סמסונג QLED עם תאורת Direct full array – טלויזיה 65Q95T

ספינת הדגל של סמסונג הגיעה לישראל - ה-Q95T בבדיקה מעמיקה


עיצוב חיצוני

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הערה: במטרה לשמור על אורך המאמר סביר, נתמקד בעיקר בפיצ'רים וביכולות החדשות של המסך ופחות בפיצ'רים וביכולות שקיימים במסכים וכבר עובדים באופן מושלם, נזכיר אותם אך לא נכנס בהם לעומק.

ה-Q95T מעוצבת באופן עוצר נשימה, אך שונה ממה שאנחנו מכירים ממסכים בשנים האחרונות. הדבר הראשון ששמים לב עם ה-Q95T זה העובי – המסך אינו דקיק ובולמי כמו שאנחנו רגילים לראות, אלא יש לו עובי – 34.8 מ"מ.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

העיצוב אינו מדגיש את העובי, אשר מורגש רק כשבאים ומסתכלים עליו מהצד. מקדימה, יש למסך מסגרת דקיקה עם bezel מזערי אפילו יותר ממה שאנחנו רגילים ממסכים מסוג זה. הסיבה לעובי המפתיע הוא שמדובר במסך Quantum Dot (או QLED בסמסונגית ) עם תאורת אחורית ישירה – Direct full array מסוג 16X. כאן יותר קשה לפענח את שפת המרקטינג של סמסונג, שכן מיתוג ה-Full array אינו תואם למספר האיזורים בפועל – יש מספר דגמים שממותגים 16X ומספר איזורי התאורה בהם מעט שונה. ככל הנראה מדובר על טווח של 120-144 איזורי תאורה, כאשר הסיבה לשוני הוא שבגדלים שונים של המסך יש כמות שונה של איזורים. ב-65" מדובר ככל הנראה על 120 אזורי תאורה – ועוד על כך בפרק במאמר על איכות התמונה.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

המסך מקבל את אותם החיבורים של מודלים קודמים ומשתמש בחיבור הסיבאופטי שכולל גם את חיבור החשמל למסך. די מדהים שלמסך כל כך גדול ועם כל כך הרבה טכנולוגיה יש רק חיבור דקיק אחד שקוף/כסוף. קופסאת החיבורים עשירה בחיבורים ואופציות ותומכת בכל מה שניתן לחשוב עליו.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

השלט קטן, סופר נוח וארגונומי להפליא. לדעתי מדובר בשלט הטוב ביותר בין הטלויזיות שמוצעות כיום בשוק. אין לו שום פונקציונליות מיותרת – בעצם הפונקציות המיוחדות היחידות שיש לו הן כפתורי נטפליקס, אמזון פריים וידאו, ודפדפן.

כמובן שכל היכולת של שליטה אוניברסלית מתקדמת קיים גם במסך זה, והפרוצדורה להגדיר שלט אוניברסלי ברורה וקלה ועבדה ללא בעיה עם כל המכשירים שניסיתי. כאשר עוברים בתפריט הראשי לכניסה המתאימה. במקרה של ה-AppleTV 4K המסך גם מציג תמונה של המכשיר עצמו! המסך מדליק בעצמו את המכשיר והשלט ישר עובד. בשלב ההגדרות, המסך גם שואל אם מחוברת מערכת קולנוע ביתית בכדי לדעת כיצד להפעיל את כפתורי הווליום בשלט.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95Tמה חסר בשלט? הייתי שמח לכפתור שמאפשר העברת כניסות ישירה במסך, כפתור ישיר להגדרות ה-Settings שהפכו ממש לקשים להגיע אליהם ואולי כפתורים ישירים לאפליקציות חוץ מהשלושה שנבחרו. אבל אם להגיד את האמת, ההחלטה של סמסונג לצמצם למינימום את מספר הכפתורים והבחירה שלהם במה שנכלל בסופו של דבר היא נכונה וצודקת. הכפתורים הללו אולי היו עושים לי אישית את החיים יותר פשוטים אבל היו הופכים את החיים ליותר למורכבים לצופים רגילים שזקוקים לממשק פשוט ונוח.

