כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

חברת SanDisk משלבת את טכנולוגית ה- 3D NAND שלה בהתקני SSD חיצוניים יחד עם אסמכתת IP55 ומהירויות עבודה מהגבוהות שיש ...


הקדמה

חברת SanDisk מציגה עדכון לגרסת Extreme Portable SSD שנועדו לכל מי שרוצה אחסון נייד לדרך וכזה שחסין גם בפני מים, אבק ונפילות אקראיות. הסדרה עברה אסמכתת IP55, דבר שהופך אותה לחסינה בפני אבק ונתזי מים, זמינה בנפחים של 250GB, 500GB, 1TB ו- 2TB. החיבוריות נעשית דרך USB 3.1 Gen 2 Type-C מעל ממשק SATA 3.0

זוהי לא הפעם הראשונה ש- SanDisk מציגה את הסדרה. בדור הקודם שלה, הוצג ה- Extreme 510 שגם כן הגיע עם IP55, אך התקן זה הגיע עם NAND מסוג TLC בעל 3 ביטים לתא עם זכרון מטמון יחסית קטן, דבר שיצר מהירות העברת נתונים נמוכה במידה והיה צורך בהעברה של נפחים גבוהים.

סדרת ה- Extreme Portable עושה שימוש בפלאש BiCS (השם שנתנה Toshiba לזכרון ה- 3D שלה), שעוסק בהשמת עוד ועוד מערכי TLC QLC אחד מעל השני, כך אנחנו מקבלים שכבות רבות יותר של זכרון מכיוון שהן נערמות לגובה והכל תחת אותו מקום פיזי, לכן השימוש במונח 3D. חברת Samsung קוראת לטכנולוגיה V-NAND ואילו שאר היצרניות דובקות במונח 3D. זהו אחד מהמודולים הכי מהירים שיש ל- SanDisk כיום בגזרת התקני האחסון הניידים ואלו שהם לא בתצורת RAID.

סדרת ה- Extreme Portable SSD עושה שימוש בפרוטוקול USB 3.1 Gen 2 דרך מחבר USB Type-C שמעביר עד כדי 550MBps בקריאה רציפה לדברי החברה.

על מנת להצדיק את השם Extreme Portable SSD שניתן לסדרה, מעבר לאסמכתת IP55 בפני נתני מים ואבק שאוזכר קודם לכן, SanDisk מציינת עמידות בפני מכה של 1500G ורעידות של 5Grms בתדר 10-2000Hz. יש גם יכולת עבודה בטמפרטורות קיצוניות של בין 0-45 מעלות ואם הכונן לא בעבודה, ניתן להשאיר אותו בבטחה בטמפרטורות של בין 20- עד 70 מעלות צלסיוס.

 

 

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

מה מקבלים?

בתוך הקופסה ניתן למצוא חוברת הוראות קצרה, כבל USB Type-C משני הצדדים ועוד מתאם מ- USB Type-C ל- USB Type-A. לא תקבלו כאן פאוץ קטן לנשיאת הכונן, אבל הוא מכיל חור גדול לאבטוח, כמו לתיק גב למשל.

בתוך ההתקן כבר מותקנת חבילת SanDisk SecureAccess שמאפשרת להגן על מידע רגיש שמאוחסן מעל התקני אחסון של SanDisk, היא עושה זאת על ידי הצפנת הקבצים, כך שהגישה אפשרית רק לבעל מחזיק מפתח ההצפנה.

הכונן מרגיש די טוב ביד ואסתטי, עם מעטפת הגומי הקשיחה שתורמת להגנה מפני נפילות וזאת שעוזרת בין היתר להגנה מפני נתני מים ואבק. לכונן פורט יחיד מסוג USB Type-C כאמור.

 

 

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

 

ביצועים

חיבוריות ה- USB 3.1 Gen 2 מאפשרת לסדרת SanDisk Extreme SSD להגיע פוטנציאלית לרוחב פס של 10Gbps, אבל הממשק הפנימי מומש ב- SATA 3.0, דבר שתוחם את הביצועים ב- 6Gbps, שמתרגם לכדי עד 600MBps במקרה הטוב ביותר.

תצורת מחשב המבחן: 

מעבד: AMD Ryzen 7 2700X
לוח אם: ASUS ROG CROSSHAIR VII HERO
זכרון: Kingston HX436C17PB3K2/32
אחסון פנימי: WD Black NVMe SSD 1TB 2018

Western Digital - WD Black NVMe SSD

 

 

כאשר בוחנים SSD, חשוב להבין את ההבדלים בין SD ל- HDD. ב- HDD מספיק שאנחנו מוחקים את ה- Metada של קובץ על מנת לאפשר לקובץ חדש להיכתב, זאת הסיבה גם שמאוד קל לשחזר קבצים שנמחקו מ- HDD. לעומת זאת, בזכרון מסוג NAND אין אפשרות כזאת, על מנת שהנפח של קובץ שנמחק יחזור להיות שמיש, חובה למחוק את הנתונים ברמת הבלוק, תהליך זה נקרא Garbage Collection ורק לאחר שתהליך זה מסתיים, הבלוקים מעל ה- NAND שמישים עבור כתיבה של קובץ חדש. תהליך זה של כתיבה ואז מחיקה ב- SSD, נקרא Program/Erase Cycle, או בקצרה P/E.

