מקרן קולנוע ביתי TW9100 של אפסון

אפסון הכריזה על ה-TW9100, ממשיך הדרך של ה-TW9000 המפורסם.לשמחתנו, קיבלנו אותו במהירה לבדיקה מעמיקה.


הקדמה

היצע המקרנים בשנה האחרונה היה יוצא מהכלל – מספר רב של מקרנים איכותיים שלראשונה הצליחו להביא את בשורת תלת המימד לתחום המקרנים באופן ראוי, ובאיכות שלא מתפשרת גם לגבי דו המימד. האפסון TW9000 נחשב לאחד המקרנים המוצלחים שהוציאה החברה בשנים האחרונות. עם זאת, היו לא מעט נושאים קטנים (אך מציקים) שהמקרן עדיין היה יכול לשפר.

אפסון הכריזה על ה-TW9100 בתערוכת IFA האחרונה בברלין. ההכרזה לא פרטה יותר מדי, אך בין השורות ניתן היה להבין שזו אינה מהפכה עבור החברה, אלא סוג של גרסאת שדרוג מינורי ל-TW9000. 

מבחינה חיצונית, תתקשו מאוד להבדיל בין ה-TW9000 ל-TW9100. שניהם נראים כמעט זהים, ומבחינה קדמית ההבדל העקרוני היחיד (פרט לשם המודל) הוא העלמותם של מספר רב של משדרי IR שהיו בחזית המקרן מימין לעדשה. העלמות זו נעשתה הודות למעבר לשידור RF למשקפיים, בדומה למהלך שסמסונג ופנסוניק עשו עם המשקפיים האקטיבים שלהם. לא יכולתי לבדוק זאת, אך ככל הנראה מדובר בתקן זהה לשלושת היצרנים (בעיקר עם פנסוניק, שמשתפת פעולה באופן הדוק מאוד עם אפסון בנושא תלת המימד).

בחלקם האחורי, המכשירים דומים למדי – יש להם עיצוב זהה, ומחברים כמעט זהים, פרט למחבר הכבל CAT5 שמאפשר העברת המשדר IR חיצונית.

מדוע זה שימושי כל כך להעביר את הסיגנל בשיטת RF במקום IR? שידור IR לתלת מימד הוא בעייתי מכמה סיבות:

  • הוא מפריע לשליטה במוצרים אחרים. במקרה שלי למשל, אין דרך לשלוט ברסיבר דרך השלט כאשר ה-3D מופעל. הפיתרון שלי היה שליטה ברסיבר (למשל בעוצמת הקול) דרך אפליקציית האייפון, אבל זה כמובן פיתרון רחוק מאידאלי.
  • מקלטי ה-IR במשקפיים הם יקרים יותר, כבדים יותר ודורשים יותר אנרגיה ממקבילהם מבוססי ה-RF. כך ניתן להוזיל את המשקפיים, ולהוריד בגודל ובמשקלם.
  • שיפור מהירות ואמינות התקשורת עם המשקפיים.
  • משקפיים קלים יותר ובעלי איכות תמונה טובה יותר (יכולת לכבות באופן מדוייק יותר את שני העיניים במקביל).

בדיוק כמו ב-TW9000, ניתן להתאים את הרגליות בכדי להגיע לקו ישר עם מסך ההקרנה, ולמקרן יש עדשה גמישה למדי (כמו ה-TW9000) שמאפשרת זריקת מסך 100" ממרחק שמתחיל מכ-3מ' ועד 6.4מ'. מנגנון ה-lens shift הוא מאוד נרחב, אך הוא ידני, דבר שמקשה לייצר כיוון מדוייק.

השלט של ה-TW9100 הוא נוח ופשוט – הוא בעצם זהה ל-TW9000.

המשקפיים

קשה להשוות את המשקפיים החדשים של אפסון לדור הקודם – זה הבדל של שמים וארץ. המשקל קל יותר, הן נטענות וקל יותר לסנכרן אותן למקרן. מבחינת הגודל, הן מצליחות להגיע לרמה שלא מרגישים אותם והם לא מטרידות בכלל מבחינת עיצוב או משקל. יותר מזה – בעוד שהמשקפיים הקודמות לא כל כך התאימו לראשים קטנים (ילדים וכו') זה פחות היה פחות בעייתי בעיצוב החדש.

מבחינת טעינה, אפשר תוך כרבע שעה לטעון אותם כך שהן יוכלו לעבוד למשך סרט שלם.

בדיקות

ה-TW9100 הוא בעצם סוג של מקצה שיפורים ל-TW9000. נתחיל אולי מהסוף – אין ב-TW9100 הבדלים כאלה דרמטים שיגרמו בהכרח לבעלי  ה-TW9000 לרוץ ולהחליף.

