AMD VS INTEL – דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

בחודשים האחרונים השיקה יצרנית המעבדים AMD סידרת מעבדים חדשה בשם הנאה Ryzen. יצאנו לבדוק מה עומד מאחורי השם הזה ואיך ...


בהתחלה

בבואי לכתוב על נושא מקיף זה, נזכרתי שלפני המון שנים הסתובבתי בתערוכת מחשבים בגני התערוכה בתל-אביב ונתקלתי בדוכן קטן שהציג את מערכת ההפעלה לינוקס ומה שבאמת היה מגניב אצלה באותה תקופה היה שהיא חינמית לחלוטין בהשוואה למערכות מבוססות מיקרוסופט שנאלצנו לשלם עבורן. פאסט פורווארד לשנים לאחר מכן, לשוק מעבדי המחשבים נכנסה חברה קטנה בשם AMD ויצרה תחרות עם ענקית בשם אינטל. גם אז חשבתי שזה מגניב, הנה חברה קטנה מזנבת באחות הגדולה, ובאמת במשך השנים יצא לי לרכוש מספר מערכות מבוססות AMD שהיו לכאורה יותר זולות. בכלל בעולם ובעולם הטכנולוגי בפרט, אנחנו נתקלים תמיד בשני מוצרים או טכנולוגיות ההולכים ראש בראש. BETA ו-VHS, אפל IOS וגוגל אנדרואיד, אינטל ו- AMD והדוגמאות רבות. לבסוף בשלב זה או אחר העולם מסתדר איכשהו וכל אחת מהדוגמאות שהוזכרו או לא, מוצאת את מקומה או שנעלמת לחלוטין. ראו ערך BOXEE שהיתה קופסת סטרימר מתקדמת, מבוססת על XBOX של מיקרוסופט, הקדימה את זמנה, עוצבה באופן מפתיע, וסיימה לאחר שנים קצרות את חייה, ובימים אלו אנחנו צופים במלחמת חומרה וחורמה של ארגון זיר"ה וארגונים בינלאומיים בקופסאות הקודי השונות וההרחבות שמותקנות בהן.

בואו נחזור לאינטל ו- AMD.

היסטוריה בקטנה

בבואנו לסקור שתי סדרות מעבדי מחשבים משתי יצרניות גדולות, חשוב להביט לרגע בהיסטורייה של שתי חברות אלו. אז אם תגידו רגע מה מעניין בהיסטוריה שלהם, תן לי בבקשה את הבוטום ליין ועכשיו, אני אומר בואו נביט רגע מה היה, ואשתדל לקצר.

ההיסטוריה של שתי חברות ענק אלה הולכת אחורה לשנים 1968 בה הוקמה אינטל ו-1969 בה הוקמה AMD. היריבות בין שתי חברות אלה מעניינת במיוחד מכיוון ששתיהן הוקמו ע"י יוצאי אותה חברה – FAIRCHILD, באותה תקופה פחות או יותר ועוסקות כיום בפיתוח וייצור של מוצרים מקבילים לענף המיחשוב. היריבות ביניהן לא היתה תמיד על פני השטח והיו שנים ששיתוף הפעולה ביניהן היה מבוסס אל חוזים ברורים לייצור מוצרים זהים לחברת IBM לדוגמא. ההשוואה לדוד וגוליית נובעת בין הייתר בגלל ההבדלים הברורים כמו גודל, וכן המלחמות ההדדיות שקרו מצד אחד בשוק הרכיבים למחשבים ומצד שני בבתי המשפט שנאלצו שוב ושוב לפסוק בצורה זו או אחרת.

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

השוואה בסיסית בין אינטל ל-AMD (מקור: www.diffen.com)

איך ניגשים לנושא כזה

בבואי לכתוב על נושא מורכב זה, החששות שלי התגלו כנכונים. הנושא מורכב ביותר, מלא בטכנולוגיה, נתונים מספרים, ציוד ומה לא. בנוסף תמיד רצוי להביא גם איזה ראיון טלוויזיוני קצר וגם שם נתקלתי בקשיים. כל שנותר הוא לחקור את הנושא דרך האינטרנט ולהבין מה עומד לפנינו. ופה אנחנו מדברים כמובן על כמות גדולה של מאמרים, סרטונים ביוטיוב ונתונים יבשים שמשווים מעברים של אינטל דור 7 קאבי לייק כנגד מעבדים חדשים של AMD הנקראים רייזן – Ryzen. במאמר זה אני אשתדל להימנע מהשוואה ישירה של מעבדים של שתי החברות וזאת מכיוון שאיני יכול להתחרות בענקים המתמחים בבבדיקות ביצועים להשוואה. אולם אשתדל להוסיף לינקים בהם ניתן יהיה להרחיב הידע והמחקר.