המסך גם יודע לשלוט לא רק על מכשירים ב-IR שמחוברים אליו אלא גם להיות בקר של בית חכם אחרי רכישת Withings בידי סמסונג. עם זאת, לא ראיתי שינוי דרמטי במערכת הזו ומה שבעיקר מעכב אותה היא שבארץ פחות משווקים מוצרים עם תמיכה של Withings.

הפאנל עצמו עשיר מאוד בזויות הצפיה, הוא בהיר מאוד (עוד על כך בפרק על המדידות) ועשיר בצבעים. הפאנל מצופה בציפוי חדש שיש לו pattern מיקרוסקופי אשר מצמצם החזרי אור. הוא אכן עושה זאת היטב – החזרי האור מהמסך נמוכים ממסך בסדר גודל שכזה, אך השיפור מגיע עם מחיר מסויים.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

ניתן לראות שהחזרי האור (שהם כאמור נמוכים ממסכים דומים אחרים) כוללים מין שובל אור שנמשך שמאלה מההחזר המקורי. בעוד שהאפקט מפחית מאוד החזרים ממקורות אור אחוריים שמוצבים מול המסך, הוא פחות מצליח להתמודד עם מקורות אור צידיים – כלומר, אם יש לכם חלון או תריס ממש לצד המסך, זה מייצר סוג של שובלים צבעוניים שאני לא מכיר במסכים אחרים. לא מדובר בהחזרים מציקים מאוד או בהירים מאוד, אבל אם יש לכם מקור אור חזק ממש לצד המסך, כדאי לשים וילון בכדי להמנע מהתופעה.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הממשק הראשי שופר ושוכלל מדורות קודמים והאמת היא שנראה שהיצרנים הגדולים לומדים ומשתפרים מתוך לימוד מהמתחרים זה של זה. כפתור הבית מעלה את הממשק – כאשר בתחתית המסך יש לנו משמאל אייקונים של כניסות או אפליקציות: מבחינת המסך, אין הבדל מהותי בין השניים – ובצדק. מעל הממשק הזה עולה ממשק משנה של פונקציות בתוך הכניסה או תכנים באפליקציה בכדי לחסוך לנו הקלקות מיותרות. כאמור, ראינו את הממשק הזה בעבר, הוא מאוד מזכיר את WebOS בגרסאות מוקדמות שלו (כיום הוא פחות מתנהג ככה).

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הקושי היחיד שיש לי עם הממשק הזה הוא שלא הכי ברור איך הופכים אפליקציה שכרגע הותקנה לאייקון בתחתית וגם לא הכי קל להסיר או לשנות את הסדר בין האייקונים. לקח לי כמה דקות להבין שלחיצה על החץ למטה מביאה את מרבית הפונקציונליות שחיפשתי.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מימין לאייקון הבית, נמצאים מספר יכולות מתקדמות – חיפוש (שממוקד בעיקר ביוטיוב), מצב אמביאנטי שמציג תמונות של הקיר או של תמונות גלריה במקום כיבוי המסך, גישה לקטלוג המלא של האפליקציות, בחירה בכניסות ספציפיות ולבסוף – הגדרות המסך.

באיזור הכניסות ניתן לבחור לא רק כניסות פיזיות כגון HDMI או USB, אלא גם לעשות סטרימינג מהרשת (עוד על כך בפרק על הסטרימר) ולשנות את הגדרות השלט האוניברסלי.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך ההגדרות נותן גישה בתפריט הראשי לפונקציות הפופולריות ביותר, כגון מצב סאונד, מצב גיימינג והגדרות מצב חכם.מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

