מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

זהו אחד מהמחשבים הטובים ביותר שיש בקטגורית ה- 2:1 העסקית, עם שיפורי אבטחה, חומרה מעודכנת והכל במארז קל ודק יותר ...


הקדמה

סדרת ה- ThinkPad X1 Carbon נחשבת לאחת מהסדרות של המחשבים העסקיים הכי מוכרים וטובים שהציגה Lenovo. הדבר כל כך טמוע בשוק העסקי, שכבר נהיה טקס מקובל שכל מנהל בחברת תוכנה מצליחה, מקבל מהמעסיק מחשב נייד כזה. הבעיה שה- ThinkPad X1 Carbon מקריב מעט מגודל הסוללה וחסר יכולות טאבלט, דבר שחסר מאוד למשתמשים כי הם לרוב משתמשים במחשב הנייד גם לצרכים הפרטים. זאת אחת הסיבות לכך שנולדה סדרת ה- ThinkPad X1 Yoga וזאת שלפנינו. הסדרה כוללת עיצוב הרבה יותר מודרני ממקבילו הפחמי (ThinkPad X1 Carbon), סוללה גדולה יותר וכמובן מצב טאבלט בו תוכלו לצפות בתכנים האהובים עליכם בטיסות ממושכות.

סדרת ה- ThinkPad X1 Yoga זמינה במספר תצורות של מעבדים כאשר בקצה העליון Intel 8th Core i7 vProעם כרטיס מסך מובנה Intel UHD Graphis 620. הזכרון עד ל- 16GB LPDDR3, האחסון עד ל- 2TB PCIe SSD וגודל המסך קבוע בגודל של 14" עם רזולוציה שנעה בין 1920×1080 עד ל- 4K עם Dolby Vision, אסמכתת HDR400 ופאנל IPS.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

עיצוב – הפעם מתכתי

זהו הדור הרביעי של דגם ה- Yoga ואם עד עכשיו התרגלנו לראות את המארז מפחם, הפעם הוא עשוי משילוב של אלומיניום ומגנזיום. לא באמת ברורה ההחלטה לשנות את המארז, אבל עדיין הוא מרגיש מאוד איכותי למגע, עם הקרירות המתכתית שגם עוזרת בפיזור החום.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי מארז משילוב אלומיניום ומגנזיום

 

כראוי למחשב עם מארז מתכתי, הוא מרגיש פרימיום, ללא שום רעשים שמעידים על בנייה זולה, כיפוף המסך בכח כמעט ולא קיים ואם תשבו על המחשב בטעות עם כל משקל הגוף (כפי שיצא לי כמה פעמים), לא תהיה שום בעיה איתו בשל המארז הקשיח. הצירים בין המסך למחשב גם כן יחסית קשיחים, זה הופך את התהליך של פתיחת המחשב לכזה שאפשרי רק עם 2 ידיים, כי המחשב יתרומם ברגע שתנסו לפתוח את המסך. זה לא נורא כל כך, כי זה מאפשר לכם להציב את המסך ביותר זויות מהמקובל כאשר תשתמשו בו במצב עומד עבור צפיית תוכן.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעיצירים קשיחים למדי שיאפשרו מספר רב של זויות לשימוש במצב טאבלט

 

מעבר לשינוי בחומרי המארז, הצבע גם כן שונה והפעם הסדרה כולה מגיעה בצבע אפור מתכתי ולא שחור מט. מה שיסגיר את המחשב כזה של Lenovo הוא התאורה האדומה של האות i במילה ThinkPad, זוהי נגיעה קטנה אלגנטית שעוזרת למיתוג.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעישימו לב לנקודה האדומה הקטנה בצד שמאל למעלה

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

ואם אנחנו כבר מזכירים את העיצוב, הייתי שמח לשוליים קצת יותר קטנים. השוליים העליונים של המסך בגודל 13 מ"מ והתחתונים 22 מ"מ, אלו מספרים גבוהים למדי שלא הייתי מצפה להם בשנת 2020.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

מעל המקלדת, נמצא נקודות קטנות שמסודרות לאורך 16 ס"מ עבור השמע שמגיע מהרמקול. איך שומעים? כמובן שאם אתה צופים ב- Netflix או YouTube כנראה שכבר תשימו אוזניות, אבל עבור שיחת Skype מזדמנת או צפיה בוידאו אחר, אין יותר מידי מה להתלונן ולא תרגישו במשהו מיוחד בשל אסמכתת ה- Dolby Atmos שמכיל המחשב.