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

מניפת המאמרים לקריאה לשבת (צילום: דניאל מטלון)

AMD – מה מסתתר בקופסא?

כדי להבין מדוע יצאנו לבדוק את זירת מעבדי אינטל ו-AMD, הנה דבריו של יריב נחשון מפלונטר בהקשר לשאלה מה קורה עכשיו בקרב המתפתח בין שתי החברות:

סדרת המעבדים RYZEN של AMD הושקה בחודש דצמבר 2016, בערך באותה תקופה בה הושקה סדרת המעבדים המקבילה של אינטל – קאבי לייק – סדרה 7. בדומה לאינטל גם AMD משתמשת פחות או יותר באותן ספרות 3 – 5 – 7 כדי לתאר את המעבדים השונים בסדרה זו ולהעמיד אתם בתחרות ישירה עם אינטל.

בתמונות הבאות נוכל לראות מה כלול בסדרת מעבדים והנתונים הטכניים שלהם:
(שימו לב שרשימות אלה לא תמיד מדוייקות בהשוואה למלאי הקיים)

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

צילום מסך מתוך האתר www.game-debate.com

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

רשימת מעבדי AMD כפי שפורסמה לפני מספר חודשים באתר – thepcenthusiat

חשוב לציין שבמרבית המיקרים של יציאת חומרה חדשה לשוק, עיתונות המיחשוב והאתרים הטכנולוגיים מפרסמים נתונים שלכאורה מקורם בהדלפות (LEAKS). כך ששימו לב כשאתם משווים את הטבלאות שמופיעות למעלה עם מלאי המעבדים הקיים בארץ אצל המשווקים השונים, אנחנו רואים לפעמים חוסר התאמה מלא.

מבחינת מחירים, בתמונה הבאה נוכל לראות רשימה מלאה של מעבדי AMD הזמינים לרכישה אצל אחד מספקי החלפים.

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים
אחד מאפיוני שוק המחשבים העולמי מזה דורות, מבוסס על שינויים תכופים בחומרה שהולכת ומשביחה עם השנים ואף משנה צורות וגדלים. כמעט כל יציאת מעבד חדש לשוק מלווה בהכרזה על לוחות אם חדשים ובהם ערכת שבבים (CHIPSET) ותושבת מסוג חדש. סדרת רייזן מתאימה לתושבת AM4 שלה הותאמו סדרת ערכות שבבים לסקטורים השונים של עולם מחשבי הדסקטופ.

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

תאור קצר של AMD AM4 (צילום מסך מאתר העיתונות של AMD)

בתמונה הבאה נוכל לראות את ה-צ'יפסטים השונים בלוחות האם המיועדים למעבדי רייזן החדשים:

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

רשימה רישמית מאתר AMD של ערכות השבבים השונות לרייזן

OverClocking – האם למביני עניין בלבד ?

תוך כדי שיחה עם יריב מפלונטר, שאלתי אותו מה דעתו על המהרת רכיבים במחשבים. וזה מה שהיה לו להגיד:

ציטוט:

All overclocking ultimately comes down to two base principles. You take the CPU core multiplier, increase it, and add more voltage to maintain it. And you keep heading upwards until you either reach temperature or silicon instabilities. With Ryzen, those two base rules very much still apply. And so from the get go, you’re going to want to make certain you have a system set up to combat your number one enemy: heat.

הציטוט הזה לקוח מן האתר techradar.com והוא מתאר בפשטות את תהליך ה-OVERCLOCK במטרה להגיע לביצועים מצויינים, בדרך כלל עבור עולם הגיימינג. התקנת מחשב וקינפוג בסיסי אינה משימה מסובכת מידי. אולם במבט זריז על ה- BIOS של מחשבים מודרניים לדוגמא לוחות אם מתוצרת אסוס, ניתן להסיק שכדי להגיע לרמת אוברקלוק סבירה, יש ללמוד את הנושא לעומק.

