FRITZ!Box 7530 – מודם DSL / נתב ללקוחות בזק

לאחרונה השיקה חברת cd-rom.co.il נציגת AVM מודם / נתב איכותי מודל 7530 המכונה גם FRITZ!Box. הוא נועד במיוחד לרשת של בזק, ותומך ...


רקע והקדמה

בחודשים האחרונים משתולל בארץ ובעולם  נגיף קשה בשם קורונה (קוביד–19) המשנה סדרי עולם ובמיוחד בארץ. בכל תחומי החיים ובמחוזות רבים  השתנו נוהלים ומנהגים, הוטמעו סדרים, נוהלים, ומתווים חדשים המשתנים לעתים קרובות בהתאם לתפוצת הנגיף.

נוהלי הסגרים למיניהם אילצו משפחות שלמות לצמצם משמעותית את היציאה מהבית לעבודה ולימודים וכך אנחנו נאלצים לנהל חלק ממה שהיו פעם מפגשים אמיתיים בין אנשים, למפגשים וירטואליים דרך מסכי מחשב וסלולר עם תוכנות כמו זום.  כל זאת מכביד על רשת האינטרנט הביתית והשכונתית, ומאלץ אותנו לשדרג את ציוד האינטרנט שברשותינו.  לאחרונה התבשרנו גם  בחדשות טובות בגזרת תקשורת הסיבים האופטיים שמגיעה אט אט לרחובותינו.

וכדי לשפר את איכות הגלישה הביתית, קבלתי לסקירה נתב מודם/ראוטר בשם Fritz!Box 7530, ולידו Repeater בטכנולוגייה של MESH מודל 1200. ה- Fritz!Box 7530 וה- Repeater  הם מתוצרת חברת AVM הגרמנית. הוותיקים כאן אולי זוכרים משנות ה-80 וה-90 מוצר בשם FRITZ!Card, שהיה כרטיס ISDN (תקשורת אינטרנט שקדמה ל-ADSL) שהותקן במחשבים אישיים. ובכן, מאז עשתה AVM כברת דרך וכיום מתגאה בסדרת מוצרי תקשורת מתקדמים לבית ולמשרד, והפכה לשם דבר בגרמניה ואירופה, ובימים אלו מנסה להתברג לשוק הישראלי המשווע למוצרים איכותיים אמינים וייציבים.

 NEW FRITZ!BOX

ה- Fritz!Box 7530 הוא נתב מסוג אחר בהשוואה לנתבים אותם ניתן למצוא ברוב הבתים בישראל. בניגוד לשנים עברו בהן שלטה חברת בזק שלטון ללא מצרים, כיום עומדות לרשותנו מספר חברות המספקות אינטרנט מהיר  לרשות הלקוחות המתלבטים: חברת הוט – על גבי רשת הכבלים שלה הוותיקה, בזק – עם קווי הנחושת, קיבלה אישור לספק אינטרנט במהירות 200 מגה (וכנראה גם תוכל להפעיל את הסיבים האופטיים שלה). סלקום, פרטנר ואנלימיטד – אינטרנט ביתי בסיבים אופטיים "עד הבית" במהירות של עד 1 ג'יגה. בתוך כל הסבך הזה של ספקי תשתית וספקי אינטרנט, צריך הלקוח המתלבט להתנהל, כשברוב המיקרים לא ידועה לו כל התמונה המלאה.

אבל לפני שנבין איזה מוצר מונח לפנינו, בו נפתח את הקופסא ונראה מה בפנים:

  הפריץ בוקס נחשב באירופה למודם ראוטר של ספקי אינטרנט, גם בגלל איכותו וגם בגלל האופציות הגלומות בתוך מערכת ההפעלה שלו שהיא כמובן זהה לכל הדגמים שנמכרים בעולם. בישראל, הפריץ אינו ידוע עדין ובהחלט שווה בדיקה והתייחסות.

