אתגר: HDMI 2.0 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הבעיה פשוטה: איך מעבירים HDMI 2 במהירות גבוהה למקרן במרחק 15מ' ?


האתגר

האתגר: יש לי מקרן במרחק אווירי של כ-5.5 מטר מהמערכת, איך מעבירים לו HDMI?

בימי ה-HDMI 1.4, המצב התחיל על העוקם. דרך התעלות יש לי כבלים של HDMI יקרים (סביב 700 ש"ח במקור) ועבים שאורכם בין 10-15 מטר. הבעיה היא ש-1080P עובר, אבל כאשר מתחילים להעלות בקצב (נניח 1080P60) או מנסים להעביר תלת מימד, מתחילות הבעיות. 

החלפתי את הכבלים פעמיים בימי ה-FHD, אך הבעיה נותרה. הצרה היא שכבלי HDMI לא מתוכננים באמת לעבור את ה-5 מטר מרחק. יותר רחוק מזה, והמידע לא עובר כשורה. מקרנים זה לא דבר סלחני, אם הוידאו מפסיק אפילו לשבריר שניה, הם מכבים את התמונה והצופה יקבל 10-20 שניות של מסך שחור במקביל לצפצופים מרגיזים של צמצם שנסגר בחוזקה ומיד לאחר מכן הצפצוף שלו כשהוא חוזר ונפתח…

small_1067097395_640204394_HTH_1505

בסופו של דבר התייאשתי מכבלים רגילים ועברתי ל-HD base T. למי שלא מכיר, מדובר במיזם ישראלי של חברה בשם Valens שהמומחיות שלה היא בהעברת מידע מהיר. החברה מייצרת צ'יפים שמאפשרים המרה מ-HDMI 1.4 לכבל CAT5E. בגרסה שיש אצלי ניתן להעביר גם שליטה על המקרן (RS232), שני חיבורי רשת 100Mbps לשליטה על המקרן, וכמובן HDMI 1.4 מלא כולל תלת ממד בכל התדרים.

small_445420554_343836827_HTH_1506

שיטה זו החזיקה מצוין גם בעולם ה-4K. מתברר ש-HD BASE T, שתומך ב-HDMI 1.4 מצליח להגיע לקצה היכולות התקן של HDMI 1.4 אשר כולל גם 2160P24 ו-2160P24! 

אך ככל שגדלו מספר המוצרים שתומכים ב-4K אצלי, כך נוצר קושי להמשיך עם HDbaseT הקיים שכן הוא לא תומך, למשל, ב-HDCP 2.2, מה שחסם לי את האפשרות להתקדם עם נגנים כמו Oppo 203 ו-YES Ultra אשר זקוקים לזה. הייתי צריך פתרון אחר.

HDMI 2.0

האם מופעי ההדגמה של Audioquest נחשפים כמבוימים?

על פניו אין הבדל גדול בין HDMI 1.4 ל-HDMI 2.0 שכן הפורמט מאפשר שימוש באותם כבלים HDMI high speed שהיו קיימים גם בעבר. האמת שמדובר בשני קצבי נתונים. הקצב המירבי של נתונים על גבי HDMI 1.4 דיבר על סביב 10Gbps. זהו קצב נתונים גבוה לכל הדעות ובמרחקים גבוהים יש קושי רב להעבירו. לעומתו, HDMI 2.0 מדבר על שני רמות של קצב – הרמה הראשונה של 10Gbps (תואם למקסימום של HDMI 1.4) והשלב המתקדם יותר של 18Gbps.

בכדי לקבל את כל היתרונות של HDMI 2.0, קרי: 2160P ב-10 או 12 ביט, או עם 4:2:2 או 4:4:4 או בקצבים גבוהים מ-24HZ או 30HZ (כלומר 50 או 60HZ) עליך להתקדם ל HDMI 2.0 עם הקצב המוגבר.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הבעיה? כבלים פסיביים סטנדרטים שאנחנו רגילים להם לא יצליחו בחיים להעביר את הקצב הרצחני הזה. אחד הספקים שפניתי אליו הם Blue jean cable שמוכרים כבלים פסיביים בעיקר, במחירים שווים לכל נפש ובדוקים כמו שצריך. לדברי נציגיהם, טכנית כמעט בלתי אפשרי להגיע ל-18Gbps בכבלים פסיביים במרחקים מעל 5מ' (הם דיברו על 15feet שזה סביב 4.5מ'). 

