Astell & Kern AK70 MKII – זה הקטן גדול יהיה

לפני כעשור לא יכולנו לדמיין עולם בלי נגן מדיה ייעודי, ואז הושק האייפון ותעשייה שלמה נעלמה בין דפי ההיסטוריה, אבל ...


הקדמה

הנגנים של Astell & Kern הפציעו לפני כ-5 שנים כמותג היוקרה של חברת iRiver הקוריאנית, שהייתה ממובילות שוק נגני המדיה הייעודיים מאז הקמתה ב-1999, הרבה לפני שהסמארטפונים שינו לחלוטין את הדרך שבה כולנו צורכים תוכן דיגיטלי. אחרי שנים של דשדוש, שוק הנגנים הייעודיים החל לחזור לעצמו בעיקר דרך נישת ההיי-אנד, ו-iRiver מצאה לנכון להשקיע במותג נפרד לחלוטין כדי לבדל את עצמה בנישה זו.

הנגן הראשון של החברה הושק בתערוכת CES בלאס וגאס בשנת 2013 תחת מספר הדגם AK100 (אז עדיין תחת המותג iRiver), וזכה לביקורות מעורבות. כחצי שנה מאוחר יותר, הושק ה-AK120 עם שדרוג משמעותי בדמות שני שבבי DAC אודיופיליים של וולפסון מדגם WM8740 המהולל, וזכה לביקורות נהדרות. ב-CES 2014 כבר הושק ה-AK240, שהתבסס גם הוא על איכות בנייה חסרת פשרות, צ'יפים של וולפסון, כמו גם על קישוריות Wi-Fi ומערכת הפעלה מבוססת אנדרואיד, בשוק שהלך וצבר תאוצה, אבל התבסס בעיקר על נגנים "טיפשים" יחסית ופחות ידידותיים, שהתבססו על לינוקס, לצד האייפוד הוותיק של חברת אפל, שהתפזר באותה עת על מספר לא מבוטל של דגמים (טאץ', נאנו, שאפל והקלאסיק).

שנה מאוחר יותר, ב-CES 2015, החברה כבר השיקה מספר מוצרים, כולל מגבר שפופרות, רמקול נייד, אוזניות IEM בשיתוף עם היצרן המוביל בתחום JHA, גרסה מיוחדת של אוזניות מדגם ה-T5p הנפלא של ביירדיינמיק וכמובן שעוד מספר לא מבוטל של נגנים, מה-ARK01 ומחליפו ה-ARK02, דרך AK120 ו-AK100 זולים יותר מה-AK240 המקורי, ועד לדור שני של שני הנ"ל וגרסה מיוחדת של ה-AK240 המקורי לציון יובל 75 שנים ללייבל הג'אז הנודע Blue Note. כמו כן, החברה עברה ליישם שבבי DAC של חברת סירוס לוג'יק, אשר רכשה את וולפסון. עד CES 2016 החברה התבססה היטב בשוק ההיי אנד הנייד, עם השקות נוספות בשיתוף עם ביירדיינמיק ו-JHA, והרחבת ליין הנגנים עם הצגת הג'וניור, ספינת דגל החדשה בדמות ה-AK380, ודגם כניסה חדש בדמות הדור הראשון של ה-AK70.

סקירה זו מתמקדת בדור השני של הנגן הכי פופולרי של החברה, שנקרא פשוט AK70 MKII, אשר מתהדר לראשונה ברמת הכניסה של החברה בזוג שבבי DAC מדגם CS4398 של סירוס לוג'יק במקום שבב בודד, הגברה חזקה ואיכותית יותר, וכן סוללה גדולה יותר, אל מול הקרבה מינימלית במימדים הפיזיים (משקל 150 גרם לעומת 132 גרם של הדגם היוצא), ואולי הפיצ'ר הכי מסקרן שלו – היכולת לחבר אותו כ-DAC חיצוני דרך ממשק ה-USB שלו.