למי שכמוני אוהב לשחק עם ההגדרות הראשיות, הדבר דורש הרבה יחסית הקשות על השלט. מצד שני, כמה פעמים אתם צריכים לגעת בתפריטים האלה אחרי הימים הראשונים שלכם עם המסך? סמסונג צודקת – עדיף שלא לגעת בתפריטים האלה אם לא חייבים ועדיף שהם יהיו רחוקים מהעין ומהלב.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הגישה לתכנים מהתפריט המשני מודגשת מאוד, נראה שסמסונג שמה דגש יותר ויותר על התכנים בכל שירות על פני השירות עצמו. הדבר אמור לאלץ את יצרני האפליקציות להוציא החוצה את התכנים המעניינים שלהם לממשק הראשי. הבעיה שאפילו שחקנים משמעותיים כמו אפל, בשירות המוזיקה שלהם, ואמזון פריים וידאו לא תומכים בכך וחבל מאוד.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

יכולות מיוחדות

הזכרנו את המצב החכם, אז נתחיל ממנו – המסך כולל יכולות התאמה עצמית שמגיעות דלוקות אלא אם תכבו אותם. מדובר תחילה בהתמודדות עם תאורה סביבתית – כאשר האופציה דלוקה, המסך מסוגל לזהות עוצמות אור (ויתכן שגם גוון, אם כי לא הצלחתי לאמת זאת) ולהתאים את עוצמות האור של המסך בהתאם. כשזה פועל לא ממש רואים את זה כי זה עדין, אבל מדובר כאן במסך עם עוצמות אור משמעותיות, כך שהדבר משמעותי.

החלק המשמעותי ביותר של מצב חכם הוא ההתמודדות שלו עם אודיו. כאשר האופציות דלוקות, המסך לוקח בחשבון את עוצמות הקול הסביבתיות בעזרת מיקרופון ויודע להתגבר על רעש רקע. כשהשואב הרובוטי התחיל לפעול פתאום שמתי לב שאני עדיין מצליח לעקוב אחרי הדיאלוג. גם בלילה כאשר הכל מוחרש קל לי לעקוב אחרי הדיאלוג.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95Tיכולות נוספות בתחום הזה הוא עוצמה והגברת קול מסתגלת שנותנת עוצמת קול אבסלוטית בלי קשר למה שהערוץ הספציפי מחליט. מתי זה משמעותי? מי שסובל מעוצמות הקול בעת הפרסומות ומוצא את עצמו כמוני מחליש בפרסומות ומחזק כשהן מסתיימות. סמסונג לא הראשונה עם הפיצ'ר הזה – דולבי היו לפניהם עם Dolby volume אלא שלטעמי Dolby volume עובד רע מאוד – מעוות את הצליל ואני לא מצליח לעבור יותר משעה איתו דלוק במערכת הק"ב הראשית שלי. לעומת זאת, הפיתרון של סמסונג פשוט עובד. לא הרגשתי ירידה באיכות הסאונד אלא ההיפך – הסאונד ברור וקל יותר להבין מה קורה על המסך גם כשהווליום יחסית נמוך.

כמובן שלמסך יש את כל היכולות המוכרות של עידן+, הקלטה וסטרימינג מ-USB אבל מה שחדש הוא שהמסך יודע להציג כמה דברים בו זמנית באופן חכם דרך ממשק שנקרא Multiview. מי שהשתמש בסמארטפונים של סמסונג כבר מכיר את הרעיון – הם נתנו להשתמש ולעבור בין אפליקציות על גבי המסך גם כשאנדרואיד עצמו לא תמך בכך.

כאשר האופציה דלוקה, היא תכנס לפעולה כאשר תריצו משהו שמצדיק זאת. לדוגמא, אם תעשו Airplay למסך עם האייפון, או שממש תגעו במסך עם המכשיר אנדרואיד שלכם שיתמוך בכך. שיקוף המסך נכנס לפעולה מיד אך במצב Multiview שמאפשר לכם עדיין לראות את מה שנמצא על המסך.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

לחיצה על חץ למטה ותוכלו לתפעל את ה-Mutliview כולל להחליט באיזה פורמט הוא יוצג – כ-PIP בפינה, או האם הוידאו הרגיל יוצג בפינה. כך ניתן להמשיך ולצפות בחדשות בקטן אם פתאום משהו חשוב יקרה, אך בינתם לצפות בסרטון או להציג משהו למישהו על המסך הראשי.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

