NVIDIA – לא רק כרטיסי מסך

אירוע NVIDIA - GTC המתמקד בבינה מלאכותית וטכנולוגיות נוספות, נערך בשבוע שעבר בישראל ובפעם הראשונה בנוכחות קהל רב, ומנכ"ל NVIDIA ...


מה חשבתי

כשנודע לי לפני מספר שבועות על אירוע NVIDIA בישראל, חשבתי לעצמי WOW, אירוע של כרטיסי מסך וכך אף ציינתי ביומני. במסיבת העיתונאים המצומצמת עם מנכ"ל ומייסד החברה מר ג'ן-סן הואנג, שנערכה מיד לאחר נאום הפתיחה שלו (KEYNOTE), שאלתי אותו את השאלה המתבקשת מה גודל חטיבת מוצרי החברה הצרכניים (CONSUMER), תשובתו היתה 65 אחוז מוצרים למחשב ו-35 אחוז כל השאר. ובגלל "השאר" הזה הגיע המנכ"ל עם צוות של 70 איש, כולל מאבטחים, וזימן כ-1500 איש למרכז הירידים ליום עמוס ב-AI (בינה מלאכותית) בפעם הראשונה בישראל, וזאת כדי להדגים מה יודעת NVIDIA לעשות.

 

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

מנכ"ל NVIDIA ג'ן-סן הואנג בנאום הפתיחה (צילום: דניאל מטלון)

הבאזז וורד החדשה – AI או בינה מלאכותית בעברית

אירוע NVIDIA החל בסביבות 8 בוקר והסתיים לקראת ערב. במשך כל היום ניסיתי להבין במה בדיוק מדובר, ורק לקראת ערב כשפגשתי את ידידי גדי מאיר – מומחה מחשבים מדופלם, הצלחתי להבין לראשונה וקצת, על מה אנחנו מדברים.
את הידיעה הטכנית שכרטיסי מסך יקרים משמשים כבר מזה שנים לעבודות "חפירה" ממוחשבות ידעתי כבר מזמן, אולם הניסיון להבין מדוע CPU רגיל של מחשב לא מסוגל לבצע ביעילות את הפעולות של של חברו הגרפי, התחיל לחלחל רק בערב.

הנה דבריו של Nathan Brookwood מתוך הבלוג של NVIDIA:

ציטוט:

GPUs are optimized for taking huge batches of data and performing the same operation over and over very quickly, unlike PC microprocessors, which tend to skip all over the place

אירוע NVIDIA היה מושקע ביותר והכיל עמדות שונות להדגמה ואף ביתן מיוחד להדגמת פרוייקט הדגל שלהם ב-VR. הציטוט הבא, גם הוא מהבלוג של NVIDIA מסביר במילים פשוטות מדוע ה-GPU התגלה כלהיט בכל הקשור לחישובים מהירים וסימולאציות פיזיקליות:

ציטוט:

Architecturally, the CPU is composed of just few cores with lots of cache memory that can handle a few software threads at a time. In contrast, a GPU is composed of hundreds of cores that can handle thousands of threads simultaneously. The ability of a GPU with 100+ cores to process thousands of threads can accelerate some software by 100x over a CPU alone. What’s more, the GPU achieves this acceleration while being more power – and cost – efficient than a CPU.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

הדגמה של מערכת זיהוי תמונות שרצה על תחנה חזקה DGX מתוצרת NVIDIA (צילום: דניאל מטלון)

האירוע

1500 מפתחים, אנשי היי-טק, משקיעים ויזמים הגיעו בשבוע שעבר, למרכז הירידים בת"א, בו התקיים לראשונה בישראל אירוע הבינה המלאכותית הגדול בעולם של ענקית הבינה המלאכותית והמעבדים הגראפיים – NVIDIA. החברה, שהכריזה לאחרונה על הקמת מרכז פיתוח בישראל והשקיעה בסטרטאפים מקומיים, מקיימת את אירוע ה-GTC מזה 8 שנים ובפעם הראשונה בישראל. האירוע נחשב לאחד מהגדולים והחשובים בתעשיית המחשוב והבינה המלאכותית העולמית, ובמסגרתו הוצגה שדרת סטרטאפים ישראליים מובילים בטכנולוגיית הבינה המלאכותית של הדור הבא – החל מרפואה דיגיטלית ולמידה עמוקה, דרך ערים חכמות ומכוניות אוטונומיות, ועד פיתוחים צבאיים וביטחוניים מתקדמים.

