איזה גודל וסוג מסך אני צריך? LCD או פלזמה?

שאלה מאוד נפוצה בפורומים היא השאלה "איזה גודל מסך אני צריך". הנושא הופך בוער ולחוץ יותר עם השקת שידורי היי-דפינישן ...


הקדמה 

כשאלה נפוצה ביותר באתר היא "איזה גודל וסוג מסך אני צריך". יש המון סוגי מסכים ואפשרויות שונות והמטרה של המאמר היא לנסות ולרכז את הידע בתחום על ידי סדרת שאלות ותשובות שיכוונו אתכם לסוג המסך המתאים, ולאחר מכן גם לגודל המסך המתאים.

המאמר בעיקר פונה לקהל בלשון זכר, אך הוא כמובן מופנה לנשים ולגברים כאחד.

השאלות הקבועות שאני שואל מישהו שמנסה לברר איזה מסך מתאים לו הן:

  1. מה תמהיל הצפיה שלך (DVD, טלויזיה יס/הוט, HDTV, מחשב HTPC, קונסולות משחקים וכו´)
  2. מה מרחק הצפיה שלך?
  3. מה התקציב?
טלויזיה רגילה

רואה בעיקר טלויזיה

מי שרואה בעיקר טלויזיה (יס/הוט), אינו זקוק למסך בעל הפרדה גבוהה. אם בתוכניות שלכם להתחבר לשירותי HDTV בעתיד הנראה לעין, שווה לחשוב הלאה. אבל במקרה של מי שרואה רק טלויזיה רגילה, אפשר בהחלט להסתפק במסך HD READY. מסך כזה, ברזולוציה של 1024X768 או 1366X768 יתן לכם אפשרות לצפות במרבית התכנים הזמינים כיום באיכות טובה וללא פשרות. מסך יקר או בעל רזולוציה גבוהה יותר סתם יבזבז כסף אבל גם איכות התמונה שלו בצפיה בטלויזיה רגילה עלול להיות פחות מטובה.

מי יתאים יותר – מסך LCD או פלזמה במקרה כזה? פלזמה תתאים לאותם אנשים שמעוניינים בצפיה יותר בשעות הערב. מי שצריך לצפות בכל שעות היום או שעיקר שעות הצפיה שלו/שלה הן בשעות היום או בסלון מואר, רצוי לקחת LCD אשר לרוב יפיק תמונה בהירה יותר (חשוב לבדוק את זה).

איזה גודל מסך? תלוי במרחק הצפיה:

  • מעל 4-5 מ´ – רצוי מסך 50" במידה ויש לכם תקציב לכך
  • בין 2.5-4מ´ – רצוי מסך 42"
  • 2.5מ´ או פחות – מסך 37" ומטה

צריך לזכור שסופרים את המרחק כקו האוירי בין העין לבין הגבול הקדמי של המסך. בניגוד למסכי CRT הישנים שלכם, שהם בעלי עומק גדול, מסך דק הוא … דק יותר … ולכן צריך לחשב את המרחק מהקו הקדמי של איפה שהמסך יהיה מוצב.

חשוב גם לחשוב על שיטת ההצבה. במקרים מסויימים אפשר לקרב או להרחיק את ההצבה על ידי הושבה על מזנון מתאים או תליה על הקיר (תליה ישרה או בעזרת זרוע מתכווננת!).

כבעלי מסך CRT בגודל 29" אתם עלולים להיבהל מההבדל בין מסך 29" למסך חדש של 42". אין צורך לחשוש, ניתן להתרגל מהר מאוד למסך בגודל כזה וממרחק צפיה כזו. בנוסף, המסך הישן שלכם הוא בעל יחס של 4:3 (כלומר על כל 4 ס"מ ברוחב המסך, יש 3 ס"מ בגובהו). לעומת זאת, המסכים החדשים הם ביחס מלבני הרבה יותר: 16:9. יחס מסך זה גורם לכך שההפרש הגודל בין מסך 42" מלבני למסך 34" ריבועי אינו כה גדול. לכן אין שום צורך לחשוש מהקפיצה הגדולה במספרים.