הנה דוגמא טובה של מסך BIOS של חברת אסוס:

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

דוגמא למורכבות של מסך BIOS מודרני (מקןר: anandtech.com)

בבואנו לדבר על המהרה, חייבים להזכיר את המושג The silicon lottery שאני נחשפתי אליו לראשונה במסגרת התחקיר למאמר זה. תהליך ייצור המעבדים השונים הוא אחיד אולם רף הביצועים שלהם בתוך לוח האם נקבע בזמן ייצור הסיליקון וכל מעבד שיוצא מפס הייצור יהייה שונה מחברו שנוצר לידו. קטע הוידאו הבא מתאר הייטב את תהליך ייצור המעבד באופן מופשט וחשוב לראותו כדי להבין יותר טוב את תהליך ההמהרה.

רשת האינרטנט מלאה מאמרים ומדריכים העוסקים באיך לבצע המהרה לרמת ביצועים מקסימלית. אולם כדאי לקחת בחשבון שתהליך זה מורכב, מלא באלמנטים שונים – חומרה ותוכנה – החלטות רכש וגם מזל כפי שראינו בוידאו המצורף לפסקה זו. נראה לי שהצעד הראשון בהבנת התהליך הוא לימוד מעמיק של BIOS לוח האם שלפנינו, ויש בו מושגים רבים שיש ללמוד כדי שניתן יהיה לבצע את שכתוב בכל אותם מדריכים.

כאמור במעבדי רייזן כרגע אין רכיב מובנה של כרטיס מסך (GPU). לשאלה האם זו טעות מצד AMD מתייחס נציג פלונטר:

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

(מקור: AMD PRESS)

בנוסף יש להתייחס גם לנקודות הבאות. בלוחות אם של ASUS המיועדים ל-AMD RYZEN, יש לשים לב לפונקצייה שנקראת D.O.C.P שעוסקת בניהול הזיכרון במחשב, והיא המקבילה לפונקצייה במעבדי אינטל שנקראת XMP, (קיצור של EXTREME MEMORY PROFILE). במעבדי רייזן החדשים יש פונקציות חדשות שנקראות NEURAL NET PREDICTION ו- SMART PREFETCH שתפקידן הוא ללמוד את התנהגות האפליקציות שרצות במחשב ולתת למעבד הוראות לפני עליית האפליקציות, דבר שמאיץ אותן ומקצר את זמן עלייתם.

אחת ההמלצות במדריכי ה-OC, היא להריץ את המחשב עם כיול BIOS במצב DEFAULT ולתת לו לעבוד תחת לחץ (STRESS TEST) וכן להתקין בו כמה משחקים ולשחק בהם וזאת כדי לוודא שהמחשב עובד תקין לפני שמתחילים לשנות בו פרמטרים כמו מתח ה-CPU ועוד.

ואם אתם עדין בעניין של OC במעבדי RYZEN החדשים, הנה סרטון קצר מעניין בנושא:

אינטל ו- AMD – מבט מהשטח

בניסיון להבין את שוק המעבדים המודרני כפי שהוא משתקף עם יציאת סדרות Kaby Lake ו- RYZEN, ביקשתי לראיין נציגים של אינטל, גם דרך נציגות החברה בארץ וגם אצל אחד המשווקים הידועים שנמצאים היום בישראל, ונתקלתי בסרוב מוחלט להתראיין ON CAMERA. וכך נמצא יריב נחשון מפלונטר – בעל ניסיון רב מזה עשרים שנה בשוק המחשבים שהסכים לדבר בנושא.

לשאלה מי קונה מעבדי AMD, ענה יריב כך:

תוך כדי שיחה עם יריב, עלתה ההבחנה שמשהו רע עובר על אינטל עם התחרות הגוברת מצד AMD:

מעבדי אינטל סדרת Kaby Lake

Kaby Lake הוכרזה באוגוסט 2016 ויצאה לשוק בינואר 2017. סדרה 7 הבסיסית יצאה כמו קודמתה עם מעבדים הנקראים i3 , i5, i7, בדומה למעבדי רייזן החדשים של AMD. סדרת Kaby Lake על פי וויקיפדיה פותחה ע"י צוות ישראלי בעיר חיפה. המעבד מבוסס על תהליך משופר של 14 ננומטר עם ביצועים משופרים בהשוואה לסדרה 6 (סקילייק) הקודמת, אולם הארכיטקטורה הבסיסית של הסקילייק נשמרה גם בקאבי לייק. בנוסף לזה, חלו שינויים בגרפיקה המובנית במעבד להרצת תכנים בתלת ממד (3D) וב- 4K. כמוכן כמו סדרות אחרות באינטל, גם הפעם מעבדים שמאפשרים המהרה מסומנים באות K, לדוגמה מעבד הדגל של אינטל בסדרה הגבוהה ה- i7-7700K. ובפעם הראשונה, סידרת ה- i3 תאפשר המהרה לרוכשים אותה.

