כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

חברת Western Digital מציגה את הדור השלישי לסדרת WD Black, הפעם עם קושחה מצוחצחת יותר ואופציה לכונן בנפח 2TB.  


הקדמה

בשנת 2017 הציגה Western Digital את הדור הראשון לסדרת WD Black שלא הצליח לייצר הצלחה גדולה בשל השימוש בבקר ה- Marvell שהציג ביצועים מאכזבים, עם Garbage Collection לא אידיאלי, ניהול זיכרון מטמון כושל וניהול Read Scrubbing & Read Disturb נחותים יחסית לבקרים אחרים.

בשנת 2018 הצליחה Western Digital לתקן את הרושם הרע עם הדור השני של WD Black, הפעם החברה השתמשה בבקר פיתוח עצמי שלה יחד עם 4 נתיבים וזכרונות 3D NAND מתוצרת SanDisk, החברה אותה רכשה שנתיים לפני כן. הביצועים של הסדרה היו מצויינים ושמו אותו באותו קו עם יצרני NVMe SSD מובילים אחרים כמו דגם ה- 970 EVO של Samsung.

הבקר אותו יצרה WD במיוחד לסדרה, עושה שימוש ב- 3 ליבות בליטוגרפיה של 28nm ותוכנן בצורה אופטימלית לפלאש BiCS (השם שנתנה Toshiba לזכרון ה- 3D שלה) בו נעשה כאן שימוש, יחד עם תמיכה ב- PCIe 3.0 בעל ארבעה Lanes. חברת WD מצפה כי הבקר הזה יהיה זהה בשנתיים הקרובות לפחות עד שתהיה פריצה של התקני NVMe SSD מעבר לארבעה Lanes. על מנת להציג בקר יעיל ומהיר עד כמה שניתן, אין כאן תמיכה בזכרונות 3D NAND של יצרנים אחרים, אלא תמיכה ב- BiCS בלבד, בכך WD מראה כי היא מתכוונת לשמור על הבקר הזה In-house בלבד ולא למכור אותו לחברות אחרות.

שנה עברה מאז הצגת הדור השני והפעם אנחנו עם הדור השלישי של WD Black אשר עושה שימוש באותו בקר בדיוק. בשנה שעברה הארכיטקטורה של הבקר היתה די חדשה ולכן די הגיוני שהחברה תצליח לבצע שיפורים בקושחה של הבקר וזה עיקר השינויים בין 2 הדורות. מעט מאכזב כי החברה לא מבצעת עדכוני קושחה ללקוחות של הדור השני שרכשו את המוצר, הרי זה אותו מוצר בדיוק, החברה אפילו מציעה אפליקציה בשם Western Digital SSD Dashboard לעדכוני קושחה קלים, אך נכון לזמן פרסום שורות אלו, האפליקציה לא הציגה עדכון קושחה כזה לסדרת הדור השני. חשוב לציין כי גם יצרנים אחרים לא נוהגים כך.

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

סדרת ה- Black NVMe SN750 כוללת 4 דגמים: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB כאשר דגם ה- 2TB הוא נפח חדש שהתווסף לסדרה ולא היה קיים בדור השני.

ה- PCB די זהה בין 2 הסדרות, Western Digital שילבה בסדרה את הבקר בין המודולים של הזכרון, דבר שלטענה עוזר בפיזור החום הנוצר במהלך העבודה ומקצר את ערוצי התקשורת בין הבקר ל- NAND.

המודולים של ה- 3D NAND שיש כאן, מהווים הדור השלישי לטכנולוגיה, פרי שיתוף הפעולה בין SanDisk & Toshiba, כאשר הדור הראשון היה בעל 24 שכבות והשני בעל 48 שכבות. אף אחד מהדורות הללו לא נכנס לייצור סדרתי משמעותי, אבל הדור השלישי שמגיע עם 64 שכבות, נכנס לייצור והופיע עם הדור השני והשלישי.

אחת הטכנולוגיות המיוחדות ש- WD הכניסה בתוך הבקר הינה 3 שכבות של ECC, הראשונה מטפלת בתיקון מבוסס בדיקת Parity (נקרא גם Low-density parity-check code) שעבר אופטימיזציה על מנת לטפל כראוי בהתקנים עם תפוקת נתונים רחבה כמו זכרונות NAND, כששיפורים נוספים הוכנסו על מנת שצריכת החשמל של השכבה לא תהיה גדולה יותר מ- 10% ממה שהבקר דורש. למעשה, שכבת ה- ECC הזאת תעבוד לאורך רוב זמן החיים של רכיב ה- NVMe SSD כשהשכבה השנייה והשלישית יכנסו לפעולה רק לקראת תום חיי הרכיב מבחינת מספר פעולות הכתיבה ואז השכבות יגנו עד כמה שניתן על תקינות הנתונים עד להחלפת הרכיב. על מנת לא לפגוע בביצועים עם שכבה 2 & 3 של ה- ECC, הן מבוססות חומרה בלבד מעל הבקר ללא שימוש בליבות הבקר.

