Western Digital – WD Black NVMe SSD

חברת WD מציגה סוף סוף את סדרת ה- NVMe SSD עם בקר In-House משולב NAND 3D בעל 64 שכבות, בכך ...


הקדמה

יצרני זכרונות ה- Flash הגיעו לאחרונה כמעט למקסימום יכולות כיווץ עבור תאי הזכרון בטופולוגית 2DPlanar, כאשר כיווץ גדול יותר גרם להפרעות בין תאים וירידה באמינות הזכרונות. מה הפתרון שהם הגו? 3D NAND. כפי שהשם מרמז, המבנה דומה לזה של 2D NAND, אך מאורגן בשכבות לגובה, בכך ניתן להשיג נפח הרבה יותר גדול יותר של זכרון לעומת 2D NAND, אך עם יתרונות נוספים נילווים כמו לא רק מהירות העברת נתונים גבוהה יותר בשל המרחק הקטן יותר בין התאים ו- Latency נמוך יותר, אלא גם צריכת חשמל נמוכה יותר, אמינות גבוהה יותר ויכולות כתיבה מהירות יותר.

חברת Samsung היתה החלוצה הראשונה שהציגה 3D NAND בייצור המוני כבר בשנת 2013, החברה קראה לטכנולוגיה V-NAND והיא בהחלט עשתה מהפכה בשוק הזכרונות שהיה צמא לפתרון טכנולוגי שישבור את תקרת הזכוכית.

לפנינו פתרון ה- NVMe SSD של חברת Western Digital, שמציגה התקן איחסון שעושה שימוש בזכרונות 3D NAND מתוצרת SanDisk, החברה אותה רכשה כבר כמעט לפני שנתיים, בין היתר, על מנת ש- WD תוכל להיכנס לתחום זכרונות ה- NAND.

 

Western Digital - WD Black NVMe SSD

 

רכיבי הזכרון של SanDisk בהם נעשה שימוש, הינם בעלי 64 שכבות של TLC NAND והתקן ה- NVMe SSD זמין תחת המותג WD וגם SanDisk. אותה חומרה בדיוק, רק מדבקה שונה מעל רכיבי ה- NAND. חברת WD קוראת להתקן WD Black ואילו SanDisk קוראת לזה SanDisk Extreme PRO M.2 NVMe 3D SSD.

מעט מבלבל כי WD לא שינתה את שם הסדרה משנה שעברה. הסדרה לשנת 2017, מגיעה בנפחים של 256GB ו- 512GB ואילו הסדרה לשנת 2018, מגיעה בנפחים של 250GB, 500GB, 1000GB – וההבדלים בין הסדרות הינם הרבה יותר מנפח, אלו סדרות שונות לחלוטין.

 

Western Digital - WD Black NVMe SSD

 

סדרת 2017 הגיעה עם בקר של Marvell שבלשון ההמעטה, לא הצליח להבריג את הסדרה מבחינת ביצועים למועמד מוביל. הצעד של WD לשלב בקר מתוצרת צד שלישי מעט מוזר, במיוחד מכיוון של- WD יש את הטכנולוגיה לשלב בקר מתוצרתם, ניתן להסביר זאת כנראה בשל הקרבה במועדים בין הרכישה של SanDisk להשקת הסדרה בשנת 2017. השנה כבר היה די והותר זמן ל- WD להתכונן והחברה משיקה את הסדרה עם בקר In-House וזהו צעד חיובי שיעזור לבדל אותם משאר המותגים שלרוב נאלצות לחפש בקר אצל מספר יצרנים מצומצם, משהו שהופך בהרבה מקרים את שאר המוצרים לדי דומים, רק עם אריזה שונה.

חברת WD שילבה בסדרה את הבקר בין המודולים של הזכרון, דבר שלטענה עוזר בפיזור החום הנוצר במהלך העבודה ומקצר את ערוצי התקשורת בין הבקר ל- NAND. ה- 3D NAND שיש כאן, מהווה הדור השלישי לטכנולוגיה, פרי שיתוף הפעולה בין SanDisk & Toshiba, כאשר הדור הראשון היה בעל 24 שכבות והשני בעל 48 שכבות. אף אחד מהדורות הללו לא נכנס לייצור סדרתי משמעותי, אבל זה משתמש עם הדור השלישי וזה שלפנינו, שמגיע עם 64 שכבות כאמור.