כדי לקדם מעבר למערכות ומחשבים מודרניים, מיקרוסופט תומכת באופן רשמי ב- Kaby Lake רק במחשבים המריצים חלונות 10 ומחשבים בהם מותקן מעבד Kaby Lake עם מערכת הפעלה שאינה חלונות 10, אינה יכולה לקבל עדכונים רשמיים ממיקרוסופט. כמוכן אינטל מספקת דרייברים רק למערכת ההפעלה חלונות 10 עבור מעבד זה. יש לציין גם שהמעבדים מסוג פנטיום כדוגמת G4620 וסלרון G3950, גם הם נכללים ברשימת מעבדי Kaby Lake.

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

(מקור: אתר העיתונות של אינטל)

כדי לראות מה זמין בשטח מבחינת מעבדי אינטל, הנה מחירון "דילר" מספק מחשבים ידוע. המעבדים נמכרים בשתי צורות בסיסיות, עם מאוורר (BOX), וללא מאוורר (TRAY).

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

מחירון מעבדי אינטל ל-"דילר" (המחיר משמאל בשקלים לפני מע"מ)

כדי לבדוק איך השפיעה השקת סדרת המעבדים החדשה של AMD על אינטל, דברנו עם יריב נחשון מפלונטר. הנה דבריו בנושא:

כדי לסכם את נושא Kaby Lake יש לציין שהמעבדים נמכרים אצל המשווקים השונים עם שלוש שנות אחריות (בדרך כלל) אולם יש מצב שבאם יחזור מעבד תקול למעבדה ויהיה חשד שעבר OC, ניתן להניח שהיבואן יפסול את האחריות. במקביל ניתן גם לציין שאתר מסויים (ראו לינק) מוכר מעבדים במחיר יקר יותר שעברו בדיקות כדי לוודא שהם מצויינים עבור המהרה.

באינטל לא נרדמים על המחשב ומכריזים על CORE X

אם טרם הספקנו לעכל את סדרה 7 Kaby Lake של אינטל, הרי כבר הוכרזו מספר סדרות חדשות ע"י ענק המעבדים. סידרה 8 שנקראת גם Coffee Lake וסדרה חדשה וחזקה מאוד עם הסיומת X. חלק מהמעבדים האלה כבר זמינים החל מאוגוסט 2017, וחלקם יופצו לקראת סוף ספטמבר 2017. סדרות ה-X משוייכות לשתי הסדרות SKYLAKE-X ו- KABY LAKE-X. בתמונה הבאה נוכל לראות מחירים של כמה מהמעבדים האלה.

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

מחירי סדרות X (המחירים לפני מע"מ)

כדי לקבל תמונה יותר מלאה עם הסדרות החדשות מסוג CORE X, הנה טבלה של אינטל עם נתונים טכניים על כל מעבד:

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

(מקור: INTEL PRESS ROOM )

ועל הסדרות החדשות של אינטל ו-AMD, הנה דבריו של יריב נחשון מפלונטר:

יש לשים לב כמובן שהמעברים בין המעבדים השונים אינם "שקופים למשתמש". אם בסידרת ה- Kaby Lake ראינו 1511 רגליים בכל מעבד, הרי בסדרות ה-CORE X, נמצא כבר 2066 רגליים בכל מעבד, דבר הדורש לוח אם חדש עם ערכת שבבים תואמת מסוג X299 "Basin Falls". ואם אנחנו כבר מדברים על "ערכות שבבים", הרי כדאי בהזדמנת זאת להראות את הטבלה המלאה של ערכות השבבים ל- Skylakeו- Kaby Lake:

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

 

ערכת השבבים למעבדי CORE X נקראת X299 והיא כוללת תושבת מעבד עם 2066 רגליים.

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

(מקור: INTEL PRESS)

Optane – למה התכוון המשורר ?

לפני כחצי שנה, באירוע טכנולוגי/חברתי, חשף אחד החברים את המילה Optane והסביר בכמה מילים במה מדובר. עברו מספר חודשים, והסיפור החל להתגלות. מסתבר שאינטל פיתחה כהרגלה טכנולוגייה חדשה ונתנה לה את השם המוזר "אופטיין", אולם לא הסבירה בדיוק במה מדובר. רק בחודשיים האחרונים התחילה להתבהר התמונה.

