שדרוג לסילביה - התקנת PID

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #46 

@f_22 - הכל טוב ויפה, אבל המספרים שאתה מדבר עליהם (80 ו-120) כנראה לא ממש מחוברים למציאות, לפחות כשמדובר במכונה מודרנית עם פרסוסטט. איך אחרת אתה יכול להסביר את ההודעה הזו?

f_22
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 232
הצטרף: ינואר 2018
מיקום: ירושלים
נתן תודות: 209 פעמים
קיבל תודות: 49 פעמים

נושא שלא נקרא #47 

@boren
·

ראשית המספרים מחוברים לרוב הסינגל בוילר שאני פגשתי, פרשוסטט מותקן בדרך כלל במכונות מנוף סטייל לה פאבוני, והוא לא נפוץ על מכונות מכיון שמדובר ברכיב שנוטה להתקלקל (יש פה כמה שרשורים של בעלי לה פאבוני שהלך להם הפרשוסטט). סילביות עד היום אחרי כל השפצורים מדור לדור עם תרמוסטט חיצוני על גב הדוד, ועוד מלא מכונות דומות באותו סגנון.

ואת ההודעה ההיא - אין לי מושג איזו מכונה יש לו, יש לו סינגל בכלל? עם סתם תרמוסטט ללא תחכומים? מעניין לדעת ולהשוות.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #48 

@f_22

יש לו VBM Domobar 2B, שלצורך העניין כוללת דוד אחד לחליטת הקפה. הדוד השני מיועד להקצפה ולא ממש רלוונטי לדיון.

פרסוסטט זה לא הרכיב הנפוץ ברוב מכונות ה-E61?

f_22
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 232
הצטרף: ינואר 2018
מיקום: ירושלים
נתן תודות: 209 פעמים
קיבל תודות: 49 פעמים

נושא שלא נקרא #49 

@boren
·
אז הגיוני מאוד שאני טועה על הרבה מכונות. ואני לא מכיר לעומק את הדומובר 2B של VBM.
עדיין הרבה מכונות סינגל בוילר התקנת PID עליהן תהיה הבדל של שמים וארץ.
אני מתנצל מראש אם אני מבלבל במח :)

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #50 

לא מבין מה הסיפור פה ומה זה משנה אם זה טרמוסטט או פרשוסטט..
שניהם רכיבים שעושים on/off לגוף חימום, שאחריו יש אוברשוט בשני הכיוונים.
כל מכונת HX שמגיעה עם פרשוסטט משחקת בין 1.2 ל 1.5 לדוגמא, אז במקרה של סינגל בוילר המכונה משחקת במונחי טמפ'. לא מבין מה ההבדל ועל מה הדיון.
לגבי מה שנאמר על צריכת חשמל ויציבות טמפ' של המכונה הכל נכון, אבל הפרטים האלה לכשעצמם לא רלוונטים למי ששוקל התקנת PID. קביעת התחלת טמפ' חליטה היא השינוי המהותי הגדול ולא למטרת משחקי טמפ', אלא בעיקר כדי לקבל חזרתיות

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #51 

ozeltzex כתב:לא מבין מה ההבדל ועל מה הדיון.
...
הדיון הוא על השאלה מה קרוב יותר למציאות כשמדברים על מכונות אספרסו ללא PID. ההודעה הזו:
ilanafri כתב: ...
בכללי מעולם לא זכיתי לראות את המד בראש אצלי מראה מעבר ל 96 מעלות.

