הקלייה הראשונה שלי

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
shaynl (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 115
הצטרף: אפריל 2009
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #1 

אני מכין קפה כבר מעל ל30 שנה מתערובות מוכנות מהארץ ומאירופה. קליית קפה תמיד נראתה לי תהליך מסובך ומלוכלך… עד לפני כשבוע בעקבות הפוסטים כאן בפורום החלטתי שהגיע הזמן לנסות.
כל התערובות שקניתי בשנים האחרונות ואהבתי הם 100% ערביקה והמטרה בסוף היא ליצור תערובת כזו
שתתאים לי משילוב של כמה מדינות.
אז לפני שאני רוכש מכונת קלייה, ניסיתי לקלות קפה בפעם הראשונה במחבת.
קפצתי לשוק הכרמל וקניתי חצי קילו ברזיל ירוק לניסיון ראשון (קראתי כאן שהזן הזה מצויין למתחילים...).

1. הכנסתי 150 גרם פולים למחבת גדולה ועבה שחוממה מראש על להבה גדולה:
תמונה
ערבוב ללא הפסקה עם כף עץ.

2. לאחר כ4 דקות כבר התחיל הפיצוץ הראשון. הנמכתי לאש נמוכה כאן:
תמונה

3. הורדתי מהאש לאחר 11 דקות. העברתי למסננת וקרור במרפסת. זו התוצאה הסופית:
תמונה
מעניין למה לא יצאה קלייה אחידה… למרות שערבתי כל הזמן ללא הפסקה.

לאחר שהפולים נשארו לנוח יומיים בתבנית פתוחה - השוט הראשון יצא:
תמונהתמונה
וואוו איזו התרגשות הייתה לשתות את הדבר הזה. הייתה כאן קצת חמיצות וטעם מורגש של אגוז.
נעים לשתייה אבל חסרים לי עוד טעמים של קפה קצת יותר חזק… זה יותר מרגיש כבסיס שעליו מוסיפים עוד טעמים.

השלב הבא:
לקלות יותר אחיד וקצת יותר כהה.
לנסות עוד 2 זנים בקליה ניפרדת שהמליצו כאן בפורום: אתיופיה סידמו וקולומביה. לטעום בנפרד ואז לחבר בין כולם ביחס מסויים.

IGAL4d
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 566
הצטרף: יולי 2013
נתן תודות: 423 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #2 

יפה מאד..לדעתי, כדי לקבל טעמים של קפה יותר חזק ניתן לפעול בדרכים הבאות: הוספת קפה מזן רובוסטה, לפחות 10% מהנפח. אני מוסיף רובוסטה כמעט בכל קליה. בנוסף: קליה כהה יותר (בא על חשבון הטעם המקורי של הזן ועל חשבון הטעם הפירותי), חליטה כפולה (דבל אספרסו ולא אספרסו ארוך). לוודא שמיצוי הקפה נעשה בהתאם לעקרונות הנדרשים (טמפרטורה, משך חליטה, לחץ בר...)

shaynl (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 115
הצטרף: אפריל 2009
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #3 

@IGAL4dבשנים האחרונות נמנעתי מתערובות קפה שמכילות רובוסטה. אני אוהב קפה חזק אבל לא מר.
באיזה זן של רובוסטה אתה משתמש?

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #4 

09/12/2020 11:22  
IGAL4d כתב:
יפה מאד..לדעתי, כדי לקבל טעמים של קפה יותר חזק ניתן לפעול בדרכים הבאות: הוספת קפה מזן רובוסטה, לפחות 10% מהנפח. אני מוסיף רובוסטה כמעט בכל קליה. בנוסף: קליה כהה יותר (בא על חשבון הטעם המקורי של הזן ועל חשבון הטעם הפירותי), חליטה כפולה (דבל אספרסו ולא אספרסו ארוך). לוודא שמיצוי הקפה נעשה בהתאם לעקרונות הנדרשים (טמפרטורה, משך חליטה, לחץ בר...)
...
מעניין כמה ההעדפות שלנו שונות... אני מעדיף לא להשתמש ברובוסטה בכלל בקליות ביתיות*, אם כי אני לא פוסל אחוז נמוך של רובוסטה בקליות מסחריות. אני משתמש בקלייה כהה יחסית בפעם הראשונה שאני קולה פולים חדשים, אבל בקליות הבאות שלהם מקצר בהדרגה את הקליה עד שאני מגיע לאיזון שאני אוהב בין חמיצות לעושר של טעמים אחרים. ואני מעדיף אספרסו בסלסלת סינגל (11 גרם בסלסלה ל-22 גרם בכוס) מאשר דאבל, בין השאר כי אני אוהב לשתות קפה לפחות 4 פעמים ביום, ולשתות 4 דאבלים יהיה פשוט יותר מדי קפאין.

