הורים VS ילדים – Google Family Link – לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

בעידן בו הטלפון החכם הוא הכול בשביל ילדינו (וגם קצת בשבילנו), המלחמה האין סופית לנסות לגמול או לפחות להרים להם ...


אנו חיים בעולם בו הטכנולוגיה היא מרכיב מהותי בחיינו ועבור ילדינו הטלפון החכם הוא המרכיב העיקרי.
אם פעם היינו צועקים לחבר מהחלון כדי לקבוע מתי נפגשים, או מבלים את רוב שעות היום במשחקי חוץ, היום ההיבט החברתי מתקיים תוך שימוש רב באמצעים הטכנולוגיים.

באופן אישי אני חושב שהטלפון החכם הוא כלי מצוין, גם לילדינו. הוא יכול להוות כלי טוב לחינוך, כלי ליצירת קשרים חברתיים ולהגדלת תחומי ידע שבעבר היה מורכב להעמיק בהם. אך לצערנו הוא יכול להוות גם כלי מסיח דעת, כלי שדרכו הילד יכול להגיע יחסית בקלות לתכנים אשר אינם תואמים לגילו, כלי שבקלות אפשר להתמכר אליו.

אפליקציית Family Link של גוגל כאן כדי לעזור לנו לשלוט מעט יותר בהרגלי השימוש בטלפון החכם של ילדינו ולתת לנו ההורים מעט יותר שקט נפשי.

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

רקע כללי על האפליקציה

על פי גוגל, האפליקציה נועדה כדי להקנות למשפחתכם הרגלים דיגיטליים בריאים זאת תוך קביעת כללים במרחב הדיגיטאלי

לאחר התקנת האפליקציה אתם ההורים תוכלו לשלוט כמעט על כל שמתרחש בטלפון, הילד מצידו יכול לגשת לשרותי Gmail, לגלוש בכרום, לצלם תמונות ולשחק במשחקים אבל את הכול יעשה כמובן באישורכם ועל פי הכללים אותם קבעתם.
אם במקרה ינסה הילד להסיר את האפליקציה, מכשירו ינעל עד לפתיחתו ע"י ההורה.
לשרות מתווספות גם אופציות להתראות און ליין במכשירו של ההורה המספקות בזמן אמת מידע על הנעשה במכשירם של הילדים.

אציין כבר כאן שבגוגל שמו גבול מאוד חד בין שליטה בהרגלים הדיגיטליים של ילדינו ובין ריגול אחריהם שמפר את פרטיותם. אין מדובר באפליקציית ריגול כמו שחלקכם אולי חושבים, האפליקציה אינה יודעת להאזין למכשירו של הילד ולא לצפות בהודעות אותן הוא מקבל או שולח.

בנוסף, בכל זמן פעולת האפליקציה על מכשירו של הילד ישנה צלמית המציינת כי המכשיר נמצא תחת השגחתו של הורה. מכאן, האפליקציה אינה מתאימה למתבגרים שבימינו מבינים טוב מה היא חדירה לפרטיות ולכן מוגדרת האפליקציה ע"י גוגל כמתאימה לילדים עד גיל 13.

עבור גרסת ההורים האפליקציה זמינה ל- IOS מגרסה 9 ולמעלה למכשירי אנדרואיד מגרסה 4.4 ‎(‏Kit Kat)‏ ואילך, עבור גרסת הילדים האפליקציה זמינה במכשירי Android גרסה 7.0 (Nougat) ואילך בלבד.

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

סיקור האפשרויות המוצעות

מיד בסיום תהליך קצר של פתיחת קבוצה משפחתית באמצעות כתובת המייל של אחד מההורים תשאל האפליקציה האם יש לילדכם כתובת מייל ב GMAIL אם התשובה היא לא או שתרצו לפתוח אחת כזו חדשה יתאפשר הדבר ישירות דרך האפליקציה.