ב 90% מהמקרים המד מראה 90-93 מעלות , הורדת מים תעלה את הטמ"פ במד בעוד 2-3 מעלות.
...
...
או זו:
f_22 כתב: ...
במכונה עם סתם תרמוסטט, אחרי שגוף החימום "כבה" הוא בעצם עדיין לוהט, רק פסק הזרם החשמלי אליו. התוצאה היא שהטמפרטורה ממשיכה לטפס ("overshoots") עד לבערך 120 מעלות שזה המון. וגם, כשהדוד מתקרר והטמפרטורה שלו צונחת, לוקח זמן לתרמוסטט שמותקן חיצונית לחוש שהגיעה העת לחזור לחמם, וזה מגיע לאזור ה80 מעלות.
...
...
אם מכונות ללא PID נותנות חליטות של 80 ו-120 מעלות לא הייתי משלם עבורן שקל. טווח של 90-93 מעלות לעומת זאת הוא מספק לחלוטין, ועם טכניקה פשוטה (גלישת טמפרטורה) אפשר לקבל בעקביות תוצאות מצויינות.

ozeltzex
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1648
הצטרף: יוני 2008
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 402 פעמים

נושא שלא נקרא #52 

@boren
·

מנסיון עבר מאוד לא מוצלח, גלישת טמפ' זו טכניקה מסורבלת, לא עקבית ובטח שלא אפשרית כשאתה מכין כמה מנות ברצף.
אם על זה הדיון אז לפחות מנקודת מבטי, אין למכונות דוד יחיד בלי PID מקום בעולם יותר. זו טכנולוגיה פשוט לא איכותית, שהצליחה לשפר את המצב בעולם הקפה עד שהגיעו הקפסולות, ומאז אף אחד לא הסתכל לכיוון שלהן.
הקפסולות נתנו פתרון יציב וחזרתי, מי שרצה לעלות דרגה קנה מחליף חום ובזה נגמר העניין.
ברגע שצצו מכונות דוד יחיד/כפול עם PID המשחק שוב השתנה ועכשיו מכונות ה HX נחשבות כדור קודם. אלה החיים.
כולנו רוצים להוציא מהקפה שלנו הכי הרבה, אז לכוון למכונה 2 דורות אחורה זה פשוט לא צריך להיות על השולחן.

f_22
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 232
הצטרף: ינואר 2018
מיקום: ירושלים
נתן תודות: 209 פעמים
קיבל תודות: 49 פעמים

נושא שלא נקרא #53 

@boren
·

ברשותך אצטט גם את coffeeavi לסיעתי, שחווה טווחים דומים, וכתב:


PID לדעתי זה מוצר שמשנה לגמרי את העבודה עם סינגל בוילר ובטח בכאלו עם דוד קטן.
רק להבנה, כשבניתי בזמנו את פרוייקט הסילביה שלי מדדתי:

Heating:
Heating element lamp turns ON @ 94.0°C
Heating element lamp turns OFF @ 109.4°C
After it turns off, overshoot temperature reached 121.9°C before it starts dropping
כלומר אחרי כיבוי הנורה הטמפרטורה עולה בעוד 12.5 מעלות! ורק אז מתחילה לרדת באיטיות.

זה נותן לכם מידע מה קורה עם טרמוסטטים. עם PID זה מחזיק את המכונה על דיוק גבוה לאורך זמן
ואתם יודעים בדיוק באיזה טמפרטורה להתחיל לחלוט. וכן יש לזה משמעות גדולה לגבי הטעם. +- 2 מעלות זה ה-מ-ו-ן
ומשנה לחלוטין את הטעם. אפילו סטיה של חצי מעלה בתחילת החליטה משנה את הטעם.
...
ולזה שכתבת שעבור מכונות עם סטיות כאלה לא היית משלם שקל, בגדול אני מסכים ואתה צודק, אבל תראה מה זה, כשרק התחלתי ולא הבנתי בכלל בעניינים קניתי סאקו פואמיה יד שניה ב400, הוספתי לה PID בעלות חומרים של כ120 שקל, והיא מספקת לי קפה יותר טוב מרוב בתי הקפה שטעמתי בהם אספרסו בארץ.
הנה חליטה שצילמתי לפני שנה בערך, וידאו באיכות ADHD


עכשיו כבר עברתי לסילביה, ומחכה ליום הנוצץ בו אשתדרג ליוניקה, אבל אפשר בעלות מזערית לשפצר מכונה ולסגור סיפור.

boren
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

נושא שלא נקרא #54 

@ozeltzex - המספרים ש-ilanafri דיווח הם בלי גלישת טמפרטורה. אם למישהו דיוק כזה לא מספיק, אז אפשר להשתמש בגלישת טמפרטורה ולקבל תוצאות עוד יותר עקביות.