 

מחברים

כפתור ההפעלה של המחשב נמצא בצד הימני של המחשב, הוא גם מכיל נורית LED לבנה. מתחת נמצא את הסלוט עבור העט הנטען למסך המגע ומעליהם פורט USB-A 3.2 Gen 1 במהירות 5Gbps ולבסוף את נעילת ה- Kensington.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

בצד שמאל נמצא זוג מחברי Thunderbolt 3 דרך מחברי USB-C כמובן, אחד מהם להטענת המחשב, עוד מחבר מיוחד עבור מתאם לרשת שיכול לשמש גם כחיבור לתחנת עגינה, מחבר USB-A 3.2 Gen 1 במהירות 5Gbps נוסף, יציאת מסך HDMI 1.4 ומחבר קומבו עבור מיקרופון ואוזניות.

מעט צורמת ההעדרות של מחבר כרטיסי SD.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

 

אבטחה

כראוי למחשב שמיועד לשוק העסקי, Lenovo מכלילה מספר תכונות על מנת להגן על החומר הרגיש שהמחשב יכול להכיל.

  1. מחבר Kensington לנעילת המחשב
    נכון, זה נהיה מעט סטנדרט גם במחשבים אחרים, אבל אם אנחנו מתייחסים לקהילה כמו סטודנטים שנוהגים לצאת להפסקה ולהשאיר את המחשבים הניידים שלהם בשיעורים, זה יכול לתת שקט נפשי שהמחשב הנייד ישאר במקומו ולא יעלם כשהסטודנט יחזור מההפסקה. כבר היו די והותר מקרים בהם נעלמו מחשבים ניידים יקרים מפקולטות.
  2. מסך עם ThinkPad PrivacyGuard
    עובדים על חומר רגיש במקומות ציבורים כמו שדות תעופה, במהלך טיסה ונסיעה ברכבת וחוששים מעיניים חטטניות? Lenovo מאפשרת לצייד את חלק מהדגמים בסדרה בפאנל עם ThinkPad PrivacyGuard שמקטין את זוית הצפיה והופך את המידע לזמין רק עבור מי שיושב בדיוק מול המסך. חלק מהיצרנים האחרים עושים זאת בצעדים פשוטים יחסית כמו על ידי הנמכתהגברת התאורה או שינוי ה- FPS, אך הדבר הופך את השימוש במחשב למאוד לא נוח. אחרים נוהגים להדביק ציפויים על המחשב, שהופכים אותו לדי זוועה לשימוש. Lenovo מטמיעה את הטכנולוגיה שלה בתוך פאנל ה- IPS וכאשר הטכנולוגיה מופעלת, הדבר נעשה עם מינימום פגיעה באיכות התמונה. האופציה ניתנת לכיבוי בלחיצת כפתור וכך ניתן להפעיל אותה רק כאשר המשתמש מפעיל את המחשב במקומות ציבוריים. ומה אם המשתמש שכח להפעיל את האופציה? בדיוק בשביל זה נועד הסעיף הבא.
  3. מציצים לכם למסך? לא עוד עם ThinkPad PrivacyAlert
    אופציה זאת עושה שימוש במצלמת ה- IR שיש בחלק מדגמי הסדרה. המצלמה סורקת בצורה תמידית אחר עיניים סקרניות, במידה והיא זיהתה כאלו, היא תפעיל בצורה עצמאית את ThinkPad PrivacyGuard וגם תזהיר את המשתמש כי יש לו עוד צופים במסך.
  4. כיסוי למצלמה ThinkShutter camera cover
    כן, כיסוי למצלמה העליונה המוטבעת במסך. להרבה מאוד אנשים זה נותן ביטחון כאשר המצלמה מוסתרת בצורה פיזית.
  5. טכנולוגית אבטחה בחומרה על ידי מעבד dTPM 2.0
    מודול ה- TPM הוא מעבד מיוחד יעודי לאבטחה אשר אוגר מפתחות הצפנה RSA על מנת לבצע אימות תמידי בין רכיבי החומרה מבלי צורך בתוכנה. הדבר מאפשר להגן על המחשב מפני עדכוני קושחה ודרייברים לא מורשים. BitLocker למשל, עושה שימוש במודול ה- TPM. המונח dTPM מגיע לציין כי רכיב ה- TPM רץ על סיליקון יעודי, בניגוד למימוש אחד של TPM שם הוא יכול להגיע בצורת חומרה.
  6. קורא טביעת אצבע עם צ'יפ יעודי
    לא כל טכנולוגיות טביעת האצבע נולדו זהות. רוב היצרנים שומרים את המידה הביומטרי של טביעת האצבע על חלק תוכנתי ממערכת ההפעלה, בכך המידע הביומטרי עלול להיות חשוף לפריצה. Lenovo מודעת לנושא הרגיש וקורא טביעת האצבע שלה שומר את המידע הביומטרי על צ'יפ חומרה יעודי לכך, בכך הוא הופך את גניבת המידע הרגיש הזה להרבה יותר קשה. הטכנולוגיה נקראת Match-on-Chip Fingerprint Reader, או בקצרה: Moc FTR.
  7. תקן אימות מקוון FIDO
    ארגון FIDO הוקם בשנת 2013 על ידי חברות ענק כמו Alibaba, Facebook, eBay, Google, Microsoft וחברות מובילות בתחום הבנקאות, הטלקום ועוד. מטרת הארגון לקדם סטנדרט מאובטח שעיקרו הקטנה וביטול התלות בססמאות לצרכי אימות והזדהות.

