מחשב סלוני (HTPC) מול מזרימדיה (Streamer)

רבים מעוניינים בצפיה במולטימדיה בסלון ומתקשים להחליט אם המוצר המתאים עבורם הוא HTPC (מחשב סלוני) או מזרימדיה (STREAMER).מאמר זה יעזור ...


למרביתנו יש סרטים, תמונות ומוזיקה על גבי המחשב שלנו. היינו מאוד רוצים לצפות ולהאזין בהם בסלון, אך רבים מתקשים להחליט אם המוצר המתאים עבורם הוא HTPC (מחשב סלוני) או STREAMER (מזרים מדיה), האם יש אפשרויות נוספות?

מחשב סלוני – HTPC

מחשב סלוני הוא מחשב שהותאם במיוחד לסלון. לרוב הוא יכלול מארז קטן ומעוצב יותר. רצוי להשתמש בטכניקות קירור פסיביות יותר, או לפחות כאלה שהן שקטות יותר וכן שימוש בדיסקים קשיחים שהם פחות מרעישים.

 

חלק מתהליך הפיענוח של תוכן המולטימדיה יתבצע לעיתים בחומרה (על ידי חומרה מאיצה, כגון כרטיס מסך של NVIDIA) אך חלק תמיד יפוענח בתוכנה, ולכן עבור תכנים כבדים במיוחד רצוי מעבד חזק למדי בעל לפחות שתי ליבות. רצוי להשתמש בזיכרון מהיר ורב ככל הניתן.

לגבי תוכנות, יש תוכנות רבות בשוק שמסוגלות לנגן תכני HDTV מסוגים שונים. התוכנה המוכרת ביותר היא VMC – כלומר MEDIA CENTER המובנה לתוך מערכת ההפעלה VISTA. מערכת זו יציבה למדי, בעלת יכולות להציג ולתפעל סוגים שונים של תכנים בעזרת תפריטים נוחים שניתן להשתמש בהם בטלויזיה. למדיה סנטר של מיקרוסופט יש מספר מתחרים (חשוב מאוד לציין את SAGE הראויה לשבחים). ניתן כמובן גם לעבוד ב-LINUX ושם יש מערכות מקבילות למדיה סנטר.

כמובן שאנחנו מעדיפים תפריטים פשוטים ככל הניתן בסלון ולא רוצים להפעיל הכל דרך EXPLORER.

רצוי מאוד להשתמש עם HTPC במסך בעל פיקסלים ריבועיים (בד"כ זה מתאים יותר ל-LCD, רצוי FULL HD).

היתרונות הבולטים של HTPC הוא בכך שניתן לנגן כל דבר שאפשר לצפות בו במחשב: החל מ-YOUTUBE, כל פורמט משוגע שהומצא או יומצא, משחקים וכו´ – יעבוד על גבי ה-HTPC ולכן גם יעבוד כאן.

במקרים רבים אין צורך בהזרמת מדיה (כלומר, התוכן נמצא על גבי הדיסק של המחשב הסלוני ואין צורך לגשת אליו מדיסק אחר דרך הרשת), אך גם בהזרמת מדיה ה-HTPC יכול לעשות פלאים.

גם הממשק של מערכות ה-MEDIA CENTER השונות הוא לא פחות ממרהיב, ונוח ביותר לשימוש. אין כיום פיתרון שמיש שמסוגל להגיע לרמת הממש הנ"ל.

כמובן שה-HTPC אינו מוגבל רק בתכני מוזיקה/וידאו/תמונות ויכול גם לגלוש באינטרנט, לשחק במשחקים, רשתות חברתיות, לבצע שיתוף קבצים (חוקי כמובן) או להשתמש בטלויזיה משותפת (JOOST למשל) ועוד אין ספור פעילויות. אפשר ורצוי לחבר למחשב כזה כרטיס טלויזיה (כגון PVR150) אשר מאפשר גם הקלטה ושמירה של תכנים.

ולכן היתרון הגדול של המחשב הסלוני הוא בגמישותו האין סופית וביכולות לעשות כל מה שרק רוצים על גביו.