זה כמובן אוטומטית כאשר משתמשים במכשיר הנייד בכדי לעשות Casting או לשתף מסך. כך למשל אני צופה ומתפעל את יוטיוב בעוד שהאפלTV מחובר בחיבור ה-HDMI השני וגם הוא פועל. לחיצה על OK עושה זום ונכנסת לכניסה הספציפית. לחיצה ארוכה על כפתור ה-Back מעביר אותנו מיידית לכניסה השניה.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95Tכאשר הנייד מתנתק, החיבור נעלם והמצב חוזר לקדמותו.

פיצ'ר נוסף שכבר מוכר מהדור הקודם של מסכי סמסונג הוא מצב ה-Ambient שמאפשר לכם לצלם את קיר הרקע או הסביבה של המסך ולהציב אותה כך שכשהמסך דלוק הוא יכול להציג מידע מעל "הקיר המקורי שלכם" ולהפוך כביכול לשקוף. למרות שזו הצגת יכולת של המסכים של סמסונג שלא להצרב, אני מתקשה לחשוב שמשפחות ישראליות ישתמשו ביכולת הזו ואם כבר ישתמשו בגלריות האמנות במקום זה.

אפל אפל אפל

היחסים בין אפל לסמסונג מורכבים מאוד. מצד אחד, סמסונג היא המתחרה המשמעותית כמעט היחידה בתחרות על סמארטפונים ואולי אפילו טאבלטים, שוק יוקרתי במיוחד. מצד שני, סמסונג היא שותפה וספקית של אפל בתחומים אחרים, כגון ספקית זכרון ויחידות תצוגה למכשירים רבים של אפל (ככל הנראה לא רק של האייפון והאייפד במודלים רבים אלא יתכן שגם במחשבי המקבוק).

בעניין המסכים החכמים, סמסונג היא הראשונה שהציגה שילוב מלא של היכולות של אפל בתחומי השירותים וגם הפעם היא מציגה יכולות שעדיין לא קיימות אצל המתחרות. ב-Q95T אנחנו רואים את השירותים הבאים של אפל:

  • Airplay 2 – מימוש מלא ואיכותי של השירות
  • Home – שילוב של יכולות הבית החכם של אפל
  • AppleTV+ – יכולת מלאה לצפיה בתכנים של אפל ואפילו בצד שלישי עם כל היכולות HDR, תרגום, איכות תמונה 4K ואודיו המלאים שזמינים בשירות.
  • Apple Music – מימוש מלא של שירות המוזיקה של אפל.

שני האחרונים מעלים ממש גבה – לא רק שאפל כאן נותנת ממשק לתכנים שלה אלא שהיא מעודדת אתכם ממש להרשם לשירותים האלה גם אם אתם לא לקוחות שלה. זה מסוג הדברים שבחיים לא היינו רואים בעידן של סטיב ג'ובס שאפילו לאפשר למשתמשי PC להשתמש באייפוד בזמנו היה קשה עבורו עד מאוד.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

המימוש של שני השירותים מושלם. הגימור של האפליקציות מעולה, הכל עם אנימציות ואפקטים חלקים. אם לא הייתם יודעים שאין לכם AppleTV 4K לא הייתם יכולים לנחש שכל זה רץ על גבי הטלויזיה החכמה עצמה.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

כך גם בתחום הוידאו, מגוון הסרטים החדשים והתוכניות שזמינות דרך שירות AppleTV הוא עצום ורחב – סרטים חדשים וסדרות של מרבית הערוצים המשמעותיים בארה"ב. חשוב לשים לב שזה אחד השירותים היקרים ביותר לוידאו מסוג זה, אם כי מרבית התכנים שנמצאים בו באיכות המקסימלים שניתן לצפות בהם – HDR ו-4K עם סאונד מעולה במספר רב של תכנים.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