מבחינת קונטרסט, ההבדל בין המקרן לקודמו מזערי – עוצמות השחורים כמעט ולא השתנו (הם היו טובים מלכתחילה). לעומת זאת, עוצמת האור של המקרן שופרה ומדדתי 263cd/m2 על המקרן כאשר המכונה היתה חדשה, במצב תאורה מקסימלי (כ-73FL לעומת 66FL שנמדדו ב-TW9000 כשהמנורה היתה חדשה). 

חדות מנגנון ה-super resolution יישר קו עם הגרסא האחרונה של קושחה של ה-TW9000 וניתן להשתמש בה במצב עדין מבלי להוסיף ארטיפקטים.

הצמצם שופר אבל גם כאן, לא באופן דרמטי. הוא עדיין מרעיש, אם כי מעט פחות מהגרסא הראשונה של ה-TW9000 (קיים עדכון FIRMWARE אשר מאיט מעט את הצמצם ולכן מפחית מעט מהרעש). בשני המקרנים, הרעש הוא ברמה של דיסק קשיח בלפטופ (תקתוקים עדינים שמרבית האנשים לא ישימו לב אליהם), אך הוא עדיין מעט רועש ביחס למקרנים אחרים (כולל ה-TW5500 של אפסון).

כאשר הצמצם נסגר או נפתח, ב-TW9000 נראו לעיתים שינויים קצרצרים בגוון הצבע (color balance shift), תופעה אשר מעט שופרה ב-TW9100, עד כדי כך שפעולת הצמצם כמעט ואינה מורגשת. כמו כן, הצמצם (ולכן גם עוצמת האור) ניתנים לכיוון במצב 3D, מה שמאפשר הורדת חימום והארכת חיי המקרן.

נושא נוסף שטופל הוא ה-panel alignment. אם ב-TW9000 נדרש הפעלה ידנית של הפונקציה הזו, ה-TW9100 מגיע איתה דלוקה וכל אחד יכול לגשת אליה. כידוע, מקרני 3LCD כוללים שלושה פאנלים, כאשר יש מקור אור אחד אשר מפוצל לשלושת הפאנלים ולאחר המעבר דרכם, מתלכד בחזרה לקרן אחת. הבעיה נוצרת כאשר אין לכידות מושלמת בין הפאנלים, מה שגורם לזליגת צבעים בכיוונים שונים מהתמונה. ניתן לראות בתמונה הבאה גוון ירקרק משמאל לטקסט, וסגלגל מימינו. 

לאחרי כיול הפאנל, ניתן לצמצם את התופעה באופן דרמטי (אם כי – חשוב לציין שזה עדיין לא מושלם). 

ההבדל בין תמונה עם כיול כזה לבין תמונה ללא הכיול הוא של חדות משמעותית יותר טובה. כדאי לציין שעדיין נראו בעיות alignment של כחצי פיקסל לפה או לשם, ככל הנראה בשל optical aberration בעדשה.

תהליך הכיול פשוט למדי וכל אחד יכול לבצעו. נקודה חשובה לציון היא שניתן גם לכייל נקודות פנימיות במרכז הפאנל, אך האפקט של זה דומה מאוד לאפקט של keystone והדבר צפוי לקלקל את חדות התמונה במקום לשפר אותה.

מבחינת תפריטים, מעבר ל-panel alignment, כמעט אין שינויים ביחס ל-TW9000. השינוי המורגש הנוסף הוא בפונקציה של עיבוד התמונה כאשר ניתן לנטרל את ה-Frame interpolation לחלוטין (דרך תפריט Advanced – מצב processing = fast) או להדליק אותו (מצב Processing = fine).

נושא ה-Frame interpolation כמעט ולא שונה מה-TW9000. בבדיקות שערכנו, המנגנון עבד לא רע, אם כי הוא התקשה עם תנועה מהירה במיוחד ובבדיקות המערבבות בין תוכן וידאו לפילם, לקח לו לעיתים כ-20 שניות לפני שהוא נכשל במעקב אחרי אובייקטים זזים. התופעה שנוצרת היא של קפיצה פתאומית של גופים במקום תנועה חלקה. כמו כן, בדומה לכל אמצעי התצוגה שבדקנו עד היום, גם מקרן זה מאבד רזולוציה בתדרים גבוהים בעת שימוש ב-Frame interpolation. בקיצור, אם אתם חובבים של תנועה חלקה, אתם יכולים להשתמש בו ופיורסטים שחייבים את המקור בדיוק כמו שהוא – שיכבו אותו.

מדידות

כבעבר, המדידות מבוצעות במצב Natural, שבמקרני אפסון הוא הקרוב ביותר לכיול D65. במצב זה, התוצאות הגיעו לרמה קרובה מאוד ליעד, למעט האדומים והכחולים שה-BIAS שלהם היה מעט גבוה (דבר שכיול פשוט יכול לתקן). המדידות בוצעו לאחר 50 שעות עם המקרן. כך שטמפ' הצבע של המקרן (שהיתה מושלמת עם הדלקתו, אגב) היתה כ-6450K.

