לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

חברת ASUS נחשבת לאחת מהחברות הגדולות בעולם בתחום לוחות האם ובצדק. הלוחות שלה תמיד בנויים היטב, עם חשיבה על DIY ...


הקדמה

בתערוכת Computex הציגו כל החברות הגדולות על תמיכתן הרחבה בערכת השבבים החדשה X570 של AMD. ערכה זו מביאה עימה שלל שיפורים ומהווה מוצר פרימיום בפני עצמו – ולא סתם אני אומר פרימיום, התמחור של כל לוחות האם הנושאים ערכת שבבים X570 די גבוה ומתחיל מכמעט 1000 ש"ח לדגם הפשוט ביותר מכל היצרנים הגדולים. אי אפשר להקביל את זה ללוחות מבוססי Z390 של Intel כי הטכנולוגיה כאן חדשה יותר ומתומחרת בהתאם. אחת הסיבות העיקריות לכך היא המימוש של PCIe 4.0, זהו הדור הראשון של הלוחות עם תמיכה זאת והיא יקרה לייצור, לא רק מכיוון שהיא דורשת ממתגים מהירים יותר, אלא גם בגלל הצורך בהרבה יותר חומרה היקפית על מנת לתמוך ברוחב הפס שגדל לכדי 64GB/s עבור 16 נתיבים ודרישות המתח שכמעט ושולשו. 

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

 

דרישות הזרם ל- VRM בלוחות מבוססי X570 עלה מ- 6W ב- X470 לכדי 11W, זוהי דרישה גבוהה למדי שנובעת לא רק בגלל שה- CPU דורש עכשיו הספק גבוה יותר, אלא גם בגלל דרישה של AMD כי לוחות מבוססי X570 יכילו יכולות אקסרה על מנת למתג אותם כלוחות פרימיום – ויכולות אלו מגיעות כמובן עם דרישות להספק חשמל גבוה יותר. עם הספק גבוה יותר של חשמל, מגיע גם הצורך בקירור אקטיבי בצורת מאוורר מעל לוח האם. יש חשש כי המאווררים הקטנים הללו שעל הלוח אם יתחילו להרעיש עם הזמן, בכל זאת, הם די קטנים וממה שראיתי עד כה, אף יצרן לא השכיל לשים פילטר אבק. אגב, משום מה עוד לא ראיתי את היצרנים שמים מאוורר RGB, אבל הגיוני שזה יגיע בקרוב, כנ"ל פתרונות קירור AIO או בלולאה פתוחה.


לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming
חוזרים לטרנד של מאוורר על לוח האם. איך לא עשו אותו RGB?

 

בהשוואה ל- X470, חברת AMD דורשת הרבה יותר כסף עבור ה- X570 Chipset, חברת AMD גם מייצרת אותם לראשונה בעצמה ולא בעזרת ASMedia Technology Inc בה נעזרה עבור ה- Chipsets הקודמים.

עד היום AMD התרכזה יותר בשוק הביניים, אבל נראה שהפעם היא רוצה לנגוס בנתח היוקרתי של השוק הגבוה בו Intel שולטת כרגע. לוחות מבוססי X470 ימשיכו להיות זמינים כפתרון תקציבי, אבל יכולות פרימיום כמו PCIe 4.0 יהיו זמינים רק ב- X570. אם אנחנו כבר מזכירים PCIe 4.0, רוחב הפס לכל נתיב בו הורחב לכדי 2GB~ לעומת 1GB~ ב- PCIe 3.0. הרכיב שהכי יכול להנות מתוספת משמעותית זאת של רוחב פס הוא כרטיס המסך, אך יקח עוד זמן מה עד שהיצרנים יציגו כרטיסי מסך כאלו וסביר להניח שיצורף להם תג מחיר נאה. בקר עם תמיכה ב- PCIe 4.0 כבר הוצג על ידי Broadcom, אך יותר כהצגת יכולות ולא כמוצר מדף. איך כן תוכלו להנות מ- PCIe 4.0 כבר היום? ובכן, מספר יצרנים היו חרוצים ועם הצגת לוחות X570, גם כוננים מתוצרתם מוכנים לרכישה, בינהם Gigabyte, Sabrent, Corsair, MSI ובקרוב לכל היצרנים יהיו כוננים מתאימים, הבעיה שכל הכוננים הללו, בהיותם דור ראשון, יקרים ביותר מפי 2 לעומת כונני SSD NVMe 3.0, הכוננים הללו גם מתחממים מאוד ומגיעים עם צלעות קירור מאסיביות. חלק מיצרניות הלוחות גם מציידות את הלוחות שלהם בצלעות משלהם להתקני ה- SSD NVMe על מנת לשמור על מראה אחיד של הלוח.