התכנים המקוריים של אפל כמובן זמינים עם תרגום מלא בעברית, כולל תרגום SDH שמיועד לקשיי שמיעה.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

החיפוש

בעוד שבמכשירים הניידים שלה, סמסונג הפחיתה לאחרונה את התלות שלה ב-Bixby, מנוע החיפוש הקולי שלה. החיפוש והתפעול הקולי של המסך נעשה דרך Bixby. עד כמה אנשים באמת משתמשים בשירות הזה של חיפוש קולי דרך השלט רק היצרניות הגדולות יכולות לדעת ועובדתית הן ממשיכות להוציא את הפיצ'ר הזה במסך אחרי מסך, שנה לאחר שנה, מה שלא בטוח שהיו עושות אם לא היו לשירותים הללו משתמשים.

לחיפוש במערכת ניתן לגשת במספר דרכים – כולל דרך התפריט הראשי שיש לו כפתור חיפוש שבעיקר פועל על יוטיוב. כאן ניתן לחפש בעברית עם מקלדת מעט מתוחכמת מדי – אתם יכולים להקליד על אות במקלדת והאותיות הבאות שבסבירות גבוהה תבחרו בהן יופיעו סביב המקש. אחרי שמתרגלים לשיטת ההקלדה הזו זה באמת מאיץ משמעותית את תהליך ההקלדה, מצד שני זה מסבך מאוד את ההקלדה וזה בוודאי לא יעבור את "מבחן הסבתא" – כלומר האם סבא או סבתא שלכם יוכלו להקליד בשיטה זו ? כאמור שום סיכוי וחבל שלא מצאתי דרך לבטל הקלדה בדרך זו.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

על מנת להשתמש בחיפוש לפי קול – כאשר לוחצים על כפתור המיקרופון על גבי השלט בפעם הראשונה, Bixby יעלה וידרוש מכם להגיד מספר דברים על מנת לזהות את הקול שלכם ולעשות חיפוש וגם הפעלת פקודות על המסך. כבר כמה שנים שכל המסכים המובילים בישראל עקרונית תומכים ב-Alexa ו-google assistant אך השירותים הללו אינם פועלים בישראל ובוודאי שלא בעברית (גוגל דווקא עושים סימנים משמעותיים של התקדמות בתחום) ולכן השירותים הללו חסומים לנו לחלוטין על ידי המסכים החכמים המובילים בשוק.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הבעיה? בעוד שהשירותים מבוססי גוגל תמכו בעברית, יש כאן ריגרסיה וביקסבי איננה תומכת בעברית בשום אופן. כך בעצם נוצר מצב שאין יותר חיפוש קולי בעברית, לפחות לא שאני הצלחתי להפעיל.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

הפרוצדורה של ללמד את ביקסבי את הקול האישי שלכם היא לא פשוטה והיתה לי קשה להבנה. לא הבנתי אם אני אמור ללחוץ או רק לדבר, ובאיזה שלב בתהליך אני בדיוק נמצא.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

בסופו של דבר, החיפוש החדש מרגיש פחות פונקציונלי ופחות שימושי מהחיפוש בדורות הקודמים של מסכי סמסונג. אני לא בטוח שזה משמעותי, כי כאמור, אני לא מכיר אף אחד שמשתמש בפיצ'ר הזה בישראל.

מסך חכם

חנות האפליקציות של סמסונג עברה שדרוג יחד עם הממשק של המסך והפכה לפשוטה ונוחה בהרבה. קל מאוד למצוא ולהתקין אפליקציות כמו גם לזהות את האפליקציות שמותקנות אצלכם במכשיר. הדבר מאוד מזכיר ממשקים של אנדרואיד – יש לנו לוח של האפליקציות שמותקנות וכמובן רשימה ארוכה של אפליקציות חדשות שניתן להוסיף.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