 NEW FRITZ!BOX

 מן השקף כאן למעלה לא ניתן לרדת לעומק השליטה של הפריץ בנבכי הרשת הביתית. עיון קצר בספר ההוראות של המכשיר מגלה חוברת בקובץ PDF בן 284 עמודים באנגלית, דחוסים באינפורמציה על השרותים השונים בפריץ ודרך קינפוגם הנכונה. המודל שלפנינו הוא כאמור 7530 שנועד לשימוש בקווי אינטרנט של בזק מסוג DSL לסוגיו השונים. לחברת פריץ מודלים אחרים של מודמים/ראוטרים שנועדו לקונפיגורציות אחרות של קווי אינטרנט על גבי כבלים (בסגנון חברת הוט) וכן קווי ISDN וסיבים אופטיים. ה-7530 נבדק וקיבל אישור משרד התקשורת להתחברות לקווי בזק. הוא כולל תמיכה בסופר וקטורינג בתקן 35B ויש לשער שיתמוך במהירות של 200 MBITS שלאחרונה התבשרנו כי בזק קיבלה אישור לשווק בישראל. הפריץ מעניק לנו שירותים בקטגוריות הבאות:

  • אינטרנט עם קו תקשורת DSL
  • טלפוניה דרך חיבור VOIP / SIP
  • רשת ביתית
  • WiFi – תקשורת אלחוטית בתדרים 2.4 – 5.0 ג'יגה הרץ
  • בית חכם

כל אחת מהקטגוריות האלו מחולקת לסעיפי משנה מרובים הכוללים אפשרויות רבות ומגוונות. במסגרת סקירה זו אנסה לגעת בנקודות החשובות ביותר. יש לציין גם שטלפוניה דרך חיבור SIP שהוא בפועל Voice over IP, הוא לא דבר סטדנדרטי בישראל כרגע, ואתייחס לזה בסוף הסקירה. לגבי בית חכם שמתאפשר עם הפריץ, כרגע לא רלוונטי בישראל מכיוון שהמוצרים הדרושים לו מתוצרת חברת AVM  אינם מיובאים לארץ.

חיבור הפריץ למחשב ולרשת

הגדרת הפריץ לרשת ה-VDSL של בזק, קלה מאוד. מחברים את הפריץ לחשמל, מחברים כבל רשת ל-LAN 1 ובצד השני למחשב, וקו VDSL של בזק לפי הצילום המצורף, ומתחילים להגדיר במחשב דרך דפדפן בו מקישים את הכתובת http://fritz.box או כתובת דיפולטית של פריץ: http://192.168.178.1.

 NEW FRITZ!BOX

בחלקו התחתון של הפריץ אנחנו נמצא מספר נתונים חשובים ביותר כמו הסיסמה המקורית שלו מן המפעל שהיא בת 9 אותיות ומספרים בקבוצה אחת, וכן את הסיסמה לרשת ה-Wi-Fi שלו שהיא מורכבת ממספרים בלבד בחמש קבוצות של ארבע ספרות כפי שניתן לראות בתמונה. בנוסף צורף באותו מקום קוד QR שמאפשר להתחבר דרך הסלולר ע"י צילום הקוד (WiFi access).  (חלק מהסיסמאות בתמונה נמחקו לצורך אבטחת מידע אישית).

 NEW FRITZ!BOX

עכשיו לאחר שסקרנו את תהליך חיבור הפריץ לרשת ולמחשב נוכל לראות את ההגדרה הראשונית שלו בסרטון המצורף הבא:

עם סיום הגדרת חיבור קו ה-VDSL, נוכל לקבל סיכום של ההגדרות הראשוניות של הפריץ, עם חיווי מלא של השירותים שהוגדרו וכן איכות הקו. סיכום זה נמצא בתפריט הפריץ משמאל בלחצן ה- OVERVIEW למעלה כפי שנוכל לראות בתמונה הבאה:

 NEW FRITZ!BOX

בעמוד הראשי של פורטל הפריץ נמצא את התפריט הראשי שלו  ובו 9 סעיפים ראשיים:

  • OVERVIEW – מבט כללי
  • INTERNET – אינטרנט
  • TELEPHONY – טלפונייה
  • Home Network – רשת ביתית
  • Wi-Fi – הגדרות ה-וואי.פאיי בראוטר
  • Smart Home – הגדרות בית חכם
  • Diagnostics – בדיקות, נתונים, מידע
  • System – מערכת
  • Wizards – אשפים

חוץ מהסעיף הראשון – OverView, שבו אין סעיפי משנה, שאר הסעיפים הראשיים מכילים סעיפי משנה רבים ובהם כרטיסיות (TABS) לרוב עם פעילויות מגוונות ואפשרויות רבות לקינפוגים עשירים.  מסגרת סקירה זו לא יכולה להקיף את מכלול האפשרויות הגלומות במכשיר המופלא הזה, ולכן אנסה לגעת בחשובים ביותר. בתמונה כאן למעלה נוכל לראות את העמוד הראשי של פורטל הפריץ, התפריט הראשי מסומן בחץ אדום.