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming
שימו לב לזוג הבלוקים הגדולים מאלומיניום האנכים שמהווים גופי קירור להתקני ה- NVMe. הצד העליון שלהם נכנס מתחת למכסה האלומיניום הגדול המחורר ומתחתיו קיים המאוורר.

חוץ מזה, יצרני הלוחות מאמינים כי מי שרכש לוח X570 יחד עם מעבד מסדרת AMD 3000, ירצה לנצל כהלכה את הפלטפורמה החדשה שרכש ולכן גם הגיוני שהוא יכניס את היד לכיס וירכוש גם כן כונן SSD NVMe 4.0, גם אם הוא עולה יותר מפי 2 מהדור הנוכחי, לפיכך אין סיבה להאמין שהמחירים הללו ירדו, בטח לא בתקופה הקרובה.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming
מומלץ להשתמש בהתקן SSD NVMe 4.0 על מנת לנצל את פלטפורמת X570 החדשה, אך שימו לב שלא תוכלו להשתמש בצלעות האלומיניום לפיזור החום שלרוב מגיעות עם התקנים כאלו כי רוב הלוחות מגיעות עם פתרונות עצמאים משלהם.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming
יש לכם התקן SSD NVMe עם RGB? כנראה לא תוכלו להשתמש בו כי תוספת ה- RGB מוסיפה עובי להתקן שמונע מצלעות פיזור החום שיש ללוח האם להסגר עם ההברגה. עדיף לדבוק בהתקנים נורמטיבים דקים ללא תוספות.

הכירו את ה- ASUS ROG Strix X570-E Gaming

בזמן כתיבת שורות אלו, ASUS הציגה 3 לוחות בסדרת Strix, ה- X570-F, ה- X570-I וה- X570-E כאשר לפנינו הדגם האחרון שנבדל מהדגם הראשון על ידי הצגת יכולות Wi-Fi 6 ו- Bluetooth 5.0. גם אם אתם מחברים את המחשב שלכם בצורה קוית לרשת האינטרנט, עדיין שווה לשקול את הלוח הזה ולא דגם אחר בסדרת ה- ROG Strix בגלל ה- Bluetooth שמאוד נוח עבור אוזניות ורמקולים אלחוטים.

זהו לוח בסטנדרט ATX, עם תמיכה ב- PCIe 4.0, בקר LAN מדגם I211-AT לבית Intel LAN עם תמיכה ב- 2.5Gbit/s, זוג תושבות M.2 עם צלעות קירור מבית ASUS, כ- 8 מחברי USB 3.2 Gen 2 וכמובן Aura Sync להתאמת ה- RGB אצלכם.

הלוח הזה עשיר למדי כראוי לכזה שמצוייד בערכת שבבים X570 ונועד כמובן עבוד מעבדים מסדרת AMD 3000. הוא כולל כמובן תמיכה אחורה לדורות קודמים, אבל אין באמת סיבה הגיונית לרכוש אותו אם אין ברשותכם מעבד מסדרת 3000.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

 

השקעה ברכיבי החשמל

חברת ASUS השקיעה רבות על מנת לספק את כל דרישות החשמל שתעמיסו על לוח האם, זה מתחיל עם אספקת החשמל למעבד שמורכבת מזוג שקעים של 8+4 12V עם מעטפת ממתכת עבור פיזור חום, עם בנייה מדוייקת על מנת לתת אחיזה טובה לתקעים. ASUS קוראת לזה ProCool II והיא גם מציינת כי המתכת בשקעים בעלי התנגדות נמוכה.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gamingהמחברים עם כיסוי מתכתי שמעלים את העמידות.

 

הקבלים בעלי ערכים של 560uF 6.3 VDC שיעמדו בטמפרטורות גבוהות, יחד עם Chokes יעילים שעליהם פדים תרמים וצלעות קירור מאלומיניום שיעזרו לפזר את החום הנוצר ממערך ה- VRM

כמובן כל מי שהוא Overclocker וכדאי שתהיה כאלו אם אתם קונים לוח אם כזה, ישמח לדעת כי הלוח בעל מערכת חשמל שבנוייה מ- 16 שלבים, 4 עבור הליבה הגרפית במידה ותצטיידו במעבד כזה עם Vega ושאר 12 השלבים עבור ליבוד המעבד.

בנייה מסביב לפיזור חום ויכולות קירור

חברת ASUS צייד את הלוח ב- MOS Heatsing בקוטר 8mm, כאשר הוא נועד על מנת להעביר את החום הנוצר מרכיבי ה- MOSFETs & Chokes דרך פדים תרמים, אל בין 2 רכיבי צלעות הקירור הגדולות. מעבר ליעילות בפיזור החום, הנראות של זה יפהפיה.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gamingפדים תרמים, צלעות קירור ו- MOS Heatsing בקוטר 8mm.