אם בתחילת הדרך סמסונג הובילה את כל תחום הסמארט בישראל ובעולם, בשנים האחרונות הורגשה ירידה משמעותית במספר וסוג השחקנים הישראלים שכתבו אפליקציות שרלוונטיות לנו הישראלים. בעולם זה לא המצב – סמסונג היתה ונותרה מובילה בתחום. השנה נרשמה התקדמות דרמטית בנוגע לתחום זה ובחנות האפליקציות אנחנו סוף סוף רואים את השחקנים הישראלים המובילים. כמובל שכל השחקנים העולמיים, כמו אמאזון, נטפליקס, יוטיוב ואפל כבר כאן.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

עדיין לא כל השחקניות בפנים אבל הוט כבר כאן בשתי גרסאות: Next שמיועד ללקוחות חדשים מוזלים, ו-HOT SMART שמיועד לחדרים נטולי ממיר.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

יס כאן, אבל בגרסאת StingTV בלבד, כאשר החברה הציגה בשלב ההשקה שגם Yes+ בתוכניות.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

גם פרטנר ומאקו כאן. השחקן העיקרי שחסר הוא סלקוםTV שהיו מהראשונים בפלטפורמה ומשום מה נעלמו ממנה ללא הסבר, וכאן-11 שלאחרונה הסירו את האפליקציות שלהן ממרבית הפלטפורמות החכמות. לאחר ההתקנה, האפליקציות מופיעות בתיבה של האפליקציות וניתן ללחוץ על כפתור עליון בכדי למקם את האפליקציה החדשה בסרגל הראשי של המסך.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

כמו כל המסכים גם ה-Q95T כולל סטרימר שיודע להזרים וידאו מהרשת או מ-USB ללא קושי. המסך זיהה בקלות את ה-NAS של סיינולוג'י וניתן היה להזרים מוזיקה, תמונות וסרטים.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

גם סמסונג הצטרפה למגמה העולמית של התנתקות מחברת DTS וגם במסך זה כבר אין פיענוח של תכני אודיו DTS למינהם. לא ניתן היה לבדוק אם הם מועברים ב-Bitstream אך במסכים אחרים גם זה נוטרל. ככל הנראה הדבר נעשה בכדי לחסוך בעלויות הרישוי אבל משמעות הדבר היתה שמספר לא קטן של תכני בדיקה שאני משתמש בהם תדיר, פשוט לא השמיעו סאונד.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

כל פורמטי דולבי שבדקתי נתמכו באופן מלא, כולל TrueHD שנשמע נפלא ברמקולים של ה-Q95T (אם כי ככל הנראה הפיענוח הוא של ה-Core ולא של הפורמט HD audio המלא).

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

תופעה נוספת שחוויתי היתה קושי רב להעביר קדימה את הסרט למקום רצוי, הסטרימר או שלא העביר מספיק מהר את הסרט קדימה או שפשוט סירב לחלוטין להקפיץ אותו קדימה. הבעיה שאם מפסיקים את הסרט (למשל לוחצים על כפתור אחורה בטעות), תצטרכו ממש לצפות בכל הסרט מחדש בגלל שהסטרימר לא זכר זאת ולא שאל אותי אם להתחיל איפה שהפסקתי.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

איכות התמונה היתה מצויינת והמסך תמך בכל פורמטי הוידאו שבדקתי, כולל 4K עם H264 ו-HEVC עם ובלי HDR10 ו-HLG. סמסונג אינה תומכת בפורמט DV. עם זאת יש לציין שהמסך אינו תומך ב-DTM כלשהו, יתכן שבגלל שהוא מראש מניח שהוא בהיר דיו בכדי להמנע מכך לפחות בתחום ההתאמה בעוצמות האור.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

כמו בדורות קודמים של מסכי סמסונג, המסך תומך באופן מלא בתרגום עברית, אם כי בעימוד שמאל-לימין שמציב את הפיסוק בסוף המשפט בצד הימני במקום השמאלי. הגופן הקטן ביותר עדיין די גדול באופן יחסי למסך.

