איך לבחור טלויזיה – מהדורת 2017

השנה 2017 - הגיע הזמן למדריך רכישת טלויזיה מעודכן!


4K מול FHD

הקרב הוכרע, תלת מימד נעלם וגם FHD בדרך החוצה (אם הוא לא התאדה כבר מזמן). אין טעם בכלל להתעסק בשאלה הזו, תרכשו מסך UHD (או בשמו השני 4K) וזהו.

השמועות מדברות על המהפכה המתקרבת גם בתחום השידורים המסחריים, מה שאומר שהערוצים המסחריים כנראה יהפכו להיות HD לקראת סוף השנה. ובכל מקרה, אין סיבה כרגע לרכוש מסך FHD, שהרי יש כבר מספר ספקים שמאפשרים לנו צפיה בתוכן 4K (יס, נטפליקס, אמאזון וכו').

גודל – 55", 65" או יותר?

דקיק על זכוכית LG OLED 55G7

המתמטיקה על גודל המסך משתנה כל כמה שנים ואנחנו איתה. הסיבה לכך היא שסוף סוף יש גם תוכן מתאים וגם איכות המסכים היא טובה עד כדי כך שאפשר לקחת מסך גדול יותר מבלי לסבול בעיניים…

עבור סלון ישראלי סטנדרטי (סביב 3-4 מ' מרחק צפיה), בעבר התכווננו סביב 55", אולם המעבר ל-4K והמציאות כיום מכתיבה שסלון כזה יכול בקלות להחזיק מסך 65" ואף יותר. עבור מי שצופה בתכנים איכותיים כמו נטפליקס, יכול גם לשקול גדלי מסך גדולים אף יותר במגבלת התקציב. מסכי 75" ואף 88" הם יקרים למדי, אבל תוך שנה-שנתיים יתכן שהם יהפכו לסטנדרט החדש.

בכל מקרה, הפיתרון פשוט – קחו מסך באיכות שאתם מעוניינים בגודל הגדול ביותר שיש לכם תקציב עבורו.

טכנולוגיה – LED/OLED/QLED/NANO-LED

דקיק על זכוכית LG OLED 55G7

יש כיום בעצם שלוש טכנולוגיות:

  • LED
  • Quantum dots
  • OLED

OLED היא טכנולוגיה יקרה יותר, עם עוצמות אור נמוכות יותר. QD מייצר עוצמות אור משמעותית בהירות יותר ו-LED היא טכנולוגיה הזולה ביותר.

לכן, אם אתם מחפשים את הפיתרון הכי זול, לכו על LED. אם אתם מעוניינים בפיתרון לחדר בהיר במיוחד – QLED או QD יעשו את העבודה הכי טוב. אם אתם בחדר חשוך ומחפשים תמונה קונטרסטית יותר, OLED הוא אידאלי עבורכם. בחדר נורמלי התמונה של OLED יתן תמונה טובה יותר בשל הקונטרסט הגבוה של הפאנל.

עוצמות אור ו-HDR

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

HDR זה העתיד – מדובר בטכנולוגיה שמשלבת עוצמות אור גבוהות יותר, טווח צבעים רחב הרבה יותר ומספר ביטים גבוה יותר. כל זה מאפשר לנו לראות את התמונה באופן שנראה ראלי מאי פעם. הבעיה היא שיש כאן כמה דרישות סותרות: טווח צבע גבוה יותר מקשה על קונטרסט ועוצמות אור, ועוצמות אור חזקות יותר מפריעות ליחס ניגודיות איכותי. 

שני המלכים הלא מוכתרים של HDR זה כמובן QLED שמצליח להגיע כיום ל-1500 ניטים שיספיקו לכם אם אתם בחדר בהיר במיוחד, וה-OLED שהקונטרסט שלו והשחורים שלו מותאים יותר לקולנוע ולצפיה בחדר חשוך.