על מנת לקלוע לטעם של גיימרים, Western Digital ביצעה מספר שינויים קוסמטים באריזה והיא מאפשרת בעלות נוספת, לקנות את הדגמים בסדרה עם Heatsink מבית EKWB, יצרניות הפרימיום לפתרונות קירור נוזלי. ה- Heatsink זמין עבור כל הדגמים חוץ מדגם ה- 250GB.

 

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750Heatsink מבית EKWB, זמין רק מנפח 500GB ומעלה בתוספת תשלום

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750


חברת Western Digital הציגה גם גרסה חדשה ל- SSD Dashboard שלה, שתאפשר לא רק לעדכן קושחה לכונן, אלא גם להדליק מצב גיימינג אשר יבטל מצבי Idle לכונן, דבר שיאפשר תגובה מהירה של הכונן גם אם הוא לא היה בשימוש למשך מספר שניות – העלות של הדבר היא צריכת חשמל מעט גבוהה יותר מצד הכונן.

 

מבחני ביצועים

על מנת לעמוד בצורה מסויימת על ביצועי הכונן, בחנו אותו מול מספר התקנים אחרים מובילים בארץ בעלי נפח של 250GB.

ה- Test Bench כלל מעבד מדגם AMD Ryzen 7 2700X מעל לוח אם ASUS X470 ROG Crosshair VII HERO ו- 32GB של RAM מתוצרת G.Skill 3200

 

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

 

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

 

 

סיכום

בשל העובדה כי ה- WD Black SN750 מהווה מודל זהה לזה של שנה שעברה, עם אותו בקר ואותם רכיבי AND רק שיפורים בקושחה, יש מקום קטן מאוד לשיפורים וזה מתבטא באמת באחוזים בודדים של שיפור.

ה- WD Black SN750 מהווה התקן NVMe SSD מצויין ואחד מהטובים בנמצא שעושה שימוש ב- 3D NAND מבית Toshiba/SanDisk, אבל ל- SN750 יש תחרות קשה. יותר ויותר כוננים טובים יוצאים היום לשוק עם בקר ה- SM2262EN לבית Silicon Motion ורכיבי 3D NAND עם TLC בעל 64 שכבות, כמו ה- XPG SX8200 Pro או ה- HP EX950.

 

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

ייתכן והשדרוג הקטן ש- Western Digital עשתה בדור השלישי עם ה- WD Black SN750 איננו מספק בשנת 2019. סטנדרט ה- PCIe 4.0 מעבר לפינה, כאשר AMD תציג לו תמיכה עם סדרת ה- 3000 ביחד עם X570. המעבר ל- 96 שכבות 3D NAND כפי שסמסונג עשתה דורש שימוש בבקר חדש בשל מהירויות ה- IO הגבוהות יותר שניתמכות בדור החדש של ה- NAND. חברת Plextor כבר הכריזה בתערוכת CES 2019 בינואר האחרון על M10Pe PCIe SSD אשר עושה שימוש ב- 3D NAND 96L BiCS4. סמסונג כבר הציגה את ה- SSD הראשון בשוק הצרכני עם 3D NAND בעל 96 שכבות. חברת Gigabyte הציגה בתערוכת Computex 2019 את אחד מהתקני ה- SSD הראשונים בממשק PCIe 4.0, שימוש ב- 4 נתיבים ועם מהירות קריאה רציפה תאורתית של 5GBps! חברת Corsair הציגה את ה- MP600, התקן NVMe עם צלעות קירור מאסיביות ותמיכה בכמעט 5GBps דרך ממשק ה- PCIe 4.0 כמובן.

כל זה ועוד ההכרזות הצפויות בתערוכת Computex 2019, עלולות להפוך את סדרת ה- WD Black NVMe SN750 למעט מיושנת עם הצגתה בארץ.

נראה שהדור הנוכחי מהווה את חוד החנית מבחינת הביצועים אליהם יכולה להגיע Western Digital עם החומרה הנוכחית. ניתן לצפות כי Western Digital תציג במהלך 2020 בקר חדש יחד עם המעבר שלה ל- 96L 3D NAND.

מחיר 250 ש"ח.

לרכישה מאמזון: WD BLACK SN750 250GB

לדיון בנושא: כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750

כונן SSD NVMe מדגם WD Black NVMe SSD SN750


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

9:00
  /  
04.06.2019
  
מאת: זיו רוזנפלד

1