בסיום פתיחת כתובות המייל הרצויות או סנכרון הקיימות תדרשו להתקין על המכשיר של ילדכם את Family Link for children & teens , לאחר שתאשרו במכשירכם כי האפליקציה הותקנה תדרשו להקליד רצף אותיות שמופיע אצלכם על המסך במכשירו של הילד, זאת בכדי לאשר כי אכן מדובר במכשיר של ילדכם וכי הוא נתן את אישורו לכך.

עם סיום הליך הרישום, הסנכרון וההתקנה, יפתח המסך הראשי של האפליקציה ותוכלו להתחיל להגדיר את מה שבגוגל מגדירים כקביעת הרגלים וכללים במרחב הדיגיטאל , במילים אחרות מה מותר ומה אסור לילדכם לעשות עם המכשיר, מתי, ולמה.
לקבוצה המשפחתית ניתן להוסיף מספר רב של ילדים והורים, כאשר לכל ילד הגדרת הגבלות נפרדות למכשירו.

הגדרת זמן מסך ושעות שינה (BEDTIME)

זמן מסך זו ההגדרה הנפוצה ביותר באפליקציה , אתם כהורים קובעים כמה זמן הילד יוכל לצפות במסך, האפליקציה סופרת את הדקות בהם המסך דלוק , בפועל לא משנה מה האופן בו הילד משתמש במכשיר, אם המסך דלוק זה יחשב כזמן מסך.

ניתן להגדיר זמן שונה לכל יום בשבוע , בנוסף ניתן להגדיר זמני לילה ויום בהם המכשיר ינעל ללא קשר להגדרת ספירת זמן המסך.

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

הגדרת אפליקציות מורשות עפ"י גיל ותוכן

אחת האופציות שאני יותר אוהב באפליקציה. לכל תוכן באינטרנט ולכל אפליקציה יש הגדרת גיל, האופציה המוצגת ב- Family Link היא כזאת שקובעת מראש מה הוא גיל הילד וכך ימנע הילד מצפייה או הורדה של תוכן שלא תואם לגילו.
בנוסך ביכולתו של ההורה לקבוע מהן האפליקציות המורשות לשימוש ומהן האפליקציות החסומות.
במקרה בו הילד ינסה להוריד אפליקציה החורגת מהגדרת גילו תשלח הודעה אוטמטית להורה בה יוכל להחליט האם לאשר את התקנת האפליקציה או לאסור אותה.

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

איפה נמצא הילד (מכשירו)

אופציה זו היא האופציה האהובה על ההורים, למרות שלדעתי האישית המרכיב הפסיכולוגי גדול יותר מהיכולת באמת לפקח על הילד שלנו.

באפשרות נו ניתן לבקש בכל זמן נתון את מיקום המכשיר (בדגש על המכשיר ולא על הילד עצמו) וזאת בתנאי שהוא זמין לאינטרנט וישנה קליטת GPS.

בנוסף, ניתן להגדיר שהילד לא יוכל לכבות את פעולת ה GPS במכשיר מה שיאפשר את איתור המכשיר בכל זמן נתון.

במקרה בו הילד אינו עונה לטלפון או שהטלפון אבד, ניתן, דרך ממשק ההורים, לשלוח פקודה להשמעת צליל ממכשיר הילד ללא קשר למצבו (שקט/רטט).

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

זמני שימוש והגדרות – פילוח עפ"י אפליקציות

אפשרות זו מציגה באופן סטטיסטי כמה זמן בוצע שימוש באפליקציה ספציפית, ניתן להציג סטטיסטיקה יומית, שבועית וחודשית.
בנוסף ניתן להגביל זמן שימוש באפליקציה ספציפית במקרה בו הילד "מכור" לאפליקציה ספציפית שברצוננו להגביל.

כמו כן, דרך ממשק אפליקציית ההורים ניתן לשלוט בכמות לא קטנה של הגדרות הטלפון של הילד כגון : מסננים לצפייה ביוטיוב, הגדרות מיקום ושימוש ב GPS, פירטי חשבון הילד, הגדרת מסנני תוכן בכרום. בנוסף ניתן למנוע אפשרות של הוספת משתמשים על ידי הילדאפליקציות מ- UNKNOWN SOURCES ועוד.

הורים VS ילדים -Google Family Link - לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?