סעיף INTERNET – אינטרנט

בסעיף ראשי אינטרנט, ששה סעיפי משנה בהם שניים חשובים ביותר. ערב כניסת הפריץ לסקירה, התבקשתי לבדוק אופציית "בקרת הורים" שעשוייה להיות סופר חשובה בימים אלו של שהייה מרובה בבית, ובני משפחה צעירים ומבוגרים שלא נפרדים מהמסכים השונים.  בסעיף הראשי "אינטרנט" יש תת סעיף בשם Filters ובו 4 כרטיסיות בהם אני יכול ליצור קבוצות משתמשי רשת אלחוטית בבית לפי הגדרות ספציפיות. כפי שנראה בתמונה המצורפת, יצרתי קבוצה חדשה "ילדים" – KIDS, ואף קבוצה נוספת "הורים" שכתובה בעברית, כדי להקל על המשתשמים. (בתמונה כאן למטה מסומן בחץ אדום)

 NEW FRITZ!BOX

קבוצה זו נוצרה בתוך "Access Profiles", בנוסף יש במקום זה אופצייה ליצור כרטיסי גלישת אינטרנט  שמאפשרים גלישה נוספת אחרי הזמן המוגדר מראש. שיטה זו מזכירה  לי מלונות בארץ ובחו"ל שמקצים אינטרנט ל – 24 שעות ואחרי זה צריך לבקש ססמא חדשה מהדלפק קבלה, או להיכנס שוב עם שם משתמש, ולפעמים לרכוש זמן גלישה נוסף.

 NEW FRITZ!BOX

באותו איזור של פילטרים, יש כרטיסיית Parental Controls (בקרת הורים)  שמאפשרת הקצאת קבוצת גלישה כפי שראינו קודם עבור מכשירים צפציפיים בבית.  לדוגמא בתמונה המצורפת, אנחנו רואים את כל המכשירים בבית שמקושרים לרשת של הפריץ, ביניהם את הסלולר של הבן שלי OnePlus7TPro וכן את האייפאד שנקרא כאן hiPadslDaniel. ניתן גם כאן ללמוד שהאייפאד מקושר כרגע לקבוצת הורים,  ה- OnePlus7TPro של הבן מקושר לקבוצת ילדים עם המגבלות שלה שנוכל לראות בתמונה הבאה:  החלק הלבן בטבלת השעות הוא החלק בו אין גלישת אינטרנט .

 NEW FRITZ!BOX

מתחת לתת סעיף Filters יש סעיף משנה בשם Permit Access, בסעיף זה יש ארבע כרטיסיות חשובות אחת מהן היא FRITZBOX! Services. כאן נוכל להגדיר הרשאת גישה וכניסה לפריץ מכל מקום בעולם בעזרת כתובת אינטרנט URL שהפריץ מייצר כולל פורט יעודי כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה:

 NEW FRITZ!BOX

בכרטיסיה זו של הרשאת גישה, אפשר גם ליצור תעודה – סרטיפיקאט שיאפשר לנו הגנה נוספת מפני פריצה לראוטר שלנו מבחוץ. ניתן גם לייבא סרטיפיקאט שכבר קיבלנו ממקור אחר עם סיסמה ולהשתמש בו כאן. נתב הפריץ יכול לשמש גם כסוג של "חומת אש" – Firewall ביתי עם אפשרויות העדפות גלישה ספציפיות וחלוקת עומסים, וכן חסימה של אתרים לא רצויים כמו הימורים וכו'. אפשרויות אלו ניתנות להגדרה בתת סעיף FILTERS בכרטיסיות Prioritization, Lists.

