CM – contrast modulation – למדידות איכות 8K

מה זה Contrast Modulation והאם זה יפריע לנו לקבל 8K "אמיתי"?


CM - contrast modulation - האם זה 8K אמיתי?

בתערוכת IFA שנערכה בתחילת ספטמבר בברלין העלתה LG תצוגה של מושג חדש בשם  "Contrast Modulation" בכדי למדוד את איכות התמונה של 8K תחת הכותרת "Real 8k". הרבה גבות הורמו בהדגמה, שכן עד כה חשבנו שמה שקבוע רזולוציה זה מספר הפיקסלים. 

אז מה זה Contrast Modulation ?

בעולם האופטיקה והצילום הקונספט מוכר ומשמש למדידות רזולוציה של כל הרכיבים הנדרשים לטובת צילום התמונה. בעולם הצילום ידוע שלא מספיק לנו שרכיב הצילום (הסנסור) יהיה בעל רזולוציה מסויימת, אלא שכל הרכיבים הנדרשים לכך מסוגלים להתמודד עם הרזולוציה הסופית, כולל האופטיקה, עיבוד התמונה והקידוד. 

אם נצלם פסים שחורים ולבנים שתדרם גובה והולך, אנחנו רוצים להבין מתי נפסיק לזהות את הנקודה שבה זה יראה כמו פסים ויהפוך למטושטש (פסים מטושטשים, ועד פשוט לשטח "אחיד").

CM - contrast modulation - האם זה 8K אמיתי?

ההמרה של הפסים מייצר פונקציית Modulation Transfer Function (או MTF). 

ניתן למדוד את התופעה על מסכים, כאשר מודדים את עוצמות האור על שטח פיקסל ואז על שטח הפיקסל השכן שלו. האתגר הוא לוודא את הרזולוציה של כל מסלול הסיגנל, מהמקור, דרך עיבוד התמונה וכמובן דרך הפאנל עצמו. ניתן למדוד את CM על ידי חישוב של היחס בין עוצמות האור המקסימליות (נקודות בהירות) למינימיליות, כלומר השחורות הצמודות להם. 

CM - contrast modulation - האם זה 8K אמיתי?

CM % = (Lw – Lk) / (Lw + Lk) 

הטיעון של LG, אם כך, הוא שהעובדה שיש למסך מסויים רזולוציה של 8K חסרת ערך אם המסלול כולו כולל המעבד והפאנל אינם מסוגלים להעביר סיגנל מספיק חד וקונטרסטי בכדי שמישהו ממרחק סביר יוכל להבחין בפרטים הדיסקרטים של 8K. רעיון מעניין, אבל איך אפשר לממש אותו בעולם האמיתי?.

ניקח למשל מסך בעל רזולוציה של 8K (כלומר 7680 על 4320 = למעלה מ-33 מיליון פיקסלים) וניתן לו גם תמונה ברזולוציה זו. מקור התמונה חדה ולכן הצפי הוא שיהיה לה קונטרסט גבוה מובנה בין הגבולות (הכהים) לבהירים. ניתן גם למדוד זאת על גבי התמונה (הנוסחא בתמונה מעל), אם כי הדבר דורש מד עוצמת אור מדוייק בעל מיפתח (aparture) של פחות מפיקסל. אם נעביר למסך תמונה של לוח שחמט – פיקסל כן ופיקסל לא, ככל שה-CM גבוה יותר, כך נוכל להבחין ברזולוציה גבוהה יותר (קרי: ביותר פרטים ולכן גם יותר חדות) גם כשנתרחק יותר ויותר מהמסך. הבדלי הקונטרסט יקבעו את חדות הפרטים של המסך ויקבע כמה קרוב נצטרך להיות בכדי לראות את הפרטים הללו. במסך שבו ה-CM נמוך דיו, גם במרחק אפסי מהמסך לא נקבל את מלוא הפרטים בתמונת המקור, גם אם למסך יש טכנית רזולויה 8K.

הסבר על המושג ועל ההדגמה ניתן לראות בוידאו הבא של HDTV TEST שצולם בתערוכת IFA

כפי שניתן לראות, ההדגמה נעשית בעזרת מיקרוסקופ. גבולות הפיקסלים והחדות מדגישים מדוע נדרש מסלול מספיק רחב שיאפשר למנוע מהתוצאה הסופית מלאבד את חדות המקור. מן הסתם נדרש גם קונטרסט גבוה יותר על הפאנל (ההדגמה הספציפית נעשתה על מסכי LED שונים) אשר נדרש בכדי להציג תכני 8K במלוא הדרו.

