השוואת דחיסה לא מדעית: 1 ק"ג, דחיסה חזקה, דחיסה בשיטת nutation

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

השוואת דחיסה לא מדעית: 1 ק"ג, דחיסה חזקה, דחיסה בשיטת nutation

נושא שלא נקרא #1 

Barista Hustle פרסמו בעבר מאמר שטוען שמלחץ מסויים דחיסה חזקה יותר לא גורמת להאטה של זרימת הקפה. מניסיוני זה אכן כך המצב, ואין הבדל בין דחיסה חזקה לדחיסה חזקה מאוד.
Tamping_Pressure_Grind_Density-1366.png
יש כאלה שלוקחים את הטיעון הזה רחוק יותר וטוענים שגם דחיסה חלשה מאוד (למשל של 1 ק"ג) לא משנה ועובדת בצורה זהה לדחיסה של 50 ק"ג. החלטתי לבדוק את זה. השתמשתי במשקל כדי למדוד 1 ק"ג. את הדחיסה החזקה לא הייתה לי אפשרות למדוד, אבל היא הייתה מספיק חזקה שהעמדת טימפור שלי שקעה לרגע תחת הלחץ. ללא ספק היו שם כמה עשרות ק"ג והרבה מעבר למה שצריך כדי להגיע לדחיסה מקסימלית. להלן התוצאות:

דחיסה חזקה:
ניסיון ראשון: 23.5 גרם בכוס ב-25 שניות
ניסיון שני: 23.2 גרם בכוס ב-26.3 שניות

דחיסה של 1 ק"ג:
ניסיון ראשון: 23.4 גרם בכוס ב-21.3 שניות
ניסיון שני: 23.5 גרם בכוס ב-19.2 שניות

החלטתי לבדוק גם שיטה נוספת של דחיסה. היא נקראת בלעז nutation ומבוצעת ע"י דחיסה חזקה כשלפניה דחיסה עם סיבוב מעגלי מוטה של הדוחסן:
ניסיון ראשון: 23.5 גרם בכוס ב-32.2 שניות
ניסיון שני: 23.3 גרם בכוס ב-29.5 שניות

המסקנות:
1. דחיסה קלה של 1 ק"ג לא מספיקה כדי לדחוס את הקפה. הזרימה באופן מובהק מהירה יותר מאשר בדחיסה חזקה.
2. בדיוק כמו ש-Barista Hustle טוענים, רמת החזרתיות עם דחיסה חלשה מדי נמוכה יותר מאשר עם דחיסה חזקה.
3. דחיסה בשיטת nutation אכן מאפשרת לקבל זרימה יותר איטית מאשר רק דחיסה חזקה מאוד, אבל היא מאוד לא עקבית ולא מומלצת למי שיש ברשותו מטחנה שטוחנת מספיק דק. התועלת היחידה שלה היא למי שברשותו רק מטחנה שלא מיועדת לאספרסו ומחפש דרך להאט את הזרימה.

אין ספק ששני ניסיונות בלבד בכל סוג דחיסה זה לא בדיוק ניסוי מדעי. אתם מוזמנים לנסות בעצמכם. אני אופתע אם התוצאות יהיו שונות באופן משמעותי.
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
נערך לאחרונה על ידי boren ב 26/09/2021 22:41, נערך פעם 1 בסך הכל.

TsurTriger
סמל אישי של משתמש
כתב צילום
כתב צילום
הודעות: 2096
הצטרף: נובמבר 2010
מיקום: ישראל
נתן תודות: 182 פעמים
קיבל תודות: 300 פעמים

Re: השוואת דחיסה לא מדעית: 1 ק"ג, דחיסה חזקה, דחיסה בשיטת nutation

נושא שלא נקרא #2 

דחיסה חלשה מדי מגדילה את ההסתברות לצ׳אנלינג. זה כל הסיפור.
כל השאר, לא באמת משנה את התוצאה בכוס.
צור טריגר.
www.trigger-studio.com

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

Re: השוואת דחיסה לא מדעית: 1 ק"ג, דחיסה חזקה, דחיסה בשיטת nutation

נושא שלא נקרא #3 

26/09/2021 11:10  
boren כתב:
Barista Hustle פרסמו בעבר מאמר שטוען שמלחץ מסויים דחיסה חזקה יותר לא גורמת להאטה של זרימת הקפה. מניסיוני זה אכן כך המצב, ואין הבדל בין דחיסה חזקה לדחיסה חזקה מאוד.

Tamping_Pressure_Grind_Density-1366.png

יש כאלה שלוקחים את הטיעון הזה רחוק יותר וטוענים שגם דחיסה חלשה מאוד (למשל של 1 ק"ג) לא משנה ועובדת בצורה זהה לדחיסה של 50 ק"ג. החלטתי לבדוק את זה. השתמשתי במשקל כדי למדוד 1 ק"ג. את הדחיסה החזקה לא הייתה לי אפשרות למדוד, אבל היא הייתה מספיק חזקה שהעמדת טימפור שלי שקעה לרגע תחת הלחץ. ללא ספק היו שם כמה עשרות ק"ג והרבה מעבר למה שצריך כדי להגיע לדחיסה מקסימלית. להלן התוצאות:

דחיסה חזקה:
ניסיון ראשון: 23.5 גרם בכוס ב-25 שניות
ניסיון שני: 23.2 גרם בכוס ב-26.3 שניות

דחיסה של 1 ק"ג:
ניסיון ראשון: 23.4 גרם בכוס ב-21.3 שניות
ניסיון שני: 23.5 גרם בכוס ב-19.2 שניות

החלטתי לבדוק גם שיטה נוספת של דחיסה. היא נקרא בלעז nutation ומבוצעת ע"י דחיסה חזקה כשלפניה דחיסה עם סיבוב מעגלי מוטה של הדוחסן:
ניסיון ראשון: 23.5 גרם בכוס ב-32.2 שניות
ניסיון שני: 23.3 גרם בכוס ב-29.5 שניות

המסקנות:
1. דחיסה קלה של 1 ק"ג לא מספיקה כדי לדחוס את הקפה. הזרימה באופן מובהק מהירה יותר מאשר בדחיסה חזקה.
2. בדיוק כמו ש-Barista Hustle טוענים, רמת החזרתיות עם דחיסה חלשה מדי נמוכה יותר מאשר עם דחיסה חזקה.
3. דחיסה בשיטת nutation אכן מאפשרת לקבל זרימה יותר איטית מאשר רק דחיסה חזקה מאוד, אבל היא מאוד לא עקבית ולא מומלצת למי שיש ברשותו מטחנה שטוחנת מספיק דק. התועלת היחידה שלה היא למי שברשותו רק מטחנה שלא מיועדת לאספרסו ומחפש דרך להאט את הזרימה.

אין ספק ששני ניסיונות בלבד בכל סוג דחיסה זה לא בדיוק ניסוי מדעי. אתם מוזמנים לנסות בעצמכם. אני אופתע אם התוצאות יהיו שונות באופן משמעותי.
...
אני שנים משתמש בטכניקה של ה nutation עם דחיסה סבירה אח"כ וזה עובד פשוט מעולה. עבורי זו השיטה הכי מהירה ועקבית שיש.
שים לב שבשיטה זו הפאק תמיד ישב נמוך יותר מאשר בדחיסה רגילה. יותר נמוך = פחות אוויר = פחות צ'אנלינג.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”