 

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

שדרת הסטרטאפים באירוע NVIDIA – GTC (צילום: דניאל מטלון)

ה- KEYNOTE – הנאום המרכזי

הדובר המרכזי בארוע היה מנכ"ל NVIDIA העולמית, ג'ן-סן הואנג, (JENSEN HUANG) שהגיע לביקור ראשון בישראל, והציג טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך בתחומי הבינה המלאכותית, VR, רובוטיקה, ופיתוחים חדשים בעולם הרכבים האוטונומיים. בתחילת דבריו שיבח ג'נסן את ישראל וציין את שמותיהם של היזמים הבכירים והבינלאומיים בתעשיית המיחשוב בישראל כמו אמנון שעשוע ואחרים, וכדי לעודד את הקהל הרב שגדש את האולם המרכזי, הזכיר אף את שמה של גל גדות.

לאחר הפתיחה המעודדת נכנס ג'נסן להרצאה ארוכה, כהרגלו באירועים כאלה שנמשכה כמעט כשעתיים, בהם סקר את הטכנולוגיות והמוצרים השונים של NVIDIA והדגיש את מטרות החברה בנושאי בינה מלאכותית, מיחשוב מואץ ופיתוח.

את הרצאתו הארוכה של מר הואנג ניתן לראות בלינק הבא

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

שיקופית מתוך המצגת שהוקרנה באירוע הפתיחה (צילום: דניאל מטלון)

הטכנולוגיות – רשימה חלקית

היה זה כנס ה-GTC הרביעי של החברה הנערך השנה בעקבות כנסים דומים שנערכו בעמק הסיליקון, בייג'ינג ומינכן. אירועים נוספים מתוכננים להיערך בטייפה, וושינגטון וטוקיו ולמשוך אליהם קהל כולל של יותר מ-22,000 איש באירועים החיים ויותר מ-100,000 צופים בשידורי האינטרנט שלהם.

הואנג הציג את Holodeck, סביבת העיצוב הוירטואלית החדשה של NVIDIA , שהוכרזה החודש בהשקה מוקדמת למפתחים נבחרים. Holodeck מספק למעצבים, מפתחים ולקוחותיהם, כמו גם לכל אדם בעולם, את האפשרות לגלות, לבנות ולחקור יצירות בסביבת מציאות מדומה ריאליסטית, שיתופית וכזו המדמה להפליא את הסביבה הפיזית. הואנג הציג הדגמה מרהיבה שבה הראה כיצד צוות יכול "להקרין את עצמו" לתוך סביבה וירטואלית ריאליסטית בכדי לבחון מקרוב את התכנון של מכונית ה ספורט המרהיבה של מקלארן.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

המכונית בסביבה וירטואלית (צילום: NVIDIA)

כדי להבין על מה מדובר, הציבה NVIDIA ביתן מיוחד בו הוצגו שני פרוייקטים מובילים בתחום המציאות המדומה. התור להדגמה היה ארוך מאוד, ולקראת סוף היום הצלחתי להיכנס ולחוות בעצמי את המכונית בסביבה של VR. בחדר הקטן עזרה עובדת החברה בחבישת המשקפיים המיוחדים שלמזלי היו מספיק גדולים להתאים על המשקפיים אותם אני מרכיב. נותנים לך להחזיק שני קונטרולירים איתם אתה יכול להפעיל את תפריט התוכנה ובפועל לעשות דברים מוזרים ביותר למכונית הוירטואלית, בין היתר גם לפרק אותה לגורמים (הודגם גם ב-KEYNOTE) להזיז חלקים במרחב, להחליף צבעים למכונית, להיכנס לתוכה ואולי אף לנהוג בה. בהחלט חוויה מעולם אחר.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