בסעיף Internet יש  סעיף משנה  Permit Access ובו יש כרטיסיית VPN.  עכשיו שרבים מאיתנו ובמיוחד עובדי הייטק עובדים מהבית, אנחנו נדרשים לעבודה מאובטחת וארגונים רבים ידרשו מהעובד גישה מסודרת דרך VPN. כאן נוכל להגדיר זאת על פי הפרמטרים  של כל ארגון וארגון. חיבור VPN זה הוא פחות מומלץ לאלו שירצו להשתמש בו לצורך צפייה  בנטפליקס, HULU או כל שרות סטרימיטנג אחר  שחלקם אינו זמין בארץ ודורש סימולצייה כאילו אנחנו בארה"ב, דבר המתאפשר עם שירותי VPN מיקצועיים כדוגמת אקספרס VPN ודומיו.

הגדרת כתובת דוא"ל

בהגדרה הראשונית של הפריץ, התבקשנו להרשם באתר של AVM ע"י הקשת כתובת דוא"ל עדכנית. בסעיף ראשי Internet  וסעיף משנה MY!FRITZ Account  נוכל לראות את ההגדרות האלו ואף לשנות להוסיף פרמטרים נוספים בדומה לכרטיסיית הרשאת גישה.

 NEW FRITZ!BOX

 סעיף ראשי INTERNET – סעיף משנה DSL Information

הפריץ 7530 מלא הפתעות כרימון, וכך בסעיף ראשי אינטרנט יש תת סעיף בשם DSL Information  שבו מידע רב על חיבור האינטרנט שלי בטכנולוגייה של DSL.  הפתיע אותי במיוחד האופצייה לראות את חיבור קו הטלפון של בזק והמרחק שלו לארון התקשורת ברחוב. פונקצייה מסוג זה  לא ראיתי בשום ראוטר אחר והיה מעניין במיוחד לראות שהמרחק לארון התקשרת הוא כשלוש מאות מטר (מעניין איך הוא מחשב זאת) . בסרטון הבא נוכל לראות סקירה קצרה של סעיף פרטי קו ה-DSL.

סעיף ראשי – Home Network – רשת ביתית

בסעיף ראשי "רשת ביתית" יש חמישה סעיפי משנה. הראשון בהם מתייחס לנושא MESH שנמצא גם בסעיף ראשי Wi-Fi . בערכה שקיבלתי לסקירה צורף  Repeater  מאש מודל  1200 כפי  שנראה בתמונה הבאה.  הגדרת המאש קלה ביותר ובבדיקה שעשיתי גיליתי שהמערכת של הפריץ ידעה להתאושש מהפסקות חשמל, וכל עוד הרפיטר 1200 היה מחובר לחשמל, הוא ידע להסתנכרן מחדש למערכת ללא התערבות.

FRITZ!Box 7530 - מודם DSL / נתב איכותי ללקוחות בזק

 

בסעיף משנה MESH יש שתי כרטיסיות, הראשונה Mesh Overview, והשנייה Mesh Settings. תקשורת המאש במערכות פריץ מאוד משוכללת ומאפשרת הגדרות הרחבת הרשת בעזרת מוצרים תומכי מאש מתוצרך פריץ. החל מגרסת 7.10  של מערכת ההפעלה המותקנת בפריץ, מתאפשרת פונקצייה בשם Wi-Fi Steering  שמשפרת את הקליטה האלחוטית  באביזרים כמו סמארטפונים טאבלטים ועוד.  הגדרות נוספות כמו מאש מאסטר או מאש רפיטר גם הם מתאפשרות בכרטיסיית הגדרות המאש. הסרטון הבא מבית AVM מסביר קצת יותר על מערכת ה- MESH:

באותו סעיף ראשי של Home Nertwork סעיף משנה בשם Network.  כאן נמצא שתי כרטיסיות: Network Connections וכן Network Settings. ב"חיבורי רשת" נוכל לראות מה מחובר לפריץ בין אם זה בחיבורי LAN או Wi-Fi וכן נוכל להקצות להם הגדרות נוספות.  מכאן נוכל גם להוסיף אביזרים למערכת עם כתובות IP קבועות וכן למחוק אביזרים לא נחוצים.