מדובר על כרטיס זיכרון קטן שנמכר כרגע בשתי גרסאות: 16GB או 32GB. הכרטיס מורכב לתוך לוח האם אל מחבר M.2 ותפקידו להאיץ את מערכת המחשב בזמן הדלקה, חיפוש ומציאה מהירה של קבצים, שמירה מהירה של קבצים גדולים, והפעלה מהירה של תוכנות/אפליקציות. לפני שנרחיב מעט בנושא, אינטל לוקחת אותנו למטבח, הופכת אותנו לטבחים ומסבירה בסרטון אנימציה מקסים, איך עובד Optane:

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

 

ועכשיו למספר נקודות חשובות בקשר להתקנה של Optane. רצוי להתקין את הכרטיס כשמתקינים חלונות 10. על פי אינטל, ניתן להתקין את הכרטיס גם למערכת קיימת, אולם מהנסיון שלי ההתקנה דורשת התייחסות להגדרות BIOS ספציפיות ויש מצב שהמערכת לא תעלה. לוח האם חייב להיות מהדורות האחרונים עם CHIPSET כדוגמת Z270, (ניתן לעיין בשקף למעלה בטבלת ה-CHIPSETS מוויקיפדיה). Optane יודע להאיץ רק דיסקים שמוגדרים כדיסק "C" (מערכת ההפעלה). כמו כן דיסק C חייב להיות מפורמט כמחיצת GPT. ה- Optane יודע להאיץ דיסקים מכניים HDD וכן דיסקים מסוג SSD. אופטיין יודע לעבוד רק עם מעבדי Kaby Lake סידרה 7. נושא ה- Optane הוא חדש מאוד, וכמו כל טכנולוגיה חדשה, לוקח זמן להטמיע וללמוד אותה. לאלו שרוצים להרחיב בנושא, אינטל מפרסמת דף Q&A בנושא. הנה הלינק

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

צילום של גב קופסת ה- OPTANE

ואם אתם כבר בדרך להזמין יחידת Optane, כדאי קודם לכן לראות את הסרטון הבא שהפיקה אינטל שמסביר את שלבי ההתקנה:

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

כרטיסון ה-OPTANE (מקור: INTEL PRESS )

AMD Ryzen Threadripper

עם פיתוח מעבדי הרייזן בארכיטקטורה ZEN שלהם, הגיעו ב-AMD למסקנה שיש שוק ואנשים שרוצים יותר, הרבה יותר, וכנראה שכסף אינו פקטור בהחלטות הרכש. וכך הם הגיעו ל- Threadripper.

בואו נראה מה יש לנציג AMD להגיד בנושא:

סיפור הפיתוח של ה- Threadripper מעניין ביותר. העתונאי Antony Leather שכותב בעיתון FORBES, מספר שראיין מספר בכירים ב-AMD והם שיתפו אותו בחוויות פיתוח המעבד הזה שנחשב היום כנראה לחזק ביותר בעולם לדסקטופים. מסתבר שבניגוד לפיתוח מעבדים שלוקח שנים והתוכניות קיימות זמן רב מראש, במיקרה של ה- Threadripper, קבוצה קטנה של מפתחים בתוך AMD לקחה על עצמה את הפיתוח בזמנם החופשי ובנפרד משאר הפרוייקטים, ולקח להם כשנה לקבל "אור ירוק" מההנהלה ללכת ולהשלים את הפיתוח.

 

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

AMD – Threadripper(מקור: FORBES)

כרגע יש בנמצא שלושה דגמים של מעבד ה- Threadripper. בלוחות אם שנועדו למעבד זה, יש תושבת שנקראת TR4 וערכת השבבים נקראת X399 . בטבלה הבאה נוכל לראות את הנתונים הטכניים של שלושתם וכן מחיר משוער.

AMD VS INTEL -  דוד נגד גוליית בזירת המעבדים

טבלה של מעבדי THREADRIPPER (מקור: FORBES)

ולמעבד גדול וחזק, מגיעה גם קופסה מרשימה. לקראת סוף השיחה עם יריב נחשון מפלונטר, התייחס יריב גם למעבד הענק החדש שהוכרז ממש לאחרונה והוא מספר עליו:

לדיון בנושא: AMD VS INTEL – דוד נגד גוליית בזירת המעבדים


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

14:10
  /  
29.09.2017
  
מאת: דניאל מטלון

1