    התקן עובד על ידי שימוש בהתקני האימות שמותקנים בצד של המשתמש, כמו קורא טביעות אצבעות, סורק פנים, זיהוי קשתית, זיהוי קולי, רכיב TPM, eSE, רכיבי NFS ועוד, ומאפשר להקל וגם לבטל את הצורך בשימוש בססמה עבור יצירת חיבור מאובטח מקוון. המפתחות הפרטיים של ההצפנה נשארים אצל הקליינט ולא מגיעים לצד של השרת.

    כיום תקן ה- FIDO נתמך על ידי מערכת ההפעלה Windows 10, מערכת Android, דפדפן Chrome, Firefox ועוד.

 

מקלדת, עט מגע והפטמה

מחשבים ניידים קיימים כבר למעלה מ- 20 שנה, אבל עדיין יש חברות שמצליחות לפקשש מידי פעם עם המקלדת. זכורה ממש לרעה למשל סדרת ה- Toshiba Satellite, עם תחושה מוזרה של הפלסטיקה שנשחקת במהירות או ה- Sony Vaio W עם הכפתורים הקטנים מידי לשימוש ואי אפשר לסיים את הפסקה הזאת מבלי להזכיר את כפתורי ה- Butterfly המביכים של ה- MacBook. אבל פדיחות כאלו תמיד דילגו על Lenovo והמקלדות מתוצרתה נחשבות לטובות למדי וכאלו שממש כיף לעבוד איתם. עם קימור טוב עבור כריות כף היד, לחיצה על המקשים תספק מרווח תזוזה מספק ובדיוק הכמות הנחוצה של התנגדות עם קליק שקט לאישור הלחיצה. הכפתורים נמצאים במרווח מספק אחד מהשני, גדולים דיו וכולם בעלי אותה הרגשה בעת לחיצה עליהם, לא משנה אם אלו כפתורי האותיות, סדרת ה- F או כפתור הרווח. למרות המילים הטובות, 2 דברים הציקו לי, כפתור ה- Shift הימני גדול למדי ויותר מידי פעמים לחצתי עליו במקום על Enter שנמצא בדיוק מעל. הדבר השני שהציק לי היה מיקום כפתורו ה- Fn השמאלי, שממוקם בצד השמאלי התחתון בקצה של המקלדת. היה עדיף אם היה מחליף מקום עם כפתור ה- Ctrl שנמצא לידו, בדיוק כמו שיצרנים אחרים של מחשבים ניידים נוהגים.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

למרות 2 החסרונות האלו, העבודה עם המקלדת כל כך נוחה, שלא הרגשתי צורך לחבר את המחשב בהרבה פעמים לתחנת העגינה עבור עבודה במקלדת רגילה, העבודה שלי עם המקלדת במחשב הנייד הייתה מהירה בדיוק כמו עם המקלדת הרגילה שלי, HyperX Alloy Origins