בכרטיסיית Network Settings נוכל לקבוע את הפונקצייה של הפריץ עצמו כמודם ראוטר ראשי, או כקליינט נוסף ברשת מורכבת עם כתובת IP.  יש לציין שהפיכת הפריץ לקליינט ברשת יבטל את פונקציות חומת האש בתוכו. בפריץ 7530 ארבעה חיבורי LAN במהירות  אחד ג'יגה. בכרטיסייה הנוכחית נוכל להגדיר את חיבורי ה-LAN כ- 100 מגה. לחיצה על Addional Settings תגלה לנו הגדרות חשובות נוספות כמו הגדרת שרת זמן מקומי או בינלאומי לצורך שמירת זמן הרשת במדוייק עם השעון העולמי. יש לציין כאן שהגדרה ידנית של איזור זמן ישראל נתנה לי שעה לא נכונה במערכת, ולכן רצוי להשאיר הגדרות אלו באופן אוטומאטי.

מכאן גם נוכל להוסיף הגדרה מאוד חשובה בצורת קביעת כתובת ה-IP  של הפריץ עצמו. יש לציין שוב שהוא מגיע עם כתובת דיפולטית של 192.168.178.1,  כתובת זו ניתנת לשינוי כאן. הנה וידאו קצר שמסביר על סעיף ה- Network ושתי הכרטיסיות שבו:

סעיף ראשי Wi-Fi – וסעיפי המשנה שלו

 בסעיף Wi-Fi נמצא ששה סעיפי משנה בהם הגדרות לרוב. בראשון – Wi-Fi Network נראה את כל האביזרים בבית שמחוברים לפריץ בשתי הרשתות העיקריות שלו. הוא מקצה תקשורת Wi-Fi בתדר 2.4 ג'יגה וכן בתדר 5.0 ג'יגה. בתמונה הראשונה נוכל לראות את האביזרים המחוברים . מכאן ניתן גם לשנות את שם האביזר המוצג, וכתובת ה-IP בה הוא משתמש. בכרטיסייה זו נוכל גם להגדיר את שמות הרשתות SSID כפי שיופיעו בכל מכשיר שמציג רשתות אלחוטיות. לבסוף נוכל גם לצלם את ה- QR Code שמאפשר לנו להתחבר בקלות לרשת אלחוטית על ידי צילום הקוד ללא הקשת סיסמאות מורכבות. מכאן, ניתן גם להדפיס את הקוד לנוחות המשתמשים.   הכרטיסייה הבאה היא ערוצי Wi-Fi והיא מאפשרת לבחור את שיטות השידור בשני התדרים הראשיים במכשיר.  מלבד התדרים הראשיים, ניתן לבחור גם שיטה אוטומאטית שהיא מומלצת כך שהערוץ בו אנחנו משדרים וקולטים את השידור בסלולר נקבע באופן אוטומאטי עלידי הפריץ. לפעמים נוצר צוואר בקבוק בערוץ מסויים ואז איכות הקליטה נפגעת. לכן לעיתים ניתן לשפר את מערך השידור/קליטה עלידי זיהוי איזה ערוץ עמוס ואז ניתן גם באופן ידני להחליף ערוץ. שיטה זו דורשת שימוש בתוכנה צד שלשי בסלולר כדי לזהות עומס בערוצים השונים.

הנה וידאו קצר שמסביר על הגדרות ה- WiFi:

סעיף ראשי  Diagnostics – אבחונים

מהתפריט הראשי אנחנו ניגש לסעיף Diagnostics, בו נפגוש שני סעיפי משנה.  הנה הסבר קצר:

סעיף ראשי  system – מערכת

מהתפריט הראשי נעבור לסעיף System,  בו 8 סעיפי משנה עם כרטיסיות לרוב. בואו נראה סקירת וידאו קצרה שלו:

סעיף ראשי  Wizards – אשפים

תפריטים וסעיפים אחרונים

לקראת סיום מצאתי עוד שלוש נקודות שכדאי לעבור עליהם. הפריץ יכול לשמש כשרת קבצים קטן לצרכים שונים, ואפילו ניתן להריץ ממנו סרטים וקטעי וידאו (הוא לא תומך בכל סוגי קבצי הוידאו). הנה וידאו קצר לסיום שמסביר:

 