ההמלצות שלנו:

  • אם החדר בהיר במיוחד – הטכנולוגיה הכי טובה להתמודד עם זה היא טכנולוגיית QLED אם תוכלו להרשות לעצמכם אותה (לא מדובר במסכים זולים במיוחד) 
  • אם החדר בתאורה נורמלית, שתי הטכנולוגיות יתאימו. 
  • אם איכות התמונה וקונטרסט זה הדבר שהכי חשוב לכם, יתכן ש-OLED יהיה מעט יקר יותר (המחירים מתחילים סביב 8000-9000 ש"ח למסך 55") אך מבחינת הקונטרסט הוא כיום נותן את הניגודיות הטבעית הגבוהה ביותר ללא תחרות.
  • בכל מקרה של חדר שינה או בעיות תקציביות – ככל הנראה שטכנולוגיית LED היא המתאימה ביותר.

כיום יש כמה תקנים ל-HDR, אך התקן המוביל הוא עדיין HDR10. פרט אליו התקן השני המעניין הוא Dolby Vision שבשימוש נרחב בעיקר במסכים של LG (לאחרונה גם מסכי סוני הוסיפו תמיכה) וניתן להשתמש בו בארץ בעיקר עם נטפליקס.

עיצוב: מעוגל או שטוח וציפויים

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

בשנים 2015-2016, החברות התקשו להחליט אם עדיף מסך שטוח או מעוגל (מקוער). כיום הטרנד הוא לחזור למסכים שטוחים. למסכים מעוגלים יש יתרון מסויים בהתמודדות עם עיוות בעקבות צפיה ממרחק. היתרון הוא בכך שהעיגוליות של המסך מתגברת על אפקט הפרספקטיבה של צפיה מרחוק וחושפת אותנו ליותר שטח מסך. בנוסף, מסכים מעוגלים יכולים להתמודד טוב יותר עם החזרי אור לא ישירים (למשל חלון בצד הסלון). גם בכל הנוגע לצפיה מהצד – זה הרבה יותר נחמד לצפיה במסכים מעוגלים.

לא כולם אוהבים מסכים מעוגלים. ליתר דיוק, בישראל לא מאוד אוהבים מסכים מעוגלים. הישראלים אוהבים לתלות את המסך שלהם וקשה לתלות מסכים מעוגלים באופן שיראה טוב. אם אתם מתכננים לתלות ולא להעמיד את המסך על שידה – עדיף שתיקחו מסך שטוח. בנוסף, הציפויים של מסכים בשנים האחרונות השתפרו ויש הרבה פחות הצדקה להשתמש במסכים מעוגלים בכדי להמנע מהחזרי אור. גם החזרי האור ממסכים מעוגלים תופסים יותר שטח לעיתים.

בסופו של דבר מדובר בהעדפה אישית, אך להערכתי מסכים מעוגלים יעלמו בשנים הקרובות מהשטח ונחזור למסכים שטוחים בעוביים אפסיים. 

עבור מסכים שעומדים בסלון במקום שבו ניתן לראות את הגב שלהם (כלומר, הם לא מוצמדים לקיר), רצוי לבחור עיצוב יותר מהודר. החברות כיום כבר משקיעות בעיצוב גם של החלק האחורי של מסכים, בעיקר במסכים היותר יוקרתיים שלהם, עם גב בצבעים וטקסטורות שונות ודרכים שונות ומשונות להחביא את הכבלים ולהעבירם בדרכים לא צעקניות אל מקורות הוידאו.

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

ציפויי החזרי האור קיבלו שדרוג בשנה האחרונה (קפיצת המדרגה האחרונה היתה לפני שנתיים) ויש מסכים כמו QLED או OLED שמצליחים להתמודד עם אור ישיר על המסך באופן מרשים.

צפיה מהצד

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

אם אתם אוהבים לצפות במסך מזוית קהה במיוחד (off axis), חשוב לבחור במסכים איכותיים שכן בפאנלים המיושנים יש דהיה משמעותית גם של הקונטרסט של המסך וגם של הצבעים, מה שמקשה מאוד על איכות הצפיה. בנוסף, מסך מעוגל יעבוד לכם טוב יותר ויתן לכם שטח מסך יותר גדול, אך כמובן עם עיוות מסויים של צורת התמונה.מסכי OLED עדיפים לצפיה מזוית שכן הקונטרסט שלהם נשמר גם בזויות קיצוניות.