 

תוכנן גם צלעות קירור יעודיות עבור ה- Chipset עם מאוורר אקטיבי שנכנס לפעולה כאשר הטמפרטורה עולה. מעל המאוורר נמצא גריל מתכתי שדורש פירוק ברגים על מנת להסירו. המאוורר אגב, חסר RGB.

מעל 2 מחברי ה- M.2 בעלי תמיכה ב- PCIe 4.0, נמצא פס אלומיניום שממשיך את העיצוב של הלוח ונועד על מנת לפזר את החום בצורה טובה טוב מה- SSD NVMe, החברה גם הכלילה Header למאוורר עבור התקני ה- M.2 ומאפשרת להוריד תוכנית להדפסת 3D של התקן לאחזקת המאוורר.

קיים כמובן מחבר PWM/DC ייעודי עבור הקירור למעבד ונוסף למשאבה אם אתם בראש של קירור מים, שניהם עם זרם של 3A עבור משאבות גדולות בעלי דרישת זרם גבוהה.

תכונות נוספות מיוחדות של הלוח כוללות Q-Slot, זה הכינוי של החברה לתופסני מתכת מיוחדים שעוזרים לקבע ולייצב את הכרטיסים הגרפים הכבדים, הסלוטים ל- DDR4 בעלי תופסן רק מצד אחד עבור חיבור קל יותר, צג LED ספרות שמציג את מצג ההפעלה של הלוח ותקלות ו- Header לשינוי עבודת כפתור ה- Reset לכזה שישנה הגדרות ב- Aura.

רשת מתקדמת

מחבר רשת 1Gb לא נשמע כמו 2019, אבל מחבר רשת 2.5Gb? בהחלט. מחבר זה עושה שימוש ב- 4 נתיבים לכל כיוון ועובד ברוחב פס ספקטרלי של 100MHz, זה מאפשר לו להעביר רוחב פס של 2.5Gb מעל כבל בתקן Cat 5e, כלומר פי 2.5 ממחבר 1Gb רגיל. כמובן שצריך רשת תואמת בבית. אם אין לכם, קיימת תאימות אחורה.

לוח האם כולל גם מחבר רשת 1Gb רגיל, אבל אין סיבה אמיתית שתשתמשו בו אם יש לכם את מחבר ה- 2.5Gb
אגב, הכל מנוהל דרך בקר של Intel מדגם I211-AT.

אין לכם אפשרות לכבל רשת פיזי? תשמחו לשמוע כי הלוח כולל גם Wi-Fi 6.

אודיו מושקע

חברת ASUS רוצה כי רוכשי הלוח אם יהנו מחווית אודיו גבוהה יותר מהרגיל ולכן היא שילבה בקר אודיו מבית Realtek ייעודי רק עבורה מדגם S1220A שנהנה מיחס אות לרעש גבוה של 113dB לעומת 108dB בבקר ה- ALC1220 הרגיל של Realtek אותו היא משווקת לשאר החברות. עם תמיכה ב- 7.1 ערוצים ו- DAC ב- 10bit. מעבר לכך, ההגברה לאוזניות נעשית דרך זוג מגברי Op שיספקו די והותר זרם ומתח יציבים עם Impedance בערך של 32-600Ω שיהיה חזק דיו על מנת להניע הרבה אוזניות אנלוגיות ללא צורך במגבר אוזניות. זה אומנם יתרון יפה, אבל לא שימושי יותר מידי היום כאשר הרבה מאיתנו עם אוזניות בעלי חיבוריות USB או אלחוטים. הכבלים אגב, מתוצרת Nichicon היפנית.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

 

הלוח מתקדם למדי כפי שנוכחתם לראות מהתכונות שלו שתוארו עד כה, הוא נועד בראש ובראשונה למי שרוצה להוציא את המקסימום מהמחשב שלו, כולל יכולות OC מתקדמות. למרות האמור, גם ASUS מבינה כי יש הרבה שבכל זאת ירצו להשקיע ולהצטייד בלוח מבלי הרצון או הידע בכל הפרמטרים העשירים שהוא מכיל, ולכן היא ציידה אותו ב- EZ Tuning Wizard, זה למעשה אשף הגדרות בו אתם מתארים את השימוש במחשב ועונים בכלליות על עוד כמה שאלות כלליות כמו סוג הקירור, אופי השימוש ובתמורה, האשף יכוון את ההגדרות ב- BIOS בצורה אופטימלית לפי מספר פרופילים מוגדרים מראש. כמובן שזה לא טוב כמו הגדרה ידנית, אבל זה עדיין אופציה שתגרום לרוכשים הללו הרגשה טובה בשל האפשרות להשתמש בפרופילים אלו.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

 

בקרת ה- Q-Fan תאפשר להתאין מספר פרופילים למאווררים השונים ובכך המאוורר יכוון את מהירותו לפי העומס המוטל עליו בתלות הפרופיל והטמפרטורה. זה לא חדש כמובן וכל מי שהיה לו בעבר לוח אם מבית ASUS מבית את הבקרה הנוחה הזאת. האפשרויות מאוד נוחות ונעשות לפי סוג המחבר אליו מחובר המאוורר, כולל המאוורר ל- M.2 ולמשאבת המים.