היתרון הבולט של ה-HTPC הוא גם חסרונו הגדול. הגמישות הזו דורשת מחשב חזק למדי שיוכל לפענח פורמטים כבדים במיוחד (ע"ע סרטי BLURAY) בתוכנה. אין ל-HTPC נגן וידאו אוניברסלי שיצליח להתמודד עם כל סוגי התכנים ולכן צריך להשתמש במספר נגנים שונים שלכל אחד יש יתרון וחסרון שונה. שמיעה של ערוצי אודיו שונים וצירוף תרגום גם לא בהכרח הכי פשוטים.

מחשב HTPC דורש עדכוני תוכנה ולרוב חשוף לתקלות ולבעיות שנפוצות במחשבים רגילים (וירוסים, באגים של WINDOWS או של התוכנות השונות, ADWARE, MALWARE וכיוצ"ב). מאחורי FIREWALL ועם עדכונים שוטפים, סביר להניח שתהיו מוגנים אם לא תשתמשו בו כמחשב לכל דבר (קרי: לא להוריד, לקרוא דואל או להתקין תוכנות שלא קשורות לנושא).

יתרון בולט של HTPC הוא ביכולתו להתחבר לממיר תוך שימוש בכרטיס מתאים (למשל PVR150) ולשמש כ-PVR, כלומר להקלטות טלויזיה. ב-VMC יש גם מדריך מובנה שמסופק אוטומטית על ידי מיקרוסופט דרך הרשת בדרגות שונות של פופולריות והצלחה.

ברמת התמיכה בוידאו ובאודיו – לעיתים יש בעיות כגון תמיכה בפורמטי אודיו חדשים, הצורך במחשב סופר חזק בשביל לתמוך בפורמטי וידאו חדשים, דרייברים שדורשים התקנות מדי פעם וכו´. בתחום הוידאו, תקלה נפוצה היא JUDDER (לרוב בשל אי התאמה אוטומטית של קצב היציאה לקצב המקור, למשל תוכן 50HZ שמנוגן על ידי המחשב כ-60HZ) או MICRO JUDDER, שזה איבוד של פריים או יותר בשל עומס על המעבד.

בשל הארכיטקטורה של DIRECTX, יתכן מאוד שהתקנה של תוכנה X תגרום לפורמט Y שעבד קודם להפסיק ולעבוד באופן יעיל. התנגשויות בין פילטרים שונים זה דבר נפוץ למדי ואפילו תוכנות שלא קשורות באופן ברור לוידאו או אודיו יכולות לגרום נזק או תקלות (ע"ע NERO, למשל).

הערות: נגן VLC (שדורש אמנם יותר כח מעבד) אינו תלוי DIRECTX אלא מימש הכל בעצמו. הוא אמנם אינו תומך בכל פורמטי הוידאו (פורמטים כמו MKV ובלוריי עדיין מחוץ להישג ידו), אך את אלה שהוא כן מנגן, הוא יצליח לעשות ללא בעיה. עם זאת, הממשק שלו די מזעזע ולא ממש נוח כשמדובר על שימוש משלט ומרחוק בלבד…

לא כל היכולות שיש במכשירים יעודיים קיימים ב-HTPC, למשל העברת מקור וידאו אחד לאחד (ללא שינוי תדר הסינכרון לזה של כרטיס המסך) יכול להיות בעייתי ב-HTPC.

בעד: מי שקל לו להתמודד עם מחשב בסלון יקבל גמישות מקסימלית ויוכל לעשות כל מה שהוא רוצה על גבי ה-HTPC. ניתן לדפדף, לשחק, לצפות ולשמוע כמעט בכל פורמט שמוכר לבני האדם, והכל במימשק שלרוב יהיה לא פחות ממדהים.

נגד: פחות מתאים למי שיש לו פלזמה (במיוחד 42") או שאינו רוצה להתעסק עם מחשב בסלון (דרייברים, עדכוני תוכנה ותוכנות). למי שיש ילדים ורוצה פעילות בעיקר פסיבית בסלון (קרי: פחות דפדפן, יותר תוכן אקטיבי) גם רצוי להתרחק מה-HTPC.

מזרימדיה – STREAMER

מזרימי מדיה כיום נמצאים בדור הרביעי שלהם (דור שלישי של נגני HDTV). מדובר על מחשבים פשוטים ויעודיים אשר מסוגלים לנגן תכנים מסויימים, בין עם מדיסק קשיח, מהרשת, מהאינטרנט, מ-DVD או מכל מקור אחר. בניגוד למחשב סלוני, את הפיענוח של התכנים הם עושים בחומרה יעודית שאין ממש אפשרות לשדרג או לשנות אותה.