חדר שינה, משרד או סלון

דקיק על זכוכית LG OLED 55G7

לחדר השינה עדיין מומלץ לא להשתולל עם מסך 55". מספיק כאן מסך 42". מה שרוב האנשים עושים הוא לשדרג את המסך בסלון למסך 65" או 55" ולהעביר את המסך של הסלון לחדרי השינה. 

כאשר מדובר במשרד, ההמלצה היא חד משמעית ללכת על מסך בהיר וזול. יש יצרנים סיניים שמתמחים במסכים מסוג זה. לא נדרש כאן מסך חכם עם replication והפתרון הזול לחבר את המסכים הללו למחשב שלכם הוא בעזרת chromecast של 35$ שיאפשר לכם לשדר את מה שיש לכם במחשב או בדפדפן הישר למסך ללא צורך בכבל ארוך או מתאמים.

טלויזיה חכמה

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

אנחנו רואים צמיחה משמעותית של שימוש בטלויזיות חכמות בארץ ובעולם, כאשר יש כבר יתרונות בולטים בשימוש בטלויזיה חכמה. כיום יש מספר פלטפורמות בולטות:

  • WebOS – הפלטפורמה שנרכשה מ-Palm כיום בשימוש אך ורק עם מסכי LG. הפלטפורמה נוחה, חכמה וזמינים בה מספר רב של שירותי וידאו לישראל (סלקוםTV, סמארט, נטפליקס, אמאזון)
  • Tizen – פלטפורמה של סמסונג שמסוגלת לא רק להריץ אפליקציות אלא גם להוציא החוצה לממשק (eden) תכנים, מה שאומר שניתן לצפות בתכנים בזריזות רבה יותר מאשר בפלטפורמות האחרות. יש כאן מספר רב של שירותי וידאו שמתאימים לישראל, כאשר סלקוםTV בינתיים מעט מאחרת בהספקת האפליקציה שהיא הבטיחה לפלטפורמה.
  • Android TV – מערכת הפעלה של חברות כמו סוני ופיליפס כוללת מספר רב מאוד של אפליקציות ותכנים, משמעותית יותר משתי האחרות, אך מבחינת תכני וידאו יש לה את סלקוםTV, סמארט ובקרוב את פרטנרTV. בגרסא האחרונה (נדרש מסכים מהדורות האחרונים של סוני או פליפס) יש גם תמיכה ב-HDR.

שלט 

סמסונג מציגה: דגמי 2017 בסימן Q

אם לפני כמה שנים מרבית היצרנים די יצאו משליטה בכל הנושא של שלטים (משחק לשון) כיום הכיוון הוא בעיקר מינימליזם. מרבית השלטים פשוטים, בלי יותר מדי חוכמות. רצוי ללכת על שלט ללא air mouse בגלל שהם לרוב לא אמינים ובעיקר מציקים.

לכל המסכים כיום יש אפליקציות שמאפשרות לכם להקליד, לחפש וכיוצ"ב, כך שחשיבות השלטים המתוחכמים הולכת ופוחתת.

למסכי סמסונג יש יתרון כיום בכל הנושא של שליטה על מוצרים צד שלישי (ממירים, נגני מדיה וכו׳) בעזרת השלט המקורי.

סאונד

דקיק על זכוכית LG OLED 55G7

כאשר מדובר במסך דקיק, לא נותר מקום בשביל רמקולים עם תיבת תהודה משמעותית. מספר יצרנים המציאו פתרונות מעניינים בכדי להתגבר על כך. לדוגמא, סוני משתמשת במשטח המסך עצמו בכדי ליצור ויברציות שמשדרות אליכם את הסאונד. הרעיון מגניב וגם איכותי, אבל הצד הפחות מרגש הוא הסאב וופר שנדרש בכדי להשלים את איכות הסאונד אשר מעבה מאוד את החלק האחורי של המסך.