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

 

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

גישה נוחה לפרמטרים של Precision Boost Overdrive שהציגה AMD. אופציות אלו משתמשות במספר חיישנים שקיימים ב- CPU על מנת לדעת אם אפשר לבצע Boost באותו רגע. החיישנים מודדים את מצב המעבד עד ל- 1000 פעם בשנייה, כל שנייה, כאשר הפרמטרים החשובים ביותר הינם:

  1. SoC Power (שמוכר גם בתור PPT Limit) – נמדד ב- Watts ומהווה כמות החשמל שהמעבד יכול למשוך לפני שערכי ה- Boost יורדים.
  2. VRM Current (שמוכר גם בתור TDC Limit) – נמדד בערכי זרם ומהווה כמות הזרם שאנחנו מאפשרים ללוח האם לספק למעבד לפני שערכי ה- Boost יורדים.
  3. טמפרטורה – הטמפרטורה המקסימלית אליה יכול להגיע המעבד לפני שערכי ה- Boost יורדים.

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gamingהגדרות Direct Over Clock Profile, זה דומה למדי לפרופילים המוגדרים מראש ב- XMP של Intel, על מנת לאפשר המהרה קלה יותר של ה- DDR4.

 

 

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gamingהגדרות DIGI+VRM אשר מציבות הגבלות על כמות הזרם לכל חלק שמחובר ללוח האם.

סיכום

חברת ASUS נחשבת לאחת מהחברות הגדולות בעולם בתחום לוחות האם ובצדק. הלוחות שלה תמיד בנויים היטב, עם חשיבה על DIY ומיצוי מקסימלי של הרכיבים שבשימוש דרך הגדרות BIOS מתקדמות.

הנראות של הלוח מעולה, החברה קוראת לזה Rainfall בשל החרירים הקטנים מעל פאנל האלומיניום הגדול שמכסה את מחברי ה- M.2, אני קורא לזה פשוט יפהפה. צבע השחור המט יהיה ניטרלי בכל סט של RGB בו תחליטו לצייד את הבילד שלכם בעזרת מחברי ה- Addressable RGB שעל הלוח ותוכנת ה- ASUS Aura עשירה בתכונות ואפשרויות התאמה לכל שגעון RGB שיש לכם.

מצאתי את הלוח גם קל מאוד להבנה ושימוש. המחברים יציבים ואיכותיים, והלוח מרגיש יציב גם כאשר דוחפים בכח את מחבר ה- ATX ללוח האם, מחבר שאף אחד לא אוהב ולא מתאים ל- 2019 מבחינת הגודל והנראות – וכן, אני מכליל גם את מחברי ה- CPU באותה קטגוריה.

פדים תרמים עם צלעות קירור וצינור נחושת ראינו כבר לפני שנה עם סדרת ה- X470, גם אצל יצרנים אחרים כמו Gigabyte ו- ASRock, אז אין בגזרה פה כל חידוש, אבל זה עיצוב יפה עם פתרון קירור יעיל, אז אפשר להבין שהדבר לא השתנה. הבעיה שהלוחות של ASUS מעט מתומחרים גבוה לעומת המתחרים, כל היצרנים הגדולים כבר הציגו שלל לוחות לגזרת ה- X570 והתחרות בזה היא קשה כאשר כל יצרן רוצה לתפוס את תשומת הלב של הצרכנים. חלק יגידו שהתמחור הגבוה יותר של ASUS נובע בשל רצון למיתוג מסויים, אבל לאחר שהלקוח הוציא סכום מכובד על מעבד מסדרת 3000 של AMD יחד עם התקן SSD על מנת לממש את PCIe 4.0 שקיים בפלטפורמת X570, ייתכן והוא יחפש דווקא לחסוך על לוח האם, במיוחד כי לוח אם טוב יותר, לא מבטיח באמת חווית גיימינג טובה יותר.

מי שכן יחליט להשקיע, לא יתאכזב – וזה כבר הרגל מצויין ש- ASUS הקנתה ללקוחות הנאמנים שלה.

מחירים:

  • לוח ASUS ROG Strix X570-E Gaming: מחיר של 1393 ש"ח
  • לוח ASUS ROG Strix X570-F Gaming: מחיר של 1284 ש"ח (חסר יכולות Wi-Fi 6).

 

לדיון בנושא: לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming

לוח אם ASUS ROG Strix X570-E Gaming


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

11:00
  /  
20.07.2019
  
מאת: זיו רוזנפלד

1