אתם מאלו שעוד אוהבים להשתמש בפיטמה האדומה של Lenovo? ההתנהגות של הפיטמה בדיוק כפי שאתם מכירים אותה מדגמים קודמים של החברה. עבור הקהל הזה, קיום הכפתורים הגדולים שמעל ה- Touchpad יתקבל בברכה. אני כמעט משוכנע שאם אני אצליח להתרגל לשימוש בפיטמה, אוכל לעבוד הרבה יותר מהר, הרי אופן השימוש הזה מאפשר לא להוריד את הידיים מהמקלדת וזה היתרון המרכזי שלה, אבל Lenovo מבינה שלא כל האנשים אוהבים להשתמש בפיטמה ולכן מכלילים משטח Touchpad גדול בתחתית.

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

גם על ה- Touchpad יש לי מילים טובות, הוא יחסית גדול ומחוות של זום ו- Scrolling עם 2 אצבעות היה נוח מתמיד. 3 כפתורי העכבר נמצאים ישר מעל למשטח והם גדולים למדי, הייתי אפילו מעדיף אם הם היו מעט יותר צרים כי השימוש בהם הוא יחסית מועט וגודלם כמעט כגודל מקשים במקלדת.

האופן האחרון בו אתם מתקשרים מול המחשב הוא בעזרת סטיילוס ה- ThinkPad Pen Pro, עם 2048 רמות של לחץ שיאפשרו לכם לצייר כאוות נפשכם ב- Paint. אני כמובן סתם צוחק, כי לצרכי גרפיקה של ציור תרשימים הנדסיים או שרבוט או אין Stylus. לדברי Lenovo, טעינה של 15 שניות תספק עבודה של 100 דקות. לא בדקתי את זה, אבל אין סיבה לא להאמין לטענה, צריכת הזרם על ידי עטי Stylus היא די אפסית.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מסך 14" ואין באמת צורך ב- 4K

המסך בסדרת ה- ThinkPad X1 Yoga תמיד בגודל 14" עם פאנל מסוג IPS, כאשר הוא יכול להגיע בתצורה ההתחלתית ברזולוציה של 1920×1080 עם בהירות של 300NITS. קיימת גרסה נוספת של המסך ברזולוציה הזאת עם PrivacyGuard ועל מנת לפצות את הבהירות הנמוכה יותר בשל הטמעת הפילטר, הבהירות גדלה ל- 400NITS. יש אפילו עוד אופציה של המסך באותה רזולוציה ועם 400NITS.

אם נעלה ברזולוציה, קיימת גרסה ברזולוציה של WQHD, כלומר 2560×1440 עם בהירות 300NITS. כאשר פורסים את הרזולוציה הזאת מעל 14", הכיתוב מאוד קטן, כל כך קטן, שכנראה תשנו את ה- Scaling של ה- TXT לכדי 150%. 

בגרסה הבכירה, קיימת גרסה ברזולוציה של 3840×2160 עם אסמכתת Dolby Vision, ו- HDR400 ובהירות 500NITS. גם Scaling של 200% היה די קטן ולא כל כך שמיש אלא אם כן יש לכם עיניים של נץ צעיר.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי
פאנל IPS עם זויות צפיה רחבות ויכולת הפקת תמונה עשירה בצבע

 

מבחינת איכות תמונה, אני בחנתי את דגם ה- WQHD ועבדתי ב- Scaling של 125%. המסך היה חד כתער וצפייה בוידאו היא חוויה כיפית עם שחורים עמוקים למדי והפקת צבעים באיכות של עד 110% מה- sRGB. זה אומנם טוב, אבל לא כמו דגמים אחרים כמו ה- ThinkPad X1 Carbon שמשיג ערכים גבוהים יותר בקטגוריה זאת. בקצרה, אין לכם מה להיות יותר מידי מוטרדים מאיכות התמונה, היא בהירה דיו עבור עבודה באור יום, הפקת התמונה טובה ומשביעת רצון וכאשר רוב העבודה שלכם היא ב- Web ו- Office ולא עריכת תמונה קריטית לצרכים הוליוודים, אתם יכולים לעשות V בקטגוריה זו.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

