, יוטיוב, נטפליקס, smartVOD, וואלה VOD וסלקוםTV. כל אלה ועוד הזרמת משחקי קונסולה, מהווים פלוס  רציני במעבר לטלויזיה חכמה.

חלק מהשרותים הללו, במיוחד Netflix, נותנים תוכן איכותי במיוחד במחירים מצחיקים ובאיכות 2160P (חלק אפילו ב-HDR). ניתן להתחבר עם עוד מספר חברים ולשתף את חשבון ה-Netflix בינכם על מנת לחסוך עלויות וזה גם חוקי. בכמה מהמסכים (סמסונג, LG, והיצרנים שמשתמשים באנדרואיד כגון פיליפס וסוני) יש גם מגוון חזק של משחקים או שירותי משחקים באיכות גבוהה למדי שיכולה להתאים למי שאין לו קונסולה ומעוניין לשחק רק מדי פעם על הטלויזיה שלו.

המלצות: אם אתם מתכננים להשתמש במסך לטובת שירותי online, מומלץ לבחור במסך שיש בו מגוון רחב ככל הניתן של השרותים הללו וחשוב לבחון זאת על ידי תכני וידאו וגיימינג בלבד.

עידן+

צילום: עפר לאור

כיום אין הגיון לקחת מסך ללא מקלט עידן+. גם אם אתם מנויים של יס או הוט, זה נוח מאוד וחשוב לדעת שתוכלו בכל עת להשתמש בשירות הזה כגיבוי ליס ולהוט. 

המלצות: כדאי לוודא שהמסך תומך בלוח שידורים ובהקלטות של עידן+ על כל צרה שלא תהיה.

Casting

מקרן הקול הקעור של LG הדבר הבא באיכות ובעיצובצילום: יח"צ

למרות שאף אחד מיצרניות עדיין לא מבצע באופן מושלם תחליף ל-Chromecast או AppleTV AirPlay, עדיין חלק מהמסכים נותנים לשכפל את המסך של הסלולרי שלכם או להעביר תכני נטפליקס ו-Youtube ישירות למסך. זה פיצ'ר נוח להפליא ומאפשר מציאה וצפיה של תכנים במאמץ מאוד קטן.

המלצות: כדאי לחפש פיצ'ר זה במסכי הפרמיום אם תוכלו להרשות לעצמכם כזה. אם לא, אמליץ בחום לשדך למסך כרומקאסט.

יבואן: אחריות והתקנה

איך בוחרים טלויזיה? מדריך לרוכש 2017צילום: עפר לאור

נושא היבואנים הרשמיים עלה לא פעם באתר. כיום יש מספר פתרונות של יבואנים אלטרנטיביים ואפילו רכישות של מסכים דרך אמאזון. עם זאת, אנחנו באתר תמיד המלצנו ללכת על יבואן רשמי ומסודר שיש לו גיבוי מהיצרן, חלקי חילוף מקוריים ובמקרה של תקלה, גם אחרי זמן משמעותי, יוכל לתת לכם מסך חלופי ולא יותיר אתכם ללא מסך. מסך איכותי זו השקעה לכל דבר ולכן כדאי לבחור כזו שיש לה בית טוב ויבואן איכותי.

גם את נושא האחריות לא כדאי לשכוח. חשוב לקחת חברה שיש לה מוניטין טוב בתיקון וטיפול בלקוחות. אורך האחריות משמעותי. לפי חוק, כל יבואן חייב לתת שנה אחריות, אך יש יבואנים רבים שנותנים שנים נוספות ללא תנאים מיוחדים. מכיוון שמסך זו השקעה לכמה שנים, רצוי לוודא שאתם מכוסים לאורך כמה שיותר זמן מבחינת האחריות.

אם אנחנו כבר נוגעים ביבואנים, חשוב לשים לב לאיכות ההתקנה, כמו גם להובלה והתקנה "במעמד אחד". במקרים רבים מדובר בשתי חברות שונות – אחת שמובילה את המכשיר אליכם הביתה ושניה שאחראית להתקנה בבית. משמעות הדבר היא שאתם צריכים לקחת שני חצאי ימי חופש מהעבודה ושיש לכם ארגז יפה שעלול לשבת כמה ימים בבית מבלי שהוא נתלה על הקיר או מוצב על השידה…

המלצות: כדאי לחפש יבואנים עם 3 שנים אחריות מלאה ומעלה ורצוי לחסוך זמן חופש על ידי קבלת ההובלה וההתקנה במעמד אחד.