ביתן ה-VR-VILLAGE (צילום: דניאל מטלון)

טכנולוגייה נוספת שהודגמה גם בנאום הפתיחה וגם בתערוכה היתה נושא הרשתות העצביות (NEURAL NETWORKS) המניעות את יישומי הבינה המלאכותית הגדלות בטור הנדסי ונעשות יותר ויותר מורכבות גם במקביל לגידול במספר הצרכנים המשתמשים בהן. "אחת התוצאות של גידול זה היא שאנו נכנסים לעידן חדש לחלוטין של מחשוב עם דרישות חדשות", אמר הואנג.

על מנת לספק מענה לדרישות אלו, NVIDIA חשפה לאחרונה את תוכנת ההיקשים TensorRT 3AI, המריצה רשת עצבית בסביבת ייצור. התוכנה החדשה תאיץ את הביצועים ותקצץ את עלות ההיקשים מהענן להתקני הקצה, לרבות מכוניות אוטונומיות ורובוטים.

המהירות והיעילות שמציעה של TensorRT 3 בשילוב עם יחידות העיבוד של NVIDIA מיתרגמות לחיסכון כספי עצום. בכדי להגיע לקצב עיבוד של 45,000 תמונות לשנייה, נדרשים כיום 160 שרתים כפולי מעבדים, שמחיר כל אחד מהם בין 600,000 ל-700,000 דולר, וכן רישות ואספקת חשמל שתזין צריכה של 65 קילוואט.

השילוב של TensorRT 3 עם יחידות העיבוד הגרפיות של NVIDIA מספק את יכולת ההיקש המהירה בעולם, בשילוב עם מאיצי ה-GPU Tesla V100 שלנו , TensorRT מסוגלת לעבד 5,700 תמונות לשנייה, לעומת 140 בלבד ביחידות העיבוד של היום, אמר הואנג.
לשם השוואה, אותה עבודה ניתנת לביצוע עם שרת NVIDIA HGX יחיד המצויד בשמונה GPU מסוג Tesla V100 וצורך 3 קילוואט של חשמל בלבד.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

אורח באירוע מתפעל מתחנת העבודה של NVIDIA (צילום: דניאל מטלון)

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

4 כרטיסי טסלה מתקדמים בתוך תחנת העבודה (צילום: דניאל מטלון)

המכונית האוטונומית גם היא נמצאת בפורטפוליו הרחב של NVIDIA ובנאום המרכזי נמסרו פרטים על מערכת החדשה למשפחת מערכות הרכב האוטונומי של NVIDIA – Drive PX. מערכת זו, ששם הקוד שלה הוא פגסוס, נועדה לאפשר את תחילת הייצור של כלי רכב אוטונומיים ברמה 5, כגון מוניות רובוטיות המסוגלות לפעול ללא התערבות אנושית. השוק לשירותי רכב מעין אלה צפוי להגיע ל-300 מיליארד דולר עד 2030, כך על-פי תחזיות גולדמן-סאקס. ג'נסן העריך שמוניות אוטונומיות ימצאו על הכבישים כבר ב2020 .

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

תא המיטען במכונית האוטונומית בגירסא קודמת – מלא בציוד (צילום: דניאל מטלון)

בנאומו הסביר מר הואנג שזוהי משימה תובענית. דרישות המחשוב של מוניות רובוטיות עצומות משום שהן "רואות" את העולם באמצעות מצלמות היקפיות של 360 מעלות ובעלות רזולוציה גבוהה, וכן באמצעות רדאר, מחשבות את מיקומו של הרכב ברמת דיוק של סנטימטר, עוקבות אחר כלי רכב אחרים ובני אדם בקרבת המכונית ומתכננות מסלול נסיעה בטוח ונוח אל היעד. כל העיבוד הזה חייב להיעשות עם מספר רב של רמות יתירוּת שיבטיחו את רמת הבטיחות הגבוהה ביותר. דרישות המחשוב ממכונית אוטונומית אינטנסיביות פי 50 עד 100 לפחות מאלו של המכוניות המתקדמות ביותר הקיימות כיום.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