ביצועים

הדגם שהגיע לידי בעל מעבד Intel Core i7-8665U, מפלטפורמת ה- vPro, בנוי בליטוגרפיה של 14nm, בעל 4 ליבות ו- 8 נימים עם TDP ממוצע של 15W. נכון, זה לא דור 10 של Intel וזה מעט מאכזב, במיוחד לאור זה שיצרנים אחרים כבר הציגו מחשבים ניידים עסקיים עם דור 10, אך למרות האמור, עבודה אינטנסיבית עם Chrome בו פתוחים עשרות חלונות, מוזיקה ברקע דרך Bluetooth, מסמך אקסל ענק וצריכת המעבד עמדה על אחוזים בודדים. רק עבודה אינטנסיבית יותר, כמו קידוד וידאו או הרצת AutoCAD יכולה לתת עומס אמיתי למחשב, אך לצרכים כאלו, שעדיף היה מראש לקנות מחשב עם כרטיס גרפי מתאים לזה.

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 

יחידת הוידאו של המחשב היא Intel UHD Graphics 620. זהו מעבד גרפי שפותח בשנת 2017 עבור סדרת ה- Kaby Lake R עם 24 יחידות עיבוד וכמובן פריסה בחומרה של פרופילי וידאו מובילים כמו VC-1, VC8, VC9, HEVC או MPEG-4 AVC, דבר שיבטיח לכם אחוזי שימוש אפסיים מצד ה- CPU כאשר כל עבודת הפריסה תוטל על ה- GPU. זהו כמובן לא מעבד שמיועד לגיימרים, אלא לעבודה משרדית נטו.

ראוי לציין לטובה את יכולת ההטענה המהירה של המחשב, הוא מסוגל להגיע מ- 0% ל- 80% תוך שעה טעינה. זה מצויין אם אתם בקונקשן קצר והגעתם כבר לשער שלכם – ואם לא הספקתם להטעין, בשל חיבוריות ה- USB-C, ניתן יהיה להטעין אותו דרך סוללה חיצונית מתאימה.

סיכום

הדור הרביעי של סדרת ה- Yoga מהווה שיפור כמעט מנצח של הדור השלישי. הייתי מצפה כאן לדור 10 של Intel ואפשרויות חומרה נוספות כמו יחידות עיבוד מבית AMD, אלו כבר תוספות שייתכן ויצדיקו שדרוג למי שמחזיק דורות קודמים של הסדרה, אבל למי שכן תר היום אחר מחשב נייד עסקי או כזה שרוצה לפנק את עצמו בכזה, ה- X1 Yoga מהווה גרסה דקה וקלה יותר מהדור הקודם, עם מצב טאבלט נפלא ונוח שיהיה לכם גם כיף לקחת אותו למיטה איתכם. זמן הסוללה ארוך למדי ואמצעי האבטחה שנקטה כאן Lenovo תשמח כל מנהל IT שישקול לחיוב את הסדרה לעומת המתחרים הבולטים מבית HP או Dell.

בשל הייעודיות של המחשב עבור צרכים עסקיים, הייתי מצפה להטמעה קבועה של שכבת ה- PrivacyAlert & PrivacyGuard ללא צורך בתשלום נוסף. גם הכללת קורא כרטיסי SD חסרה כאן והכי בולט זהו השימוש בדור 8 של Intel במקום ה- 10, משהו שהמתחרים מבית Dell כבר החליטו להטמיע עם דגם ה- Dell XPS 13 2-in-1, אך האחרון איננו מחשב עיסקי ובעל זמן סוללה קטן יותר.

יש להניח כי בקרוב מאוד Lenovo תציג גרסה מעודכנת עם דור 10 של Intel ואם אתם לא באמת צריכים את מצב הטאבלט, תשקלו לקחת את ה- ThinkPad X1 Carbon אשר די דומה בתכונותיו, אך מעט קל יותר בשל סוללה קטנה יותר.

למרות כל האמור, ה- Lenovo ThinkPad X1 Yoga שומר על מעמדו כאחד ממחשבי ה- 2:1 הטובים ביותר כיום ומי שיקנה אותו כפינוק עצמי או יקבל אותו לאור עבודתו החדשה, לא ישמיע ציוץ של תלונה.

מחירי הסדרה נעים בין 6000 ש"ח ל- 11000 ש"ח, בתלות המפרט שנבחר.

 

לדיון בנושא: מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

  מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

 מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי

מחשב נייד Lenovo ThinkPad X1 Yoga דור רביעי


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

11:00
  /  
31.03.2020
  
מאת: זיו רוזנפלד

1