מספר וסוג התכנים שהם מסוגלים לנגן תלויים בחומרה שלהם (לרוב, צ´יפ מרכזי שתפקידו בחיים הוא לפענח את התכנים הללו). תכנים מסוגים חדשים שהם לא מכירים לא ינגנו כלל. לרוב מדובר על ניגון של מוזיקה, סרטים ותמונות, אך לאחרונה ראינו גם מכשירים כאלה עם דפדפנים פשוטים המובנים לתוכם.

בעבר הבעיה היתה שמספר וסוג הפורמטים שמכשירים מסוג זה היו מסוגלים לנגן היו מוגבלים משמעותית מאלה שהיו קיימים במחשב. עם זאת, בשנים האחרונות, קצב השיפורים במכשירים מסוג זה גבר מאוד וכיום מכסה חלק ניכר ביותר מהפורמטים הפופולריים ביותר שמרבית האנשים יזדקקו להם. במכשירים מהדור האחרון זה כמובן כולל פורמטים פופולריים כגון JPEG לתמונות, OGG/MP3/FLAC במוזיקה, ו-DIVX/WMV/MOV/MPEG2/VC-1/H264/Blu-ray/MKV בוידאו.

סביר להניח שבעתיד יצטרפו פורמטים חדשים שינוגנו שוב אך ורק על ידי HTPC, והמכשירים שנרכש היום כבר לא יתמכו בפורמטים הללו.

התצוגה של המכשירים הזו פשוטה בהרבה מזו של המחשב וכמובן שהם יהיו פחות גמישים. אם לא בנו לתוכם אפשרות לצפות בתמונה ממוזערת של הסרט, ניתן יהיה רק לבחור את הסרט לפי שם הקובץ שלו.

מזרימי מדיה נראים ומרגישים כמו מכשיר סלוני ולרוב יעלו משמעותית פחות ממחשב HTPC אשר יהיה מסוגל לנגן את אותם סוגי תכנים. העלויות של מכשירים כאלה נעים בין 1000-3000 ש"ח במרבית המקרים. למרבית המכשירים חיבור רשת, חיבורי USB (לדיסקים חיצוניים או DISK ON KEY), ומקום לדיסק פנימי. חלקם כוללים פונקציות מתקדמות כמו שיתוף, או אפשרות לגשת לדיסק מרחוק, אך בגדול זה אינו היתרון הבולט שלהם ביחס למחשב סלוני.

היתרון העיקרי הוא פשטות – המעבר בין ערוצי אודיו, בחירה בסרט (אין צורך בכמה סוגי נגנים), תרגום, וכו´.

מכשירים בגירסאות תוכנה תקינות (לא בטא) ינגנו את הפורמטים השונים שהם תומכים בהם ללא תקיעות, גמגומים, בעיות, וכו´. לרוב המכשירים יש עדכוני תוכנה תכופים אך כאלה שמתוכננים לאפשר לנגן את התכנים ולא לשבור פורמט אחד על חשבון אחר (אם כי זה בהחלט יתכן).

מדורות האחרונים של המכשירים ניתן כבר להוציא פורמטי אודיו מתקדמים יותר ותמיכה ב-HDMI 1.3.

בעד: המכשירים פשוטים למדי, אמינים מאוד ודורשים ידע מועט וזמן מועט של "התעסקות". פשוט בוחרים בקובץ ולוחצים על PLAY. אם הקובץ נתמך הוא ינוגן כשורה, אם לא, הוא לרוב לא ינוגן כלל. המחיר יהיה לרוב זול מ-HTPC שיכול לנגן את הפורמטים המקבילים ללא בעיה.

נגד: הנגנים הם פחות גמישים ממחשב HTPC ובוודאי שאינם יכולים לאפשר לך לדפדף באתרים, להוריד דואל, לתקשר עם חברים דרך מסנג´ר, או לנגן אנימציות פלאש. אין בוודאי דרך לשחק משחקים ולנגן תכנים שמעולם לא תוכננו לשם כך.