מבחינת צבעי ה-color gamut שלו, המקרן הגיע לתוצאות כמעט מושלמות. ניתן לשפר זאת רק במעט עם כיול Primaries.

הגאמה במצב 2.2 היה מעט נמוך: 2.09 ורצוי להעלות את הגאמה לכל הפחות ל-2.3.

זה לא מפתיע – אך ניראה שהחתימה הספקטלית של המקרן כמעט זהה ל-TW9000

דו מימד

בדו מימד פשוט לא ניתן היה להבדיל בין ה-TW9100 לבין ה-TW9000 במובן של איכות התמונה למעט שחורים מעט יותר עמוקים.

תלת מימד 3D

בתלת מימד ההבדלים בין ה-TW9000 לבין ה-TW9100 מורגשים מעט יותר. איכות התמונה היתה כמעט זהה, אם כי ניתן היה לשלוט יותר על התמונה מאשר ב-TW9000. נראה שהשינוי במשקפיים הפך את התמונה לנעימה יותר, וכמעט לא הורגש cross talk. בתוכן שעבר המרה לתלת מימד ה-cross talk הורגש הרבה יותר וכך גם מעט הבהוב עבור תוכן שמקורו ב-50HZ.

שיפור נוסף שהוכנס ב-TW9100 הוא היכולת לשלוט בעוצמת האור של המקרן בתלת מימד. ב-TW9000 במצב תלת מימד המקרן היה עובר למצב תאורה בהיר בכדי להתגבר על המשקפיים. כעת ניתן לקבוע שלוש דרגות של תאורה שונות, כאשר הקונטרסט השתפר ככל שעוצמת ההארה ירד. בכל שלושת המצבים ניתן היה ללא בעיה לראות את האיזורים הכהים ולא היה black clipping כלל.

היתרון הבולט ביותר בתאורה כהה יותר הוא הרעש של המאוורר אשר שקט במיוחד ביחס למקרנים דומים וביחס ל-TW9000 במצב תלת מימדי. 

סיכום וציונים

השנה, אפסון עשתה רק מקצה שיפורים – ה-TW9100 דומה מאוד ל-TW9000. הייתי שמח אם השיפורים במקרן היו דרמטים יותר ומשמעותיים יותר, אבל האמת היא שה-TW9000 מלחתחילה הוא מקרן מצויין עם תמונה קונטרסטית בדו מימד ומעט מאוד בעיות באופן כללי. הקונטרסט המורחב (320,000 מול 200,000 של ה-TW9000) לא כל כך מורגש, אבל כאמור מראש התמונה היתה מצויינת והשחורים, בפרט כאשר נעזרים בצמצם, מעולים.

חבל לי שאפסון לא שינו את הצמצם באופן יותר קיצוני – בדומה לשינוי שנעשה בין ה-TW5000 ל-TW5500. שיפור נוסף בצמצם היה יכול להקפיץ את המקרן בעוד רמה. כמו כן, אני חושב שרשמית הגיע הזמן ל-LENS SHIFT אלקטרוני שיקל על המיקום המדוייק של התמונה.

  • עיצוב: 8.5 – נראה טוב, חבל שלא היה בידול או שיפור יותר משמעותי מה-TW9000.

  • איכות בנייה: 9.5 – מרגיש טוב, מכלול עדשה יציב, גישה נוחה לנורה ולפילטר.

  • נוחותrn שימוש והתקנה: 9  – עדשת זום של 2.1, אפשרות צידוד של כמעט 100 אחוז בכלrn ציר נוחה מאוד. יש מקום לשיפור במנגנון הפוקוס, הזום וה-Lens shift שאוטומציה בהם היתה משפרת דרמטית את הנוחות של המקרן.

  • תפריטים: 9 – תפריטים נוחים, ברורים, לא סקסיים במיוחד אבל פרקטיים.  

  • איכותrn תמונה דו מימד: 9.5 – המקרן קונטרסטי ופשוט נותן תמונה מדהימה.

  • איכות תמונה בתלת מימד: 9.5 – תמונה מצוינת, שליטה מעולה על עוצמות האור.

  • עיבודrn תמונה: 9 – מנגנון ה-Frame Interpolation עדיין לא מושלם, מצב ה-super resolution בהחלט משמעותי ועדין בדיוק כמו שצריך.

  • שלט: 10 – שלט גדול, בנוי טוב, עם backlight. פשוט כיף לשימוש.

  • חיבורים: 9 – 2 כניסות HDMI, חסרה לי אפשרות לעשות בינהם PNP.

מחיר מומלץ לצרכן: 21,900 ש"ח, כולל שנתיים אחריות מלאה + 3 שנים אחריות לנורה (החלפה אחת) ו-2 זוגות משקפי 3D RF.

תודה לאפסון ישראל על השאלת המקרן לצורך הבדיקה

לדיון בנושא: מקרן TW9100 של חברת אפסון


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

19:00
  /  
05.12.2012
  
מאת: עפר לאור

1