Vertex2 – הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם


Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

הבעיה שלי התחילה כאשר ניסיתי לחבר מקרן ומסך עם תכונות שונות מאוד זה מזה לרסיבר שלי. לכאורה מדובר בפעולה פשוטה – הרסיבר הוא Denon X3400H כלומר, שלושה דורות אחורה אבל טכנולוגית פחות או יותר תואם למה שקיים כיום בשוק – תמיכה מלאה ב-4K ובכל פורמטי ה-HDR שקיימים.

למקרן יש שתי יציאות מוניטור HDMI שמיועדות בדיוק לכך ואפילו יציאת ZONE 2 שמאפשרת לחבר מסך או מקרן נוסף.

אבל כמות הבעיות שלי היתה עצומה. במקרים מסויימים לא יכולתי להסתנכרן מול AppleTV כלל, לעיתים התמונה היתה משובשת לחלוטין (ה-AppleTV החליט שהמקרן שלי תומך ב-Dolby Vision בעוד שרק המסך תמך) ומדי כמה ימים ה-AppleTV איפס את הגדרות הוידאו שלו, או שלא הצליח להסתנכרן מול המקרן.

החשוד המיידי היה כמובן כבלי HDMI. לטובת העניין החלפתי את כל הכבלים הרלוונטים לכבלי מתוצרת SMC, שהם כבלים פרמיום. לכשבוע באמת התופעות נרגעו יותר אבל הבעיה נותרה.

את בעיית ה-DV פתרתי בעזרת הגדרות הרסיבר שמאפשר לאותת שהוא אינו תומך ב-Dolby Vision ואכן השיבושים פחתו.

הקנדידט הבא היה הרסיבר, בטוח שרסיבר מהדור האחרון יפתור את הכעיה. שדרגתי את ה-Denon ל-X3700H, הדור האחרון שתומך גם ב-8K. כמובן שלא היה שום שינוי – הרסיבר הקודם פעל כשורה.

אז מה הבעיה?

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

HDMI מבוסס על טכנולוגיה עתיקה יותר בשם DVI. היא מעבירה כמויות Data משמעותיות (התקן הקודם של HDMI מגיע ל-18Gbps והתקן החדש שנכנס מגיע ל-48Gbps) בשל העובדה שהוא אינו כולל כיווץ כלשהו כלל. מרבית התקשורת היא חד כיוונית אך יש מספר נתונים שנמצאים בערוץ החוזר: EDID, Handshake, ARC, CEC וכמובן eArc ו-Ethernet (יכולת הרשת קיימת אך מעט מאוד מכשירים משתמשים או תומכים בכך).

התקן הוא המלצה וכך זה נראה. למרות כל כך הרבה שנים בשוק, יש מגוון אין סופי של כבלים וציוד שלא נתמך. פורמט CEC שהיה אמור לייתר שלטים אוניברסלים כמעט ולעולם אינו פועל כמצופה, מנגנון ההצפנה אמין יותר אך גם הוא לא תמיד פועל כשורה. אך גולת הכותרת היא ללא ספק HDMI Handshake – אותו תהליך שמתרחש כאשר אחד הצדדים מזהה שהצד השני נדלק, נכבה או השתנה.

במה מדובר:

  • CEC – התקן שמאפשר למכשירים שונים לתפעל אחרים. עקרונית זה היה אמור לאפשר לכם לשנות את הווליום ברסיבר דרך שלט הטלויזיה, ולשלוט בחיצים של הממיר גם דרכו. כאשר מדליקים את הטלויזיה או מעבירים כניסה, זה היה אמור לזהות את זה ולהדליק את הממיר או הנגן שמחוברים אליה. רמת התמיכה של מכשירים בתקן הוא נמוך מאוד ולמעט מספר מאוד קטן של מכשירים, בעיקר מסכי סמסונג ו-AppleTV אין כמעט תמיכה הדדית במוצרים של יצרנים שונים.
  • EDID – קוד מיוחד שמאפשר לכל שני מכשירים שמחוברים לזהות את היכולות והתכונות של המכשיר שמולם. איזה רזולוציה וקצבי נתונים הוא תומך, איזה פרוטוקול הצפנה, שם היצרן, ואפילו כמה lipsync הוא אמור להוסיף. הבעיה? גם כאן התקן כל כך מפורט וכמעט אף אחד לא תומך בכל היכולות כראוי.
  • HDMI Handshake – השלב שבו שני מכשירים צריכים להסתנכרן זה עם זה. זה מתחיל בהחלפת EDID וממשיך בהחלפת מפתחות הצפנה ופתיחת ערוצי וידאו ואודיו.
  • ARC ו-eARC – שני פרוטוקולים שמאפשרים העברת אודיו מהמסך בחזרה לרסיבר. גם כאן למרות הגיל המפולג של הפרוטוקול הוא נתמך חלקית ובאופן לקוי. לעיתים קרובות זה פשוט לא עובד ללא הסבר הגיוני.
  • HDCP – פרוטוקול ההצפנה של HDMI. מבין כל תתי הפרוטוקולים שהכיוון שלהם הוא הדדי זה יחסית אמין. לאחרונה שודרג מגרסא 2.2 (שמיועדת ל-4K ו-HDR) לגרסא 2.3 (שיפור לא כזה מהותי). לרוב זה עובד, אלא שלא תמיד שני הצדדים מצליחים להגיע לעמק השווה. אם זה קורה, או שהממיר שלכם עלול להודיע על "שגיאת הגנת העתקה" או פשוט תקבלו "רעש לבן" דיגיטלי.

כבלים, קצבי נתונים וכל השאר

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

במקום שיטה נורמלית שמקבעת תקן ושכל הכבלים יתמכו בו, הקונסורטיאום שבנה את HDMI וכבש את השוק הצליח לעשות באלגן שלם בין הפורמטים השונים. כל כבל יכול לקבוע את התאימות שלו לפי קצב הנתונים שהיצרן שלו בדק (ומי בכלל יודע אם אופן הבדיקה שווה משהו או לא) כאשר בתאכלס מה שחשוב הוא קצב הנתונים המקסימלי שהכבל יכול לסחוב באופן אמין וללא רעשים או תקלות. לפרוטוקול HDMI יש סבילות מאוד נמוכה לתקלות, מה שאומר שאם יש לכם כבל תקול עלולות להופיע מספר תופעות:

  1. הבהוב
  2. רעש לבן (חוסר סינכרון מוחלט של מפתחות הצפנה)
  3. נקודות לבנות או צבעוניות.

כאשר אתם נתקלים בתופעות הללו, אם באפשרותכם כדאי לנסות ולהפחית את רוחב הפס של התקשורת. איך עושים את זה? תלוי במכשיר, 4:4:4 למשל תופס פי 4 רוחב פס מ-4:2:0, אך יש מכשירים שמתעקשים על אחד או השני. כך גם עם מספר ביטים (שמרבית המכשירים יעלימו מכם).

דוגמא אקטואלית – ממיר Yes Ultra בחר לשדר את ה-4K שלו ב-50HZ עם 10 ביטים ב-4:4:4 (כמובן ב-SDR) מה שאומר שהוא דורש שעון TDMS בקצב 600Mhz, המקסימום שנתמך על ידי HDMI. על הנייר – סבבה, הם השקיעו. כמובן שהתוכן והממשק משתמש לא משתמשים בכל זה אבל מצד שני זה גורם להמון בעיות תקשורת אם הכבל או הרסיבר לא מסוגלים להגיע לקצבים האלה. תורידו ל-8 ביט וקיבלתם רבע מרוחב הפס ולא נדרש שימוש במקסימום TDMS clock rate, כך שכמות הטעויות נמוך יותר ואפשר להשתמש בכבלים ארוכים יותר.

