סרט לסופשבוע – מילים נרדפות (Synonymes)

 'מילים נרדפות' מיועד לאנשים שאוהבים קולנוע שמאתגר אותם


'מילים נרדפות', סרטו השלישי של נדב לפיד ("הגננת"), עשה לפני חודש את מה שאף סרט ישראלי לא עשה לפניו וזכה בפרס "דב הזהב" בפסטיבל ברלין. הסיפור של 'מילים נרדפות' מתרחש בפריז ומבוסס על זכרונותיו של לפיד מהתקופה שבה חי ועבד בה. גיבור הסרט הוא יואב (שאותו מגלם טום מרסייה המצוין, התגלית של הסרט), צעיר ישראלי שנוחת בבירה הצרפתית ללא חפצים, עם צרפתית מינימלית מימי בית-הספר והתנהגות מוזרה. הוא מתחבר לזוג צעירים צרפתים שהוא פוגש ברחוב, מתעקש לדבר רק צרפתית ומנסה למחוק את הזהות הישראלית שלו ולסגל לעצמו חיים וזהות חדשים.

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

 בעקבות הזכיה הסרט זכה לשבחים רבים ולפיד קיבל טלפונים וברכות לא רק מחברים ומשפחה, אלא גם מנשיא המדינה ומשרת התרבות. מפיצי ומפיקי הסרט החליטו לנצל את הזכיה לטובתם, ולהקדים את הבכורה הישראלית שלו בשלושה חודשים. מאמצע מאי לסוף פברואר. ההקרנות של 'מילים נרדפות' מלאות עד אפס מקום, אבל הוא זוכה לביקורות מעורבות ומתחלק בין אוהבים לשונאים. כשיצאתי מההקרנה שבה נכחתי, הקשבתי לשיחות של האנשים שצפו ביחד איתי בסרט. גם כאן הדעות התחלקו בין אלו שטענו שזה סרט מצוין ושלפיד במאי גאון, לבין אלו ששאלו בצורה הכי ישירה 'מה זה החרטא הזה'?. 

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

לקח לי כמה ימים לגבש דעה על 'מילים נרדפות'. לא בגלל שהוא סרט רע, אלא בגלל שהוא מאוד מיוחד ומספק חווית צפייה אחרת. לפיד משתמש בסרט הזה כדי לבקר בצורה סאטירית ומאוד חריפה שני מושגים שמשיקים זה לזה, הישראליות והזרות. במשך השעתיים של 'מילים נרדפות' לפיד מנתח ומפרק לגורמים את כל מה שכרוך בלהיות ישראלי. החום, החברות, הישירות, העברית והרצון לעזור, אבל גם את הפחד ותחושת הזרות התמידית שרובנו כישראלים חווים כשאנחנו נמצאים בחו"ל. לפיד מתייחס בסרט גם לתופעת הישראלים שבוחרים לצאת מהארץ כדי לחיות את חייהם ועל ההשפעה הגדולה של השירות הצבאי על צעירים רבים. יש ב'מילים נרדפות' סצינות שופעות הומור וקורעות מצחוק, אבל גם סצינות בוטות וקשות מאוד לצפיה שגרמו לצופים לזוז באי נוחות על הכסא או להוריד את העיניים מהמסך. זה קורה כי לפיד מציג בפנינו הצופים מראה, שבה אנחנו רואים את עצמנו. המראה הזו אמיתית, ישירה ולעיתים מאוד לא מחמיאה. העובדה שיואב גיבור הסרט מתעקש לדבר בצרפתית לאורך כל הסרט ומפגין בוז וסלידה כלפי כל מי שעונה לו בעברית מגבירה את תחושת האי נוחות ותורמת לחווית הצפייה הטעונה .

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

אבל מה שהכי אהבתי ב'מילים נרדפות', זה שלמרות שכמות הדיאלוגים בסרט קטנה, אין בו רגע משעמם. לפיד מצליח באמצעות צילום, סאונד ומוזיקה (עריכת הסרט והפסקול מצוינים), עריכה, שפת גוף והבעות פנים לתת הצצה לאיך מרגיש אדם במקום לא מוכר. פריז מצטיירת דרך הסרט כמקום שהוא רומנטי, קיטשי, צבעוני ויפהפה, אבל גם אפל, קשוח ולא נעים. ככל שהסרט מתקדם הצופים מרגישים בו זמנית תדהמה וחנק. שהכל סוגר עליהם, אבל הם רוצים לראות עוד כדי לא לפספס שום דבר. וכשהסרט נגמר, לוקח להם זמן לחזור לשגרה. במהלך חיי ראיתי סרטים בודדים שגרמו לי להרגיש ככה, 'מילים נרדפות' הוא אחד מהם וזה מה שהופך אותו לסרט חובה. כזה שלא קל לצפיה, אבל כדאי לראות אותו. 

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

לפני סיום, 'מילים נרדפות' מיועד לאנשים שאוהבים קולנוע שמאתגר אותם. רובנו אוהבים את הקולנוע שלנו בידורי, קליל ואסקפיסטי. גם אם אנחנו לא נודה בזה, אנחנו הולכים לראות סרט כדי לצלול לעולם אחר ולהתנתק לשעתיים או יותר מכל הצרות שיש בעולם. אבל לפעמים, יש סרטים אחרים שמוציאים אותנו, האנשים שצופים בהם, מאיזור הנוחות שלנו. הם גורמים להם להרגיש קשת שלמה של רגשות ומוציאים אותם מהאולם עם חומר למחשבה ולשיחה. מבחינתי, בדיוק בשביל זה המציאו את הקולנוע.

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

בקיצור – כדאי לראות

סרט לסופשבוע - מילים נרדפות (Synonymes)

"מילים נרדפות" – ישראל/צרפת/גרמניה 2019. 125 דקות. תסריט ובימוי: נדב לפיד. שחקנים: טום מרסייה, קוונטין דולמר, לואיס שבילו, אוליבר לוצאטו, אוריה חייק, יהודה אלמגור, גל אמיתי, גאיה פון-שוורצה, עידן אשכנזי, לירון ברנס.

לדיון בנושא: סרט לסופשבוע – מילים נרדפות (Synonymes)


12:30
  /  
15.03.2019
  
מאת: איתמר נימרוד

1