סיכומים

 לפני שאני חותם את הסקירה הזאת, עוד כמה נקודות. כפי שניתן לראות מהתפריט הראשי והסעיפים השונים, יש שני סעיפים ראשיים: Telephony, Smart Home, המבוססים בעיקר על מוצרים נוספים מחברת AVM שבשלב זה אינם מיובאים לישראל ע"י החברה המשווקת את הפריץ, ולכן לא נסקרו כאן. אולם במסגרת הסקירה המקיפה שערכתי כאן התנסתי בהגדרות שונות שקשורות לטלפוניה המתאפשרת דרך הנתב של פריץ. הצלחתי להגדיר חשבון תקשורת VOIP בתוך ממשק ה- Telephony בחברת Callcentric ולהקים קו טלפון בקידומת אמריקאית, המאפשר לי שיחות מוזלות לאמריקה. יש לציין שסוג כזה של הגדרות אינו סטנדרטי ודורש הכרה טובה של מערכות Voice Over IP.

ניתן לחבר בקלות טלפון אלחוטי רגיל לנתב הפריץ בעזרת כבל טלפון סטנדרטי כפי שמופיע בתמונה בתחילת הסקירה. בנוסף, הנתב עובד גם עם טלפונים אלחוטיים יעודיים (DECT)  מתוצרת AVM. ערב סגירת הסקירה קבלתי שני טלפונים  כאלו לצורך בדיקה ולהתרשמות. הטלפונים האלחוטיים מסוג DECT הוגדרו בקלות יחסית בנתב הפריץ, ויכולים לשמש לצורך חיוג VOIP בלבד וכן בתור עמדת Smart Home קטנה להקשבה לרדיו אינטרנטי מכל העולם, הקשבה לפודקאסטים, קריאת מייל וכן שרותי RSS, ושעון מעורר.  יש לציין שחיבור טלפון לנתב הפריץ חשוב גם מכיוון שבהרבה מקומות בזמן הגדרות פונקציות שונות בממשק ההגדרות, מערכת ההפעלה של הפריץ דורשת פקודת אישור בעזרת הקשת כמה ספרות בטלפון, או לחילופין, לחיצה על אחד הכפתורים שנמצאים על הנתב עצמו ליד נורות ה- LED.  וכך שאם נתב הפריץ נמצא בריחוק מאיתנו בזמן ההגדרות, טלפון אלחוטי פשוט יעשה את העבודה.

חברת AVM, כמי שפיתחה את המותג Friz!Box, מאפשרת הורדה בחינם של 6 אפליקציות לסלולר. למעשה כל ממשק הניהול של מערכת ההפעלה נמצאת בתוך האפליקציות האלה, כך שניתן לבצע את כל משימות ההגדרה ישר מהסלולר. לדוגמא אפליקציית הטלפון FRITZ!App Fon לסלולר, מרחיבה את מערכת הטלפונייה של נתב הפריץ, ומאפשרת אף לחייג בסוג של מרכזייה ביתית/משרדית פנימית בין הטלפונים האלחוטיים מתוצרת AVM לבין הסלולר. מעניין יהיה לבדוק אם זה עובד גם כשנמצאים מחוץ לבית.

מילות סיכום

סקירת נתב הפריץ FRITZ!BOX 7530 היה בהחלט אתגר טכנולוגי בעיקר בגלל מורכבותו והאפשרויות הגלומות בו. אין ספק שזהו נתב/מודם/ראווטר ראוי בהחלט לפלחי שוק המעוניינים במוצר יציב וחזק שיעמוד במשימות האינטרנט, הביתיות או במשרד הקטן וכן במקומות כמו בתי קפה ומסעדות (כשיחזרו לעבוד באופן מלא).  הוא  כולל בתוכו רכיבי FIREWALL מוגבל וביתי , כך שלארגון בינוני גדול אינו מתאים, אולם הוא בהחלט יכול לשמש כנתב נוסף לצורך רשת ציבורית במקומות המספקים שירותי Wi-Fi לקבל הרחב.

את הפריץ 7530 ניתן להשיג באתר החברה https://cd-rom.co.il

במחיר של 980 ש"ח הכולל את ה-7530 + רפיטר Mesh 1200.

לדיון בנושא: FRITZ!Box 7530 – מודם DSL / נתב ללקוחות בזק


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

9:00
  /  
12.10.2020
  
מאת: דניאל מטלון

1