Astell & Kern AK70 MKII - זה הקטן גדול יהיה

 

נתונים טכניים

ה-AK70 MKII מתאפיין בגימור איכותי במיוחד מגוש אלומיניום יחיד, הצבוע בשני גוונים של שחור ומושלם ע"י חזית וגב עשויים זכוכית, ומסך מגע AMOLED בגודל 3.3 אינץ'. כאמור, פענוח האותות הדיגיטליים מבוסס על שני שבבי DAC מדגם CS4398 של סירוס לוג'יק אשר תומכים בקצב ועומק דגימה של 192 קסל"ש ו-24 בהתאמה. כל שבב מופקד על ערוץ (ימין/שמאל) נפרד, ובעוד דגימות בפורמטים אחרים כגון MQS ו-DSD נתמכות ע"י הנגן, אותות כאלה עוברים דגימה מחדש ל-192/24 לפני שהן מגיעות לשלב הפענוח וההגברה.

ההגברה מבוססת על פיתוחים ייעודיים של A&K, וכוללים שתי יציאות בקוטר 3.5 מ"מ: אחת רגילה ואחת מאוזנת (balanced). היציאה הרגילה מפגינה נתוני רעש יוצאי דופן באיכותם, בדמות יחס רעש לאות של 118 ד"ב עיוות הרמוני כולל + רעש של 0.0005% (שניהם ב-1KHz). היציאה המאוזנת לא רק הרבה יותר חזקה, עם נתון של 4.0Vrms לעומת 2.0Vrms, אלא אפילו עוד יותר שקטה מהיציאה הרגילה – זאת , מבלי לפגוע באופן משמעותי בעכבת היציאה: 3 אוהם לעומת 1.5 אוהם (שמשמעותם שניתן לחבר לנגן פחות או יותר כל זוג אוזניות בלי בעיות) ביציאה הרגילה.

בנוסף, לנגן יש חוגת ווליום ידנית איכותית ביותר וסוללת ליתיום פולימר 3.7 וולט ו-2,500mAh, שמחזיקה בערך 6-8 שעות בין טעינות (דרך חיבור המיקרו USB), כתלות בשימושים (למשל, הזרמה באיכות גבוהה מעל Wi-Fi דרך שירות TIDAL יכולה לאכול את כל הסוללה בכמעט חצי מהזמן הרגיל, וגם קצת לחמם אותה).

ראוי לציין גם קישוריות בלוטות' שמאפשרת צימוד לאוזניות אלחוטיות (כולל תמיכה ב-AptX HD) ו-Wi-Fi, שבעזרת אפליקציית AK Connect 2.0 של היצרן, מאפשרת לא רק שליטה מרחוק דרך הסמארטפון, אלא גם הזרמת מדיה באמצעות פרוטוקול DLNA. לנגן יש זכרון פנימי סולידי של 64GB שניתן לחזק עם כרטיס הרחבה מסוג מיקרו SD בנפח של עד 256GB.

Astell & Kern AK70 MKII - זה הקטן גדול יהיה

 

ציוד נלווה

למטרת הביקורת חיברתי את ה-AK70 MKII בעיקר לשני דגמים שונים למדי של אוזניות: Bose QC25 שבהן אני משתמש באופן קבוע וכמעט יומיומי בבית, במשרד ובדרכים; ו-HiFiMan HE4XX, שמשמשות אותי בעיקר להאזנה איכותית/ביקורתית יותר.

בנוסף, חיברתי את הנגן כ-DAC ייעודי דרך ממשק ה-USB למחשב נייד מדגם DELL XPS 13 9350 שמריץ חלונות 10 ואת נגן התוכנה Foobar2000, ולסמארטפון HTC 10 שמריץ אנדרואיד 7.1 ואת האפליקציה של Foobar2000 (וכן כאמור גם את אפליקציית AK Connect 2.0).

כל הקבצים ששימשו אותי לבחינת הנגן (לא רק הקטעים הנבחרים להלן) נדגמו באיכות Lossless, בין אם מדובר ב-FLAC או בפורמטי היי-רז כגון MQS או DSD.