מחיר

ישראלים תמיד מעדיפים לרכוש את הדבר האיכותי ביותר, כל עוד זה הכי זול שהם מוצאים… בקיצור, הלקוח הישראלי הממוצע יעדיף תמיד מחיר זול על איכות. 

על תקציב אינני יכול להמליץ, שכן כל אחד עם המינוס הפרטי שלו בעובר ושב… מה שכדאי לזכור הוא שתמיד עדיף לרכוש מסך איכותי שיחזיק בין 5-8 שנים (מסך הקורו האהוב שלי כבר בן 8, נראה מרהיב ועבר לאחרונה לחדר השינה שלנו). אם הייתי רוכש מסך מעט יותר זול, סביר להניח שהייתי נהנה ממנו פחות ומשדרג אותו הרבה לפני כן. לכן, כאשר עושים את החשבון, כדאי לבחור מסך איכותי גם אם זה מעט יותר מהתקציב שתכננתם להוציא. זה אומר, מסך ברמה מעט גבוהה יותר, או מסך 65" במקום מסך 55".

כאשר עושים את החשבון לפי שנים, מסך שיחזיק לכם עשור ושמחירו הוא 12,000 ש"ח, עולה לכם 1200 ש"ח לשנה, או  100 ש"ח לחודש. לעומת זאת, מסך של 5000 ש"ח שיחזיק לכם 4 שנים יעלה לכם בערך אותו הדבר אבל תהנו ממנו הרבה פחות!

המלצות: בדברים חשובים כמו מיטה, ומסך טלויזיה, לא כדאי להתקמצן…

איפה לקנות?

מסך 85'' UHD של סמסונג מסדרה 9000צילום: עפר לאור

אני זה רק אני, אבל אני מעדיף לרכוש במקום שבו אם יש לי תקלות אני יכול ללכת ולהתייעץ ושאני יודע שילחמו עבורי. ימי הזוהר של החנויות המתמחות עבר מאחוריהן ורק מעטות שורדות את השוק הקשה. עם זאת, מי שחובב גדול של התחום מרגיש שם כמו ילד בחנות ממתקים ומנסיון שלי החנויות האלה גם ילחמו על כל רוכש וגם יצליחו ב-9 מקרים מתוך 10 להביס את המחירים של רשתות החשמל הגדולות.

המתחרה העיקרי לכל אלה הם אתרי המכר בארץ ובעולם. גם אם תרוויחו כמה שקלים מרכישה מאתר סחר, במקרה של מוצר טכנולוגי כמו טלויזיה, אני אישית ממליץ להשתמש עדיין בחנויות המתמחות אשר ידעו לתגבר את היבואן ולעזור במידה ויש בעיות. לגבי אמאזון ואתרי סחר בחו"ל, לא הייתי ממליץ לרכוש ממקומות כאלה מוצרים גדולים ועדינים כמו מסכים – הלוגיסטיקה שנדרשת לכם במידה ותהיה לכם תקלה ותצטרכו להחזיר את המוצר, יעלו לכם בהרבה מאוד זמן ומאמץ.

מסקנות

אז נרכז את מרבית המסקנות שלנו: מומלץ להגדיל את התקציב מעט, וללכת על מסך גדול ואיכותי יותר גם אם הדבר מעט מקשה על התקציב – מסכי הפרמיום של 2017 יחזיקו לכם הרבה שנים בבית. כדאי לוודא שהמסך הוא עם UHD עם קונטרסט גבוה. פחות משנה הטכנולוגיה ויותר חשוב הקונטרסט הטבעי של המסך. חשוב לבחור בסך עם עידן+ ועם מגוון רחב של תכנים ופיצ'רים במערכת המסך החכם. מומלץ להשתמש ביבואן הרשמי וכדאי לוודא שהאחריות ארוכה ומלאה (ללא סייגים או טריקים), כדאי שלא להתמקד אך ורק בחיר וכדאי לרכוש את המסך בחנויות המתמחות.

לדיון בנושא: איך בוחרים טלויזיה? מדריך לרוכש 2017

 


7:35
  /  
05.12.2016
  
מאת: עפר לאור

1