הבקר אותו יצרה WD במיוחד לסדרה, עושה שימוש ב- 3 ליבות בליטוגרפיה של 28nm ותוכנן בצורה אופטימלית לפלאש BiCS (השם שנתנה Toshiba לזכרון ה- 3D שלה) בו נעשה כאן שימוש, יחד עם תמיכה ב- PCIe 3.0 בעל ארבעה Lanes. חברת WD מצפה כי הבקר הזה יהיה זהה בשנתיים הקרובות לפחות עד שתהיה פריצה של התקני NVMe SSD מעבר לארבעה Lanes. על מנת להציג בקר יעיל ומהיר עד כמה שניתן, אין כאן תמיכה בזכרונות 3D NAND של יצרנים אחרים, אלא תמיכה ב- BiCS בלבד, בכך WD מראה כי היא מתכוונת לשמור על הבקר הזה In-house בלבד ולא למכור אותו לחברות אחרות.

אחת הטכנולוגיות המיוחדות ש- WD הכניסה בתוך הבקר הינה 3 שכבות של ECC, הראשונה מטפלת בתיקון מבוסס בדיקת Parity (נקרא גם Low-density parity-check code) שעבר אופטימיזציה על מנת לטפל כראוי בהתקנים עם תפוקת נתונים רחבה כמו זכרונות NAND, כששיפורים נוספים הוכנסו על מנת שצריכת החשמל של השכבה לא תהיה גדולה יותר מ- 10% ממה שהבקר דורש. למעשה, שכבת ה- ECC הזאת תעבוד לאורך רוב זמן החיים של רכיב ה- NVMe SSD כשהשכבה השנייה והשלישית יכנסו לפעולה רק לקראת תום חיי הרכיב מבחינת מספר פעולות הכתיבה ואז השכבות יגנו עד כמה שניתן על תקינות הנתונים עד להחלפת הרכיב. על מנת לא לפגוע בביצועים עם שכבה 2 & 3 של ה- ECC, הן מבוססות חומרה בלבד מעל הבקר ללא שימוש בליבות הבקר.

 

 

מבחני ביצועים

על מנת לעמוד בצורה מסויימת על ביצועי הכונן, בחנו אותו מול מספר התקנים אחרים מובילים בארץ בעלי נפח של 1TB.

ה- Test Bench כלל מעבד מדגם AMD Ryzen 7 2700X מעל לוח אם ASUS X470 ROG Crosshair VII HERO ו- 16GB של RAM מתוצרת G.Skill 3200

 

 

Western Digital - WD Black NVMe SSD

Western Digital - WD Black NVMe SSD

Western Digital - WD Black NVMe SSD

Western Digital - WD Black NVMe SSD

Western Digital - WD Black NVMe SSD

 

  

 

Western Digital - WD Black NVMe SSDמעבד ה- AMD Ryzen 7 2700X


Western Digital - WD Black NVMe SSD

ה- Test Bench כלל מעבד מדגם AMD Ryzen 7 2700X מעל לוח אם ASUS X470 ROG Crosshair VII HERO ו- 16GB של RAM מתוצרת G.Skill 3200

 

סיכום

מאחורי סדרת Black ניצבים SanDisk, Toshiba ו- WD כמנהלת הפרויקט, שהצליחה להציג קפיצה משמעותית בביצועים וביכולות של הסדרה לעומת הסדרה היוצאת, עם בקר פרי פיתוח עצמאי של WD ורכיבי NAND 3D מתקדמים מדור שלישי בעלי 64 שכבות. התמחור של הסדרה איננו אגרסיבי על מנת להתחרות מול מותגי SSD בינוניים, אלא כזה ששווה מול המתחרה הכי חזקה שלה – Samsung עם סדרת ה- 970 החדשה.

במבחני הביצועים WD Black הציגה ביצועים נפלאים במבחנים החשובים ביותר – של הכתיבה והקריאה האקראית ומבחני הביצועים הריאלים מהיום יום, מה שנותר ל- WD הוא רק לקוות שהקהל הרחב יבין כי הסדרה החדשה מעניקה ביצועים מרשימים וכאלו ששווים התייחסות.

לדיון בנושא: Western Digital – WD Black NVMe SSD

 

Western Digital - WD Black NVMe SSD


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

6:25
  /  
06.07.2018
  
מאת: זיו רוזנפלד

1