DVD/מחשב

רואה גם סרטי DVD וגם טלויזיה

אין כמעט הבדל בין צפיה רק בטלויזיה לבין צפיה בסרטי DVD וגם בטלויזיה. במקרה כזה אפשר להתקרב טיפה למסך, כלומר ההבדל היחידי הוא יתרון של כחצי מטר שאפשר להתקרב כאשר צופים ב-DVD בעיקר בגלל שיפור האיכות הגלום בו.

רואה DVD, טלויזיה וגם משחק בקונסולה כלשהי או במחשב

כאן המצב טיפה מסתבך יותר מכיוון שצריך לדעת אילו סוגי משחקים אתה צופה. במסכי FULL HD עם קונסולות מתקדמות (PS3 ו-XBOX) אפשר להגיע לתוצאות נפלאות.

אם הכוונה היא להשתמש במחשב או במשחקים רבים, LCD לרוב יתן תוצאות טובות יותר. מסכי LCD מוארים יותר וכן מתאימים לצפיה ממרחק קצר יותר, כך שניתן לשבת קרוב למסך ולהרגיש שאתם בתוך המשחק. במקרים רבים איזורים רבים של המשחק נשארים ללא שינוי (כך גם במסכים של מחשב), כך שמסך פלאזמה עלול להצרב לאורך זמן ולכן פחות מתאים במקרה כזה.

הפרדה גבוהה

רואה הרבה תכני HDTV (או מתכנן להצטרף לשירות כזה של יס/הוט בקרוב)

אם כבר היום או בעתיד הקרוב הינכם מתכננים לצפות בהרבה תכני HDTV. מקורות כמו נגני HD מסוג:
Blu-ray, HD-DVD או מזרימדיה (או סטרימר STREAMER בלועזית) קיימים ומאפשרים כבר מזה זמן מה לצפות בתכני היי דפינישן כיאות. בקרוב גם יס (ולפי הדיווחים, בהמשך גם הוט) יצטרפו לחגיגה ויאפשרו לנו לראות סרטים, ספורט ותכנים רבים חדשים ב-1080i.

אם זה כבר נמצא בתוכניותיכם בעתיד הנראה לעין, שווה להתחיל ולחשוב על FULL HD.

נושא התקציב חשוב מכיוון שמסכי FULL HD בטכנולוגית פלזמה קיימים בארץ כרגע רק מגודל 50" ומעלה (יורוקום צפוייה להכניס מסכי FULL HD ברזולוציה זו גם בגודל 42" בעתיד הלא רחוק). לעומת זאת, במסכי LCD אפשר להשיג מסכים בהפרדת FULL HD גם מגודל 37".

איזה גודל מסך עבור FULL HD? שוב – תלוי במרחק הצפיה:

  • מעל 5 מ´ – חבל להשקיע ב-FULL HD, עדיף 50" HD READY
  • מעל 3 מ´ – רצוי מסך 50" במידה ויש לכם תקציב לכך
  • עד 3 מ´ – רצוי מסך 42"

היתרון הגדול של FULL HD הוא שניתן לשבת קרוב יותר למסך. המספרים למעלה לא חושבו אלא הם הערכה על בסיס הנסיון שלי. מי שלמשל אינו חד עין יכול להסתפק במסך HD READY בלבד, או להתקרב אפילו יותר למסך לפני שירגיש בהבדל בין HD READY לבין FULL HD.

מעל 5מ´ יהיה קשה לזהות את ההבדלים בין הפיקסלים ולכן (אלא אם כן יש לכם תקציב למסך 60" ומעלה) רצוי לרכוש מסך HD READY בלבד. חבל לזרוק כסף סתם ככה.

איפה מסכי 37" ומטה? הם מיותרים, אף אחד כיום לא זקוק למסכים כאלה בסלון, אלא אם כן יש מגבלה פיזית (מדרגות / קיר / נישה וכו´) או בעיה תקציבית שיפריעו לשים מסך גדול יותר.

מתי FULL HD?

אז מתי HD READY ומתי FULL HD?

מסכי HD READY הם מסכים בעלי רזולוציה של 720 שורות או טיפה יותר (מסכים רבים כוללים 768 שורות של נקודות).

מסכי FULL HD כוללים בדיוק 1920 על 1080 פיקסלים (נקודות אור), בערך כפליים מספר הנקודות שיש ל-HD READY.

האם זה אומר ש-FULL HD תמיד יהיה יותר טוב מאשר HD READY?