פיתרונות יצירתיים נוספים כוללים רמקולים שפונים כלפי מטה או מעלה, או בסיס של המסך אשר משמש כתיבת תהודה או כמקור האודיו (למשל במקרה של מסכי LG). אם אין לכם מערכת קולנוע ביתי יעודית ויש חשיבות לנושא הסאונד כדאי מאוד לבחון את הביקורות על המסך שתבחרו שכן יש סיכוי לא רע שיש כאן פשרה לא קטנה.

חיבורים למסך

איך לבחור טלויזיה - מהדורת 2017

מבחינת מספר החיבורים, הדור האחרון של מסכים פשוט כולל הכל. השאלה הגדולה היא איפה החיבור נעשה. במסכים מסויימים החיבור הוא בצד, דבר שדורש חיבורים עקומים ומעוקלים בכדי להעביר את הכבלים מהקיר למסך. גם חיבור בחלק התחתון של המסך מציב בעיה דומה.

בדור 2017 של המסכים, אנחנו רואים מגמה של חזרה לקופסאת חיבורים אשר היתה נפוצה לפני מספר שנים. ההבדל הגדול בין השיטה ההיא למה שאנחנו רואים השנה זה שהחיבור בין המסך לבין הקופסא נעשה כיום בחיבור דק במיוחד. במסך הטפט (W7) משתמשת LG בכבל שטוח לחלוטין שאפשר אפילו לצבוע מעליו. סמסונג עברה לשימוש בכבל סיבאופטי אשר מעביר למסך את כל מה שהוא צריך בכבל שקוף דקיק במיוחד. כך נדרש המסך רק לחיבור חשמל והשחלת הכבל אפילו לא מהותית כי ניתן להדביק את הכבל מעל הקיר או לחרץ אותו ולהעביר אותו בחריץ – הוא כל כך קטן שלא יבחינו בו. 

כך ניתן להעביר חיבורי HDMI, אודיו, רשת וכו' – לשידה במקום למסך עצמו. החסרון היחיד של השיטה הזו היא שנדרש עוד חיבור חשמל עבור קופסאת החיבורים בנוסף למסך עצמו.

עידן+ וסטרימר

דקיק על זכוכית LG OLED 55G7

כיום כבר כמעט ואין מסכים בישראל שאינם כוללים טיונר עידן+. כולם כוללים טיונרים ומרבית המסכים כוללים לוח שידורים מלא בעברית ויכולת להקליט. יש פה ושם יוצאי דופן אבל עידן+ הפך למוצר צריכה בסיסי.

כך גם סטרימר סביר. מרבית המסכים מסוגלים למשוך ולהציג את התכנים הפופולריים (קבצי MP4, קבצי MKV וכו') באיכות מצויינת. המסכים החדשים ביותר גם תומכים כבר בפורמט HDR, כך שהם מתקשים בעיקר בפיענוח קבצי ISO ופורמטים מורכבים יותר. גם העלמות פורמט תלת מימד מקל שהיו איתו קשיים בעבר – הופך את העניין לפשוט יותר.

מרבית החברות כבר מסתדרות לא רק עם קצבי נתונים גבוהים ופורמטים אלא גם עם התרגום העברי וההצמדה לימין במידת הצורך.

סיכום

במאמר זה ניסינו לפשט את תהליך קבלת ההחלטות ולהביא את הקוראים להבין את מצב השוק בשנת 2017 – איזה גדלים מקובלים כיום, איזה טכנולוגיות ובמה להתמקד. אבל כמו תמיד, המציאות לא תמיד תואמת לתאוריה ולכן אם יש לכם שאלות נשמח לסייע בשרשור של מאמר זה.

לדיון בנושא: איך לבחור טלויזיה – מהדורת 2017


9:15
  /  
23.08.2017
  
מאת: עפר לאור

1