למרות שנמכרים כבלים פסיבים באורכים גדולים יותר, מרבית הסיכויים שהם לא יגיעו לקצבי התקשורת הדרושים ולכן נדרשת פשרה בתדר, הרזולוציה, מספר הביטים וכו'. 

האם בכלל צריך את הקצב הרצחני הזה?

האם בכלל צריך את כל הטווח הזה? מבחינה טכנית תוכן רגיל לא אמור לעבור את ה-30HZ, אבל יש כמה יתרונות ליכולת לעבור את הקצב הזה. יס אולטרה, למשל, עובד טוב יותר ב-50HZ מאשר ב-25HZ. 

גיימרים ומי שמחבר מחשב למערכת כבר ממש צריך קצבי נתונים גבוהים – הם הלקוחות הכי קריטיים לקצב המורחב.

גם HDCP 2.2 הוא קריטי ובמקרה שלי, למרות שטכנית ה-HDbaseT מגיע לקצבים שנדרשים עבור 2160P מלא, הוא לא היה מצליח להעביר אותו עם מספר הביטים שדרשתי + הוא לא העביר HDCP 2.2.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

אז מה האופציות?

אם אתם מדברים על מרחק קצר של מטר אחד או שניים, בעיקר עבור מסכי טלוויזיה 4K, כבלים פסיביים טובים לא עולים יקר מדי. כבלים מתאימים לרוב יקבלו מיתוג יוקרתי אבל בפועל מה שקובע זה קצב הנתונים ולכן צריך לחפש כבלים עם תיוג "high speed" או 18Gbps.

כבלים פסיביים מוגבלים סביב 4-5 מטר לקצבי הנתונים הללו.

**בעבודה*** אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

בשביל מרחקים גדולים יותר קיים מושג שנקרא כבל אקטיבי שמסוגל לעמוד בקצבים הללו בין 5מ' ל-10מ' (יש גם יצרנים כאלה גם ל-15מ', אם כי זה גבולי). כבלים מסוג זה הם כיווניים – צד אחד חייב להיות זה של המקור והצד השני הוא בצד של המסך. שני הצדדים מקבלים אנרגיה דרך המחבר וצ'יפ מיוחד שנמצא בשני הצדדים דואגים להסיר רעשים ולשפר את ביצועי הכבל. הכבלים הללו יקרים יותר אך מבחינת עובי הם עדיין עבים (מה שאומר שקשה להשחיל אותם בתעלות) ולעיתים נדרש מקור חשמל נוסף, דרך מחבר USB למשל.

במקרה שלי, רכשתי כבל אקטיבי של Monoprice באורך 15מ' (זה המקסימום שמאפשר הרצת 4K). עוד עליו בהמשך המאמר.

אופציה נוספת היא הדור האחרון של ממירי HD Base T שמוסיפים אלמנט של כיווץ (lossless) שמאפשר את העברת הנתונים על גבי התווך של CAT 5E או CAT 6. עדיין לא ניסיתי חיבור מהסוג הזה, אך הוא עלול להוסיף latency.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הכבל שנבחר

אז כאמור, האתגר עומד בקנו: אני צריך להעביר HDMI בקצב מקסימלי של 18Gbps על מרחק של 15מ'. הפתרון שנבחר הוא כבל אופטי של חברת קרמר הירושלמית, אחת המובילות העולמיות בתחום של מיתוג והעברת נתונים. הכבל אינו זול אבל נתחיל מהחדשות הטובות – הוא פועל ללא רבב.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הכבל ששמו הרשמי הוא: CLS-AOCH/60 מגיע בתוך שק אלקטרוסטטי. מדובר בכבל כיווני, דק במיוחד – רק כמה מ"מ עובי ולכן קל מאוד היה להעביר אותו בתעלות הבית. 