כמובן שבגלל הצורך ב- Garbage Collection, יש לתהליך השפעה מאוד משמעותית על הביצועים, ככל שהכונן מגיע לקיבולת מלאה, תהליך ה- Garbage Collection עובד בצורה יותר אינטנסיבית וכמובן שאם המקום הנחוץ לקובץ איננו רציף, הביצועים עוד יותר מושפעים, בדיוק כמו ב- HDD, זאת הסיבה שתוצאות בדיקות של SSD שמתבצעות מעל SSD חדש וריק ממידע, יציגו תוצאות נפלאות כפי שהיצרן מתהדר בהן, לעומת זאת אם הכונן מלא בנתונים וכבר עבר לפחות 3-5 מחזורי P/E שלמים, הביצועים ירדו פלאים. הדבר מאוד חשוב בכונני SSD פנימים, אבל מהות השימוש בכונני SSD חיצונים הוא לרוב שונה וכולל העתקה של נפחים גדולים או מחיקה של נפחים גדולים וכדומה. זאת הסיבה שתוצאות הבדיקה למטה, משקפות תוצאות של כונן שלא עבר מחזור P/E שלם.

 

 

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

 

 

אם נסתכל על התוצאות הטובות ביותר, הביצועים בכתיבה רציפה מגיעים די קרוב לכדי 550MBps, בדיוק כפי שהיצרן מצהיר, כאשר הביצועים בכתיבה עוברים את ה- 500MBps במקצת וזה די הגיוני לאור מהירות הקריאה.

הביצועים האופטימליים הללו בדרך כלל מופיעים רק כאשר הכונן ריק וחדש כפי שהוסבר לפני כן. הרחבה נוספת בנוגע להתדרדרות בביצועים ככל שהזמן עובר מעבר ל- Garbage Collection טמונה בטרנזיסטור. הסיליקון בטרנזיסטור הוא בעובי דק של מספר nm בודדים וכל פעם שאנחנו מעבירים דרכו מתח, הוא נשחק במידה מסויימת. לאחר זמן מסויים, זמני המחיקה לוקחים יותר זמן (לפני שכותבים ערך חדש לתא, יש למחוק אותו), כאשר הבקר מזהה את זה, הוא מפעיל מתח גבוה יותר ולאורך זמן גדול יותר – מתח גבוה יותר בתמורה עוד יותר מקצר את חיי הטרנזיסטור עד שאנחנו מגיעים למצב בו הבלוק מזוהה כפגום ויוצא מהמערך על ידי הבקר על מנת להמשיך לשמור על ביצועי ההתקן.

אבל הרבה לפני שהבלוק מזוהה כפגום, במידה ויש צורך לכתוב מידע על כונן שנעשו בו הרבה כתיבות ומחיקות, סביר להניח שהכונן לא יכיל מערך בלוקים רציף פנוי, לפיכך זמני הכתיבה והקריאה הרציפים יגדלו, פשוט מכיוון שהמידע לא נמצא בצורה רציפה מעל הכונן.

הבעיה הזאת משותפת לכל התקני ה- NAND מכל היצרנים.

לא ראיתי צורך לקיים מבחני ביצועים על ידי הרצת אפליקציות מהכונן, כמו ספרית Steam למשל וזאת בגלל העובדה שאופי השימוש העיקרי שלנו בהתקני אחסון חיצוניים הינו כזה בו אנחנו מעבירים נפח גבוה של קבצים בצורה סדרתית או מוחקים כאלו.

 

 

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

סיכום

הקטגוריה של התקני SSD חיצוניים פורחת בשנה האחרונה, כאשר אנחנו יותר ויותר רואים דווקא התקנים שמנצלים את המהירות הגבוהה שיש להתקנים מבוססי Thunderbolt 3 או NVMe שמגיעה עד כדי 3000MBps, אבל התקנים מבוססי USB הינם מעט פשוטים יותר לשימוש ובעלי תאימות גבוהה יותר.

הכונן נראה מעט גדול מידי ממה שהוא היה צריך להיות ולא כל כך אהבתי שלא הגיע עם הקופסה נרתיק בד קטן לנשיאה, אבל אלו דברים שוליים למדי. סדרת ה- SanDisk Extreme SSD מציעה בחבילה אטרקטיבית וניידת עיצוב שובה את העין, עם ביצועים טובים וכאלו שהופכים אותו לאחת הבחירות הטובות ביותר בחוץ למי שמחפש התקן SSD מהיר, עמיד ונייד.

מחירים לסדרת SanDisk Extreme SSD:

נפח 250GB – מחיר של 519 ש"ח
נפח 500GB – מחיר של 808 ש"ח
נפח 1TB – מחיר של 1683 ש"ח
נפח 2TB – מחיר של 3364 ש"ח

כל הסדרה מגיעה עם 3 שנות אחריות. 

לדיון בנושא: כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme

 

 

כונן SSD נייד מדגם SanDisk Extreme


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

21:50
  /  
11.10.2018
  
מאת: זיו רוזנפלד

1