עוד מכשיר פרובלמטי להפליא הוא ה-Chromecast ultra. בשם הפשטות, המכשיר הקטן הזה אינו כולל בעצם שום הגדרות וידאו כלל. הוא פשוט מתחקר את המסך ושם לכם את קצב התקשורת הגבוה ביותר שהמסך שלכם תומך – מקסימום ביטים, 4:4:4 וכמובן מקסימום קצב פריימים 60HZ לרוב. זה כמובן גורם לאין סוף בעיות אם הרסיבר או אחד הכבלים עושה בעיות.

נוסיף לזה תופעה מעניינת נוספת. יש שני סוגים של "מפצלים" רשמיים בתחום – רסיברים שמדווחים חזרה את פרטי ה-EDID של הטלויזיה שמחוברת דרכם. ויש מעבדי תמונה שרשאים להצהיר על EDID משלהם שהוא עיבוד של תכונות המעבד ושל המסכים ביחד. הרסיברים מנסים לשפר את זמני המעבר האיטיים בין הכניסות שלהם, שנוצרו בגלל פרוטוקול ה-Handshake האיטי להפליא. לשם כך הם לרוב מחזיקים ערוץ תקשורת פתוח כבר עם כל המכשירים שמחוברים דרכו. מה זה אומר? שמספיק שיש לנו מכשיר אחד או כבל סורר במערכת והוא עלול לשאול שאלות את הרסיבר או להעיר אותו או להתעקש באופן כלשהו על פרמטר כלשהו ולהכריח את פרוטוקול התקשורת כולו (מקרן ומסך) להתאפס.

ההמלצה שלי – צמצמו את מספר המכשירים שיש לכם במערכת ונתקו אותם פיזית מהרסיבר אם אתם רוצים לוודא שהם לא מייצרים לכם באלגן.

במקרה שלי, התופעה נוצרת בין 4 מכשירים שכל אחד מושך לכיוון אחר ולכל אחד אוסף מגבלות שונה:

  • AppleTV 4K – הגדרת הוידאו שלי היא 4K SDR 50HZ (כך אין הבהוב משמעותי כל פעם שרואים תוכן ב-YES+ או בסלקוםTV) אך עם 4:4:4 וכמובן עם Auto Range ו-Auto Rate. הראשון מאפשר לקפוץ בין SDR ל-HDR לפי התוכן, והשני מאפשר לקפוץ בין קצבי הנתונים השונים שרובם הם 24, 50 או 60 הרץ.הבעיה שה-AppleTV4K מנסה להתחכם יתר על המידה. כשהוא רואה שמתחלף מקור וידאו, הוא מאפס את ההגגדרות. כיצד הוא רואה זאת? דרך EDID. הרסיבר כמובן מתנהג כמו אזרח למופית ומעדכן את ה-AppleTV שהתחלף לו אמצעי התצוגה, וה-AppleTV זהיר במיוחד והוא כמובן מעדיף להיות על הצד הבטוח ולא סומך על ההגדרות של הוידאו ומאפס אותן.
  • AVR X3700H – גם כאן, מדובר במכשיר שעושה את מה שהוא צריך לעשות. לפי חוקי הצפנת HDCP – כל פעם שנדמה לרסיבר שמתחבר או מתנתק לו מכשיר או שנדרש סינכרון הצפנה מחדש, הוא צריך להעביר EDID בחזרה לכל המכשירים ולוודא שכל החיבורים תקינים. הבעיה היא שכשמדובר במקרן ובמסך, זו פרוצדורה מסובכת עם סיכוי גבוה לטעות. פתאום יש משמעות לאיזה מכשיר נדלק קודם, למי מחובר כרגע לרסיבר ולא מובטח כלל שהסינכרון הזה יצליח.
  • אמצעי התצוגה: 55CX של LG, ו-JVC N9. מדובר במכשירים מאוד שונים זה מזה בתגובות שהם מחזירים לנגן. ה-LG מסוגל להתמודד עם DV, ה-JVC לא. ה-LG יודע להתמודד עם אודיו (אבל לא עם HD AUDIO), ה-JVC כלל לא יודע. הדיליי בוידאו שמייצר כל מכשיר הוא מהותית שונה (72 מילישניות ב-LG ו-198 במסך).