@f_22 - אם המספרים ש-coffeeavi קיבל ספציפיים לסילביה נטולת ה-PID, אז באמת זו מכונה שאין טעם לקנות. בעיני טווח טמפרטורה של 80 עד 120 מעלות בין שוטים שונים הופך את המכונה לקישוט. לא למשהו שהייתי טורח להכין איתו קפה. אם מישהו כבר תקוע עם מכונה כזו אז אולי שווה לו להתעסק עם קניה והתקנה של PID, אבל מי שמתלבט לגבי קניה של מכונה חדשה עדיף שישקיע 500 ש"ח נוספים וייקנה VBM דומובר עם דוד-בודד.

coffeeavi
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 974
הצטרף: יולי 2011
מיקום: השרון
נתן תודות: 62 פעמים
קיבל תודות: 276 פעמים
יצירת קשר:

נושא שלא נקרא #55 

חברים
הדיון כאן נטחן ונראה שחלק מהמשתתפים לא מבינים את מהותו.
להזכירכם, פותח השרשור התלבט האם להתקין PID.

1. כל שליטה על טמפרטורה עם טרמוסטט מייצרת טווח גדול (תלוי טרמוסטט) מכיוון וכל מה שהוא עושה זה ON-OFF לגוף החימום. אחרי כיבוי, המים ממשיכים להתחמם, והוא נדלק שוב הרבה מתחת לנקודה אליו הוא מכוייל כדי לחמם שוב.
2. PID מצמצם מהותית את הטווח ודואג להשאיר את הטמפרטורה במידה שכוון ובדיוק גבוה עד כדי עשירית מעלה.
מי שאינו מבין מה זה PID כדאי שיקרא ואני ממליץ להתחיל כאן.
3. PID עולה כסף ולכן לא מוכנס במכונות זולות יחסית משיקולי מחיר ומיצוב.
4. כמו שכבר רשמתי PID הופך את המכונה למשהו אחר. ו-PID עם SSR פרופורציונלי מביא את המכונה לליגה אחרת מכיוון וה-PID לא עושה רק ON-OFF לגוף החימום ב-100% אלא שולט על גוף החימום שיכול לעבוד ב- 0-100% בהתאם לשליטת ה-PID.
5. PID במכונה כמו סילביה חוסך בחשמל ובמים (אין צורך לבצע גלישה). נכון זה לא הרבה כסף אבל בכל זאת משאב שיש לחסוך בו. בנוסף גם נחסך זמן מכיוון והוא דואג להביא אתכם לטמפרטורה שאתם רוצים בדיוק ובמהירות.
6. מרבית מכונות הסינגל נשלטות ע"י טרמוסטטים וחלקן ע"י פרסוסטט פשוט וזול שמשמש בעיקר כמפסק חרום.
7. הנתונים שסיפקתי על סילביה ללא PID נמדדו על ידי והם ספציפיים למכונה אותה מדדתי. נתונים מאוד דומים יש ברשת בשפע ונמדדו ע"י משתמשים אחרים ברחבי העולם וזה יהיה דומה למכונות דומות שעושות שימוש בטרמוסטט מכיוון וכל היצרנים נוטים להשתמש באותם רכיבים בדיוק למכונות אלו.

לסיכום, בקשה לשנה החדשה:
אל תפסלו אף משתמש :!: כל אחד רוכש ומשתמש במה שיכול או רוצה לרכוש והכל לגיטימי.
לא מכבד לדעתי להשתמש במשפטים כמו "...מכונה שאין טעם לקנות..." וכד', זה אולי נכון לכותב, אך ממש לא לכולם.
המנעו מהכללות... הן לא תורמות לדיון.

שתהיה שנה טוב ומלאה בקפה טעים, וכל אחד עם טעמו שלו :)

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”