קטעים נבחרים

Chris Cornell – Seasons
הדבר הראשון ששמים אליו לב הוא ההפרדה המדהימה לא רק בין הכלים, אלא ממש בין כל תו ותו. הדבר השני שהנגן הזה מתבלט בו במיוחד לטובה הוא הטיפול בווקאלים. כשמדובר על קול ייחודי כמו של כריס קורנל זצוק"ל, האימפקט על השומע הוא מיידי. זה שיר מינורי למדי, מההוצאה המחודשת של פסקול הסרט "סינגלס" במלאת 25 שנים לצאתו לאקרנים בשנה שעברה, אבל אם בכלל, זה רק משרת את הקול הנדיר של קורנל, ופוגע בול בנקודות החוזק העיקריות של הנגן: הגשה ניטרלית ונקייה במיוחד, הפרדה פנומנלית והגשה פנטסטית של הווקאלים.

Imagine Dragons – Roots
סינגל שהלהקה הוציאה במהלך סיבוב ההופעות העולמי שלה ב-2015. השיר מאופיין בבייסליין אגרסיבי ודי משוגע, לצד ווקאלים הרמוניים של מספר מבצעים. הביצוע הדינמי והבאסים המדוגטצים והמקוטעים יקשו על מערכות רבות, אבל השילוב של ה-AK70 MKII וה-HE4XX הביא אותו לרמה שבשיא הכנות הפתיעה אותי מאוד, והתחרתה בלי בושה בסטאפ הרבה יותר יקר משילוב שבקושי מגרד את ה-$900 מלמטה! ההגשה הפנטסטית של הווקאליים קיבלה חיזוק נהדר בקטע הזה מיכולת ההפרדה המרשימה מאוד של הנגן/DAC גם בתדרים נמוכים מאוד ובקטע שהפענוח הדיגיטלי שלו מפיל בפח לא מעט דאקים.

Apollo 440 – Ain’t Talkin’ ‘Bout Dub
קטע דראם אנד בייס ותיק וטוב של ההרכב הבריטי, שמשלב באס אנלוגי עם חצוצרה, גיטרה חשמלית וקטעי שירה/ראפ לצד תיפוף וסינתיסייזר אגרסיביים. המטרה הייתה לאתגר את יכולת ההפרדה המרשימה עד כה של ה-AK70 MKII על כל טווח התדרים, כמו גם את יכולת הטיפול שלו בכלי נגינה מאוד שונים, מתופים, דרך באס אנלוגי ודיגיטלי ועד לחצוצרה וגיטרה חשמלית. ה-AK70 MKII עמד במשימה בגבורה ובנחישות, תוך שהוא מעניק לווקאלים טיפול אוורירי, משיג ביצועים מרשימים ביותר בפענוח של הבאסים השונים ולא נכשל בהגשה של התדרים הגבוהים, שנהנו מדיוק משובח מבלי ליפול לא לצורמניות ולא למתקתקות יתר (אבל כן הורגשה ארומה של דבש שעשתה להם בעיקר טוב).

Temple of The Dog – Hunger Strike
הביצועים הנפלאים של ה-AK70 MKII בווקאליים כפו עלי לשלוף את "התותחים הכבדים" , ואין טוב מהרימאסטר של האלבום היחיד של להקת המחווה מסיאטל לסולן ז"ל של Mother Love Bone, בכיכובם של אולי שני הקולות הכי גדולים של הרוק בשנות ה-90, אדי וודר וכריס קורנל. השיר הזה הוא דואט של שניהם, כאשר וודר יורד נמוך ועמוק כמו שהוא אוהב וקורנל הצעיר מפגין את השליטה המדהימה שלו בגבוהים שלא היו מביישים גם זמרות, לא רק זמרים. ברקע יש לנו כמה מצילות נחמדות שמתחבאות מאחורי שתי-גיטרות-באס-תופים. ההרמוניות של שני הסולנים נפלאות, והמנון הרוק האדיר הזה מקבל שדרוג לא רק מעבודת הרימאסטר, אלא בהחלט גם מה-AK70 MKII שלא מתבלבל מכל הטוב הזה ושוב עושה עבודה נפלאה בהפרדה בין הכלים, הקולות, התווים והצלילים על כל טווח התדרים, ובשילוב שלהם לבמה גבוהה, רחבה, מדוייקת וקוהרנטית. תענוג!