קבלו את ה-Vertex 2

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

עשיתי לא מעט ניסויים, כולל חיבור של המקרן ל-Zone2 של הרסיבר. באופן כללי, זה רעיון ממש רע מכיוון ש-Zone2 יודע להעביר רק סטריאו ברסיבר שלי. משמעות הדבר הוא שאם Zone1 על אותה כניסה (מחוייב המציאות אם אני רוצה סאונד שתואם לתמונה), אז כל הרסיבר יעבור למצב סטריאו!

הפיתרון של המוניטור הוא הפיתרון המתבקש אך כאמור זה לא פועל כשורה, וזה לא בעיה ספציפית של דנון, אלא בעיה עקבית במרבית הרסיברים והפרוססורים בשוק.

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

הפיתרון שנמצא היה HD Fury Vertex2. מדובר במכשיר שמתנהג כמו מטריצת HDMI. הוא יודע להתמודד עם 4 כניסות HDMI ומוציא שתי יציאות HDMI רגילות ושלישית שמיועדת לערוץ חוזר לרסיבר – כולל פירוק ותמיכה ב-eArc.

מחבחינת ממשק משתמש, ניתן לראות את החיבורים – יציאות וכניסות על גב המכשיר עצמו – יש לו מסך OLED שזוהר בכחול, אך בכתב פיצפון. מספיק בשביל לבצע דיאגנוזה אך לא בטוח שזה שימושי באופן רציף. כל ארבעת צידי המכשיר כולל כניסות, יציאות או כפתורי ניווט, מה שאומר שהוא מיועד להיות מוצב לרוחב – עם הפאנל כלפי חוץ. לא השיטה הכי נוחה למי שיש לו סדר ונקיון בקולנוע הביתי שלו. אצלי נאלצתי להניח אותו מתחת לממיר כלשהו, רק כדי שהוא יהיה מסודר יותר, ועדיין זה לא הכי מסודר.

בשביל הגדרות היותר מתוחכמות עליכם לחברו לרשת ולהשתמש בשרת ה-Web שהוא נותן.

מה הפיצ'רים שהוא כולל?

  • שליטה מלאה על EDID – קריאה, כתיבה ושכפול
  • הפרדה מוחלטת ואבסלוטית בין החיבורים ליציאה, כולל בעולם ה-HDCP – המכשיר מייצר חיבור מוצפן ללא צורך בהחלפת מפתחות או סינכרון כשהתצוגה משתנה באופן כלשהו.
  • המרת HDCP 2.2 ל-HDCP 1.4 – למי שמעוניין להקליט או להעביר למכשיר תצוגה ישן, שהרי HDCP 1.4 נפרץ כבר מזמן ולכן קל מאוד לעשות המרות למשל למקרן שלא תומך בהצפנה כלל.
  • הפרדת ערוץ הסאונד באופן מוחלט בין התצוגה לרסיבר. אם המסך שלכם תומך ב-eArc אבל הרסיבר לא, הפיתרון הזה נותן לכם פשוט להפוך את היציאה מהרסיבר לכניסה סטנדרטית לרסיבר.
  • CEC – יכולת שליטה על מה עובר ולא עובר דך המסלול.
  • חסימה או הגדרות מה יתמך ולא יתמך מבחינת מה שהרסיבר רואה (קצב נתונים, תמיכה ברזולוציה, תמיכה ב-HDR או DV וכו').
  • ניתן לעשות scale up או down במידה והתצוגות לא תואמות מבחינת רזולוציה (נניח מסך FHD ומקרן 4K או ההיפך).
  • תצוגת OSD שמאפשרת לקבל מידע מלא על הסינגל שמתקבל

כמה תמונות מסך ממסכי הגדרות ה-Web

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

HDR ו-DV

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

CEC

Vertex2 - הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם

איפה רוכשים וכמה זה עולה?

המכשיר עולה $399 באתר היצרן – HD Fury (+ משלוח)

לדיון בנושא: Vertex2 – הדרך לפתור את בעיות ה-HDMI שלכם


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:15
  /  
11.10.2020
  
מאת: עפר לאור

1