 

קצת חסרונות לכל הטוב הזה

מאז יציאת האפליקציה ועד היום משפרים בגוגל את האפליקציה ומוסיפים תכונות ואפשרויות חדשות אם כי היא לא חפה מבאגים וחסרונות.

החסרון הגדול לטעמי של האפליקציה היא אי יכולת החרגת אפליקציות לאחר הגבלת זמן מסך.

אסביר:

לאחר שזמן הגבלת מסך נכנס לתוקף המכשיר ננעל ולא מתאפשר שימוש בפונקציות המכשיר מלבד שיחות רגילות (שמוגדרות חירום)

אישית פחות התחברתי למילה חירום , אני רוצה שהילד שלי ירגיש נוח לצלצל אלי בכל נושא ולאו דווקא שמדובר במקרה חירום. אבל אם נעזוב רגע את הקטנוניות, העובדה כי המכשיר נעול גם לשימוש בוואצאפ, ובאפליקציות תקשורת אחרות הוא חסרון עצום. אני אומנם רוצה להגביל אותו במשחקים וצפייה ביוטיוב אבל ממש לא יכול ורוצה להגביל אותו בדרכי ההתקשרות שלו עם חברים או משפחה במהלך שעות היום.

בהמשך לזה, יש מקרים בהם אני רוצה לאפשר שימוש באפליקציות ספציפיות כגון אפליקציות ללימוד שפה זרה או אפליקציות שנתפסות אצלי כחינוכיות , כיום הדבר לא מתאפשר, זה או הכול או כלום.

ואיך אפשר בלי באגים? הראש הקטן והמתוחכם של הילדים ימצא מעקף כמעט לכל מחסום.

נגיד והילד צפה בסרטון ביוטיוב, שיחק במשחק, והתכתב בוואצאפ עם חברים וזמן הגבלת מסך נכנס לתוקף, בעיקרון כל שהוא רואה על המסך זה הודעה מעצבנת (מבחינתו) שמלבד שיחות חירום הוא לא יכול לעשות כלום. הממה, אם הוא ילחץ על לחצן הדפדוף בין האפליקציות הפעילות ויעבור לאחת האפליקציות שעדיין רצות ברקע הוא יוכל להמשיך ולשחק/לצפות לכמה דקות נוספות.

לסיכום – חומר למחשבה

בראשותכם אחזיר אתכם כמה שנים אחורה, אני יושב עם אשתי על הספה בסלון וצופים בפרק של מראה שחורה, פרק בשם Arkangel (עונה 4, פרק 2) השאלה הבוערת: איפה עובר הגבול בין הורות מגוננת להורות מסרסת?

הפרק עוסק בסוגיה שמעסיקה כיום רבים – האם, מעצם הטכנולוגיה המאפשרת "שליטה" בילד, אנחנו מגוננים עליו או בעצם מנסים לדחות את קץ ההתמכרות (יש יגידו ההשתלבות) לטכנולוגיה .

בפרק מתוארים הורי ה"הליקופטר" שעוקבים אחר כל שקורה לילדיהם במהלך היום, מה הם רואים , מה הם מרגישים , האם הם בסקנה והאם מצב בריאותם תקין.

מטרתה המקורית של מארי (האם באותו הפרק) היא בראש ובראשונה לשמור על ביתה, לאחר התקנה של צ'יפ קטן במוחה היא מקבלת את אותה "שליטה" נשגבת, הבעיה מתחילה שההתמכרות עוברת לאמא .

בסיום הפרק אני נאנח, מסתכל על אשתי ומברך את אלוהים שילדינו עדיין קטנים ואנחנו עדיין "שולטים" במתרחש בחייהם. השנים חלפו הילדים גדלו והדבר הפך להיות מורכב מעט יותר.

האם מי שמכור זה בעצם אנחנו, ההורים? האם אנחנו "שרה" שרוצים לשלוט בילדינו?

אתם תחליטו.

לדיון בנושא: הורים VS ילדים – Google Family Link – לשמור על הילדים או לעקוב אחריהם?


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

14:00
  /  
17.09.2019
  
מאת: Aviv Mustaky

1