מערכת הפגסוס בתא המיטען כפי שהודגמה בתמונה במצגת (צילום: דניאל מטלון)

מחשב הבינה המלאכותית של DRIVE PX Pegasus – שגודלו בערך כגודלה של לוחית הרישוי של המכונית – יכול להחליף תא מטען שלם מלא בציוד מחשוב מהסוג המשמש כיום את אבות הטיפוס לכלי רכב בדרגה 5. הוא מספק עוצמת מחשוב הנמדדת ב-320 טריליון פעולות לשנייה וביצועי הבינה המלאכותית שלו שווי ערך למרכז נתונים עם 100 שרתים, הסביר הואנג.

מסיבת העיתונאים המצומצמת עם ג'נסן הואנג

מפגש העיתונאים החל קצת אחרי נאום הפתיחה, וגם פה סקר המנכ"ל את הנקודות החשובות אותם העלה בנאומו הארוך. לאחר מאבק קל עם צינון וסוכריות לגרון, אפשר מר הואנג לעיתונאים להקשות עליו בשאלות.

בין יתר הדברים הוא אמר גם: "תעשיית המיחשוב העולמית עוברת שינויים דרמטיים ואחת הסיבות לכך היא הגילוי של הלמידה העמוקה. זה קסם – תוכנה שכותבת תוכנה בעצמה. ישראל היא סטארטאפ ניישן ומה שסטארטאפים אוהבים זה פריצות דרך ושונאים סטטוס קוו. מה שקורה כרגע בזירת הבינה המלאכותית זה לא פחות ממהפכה טכנולוגית חסרת תקדים. לכן זה רק טבעי שנגיע לישראל שפועלים בה כל כך הרבה סטארטאפים מעניינים בתחום שלנו. היזמים מחפשים את הכלי המהפכני שאנחנו מציעים כדי לפתור בעיות שעד היום לא היה להם מענה ולכן מדובר בתזמון מושלם עבורנו להגיע לישראל. אנחנו כאן כדי לתמוך באקוסיסטם המקומי, לייצר עבורם פלטפורמת פיתוח פתוחה ונגישה, לשתף איתם פעולה ולתת להם הזדמנות להשמיע את קולם בתעשייה העולמית".

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

מנכ"ל NVIDIA ג'נסן הואנג במפגש עם עיתונאים (צילום: דניאל מטלון)

בהמשך דבריו הוא הוסיף: "אנחנו מסתכלים על עצמנו במידה רבה כעל סטארטאפ. המסע שלנו להפוך לחברה גלובאלית רק החל. אנחנו כאן מאותן סיבות שהרבה חברות בינלאומיות מגיעות לישראל- אנו מחפשים את הכישרונות וישראל היא סביבה נהדרת ליצירת חדשנות, מכל הסיבות – חינוך, צבא, מגוון תרבותי אנושי ועוד. כל אלה יצרו כאן קסם של ממש ואני נרגש מהתוכניות העתידיות שלנו לגבי ישראל". כמוכן אמר: "רק התחלנו את הפעילות שלנו כאן. בישראל יש יותר מהנדסי GPU ביחס לאוכלוסייה מאשר בכל מקום אחר בעולם ואנשים כאן, גם כאלה שלא עוסקים בתחום, מבינים בטכנולוגיה והיי טק וזה דבר מדהים. יש פה תשוקה אמיתית ליזמות וטכנולוגיה ולכן אנו רוצים לגדול כאן".

הנה דבריו המלאים של מר הואנג במפגש העיתונאים כולל הקטע המוזר עם כתבת טלוויזיה:

שאלת כתב למר ג'נסן הואנג

מכיוון שרוב הציבור מכיר את NVIDIA כחברה המייצרת כרטיסי מסך ומעבדים לכרטיסי מסך, התבקשה השאלה מהו המוצר הבא של NVIDIA בכל הקשור לכרטיסי מסך לשוק המחשבים האישיים. הנה תשובתו המשעשעת למדי:

שדרת הסטרטאפים

בקומת התערוכה היו פזורים דוכנים רבים של סטרטאפים ישראלים העוסקים בפיתוח מוצרים שונים העושים שימוש בטכנולוגייה של חברת NVIDIA. אחת העמדות שמשכה את תשומת לבי היתה של חברת CORAL, וכשנגשתי לבדוק, מצאתי שהחברה פיחתה מערכת ייחודית לבריכות שחייה פרטיות, שאמורה למנוע טביעת פעוטות וילדים. המערכת כוללת מצלמת וידאו מיוחדת המחוברת למערכת יעודית של NVIDIA שתוכננה לזהות ילדים במים כשהם לא בתנועה, ולשלוח התרעה בצורת אזעקה ושיחת טלפון.

הנה לינק לאתר החברה

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

המכשיר לזיהוי טביעה של חברת CORAL נראה בתמונה מוקף מסגרת כחולה (צילום: דניאל מטלון)

והזוכה הגדולה – COGNATA

במסגרת אירוע NVIDIA-GTC התקיימה תחרות סטרטאפים ישראליים והזוכה הגדולה בתחרות בתחום הבינה המלאכותית של NVIDIA, היא חברת Cognata, שפיתחה סימולאטור לבחינת אמינות רכבים וטכנולוגיות אוטונומיות. הזכייה, עליה הכריז מנכ"ל NVIDIA העולמי, ג'ן-סן הואנג, הוכתרה כאחת מ-10 חברות הסטרטאפ הצעירות המובילות והמבטיחות בישראל, המצביעות על צמיחה מהירה וטכנולוגיה פורצת דרך. קוגנטה זכתה במחשב בינה מלאכותית עוצמתי של NVIDIA מדגם DGX Station, בשווי 100,00$.

קוגנטה, שנוסדה ומנוהלת ע"י היזם דני עצמון, משלבת בין למידה עמוקה, בינה מלאכותית ו-GPU עוצמתיים (מעבדים גראפיים), לפיתוח סימולאטור לבחינת אמינות רכבים וטכנולוגיות אוטונומיות מלאות, מה שמאפשר למפתחים לקצר שנים מתהליך הפיתוח הארוך. הסימולאטור הארוך מעניק נהיגה בשטח ובערים וירטואליות המדמות בצורה מדהימה להפליא את המציאות. קוגנטה מספקת כיום את הפתרון היחיד המעניק אפשרות לבחון את אמינות ותקינות הרכבים האוטונומיים, ומהווה ציון דרך משמעותי בתעשיית כלי הרכב האוטונומיים.

NVIDIA - לא רק כרטיסי מסך

צוות COGNATA רגע לאחר ההכרזה עם המנכ"ל ג'נסן הואנג (צילום: ניב קנטור)

אודות

NVIDIA הינה חברה אמריקנית מובילה עולמית בתחום המעבדים הגראפיים. החברה הוקמה ב-1993 ובשנת 2016 הסתכמו הכנסותיה ב-6.9 מיליארד דולר, עלייה של כ-38% לעומת השנה הקודמת. ב-2017 קיבלה Nvidia את תואר "החברה החכמה ביותר" במגזין הטכנולוגיה העולמי MIT. החברה מספקת מעבדים גראפיים עוצמתיים לתעשיית הווידאו והמשחקים ונחשבת למובילת השוק, עם הכנסות של יותר מ-4 מיליארד דולר מסגמנט זה בלבד ב-2016.

בשנים האחרונות העמיקה החברה את פעילותה בתחומי הבינה המלאכותית והלמידה העמוקה, זיהוי והבנה של אובייקטים ותכנים ויזואליים מורכבים, המושתתים על כוח העיבוד החזק של השבבים הגראפיים. כיום, הטכנולוגיה פורצת הדרך של Nvidia מהווה תשתית להנחת יסודות של בינה מלאכותית במגוון תעשיות טכנולוגיות, בהן מכוניות אוטונומיות, הגנה בסייבר, בריאות דיגיטלית, בניית ערים חכמות ועוד.

לדיון בנושא: NVIDIA – לא רק כרטיסי מסך


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

15:20
  /  
22.10.2017
  
מאת: דניאל מטלון

1