* עריכה: בדיוק קליתי קאפי רויאל הודי (רובוסטה) וערבבתי אותו ביחס של 3.5 גרם ל-8 גרם ברזיל סרדו של קפה עולה והתוצאה טובה יותר מהברזיל לבד (שקצת חמוץ לי מדי). כנראה שאני צריך להיות יותר פתוח לשימוש ברובוסטה גם בקליות ביתיות. גם הטעם של הרובוסטה יותר מעודן מבד"כ. אולי הקאפי עדין יותר ופחות "אדמתי" מאשר רובוסטות אחרות.

IGAL4d
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 566
הצטרף: יולי 2013
נתן תודות: 423 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #5 

אני עניתי בקשר לבקשה לקבל קפה חזק...כשלעצמי אני מגוון קליה בהירה/ כהה , כולל לפי שיקול של זנים "חמוצים" יותר (ככלל אפריקאים) שהולכים לקליה כהה יותר, זנים יחודיים או עם טעמים פירותיים וחומציות נמוכה, אני מעדיף בקליה בהירה יחסית. לגבי הרובוסטה, בהתחלה נמנעתי, אבל מנסיוני, תוספת של רובוסטה - כ10%, מוסיפה אכויות לקפה במבחן התוצאה. ושמעתי דעות נוספות שתומכות בכך, עם כל מיני הגדרות שהקפה נעשה יותר עגול, עם יותר גוף וכו וכו. מעבר לזה...על טעם ועל ריח אין מה להתווכח.

shaynl (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 115
הצטרף: אפריל 2009
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #6 

קליתי היום אתיופיה סידמו בקלייה יותר כהה (מקווה שלא כהה מידי...)
נחכה יומיים לטעום.
תמונה

TigerSkin
חבר שרק התחיל
חבר שרק התחיל
הודעות: 14
הצטרף: יוני 2020
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 0

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #7 

לפולים יש כביות וחוסר אחידות טהומי, הייתי קונה קולה יותר רציני ממחבת (אפילו חביתוש)

הטעמים הצפויים פה זה שילוב של טעמים שרופים עם חומציות

shaynl (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 115
הצטרף: אפריל 2009
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #8 

הקפה יצא לא רע אבל מרגישים קצת מרירות מהפולים השרופים...
אז עברתי לקלייה בתנור: הפעם לקחתי קולומביה סופרימו, חום 250 מעלות טורבו. כל כמה דקות מנער את המגש. לקח כ20 דקות בתנור ואז קירור מהיר עם מאוורר במרפסת והתוצאה ממש אחידה. השוט שהוצאתי אחרי יומיים היה פשוט מושלם!



boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #9 

זה כבר נראה הרבה יותר טוב!

אורניקו
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 526
הצטרף: ינואר 2016
נתן תודות: 70 פעמים
קיבל תודות: 101 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #10 

מציע שתוותר על הטורבו - טורבו מפעיל את המאוורר שבסבירות גבוהה מאד ישאב מוץ פנימה ובלשון המעטה זה לא בריא לתנור...

אישו
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 211
הצטרף: נובמבר 2015
נתן תודות: 5 פעמים
קיבל תודות: 18 פעמים

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #11 

אין עשן כבד בתהליך הקליה? לא גורם לריח חזק בבית? ליכלוך?

shaynl (פותח השרשור)
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 115
הצטרף: אפריל 2009
נתן תודות: 34 פעמים
קיבל תודות: 1 פעם

Re: הקלייה הראשונה שלי

נושא שלא נקרא #12 

@אורניקו הטורבו חשוב לאחידות הקלייה. המוץ מתפזר בתבנית בתנור. לא ראיתי שאיבה פנימה...
@אישו זה לא היה ממש שונה מכל בישול אחר בתנור. דאגתי לפתוח את כל החלונות. היה ריח נעים כמו של אפיית לחם. בסיום הקלייה רצתי מהר למרפסת עם המגש. בשלב הזה יצא עשן מהפולים. העברתי אותם למסננת פסטה מול מאוורר ענק וכל המוץ עף החוצה. קירור הפולים היה מהיר.

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”