מסכי FULL HD לרוב יציגו תמונה פחות טובה עבור שידורי טלויזיה "רגילים" (יס/הוט/ערוצים 1/2/10). כפי שהסברתי בסעיפים הקודמים, לא כדאי להשקיע במסכי FULL HD במידה ואתם בעיקר מתכננים לצפות בתכנים כאלה.

מי שרוצה כבר עכשיו לצפות בהרבה תכני 1080 רצוי לבחור במסך FULL HD.

מי שאינו חד עין, עדיף לו מסך HD READY (למשל הורי לא ממש חדי עין ולכן חבל להם להשקיע ביותר ממסך HD READY) שהם משמעותית יותר זולים… גם למי שאין תקציב כיום למסכי FULL HD, חבל להוסיף סכום נכבד בשביל לקבל HD READY.

בכל מקרה, על גבי שני סוגי המסכים, איכות הוידאו בשידורי HDTV יהיו לא פחות ממדהימים!


שימו לב שהגרף הזה הוא כללי ומבוסס על נסיוני, ולאו בהכרח יתאים לכל אחד

גרף נוסף שיכול להיות מעניין הוא גרף מאתר Carlton Bale על היחס בין גודל מסך (באינצ´ים) למרחק צפיה (ב-FEET, אפשר לחלק בשלוש בשביל להגיע בערך למטרים). לחצו כאן לצפיה בגרף זה.

סוגי מסכים

אז מסך LCD או פלזמה?

מי שעדיין לא בטוח באיזה סוג מסך לבחור – אני ממליץ לו לקרוא את המאמר הזה.

בקיצור – מסכי LCD מתאימים יותר למחשב, לקונסולות ולשידורי היי דפינישן. רואים בהם לרוב פחות טוב בשידורים "רגילים". הם לרוב יהיו יותר מתאימים בסלון בהיר יותר, עם יותר אור סביבתי (AMBIENT LIGHT).

לעומתם, פלזמה תהיה יותר מתאימה לצפיה בלילה, מתאימה גם לטלויזיה רגילה.

בגדלי 42" מסכי LCD זולים יותר לרוב (כאשר משווים HD READY ל-HD READY), אך כאשר עוברים לתחום ה-FULL HD, המחירים גבוהים גם ב-LCD וגם בפלזמה.

האם לרכוש מסך עם רמקולים או לא?

כיום עלות מסך עם רמקולים כמעט זהה לזו של מסך ללא רמקולים. היתרון של מסך עם רמקולים הוא בכך שניתן לשמוע חדשות בלי להדליק את המערכת. עם שלט "טיפה חכם" (כמו לוג´יטק הרמוני) אפשר לשלב בקלות את הרסיבר ואת הרמקולים הראשיים למערכת. לכן, זה לא צריך להיות שיקול.

בנוסף, מודלים רבים מסתירים את הרמקולים כל כך ביעילות שאין להם השפעה על המבנה של המסך.

בכל מקרה, איכות כל רמקול, אפילו לוייני קטנטן, יהיה לרוב טוב בהרבה מרמקולים מובנים של מסך מסוג זה. בעתיד יתכן שנושא זה ישופר, אך כיום זה עדיין המצב.

סיכום

סיכום

מרבית האנשים כיום בארץ רוכשים מסכים שקטנים עליהם במידה אחת או שתיים. חבל, מסך זו לא רכישה שרוב האנשים עושים פעם בשנה. מי שרוכש מסך 32" לרוב מגלה אחרי כמה שבועות שהמסך קטן עליו בכמה מידות.

בסלון רחב ישראלי אופייני ורחב ידיים יש לרוב מרחק צפיה של 4-5 מ´, מספיק לרוב עבור מסך HD READY בגודל 50". מי שחושש ממסך בגודל שכזה יכול להרגע, תוך זמן קצר מאוד מתרגלים לכך.

ומה לגבי מקרנים קדמיים? למי שיכול להחשיך לחלוטין את הבית, העלויות כיום של מקרן FULL HD מצויין יכולות להיות זולות בהרבה מכפי שחשבתם. אין כמו חוויה של צפיה בתוכן FULL HD על גבי מסך 100" ממרחק של 3-4 מ´…

למידע נוסף בתחום המקרנים וטכנולוגיות תצוגה:

להמשך דיון בנושא המאמר לחץ כאן


7:00
  /  
13.12.2007
  
כתב: עפר לאור

1