שתי הטכנולוגיות שכמובן יכולות לתת הפרדה אידאלית בין הפיקסלים זה OLED (שבו LGD שולטת בתחום הפאנלים) ו-מיקרו LED (שבו יש שחקניות כמו סמסונג וסוני תחת השם המסחרי Crystal LED) וזאת מכיוון שבטכנולוגיות אלה ניתן לכבות ולהדליק פיקסלים בודדים באופן מוחלטבניגוד לטכנולוגיית LCD/LED.

במקרה של LG, נראה שהחברה הינדסה את הפאנלים של מסכי ה-LED שלהם בכדי לשפר את אמדן ה- CM שלה ובכך לבדל את החברה בכל הנוגע למסכי 8K.

CM - contrast modulation - האם זה 8K אמיתי?

את הטכניקה למדידת ה-CM קבעה ועדה בשם ICDM אשר הוקמה ב-2016 בעקבות טענה של סמסונג שמסכי RGBW של LG אינם מספיק איכותיים בכדי להקרא רשמית מסכי 4K ולכן נדרשה ועדה בינלאומית ניוטרלית בכדי לקבוע מה ניתן ולא ניתן לכנות "4K אמיתי". בעת ההקמה היו סמסונג, פנסוניק ו-LG המקימות של הועדה שבסופו של דבר הציעה את מנגנון CM כפיתרון לבחון עד כמה אלמנטים דיסקרטיים ניתן להבחין בהם בתמונה. אם במקור סמסונג הרוויחה מהסיווג הזה כאשר המספרים של הפאנלים של מסכי RGBW הזולים של LG נתנו תוצאות נמוכות, שלוש שנים מאוחר יותר, היא מתנערת משיטת המדידה הזו שככל הנראה פחות מחמיאה למסכים משנת 2019 שלה, כך לפי התוצאות ש-LG הציגה ב-IFA.

העקרון של CM יחסית פשוט, מסך 8K עם CM נמוך (נניח פחות מ-25%) אמור לאפשר לצופה להבחין בהרבה פחות פרטים ביחס למסך 8K עם CM גבוה (נניח מעל 80%). 

עד כמה זה חשוב?

מסכי 8K רק החלו לטפטף לשוק ואנחנו רואים זרזיף עקבי של יצרנים שמתגאים במסכים ראשונים בטכנולוגיה זו. אנחנו רואים שהתחרות מתחממת במהירות וזה כמובן יעודד את התעשיה כולה להתקדם ולקדם אותה במהירות. המעבר למדידה אובייקטיבית שאינה כוללת רק מספר מיליוני הפיקסלים אלא ממש מעביר סיגנל אמיתי ומצפה לראות בצד השני CM גבוה ברזולוציה שנקבעה, יאפשר לנו להעריך את איכות התמונה וההבדל בין יצרנים בעלי 8K איכותי לבין כזה שמאבדים מידע במהלך המעבר בשרשרת – בין אם זה בעיבוד התמונה, בפאנל או במבנה תאי ה-LCD עצמם.

שיטת המדידה של CM שנוצר על ידי ה-ICDM משתמש בטכניקת מדידה מוכרת ופשוטה מעולם עיבוד צילום ומדידות שנעשו בעבר עוד בימי מסכי CRT על מנת למדוד איכות של טלויזיה (אז זה נמדד ב-TVL – מספר שורות שהמסך יכול להציג).

מצד שני, יש לזכור שאין בנמצא תכני 8K אמיתיים עדיין, כך שמדובר בהכנה לעתיד שתפקידה ומטרתה למנוע מצב שבו מסכים פחות מוצלחים יוצגו כמסכי 8K ויקלקלו את שמה של הטכנולוגיה לקהל הרחב. השאלה היא האם הקהל הרחב יבין שעליו למדוד את המסכים לא רק במספר ה-K שלהם אלא גם ב-CM שלהם.

CM - contrast modulation - למדידות איכות 8K

איגוד ה-CTA הכריז ממש לאחרונה על הלוגו 8K Ultra HD שלו, כאשר הוא בהחלט מייחס חשיבות למדידה החדשה וקבע שנדרש מינימום של 50% CM בכדי לאפשר להציג את הלוגו ליד מסך כלשהו.

מה דעתכם, האם CM משמעותי למדידת איכות התמונה במסכים, או שמוקדם מדי להשתמש במדד כזה כעדיין אין תכני 8K בנמצא? נשמח לשמוע את הפידבק שלכם בתגובות.

לדיון בנושא: CM – contrast modulation – למדידות איכות 8K

 


9:00
  /  
27.09.2019
  
מאת: עפר לאור

1