Radiohead – Lucky
השיר האהוב עלי ביותר של אחת מהלהקות הכי גדולות של העשורים האחרונים, שזכה גם הוא לרימאסטר זה לא מכבר עם הוצאת OKNOTOK בשנה שעברה, במלאת יובל 25 ל-OK Computer המופתי. אינטרו אפקט גבוה ומצלצל קצר לפני שתום יורק מגיש לנו את סיפורו של ניצול התרסקות מטוס שלא בטוח אם היה לו מזל טוב או רע. הגיטרה של ג/וני גרינווד מג'נגלת לה ברקע יחד קולות רקע בסגנון מקהלתי, עד לקרשנדו של צלילים שמסתיים במעבר מינורי לסולו גיטרה מיוחד שמביא אותנו לעוד שיא. שיר מורכב כמו שכמעט רק רדיוהד יודעים להפיק, שכאילו נוצר על מנת להבליט את היכולות המדהימות של הנגן הזה לטפל במוזיקה על כל מרכיביה באיכות בלתי מתפשרת, מבלי ליפול לקרירות שמאפיינת לא מעט נגנים דיגיטליים מצד אחד, ומבלי לפצות במתיקות-יתר כדי לקזז את אותה הקרירות מצד שני.

Astell & Kern AK70 MKII - זה הקטן גדול יהיה

 

סיכום

אני חייב להודות שבעשור האחרון – מאז השקתו של האייפון הראשון – הייתי סקפטי מאוד לגבי הצורך בנגני מדיה ייעודיים. מי שרוצה להשקיע בסאונד, מוטב לו שיעשה זאת בבית, ובדרכים גם ככה הוא לא יכול להתרכז מספיק כדי להתעקש על רכיבים סופר-איכותיים.

אם יש דבר אחד שה-AK70 MKII הוכיח לי, זה שהצמיחה מחדש של הנישה הזאת היא לא עוד גחמה אודיופילית ו/או משאבת מזומנים צינית. הרנסנס של האודיו הנייד כאן ובגדול, ולצד הזינוק האדיר במכירות אוזניות בלוטות' על כל טווח המחירים שבין 100-2,000 ₪, בהחלט יש מקום לנישת היי-אנד שמנגישה לנו מוזיקה באיכות הגבוהה ביותר לא משנה איפה אנחנו מוצאים את עצמו.

מעבר לתובנה הזו ישנו כמובן הנגן שהוליד אותה – ה-AK70 MKII הוא ביטוי נהדר למומחיות ולנסיון של iRiver ו-Astell & Kern בתחום נגני המדיה הניידים בכלל והיי-רז בפרט, ובמחיר שמתחרה בקלות ואפילו מנצח את המחיר בחו"ל (אחרי שקלול עלויות יבוא אישי עד הבית), הוא בהחלט יכול להוות כאב ראש לא קטן לרבים מאיתנו בבואנו להינות ממוזיקה בלי קשר לאיפה אנחנו נמצאים בכל רגע נתון.

הגמישות הנוספת שמאפשר דגם זה מבחינת חיבורו כדאק סטנדאלון דרך ממשק ה-USB מאפשרת אפילו לשקול בכובד ראש אולי לראשונה ללכת עליו כעל רכיב שיכול להחליף דאק שולחני גם בסטאפ הביתי, ולא רק כנגן היי-אנד בזמן שאנחנו בדרכים שמאפשר לנו להינות ממוזיקה כמו שצריך, וגם לפנות כמה וכמה ג'יגות של מדיה מהנייד.

באופן כללי, אני ממש לא מצליח לחשוב על עוד רכיב במחיר הזה – נייד או ביתי – שכל כך הפתיע אותי בשילוב הנדיר של סאונד פתוח, אוורירי ודינמי, עם שליטה נקייה ומדוייקת במיוחד גם בבאסים וגם בווקאליים, מבלי להזניח את הגבוהים.

  • היבואן: צור סחר
  • אחריות: שנה
  • מחיר: 2,990 ₪

לדיון בנושא: Astell & Kern AK70 MKII – זה הקטן גדול יהיה

Astell & Kern AK70 MKII - זה הקטן גדול יהיה


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

16:55
  /  
24.02.2018
  
מאת: epony

1