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הכבל הוא כבל אקטיבי סיב-אופטי ולכן אסור לקפל אותו או "לשבור אותו" בכיפופים של 90 מעלות. מכיוון שהוא דק מאוד, קל להעביר אותו בתעלות, כולל כאלה צפופות מבלי שהוא צריך להתכופף בפינות. קריטי לחווט אותו בכיוון הנכון שכן מדובר בכבל כיווני ולא סימטרי. בקצה הראש של הכבל יש ממיר קטן למחבר HDMI 2, אשר מתחבר למקרן ובמקרה שלי לרסיבר.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

בנוסף, למחבר יש חיבור USB שמיועד למקרה שבו באחד משני הצדדים אין מחבר HDMI powered. מכיוון שמדובר בכבל סיב אופטי, יש אלקטרוניקה בראש הכבל שממירה את המידע לאור שעובר דרך הסיב האופטי ובחזרה לאותו של HDMI. לשם כך נדרש אנרגיה אשר מסופקת על ידי מחבר ה-HDMI עצמו. אך במקרים מסוימים יתכן מצב שבו אין די כח להפעיל את הכבל ובמקרים אלה תדרשו להשתמש בספק USB בכדי להעביר כח למחבר. במקרה שלי גם המסך וגם המקרן לא נזקקו לכך ואף מקור לא היה זקוק למקור הכח הזה (השתמשתי גם במכשירים שונים וניידים כגון מודד latency נייד שמוציא HDMI ממכשיר שמקור האנרגיה שלו היא 2 בטריות AA).

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

נתחיל בנוחיות – אם לפני כן, השחלת כבל דרך התעלה הייתה פרויקט מורכב בשל העובי והסרבול של כבל ה-HDMI, כאן מדובר בפעולה פשוטה, שכן ראש הכבל פריק ודק והכבל עצמו גמיש למדי. הכי חשוב הוא כמובן להימנע מקיפולים ושבירות שכן מדובר בסיב אופטי שקיפול חד יכול לשבור אותו.

היתרון של כבל סיב אופטי הוא שניתן להגיע למרחקים די ארוכים עם כבל דק במיוחד. מבחינת העברת נתונים הכבל הוא תענוג גדול – כל פורמט שהעברתי פעל ללא קושי.

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

אתגר: HDMI 2 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך

הכבל היחיד שהתקרב ל CLS-AOCH/60 האופטי של Kramer היה הכבל השני שרכשתי – 15מ' כבל אקטיבי של Monoprice. כאמור מדובר בכבל כיווני, אקטיבי ודק יותר מכבלים פסיביים קודם שהיה לי בקיר (ולא עבד). הכבל עבד לא רע והצליח להעביר ללא בעיה עד ל-4K 30. מעבר לכך התחילו בעיות. 

עם Yes Ultra הכבל הצליח לעבוד עם 2160P 50 ואפילו העביר 10 ביט. הקטע המוזר היה שזמן הסנכרון, כלומר הזמן שנדרש מהרגע שמעבירים לכניסה מסוימת ועד שרואים תמונה, היה ארוך משמעותי מזה של הסיב אופטי.

בעיה נוספת הייתה עם ה-Oppo 203. כאן כבר העניינים הסתבכו כי הכבל פשוט סירב להעביר משהו מעבר ל-2160P 30. גם 50HZ לא פעל כשורה. נראה שכאן מדובר בענייני Handshake אבל בפירוש היה הבדל בין ה-monoprice לסיב האופטי שהצליח גם להעביר 2160P 60 מה-Oppo 203 ללא קושי.

 סיכום

אני זוכר את הימים הטובים שבו הסברתי שאין הבדלים בין כבלים ושהכל עובד… המצב כיום בכי רע עם הרבה מאוד כבלים עבור 4K שאינם מספיקים בשביל 18Gbps. במרחקים יותר ארוכים, המצב עוד יותר גרוע והעלויות של כבלים הופכים למשמעותיים וכך גם הצורך לבחור בכבל מתאים שיצליח להעביר את הקצבים הדרושים עבור HDMI 2.0.

חברת קרמר בשיתוף עם המפיצה שלה בישראל חברת TFL, מציעות מחיר מיוחד לחברי האתר עבור CLS-AOCH/60  לחודש ימים בלבד:

  • מחיר מבצע מיוחד לכבל 15 מטר: 1,169 ש"ח כולל מע"מ.
  • מחיר מבצע מיוחד לכבל 10 מטר: 1,052 ש"ח כולל מע"מ.

פרטי קשר של TFL, משווק מורשה של קרמר אלקטרוניקה בע"מ: 

טי.אף.אל תקשורת מחשבים בע"מ
מצדה 15 בני-ברק

מנהל מכירות: איל
טלפון: 03-6165654
פקס: 03-6165668
eyal@tfl.co.il

לדיון בנושא: אתגר: HDMI 2.0 במהירות גבוהה ובמרחק ארוך


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

9:35
  /  
18.06.2017
  
מאת: עפר לאור

1