קונסולת משחקים (PS3)

קשה בימים אלה לדבר על HTPC מול STREAMER בלי להיגרר לאופציות נוספות כגון ה-PS3. עם תוכנות מתאימות ה-PS3 (ובעתיד, יש להניח שגם ה-XBOX360 או ממשיכי דרכו) יכולים להזרים סוגים שונים של תוכן. לרוב, דרוש לשם כך שרת מצד המחשב שמסוגל לעשות TRANSCODING ולהפוך כל קובץ למשהו שה-PS3 יוכל לעכל כראוי (למשל TVERSITY). לאחרונה אנחנו רואים שימוש בפורמט AVCHD בתור פיתרון אפשרי לקונסולת PS3.

PS3

היתרון הבולט של ה-PS3 הוא היותו מחשב חזק בעל יכולת עיבוד משמעותית. עם זאת, כמזרים מדיה, לרוב הוא מצריך לא מעט עבודה מצד המחשב ובעליו בכדי להגיע לרמה מספקת.

חיסרון בולט – השלט מבוסס BLUETOOTH, לא ממש פיתרון טוב למי שחושק בשלט אוניברסלי… גם נושא התרגום בעייתי וה-PS3 לא ממש פתוח לאפשרויות של קובץ תרגום חיצוני או פנימי.

לאחרונה אנחנו רואים יותר אנשים אשר צורבים גירסאות מיוחדות של תכנים שעובדו במיוחד לשם עבודה ב-PS3 בכדי לצפות בהם. תכנים אלה מוגבלים ודורשים כאמור שימוש בפורמטים יעודיים או TRANSCODING.

יתרון: יתכן שיש לכם מכשיר כזה כבר בבית.

חיסרון: מאוד לא גמיש, דורש לא מעט עבודה בכדי להפוך למזרים מדיה בינוני לכל היותר.

MEDIA EXTENDERS

כאן מדובר על סוג של מזרים מדיה אשר תוכנן מראש להתנהג כתוספת למדיה סנטר (או במקרים מסויימים לתוכנות אחרות כגון SAGE).

מכשירים אלה לרוב יהיו מקבילים למזרימי מדיה בכך שהם יכולים לתמוך במספר מוגבל של פורמטים, לרוב פחות מתקדמים מאלה שניתן להשיג במחיר מקביל במזרימדיה "רגיל". עם זאת, המכשירים לרוב יתמכו בפורמטים מוצפנים או מיוחדים לתוכנה אליה הם מותאמים (למשל צפיה בהקלטות מרוחקות של מדיה סנטר).

גירסאות של EXTENDERS התואמים למיקרוסופט מדיה סנטר, SAGE ואפילו ל-iTunes של אפל (על ידי Apple TV, סוג של הכלאה בין EXTENDER למזרימדיה).

יתרון: תומך בפורמטים מוגבלים כגון קבצי הסרטים של iTunes, תוכניות חיות מ-HTPC של מיקרוסופט והקלטות ישנות.

חיסרון: יותר מדי תפור למערכת מסויימת, ולכן מוגבל מאוד אם רוצים סתם לבחור קובץ כלשהו ולנגן אותו. במקרים רבים הפורמט יהיה בלתי תואם או מתקדם מדי למכשיר הזה.

סיכום

אז במה לבחור?

זה מאוד אינדבידואלי, רצוי מאוד לבחור במשהו שיתאים לאופי שלכם. לדוגמא, אם אתם רוצים לעשות הכל (סרטים, משחקים, דפדפן, דואל) בסלון – כדאי ללכת על HTPC.

כמובן שהדעות מתחלקות לכאן ולכאן

אם אתם רוצים להתיישב בסוף יום עבודה קשה על הספה וללחוץ PLAY, ככל הנראה שמזרימדיה יתאים לכם יותר.

אם אתם גיימרים שמדי פעם צופים גם בטלויזיה, ככל הנראה קונסולה בעלת יכולות הזרמה תהווה לכם פיתרון סביר.

אם אתם מכורים של מדיה סנטר ורוצים רק להפיץ את התכנים ברחבי הבית, ככל הנראה ש-EXTENDER יעשה לכם את העבודה.

 

להמשך דיון בנושא הכתבה לחץ כאן


7:00
  /  
27.06.2008
  
כתב: עפר לאור

1