מסך QLED עם תאורת Direct full array - סמסונג 65Q95T

מבחינת רוחב פס, טלויזיות כיום עדיין משתמשות בחיבור קוי 100M ובבדיקת יציבות, המסך הצליח למשוך תכנים ב-90Mbps ללא גמגומים או קושי.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

עיבוד התמונה של המסך הוא כבר דור שני של מעבדי תמונה מבוססי AI, כאשר כל ההגדרות של עיבוד התמונה נמצאים תחת התפריט "הגדרות בהירות תמונה". מנגנון החלקת התנועה עובד מצויין על תוכן אמיתי, אך עם תבניות בדיקה הוא התקשה לשמר את הרזולוציה המלאה.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

יש לציין את תפריט "תנועה חלקה בתנועה" שתפקידה היא לכבות את התאורה האחורית לחלוטין כאשר פאנל ה-LCD עובר מפריים אחד לאחר. האפקט מחדד מאוד את התנועה אך גורם להורדה משמעותית בעוצמת האור ומוסיף מעט הבהוב (כמעט ולא מורגש). לא הרגשתי צורך להפעיל יכולת זו.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

הפאנל כאמור מאוד קונטרסטי ומדובר בתאורה אחורית מקומית עם מספר רב של איזורים – השאלה הגדולה היא כמובן עד כמה התאורה האזורית מורגשת והאם יש עננות או זליגת אור מחוץ לאיזורי התאורה. אני שמח לדווח שבתוכן אמיתי כמעט ולא ניתן לראות את האיזורים ומנגנון התאורה המקומי עובד מצויין – לא הורגשה זליגת אור לא צפויה ואזורי התאורה קטנים למדי . מה שכן מורגש יותר זה העמעום עצמו – כאשר המסך הופך בהיר או כהה במכה אחת, לעיתים התאורה האחורית איטית יותר במעקב.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

בתמונה אמיתית, המסך מככב, איכות התמונה שלו מצויינת ועוצמות האור הגבוהות מקנות למסך תמונה ראליסטית וצבעונית במיוחד. המסך חד וקונטרסטי – תענוג.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

אחד הסרטים הקשוחים לאחרונה הוא מחזמר Hamilton שמצד אחד כולל רקעים שחורים ו-near blacks ומצד שני עוצמות אור חזקות מאוד עם HDR, מה שדורש מהמסך קונטרסט גבוה בכדי למנוע מהשחורים להפוך לאפרפרות חלבית. התמונה קונטרסטית ופאנצ'ית.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

הצבע במקס הזועם קיצונית – הסרט הזה לוקח לקצה את היכולות של HDR…

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

גם עיר החטאים מאתגר מבחינת קונטרסט וחדות – מתברר שאני חובב לא קטן של פרנק מילר בבדיקות האלה.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

מדידות

המסך נמדד מצויין וכמובן שהדבר הכי מעניין הוא לאיזו בהירות הוא מסוגל להגיע. זו תשובה מאוד טריקית מכיוון שהמסך עושה לעצמו התאמות לעיתים לפי זמן (הוא מתחיל כהה ומגביר כשהוא רואה שיש בכך צורך) וכמובן שיש לו גם רזרבות של עוצמות אור אם יש תאורה סביבתית חזקה ומצב ה-Smart דלוק. לכן כדאי לקחת את המספרים הללו עם גרגר של מלח – הם עלולים להשתנות כתלות בתוכן, כמה זמן החלק הבהיר זמין ובתאורה הסביבתית.

ב-SDR (תוכן רגיל) הגעתי ל-897 ניטים במדידת חלון תאורה בגודל 5% מסך המסך. כאשר כל המסך היה מואר, המסך ירד ל-412 ניטים ככל הנראה בכדי שלא לצרוך אנרגיה יתר על המידה.

ב-HDR הסיפור מעניין אפילו יותר, חלון 100IRE נמדד ב-752 ניטים שלאחר כמה שניות החלו להגביר את עצמת האור עד שהמסך התייצב על 1200 ניטים! משמעות הדבר היא שמדובר במסך שיכול בקלות להתייצב בכל סלון, מואר ככל שיהיה ולהתגבר על השמש הישראלית הקשוחה.

במדידות טווחי הצבע, המסך מככב עם מדידות מושלמות – כולל 6515K מדידה מושלמת.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

ב-DCI-P3 המדידה טובה, אך מעט מוזזת ממקומה – אם כי מדובר בטעות משנית – המסך מגיע למלוא הטווח האפשרי כיום בתכני HDR.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

בגאמה, המסך מודד 2.43 במצב BT.1886 (שתואמת ל-2.4 גאמה רגיל).

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

בתחום יציבות הצבעים, המסך יכול לקבל שיפור קל בעזרת כיול, בעיקר בכך שהירוקים שלו מעט נמוכים ביחס לאדומים ולכחולים – אך אפשר לראות שהגרף יציב מאוד מעל 20IRE.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

בתחום האחידות המסך מגיע לאחידות טובה, בוודאי ביחס למסכי LED, עם למעלה מ-80% אחידות במרבית האזורים למעט בפינות המסך.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

במדידת Lumniance uniformity בתצורת U (כלומר, הקצה השמאלי של הגרף הוא הפינה השמאלית העליונה במסך, מרכז הגרף הוא מרכז המסך, והפינה הימינת בגרף היא הפינה הימנית העליונה במסך).

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

החתימה הספקטרלית של המסך מאוד יפה ומדגישה היטב את המשמעות של Quantum dots במסך – כל צבע מאיר באופן חד ובודד וכך לא מתבזבזת אנרגיה על תדרי אור שבין צבעי היסוד.

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

תמיכה בגיימינג הפך לנושא חשוב ביותר, והמסך לא רק תומך ב-Freesync אלא שיש לו שני מצבי משחק. הראשון כולל עיבוד תמונה מלא אך בעל latency מופחת: 26 מילישניות, לעומת מדידה של 83.3 מילישניות במצב וידאו רגיל. המצב השני הוא מצב נטול עיבוד תנועה כלל, עם 11.6 מילישניות של latency – מעולה לגיימרים.

יתרון נוסף לגיימרים ולמי שמתכנן להשתמש במסך לטובת מחשב, הוא שהמסך חסר סיכון לצריבה כלשהי, נקודה שסמסונג מקדמת במרץ ובהתלהבות כיתרון תחרותי ממעלה ראשונה.

סיכום

סמסונג QLED עם תאורת Direct full array - טלויזיה 65Q95T

סמסונג מצליחים להפתיע שוב עם מסך פנומנלי שמציב סטנדרט חדש לאיכות תמונה במסכי LED. לא רק שה-Q95T מציג עוצמות אור משמעותיות, ברכה לסלון המואר הישראלי, אלא שהוא גם מוסיף עם עיבוד תמונה מרשים, איכות סאונד ופיתרון מלא ומושלם לעולם הגיימינג ולשליטה על הבית החכם ומכשירים שמחוברים אליו.

המסך אמנם עבה יותר ממסכים אחרים מהז'אנר, אך זאת הודות למספר רב של איזורי תאורה – מה שמאפשר למסך לקבל קונטרסט טוב בפועל, ברמה שדומה ל-OLED כמעט וזאת ללא זליגות אור מורגשות או משמעותיות. התאורה האחורית והמבנה החדש מאפשר למסך גם להגיע לרמות אחידות מאוד גבוהות ביחס למסכי LED שבד"כ יורדים ל-70% בפינות. כאן רק בנקודות הכי קיצוניות בטלויזיה, העוצמות ירדו ל-80% – תוצאה מצויינת לכל הדעות.

המסך זמין בשלושה גדלים. המחירים הם כמובן מחירים רשמיים (בפועל ניתן להשיג את המסכים במחירים זולים יותר):

  • 55QT95T – בגודל 55" – 7,190 ש"ח
  • 65QT95T – בגודל 65" – 9,490 ש"ח
  • 75QT95T – בגודל 75" – 14,990 ש"ח

לדיון בנושא: סמסונג QLED עם תאורת Direct full array – טלויזיה 65Q95T


8:00
  /  
24.09.2020
  
עפר לאור

1